|
Powiem tak - miałem standardowe 288 z Quattro, po tym jak zdecydowałem na upgrade na większe od "S-ki" zaczęły przednie stare tarcze dodatkowo bić od skrzywienia, jak by mnie chciały przekonać do szybszej wymiany... Tak czy inaczej, "marne" 24 mm więcej, ale skuteczność hamowania mega się poprawiła (z nowymi tarczami i klockami z przodu), teraz to mam pewność co do tego, co mam pod środkowym pedałem
Jeśli miałbym polecać - jak już upgrade robisz, to lepiej iść w 312, bo mniejsze to po prostu samoograniczanie się.
Kup zestaw do powiększenia hamulców od kogoś pewnego np z forum a nie z losowo wybranego portalu aukcyjnego i będziesz miał gwarancje, ze żadnego złomu nie kupujesz.
Moim zdaniem nowe zwrotnice jarzma nie sa koniecznością.
Do 288 mm zwrotnice nie są potrzebne - tak mi się wydaje - bo 288 występowały w 1.8T i w 1.8T Quattro z tą różnicą , że Quattro miało zwrotnicę podobną do tej z S'ki, gdzie były hamulce 312 - więc swap jest możliwy bez nowej zwrotnicy. W innych przypadkach wydaje mi się że 288 wejdzie spokojnie. Aczkolwiek jarzma boję się, że to za każdym razem inne, jak inny rozmiar tarczy.
Więc w sumie, jak by nie trzeba było zwrotnic, to może faktycznie 288...
Panowie czy ktoś ma informację odnośnie momentów dokręcania jarzmo tarczy 256x22 śruby mocujące oraz śruby prowadnic.
Walkowane tyle razy, jesli jest 256 badz 280, to potrzebna jest cala zwrotnica. Zwrotnica 288/312 taka sama (jesli chodzi o mocowanie zacisku). Podsumowujac:
Zmiana z 256/280 na 288/312 to zmiana calej zwrotnicy i zaciskow + klocki i tarcze. Zmiana z 288 na 312 to zmiana jarzm i tarcz.
deeze (02-09-17)
Już ogarnięte, biorę cały zestaw od kolegi Grabek z forum, hamulce 288. Ktoś inny z forum proponował mi 312 ale nie wejdą pod 15" zimowe które mam do auta. Zresztą to tylko 1.6 pojemności. Myślę że 288 spokojnie starczy, miałem takie w 8P o ponad 200kg cięższym i była kotwica.
Nie byla.
W kazdym razie bedzie na pewno znaczaco lepiej.
heko (02-09-17)
Ciapek pokaz jaki masz zacisk na te 330.
---
Ostatnio zauwazylem, ze na tyle gdzie robilem hebel 256mm klocek nie zbiera calej tarczy. Zewnetrza strona jakies na oko pol centymetra zostaje. Co jest nie tak, klocek zly czy ki uj? Bo nie wierze, ze tak ma byc :/ Obrzydliwie to wyglada z bliska a i pewnie sila hamowania minimlanie jest gorsza w takim przypadku.
Co robic?
Nie mam fejsa ani androida!
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)