Ok, dzieki.
Podpowiesz mi jeszcze jak go uzywales, tj. usuwales cala ori mase i sklejales na to, czy podgrzewales ori mase, wtedy to jako dodatek?![]()
Ok, dzieki.
Podpowiesz mi jeszcze jak go uzywales, tj. usuwales cala ori mase i sklejales na to, czy podgrzewales ori mase, wtedy to jako dodatek?![]()
|
Cześć,
jestem właśnie po kompletnej regeneracji lamp przednich, więc opiszę co i jak.
Stan przed:
Lampy zostały wyjęte z samochodu. Obyło się bez zdejmowania zderzaka - wypięte 4 mocowania przy grillu, oraz po 3 śruby w nadkolach. Jak ktoś nie wierzy mogę podesłać zdjęcie.
Wyciągnąłem silniczki regulacji, ale nie obyło się bez strat.. jedno mocowanie połamałem. Dalej lampy podgrzałem opalarką i powoli rozkleiłem. Lampy zostały następnie rozebrane na części pierwsze.
Od środka klosze wyglądały tak:
Taka sama ilość kurzu siedziała na soczewkach. Odbłyśniki zostały rozebrane (rozwiercone) i wysłane do reneneracji - napylenia aluminium, bo w części już całkiem zeszła powłoka.
W czasie jak odbłyśniki jechały do regenaracji, ja zająłem się kloszami.
1. Mycie z zewnątrz i od środka
2. Odtłuszczenie
3. Szlifowanie na mokro: najważniejsze żeby usunąć jak najwięcej starej powłoki i zniszczonego plastiku. Na kloszach jest fabryczny bezbarwny lakier.
mi wystarczyło 800, 1200, 1500, 2000.
4. Odtłuszczenie
5. Lakierowanie bezbarwnym - łącznie 5-6 warstw.
Lakier jeszcze nie utwardzony do końca:
Skleiłem uchwyt w kloszu do regulacji klejem cyjanoakrylowym, a następnie z zewnątrz dwuskładnikowym epoksydowym.
Przyjechały odbłyśniki, efekt po regeneracji:
Reszta elementów została wyczyszczona:
Soczewki z odbłyśnikami zanitowałem, więc nie odbiegają od fabryki. Całość została złożona, podgrzana opalarką i powoli dociskana do siebie aż metalowe klipsy weszły na miejsce.
Na końcu każdej lampy (przy kierunku) jest mała śrubka która trzyma obudowę i klosz ze sobą - ważne przy demontażu i montażu.
No i efekt końcowy:
Łączny koszt: 250zł regeneracja odbłyśników, 30zł regeneracja kloszy.
Po ponownym ustawieniu lamp jest w końcu bajka na drodze![]()
skoro obyło się bez demontażu zderzaka to po co wypinałeś 4 kołki i po 3 śruby w nadkolach ?
jednym słowem wypiąłeś zderzak ze ślizgów nie odkręcając śrub od spodu dokładki.
sprayem to robiłeś ?
jaki uchwyt do regulacji znajduje się w kloszu ?
co zrobiłeś z 'chromami' wewnątrz klosza ?
za mocno je wyczyściłeś, że aż chrom zszedł ?
ps.
popraw spasowanie reflektorów, bo szpara nieładnie wygląda![]()
A3 8L Hatchback 3D 1997r [1.6 AEH - 101/145] → A3 8L Hatchback 3D 2001r [1.8t AUM - 229/322] → A4 B6 Avant 2002r [1.9tdi AVF - 164/374] → A3 8V Limousine 2015r [2.0tfsi CNTC - 343/487]
Tak, bezbarwny w sprayu. Wiem, że to nie jest idealne rozwiązanie ale...
chodzi o tą część białą w którą się zahacza silniczek:
Chromowe listewki niestety się łuszczyły i wyczyściłem je całkiem z chromu. Przelakierowałem je na srebrny mat.
Tak, wiem.. spasowanie jeszcze nie jest idealne ale nie miałem już czasu..
Witam, jaki użyłeś lakier do malowania - mnie również czeka ta historia.
Witam gdzie chopp dawałeś odbłyśniki do regeneracji daj namiary jeśli możesz.
mam swoje stare oryginalne lampy z audiczki. wymieniłem je na zamienniki z depo, ale tragedia jak ciul. chcę wyczyścić stare, zregenerować, wypolerować czy generalnie zrobić na nich operację. który z forumowiczów?
chudy92 (11-09-17)
Witam
Mam pytanie. Czy możliwe jest by odbłyśnik reflektora wypalił się w sposób nierównomierny przez co dawał by teraz zaburzoną, niepełną wiązkę światła?
Ta sama żarówką (LED) w dwóch reflektorach daje zupełnie inne pole światła. Zastanawiam się właśnie czy nie odesłać odbłyśnika do regeneracji. Próbowałem już milion konfiguracji żarówek ale doszedłem że to nie to. I teraz proszę o poradę czy to jakaś wina reflektora czy może odbłyśnika?
Reflektory trzymałem w ręku:
Reflektor 1 (odbłyśnik starszy):
https://zapodaj.net/da7a471bf4e92.jpg.html
Dla porównania zwykłą żarówka
https://zapodaj.net/9476f4fc0e257.jpg.html
Reflektor 2 z nowszym odbyśnikiem:
https://zapodaj.net/0f987dcf6aac9.jpg.html
https://zapodaj.net/49fc42e3b59a3.jpg.html
Przy drugim reflektorze pole światła przy takim samym ustawieniu żarówki jest dużo dużo szersze.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)