Pokazane rezultaty 1 do 10 z 407

Temat: Opinie o silniku 2.0TDI PD 03-08 [16V BKD/AZV i BMN/BUY oraz 8V BMM]

Hybrid View

Wlodeek's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2008
    Miasto
    Wrocek
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    raz

Domyślny

Tak koło dwumasowe-tu masz racje. Słyszałem od wielu osób,że to jest pięta Achillesa tych silników. Ale ponoć jesli sie o tym pamieta i wymieni je (nawet PO 30 tys km) to wszystko gra i buczy
    Ostatnio edytowany przez Wlodeek - 15-04-08 o 07:18

Miro's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2005
    Miasto
    Kraków i okolice
    Auto
    Biały Smok
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CCZA
    Podziękował
    129 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Wlodeek Pokaż post
    Tak koło dwumasowe-tu masz racje. Słyszałem od wielu osób,że to jest pięta Achillesa tych silników. Ale ponoć jesli sie o tym pamieta i wymienia je dosc czesto (rzekomo nawet co 30 tys km) to wszystko gra i buczy

normalnie spadlem z krzesla , nie pisz takich glupot prosze cie
    czy ty zdajesz sobie sprawe co piszesz ?? dwumas kosztuje kolo 2tys zl i trzeba go wymieniac co 30tys ??

w silnikach 2.0TDI 16V calej grupy VAG z poczatkow produkcji tychze byl problem z kolem dwumasowym, ale byla tez /jest akcja serwisowa wymiany tychze.
    prawdziwa pieta achillesowa rowniez silnikow 16V jest glowica ktora nie wiedziec czemu lubi peknac a wymiana jest kosztowna.
    szeroki problem to rowniez "trzepanie budy" czyli doc szybkie zuzywanie sie wtryskiwaczy
    silniki z poczatkow produkcji czyli znowu 16V mialy tez seryjnie dosc malo wytrzymale turbo ktore potrafilo wysiasc juz w serii , to juz nie te czasy pancernych turbo silnikow 1.9 AGR czy AHF, AFN.

Pamietajcie tez o tym ze usterkowosc 2.0TDI zostala wyeliminowana przez wprowadzenie silnikow 8V z niestety mniejszym turbo co skutkuje mniejszymi mozliwosciami przy chiptuningu no i ofcorz filtr czasteczek stalych (DPF)

w A3, Golfie5.Octavii 2, leonie - BKD,AZV 16V
    BMM 8V
    BKD 16V w Octavii jest montowany do tej pory, teoretycznie poprawiony, ale wystarczy poczytam OCP, jakos nie narzekaja.

taki sam temat byl calkiem niedawno na naszym forum i odpowiedzi/wypowiedzi byly identyczne. autora prosze o uzywanie opcji "szukaj"
    Ostatnio edytowany przez Miro - 11-10-10 o 06:03
    Nie pomagam na PW, nie muszę
    Od tego jest forum i tematy na nim

Data dołączenia
    Feb 2008
    Miasto
    Wielkopolska
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8V
    Silnik
    1.4 TFSI - CPTA (140 KM)

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Miro Pokaż post
    ...
    taki sam temat byl calkiem niedawno na naszym forum i odpowiedzi/wypowiedzi byly identyczne. autora prosze o uzywanie opcji "szukaj"

Widzisz, ja najpierw przeczytałem wątki dotyczące tego silnika, a teraz grzecznie pytam. Lepiej pytać, niż kupić auto za ~dziesiąt tys. i być niezadowolonym - nie?

W sumie to dalej nie wiem za dużo. Mam rozumieć, że jak się trafi na dobry model to hula i jest OK. Może też się zdarzyć wtopa.

Ile będzie kosztować pęknięta głowica? Ile muszę dać za wtryskiwacze z naprawą?

MarekB's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2006
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi & VW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Tak koło dwumasowe-tu masz racje. Słyszałem od wielu osób,że to jest pięta Achillesa tych silników. Ale ponoć jesli sie o tym pamieta i wymienia je dosc czesto (rzekomo nawet co 30 tys km) to wszystko gra i buczy
    Ha ha ha, dobre naprawdę dobre, niezły dowcip Ci się udał,
    wymiana dwumasa co 30kkm
    ciekawe kto by kupił auto z tym silnikiem wiedząc ze czeka go wymiana dwumasa co 30kkm
    Odkupię wolny czas, info na PW
    Cześci do Audi i nie tylko

Wlodeek's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2008
    Miasto
    Wrocek
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    raz

Domyślny

No dobrze, skoro tyle wiesz o motoryzacji i jestes takim guru, to skoro piszesz:

Cytuj Oryginalnie napisane przez MarekB Pokaż post
    ciekawe kto by kupił auto z tym silnikiem wiedząc ze czeka go wymiana dwumasa co 30kkm
    absta****ac od tego czy zdanie jest prawdziwe, to czy jak idziesz jako znawca od aut kupic powiedzmy walkie-talkie to bedziesz znal historie, statystyki awaryjnosci i bedziesz wiedzial, ze po 100 h pracy padnie Ci jakis tam tranzystorek? Musialbys byc niezlym jasnowidzem...od tego sa ludzie, ktorzy sie na tym znaja, zeby sie ich zapytac. Mozesz tez pytac uzytkownikow. Ja specem nie jestem-pisze co bylo u osob ktore znam. Ty jestes spec, ale to nie jest powod, zeby "spadac z krzesła", że sie wiecej wie ode mnie, czy autora tego wątku. Skoro autor zadał pytanie, to liczy na pomoc-niekoniecznie pomoc speca, który "swoje wie", tylko może użytkowników, którzy danego produktu używają.
    ...sorry za OT, ale sie nie moglem powstrzymac.
    Ostatnio edytowany przez Wlodeek - 04-03-08 o 10:38

Miro's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2005
    Miasto
    Kraków i okolice
    Auto
    Biały Smok
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CCZA
    Podziękował
    129 razy

Domyślny

wlodeek przeczytaj sobie dokladnie co napisales !!! tu nie chodzi o znanie sie albo nie znanie, tyle na pewno wiesz ze dwumas jest jedna z najdrozszych rzeczy w siilniku i wymiana co 30tys to chyba troche nie teges, sam napisales ze jak sie pamieta i dosc czesto wymienia ?!
    a co to gumowe jest i sie zuzywa ?? nie napisales ze po 30tys czyli szybko pada od nowosci, po malym przebiegu ale ze CO 30tys.
    tu nie chodzi o znanie sie tylko o pomyslenie zanim sie napisze, pamietaj ze jestesmy forum technicznym, duzo przypadkowych ludzi wchodzi na forum, szuka informacji przez google i potem sie smieje albo uwierzy w cos takiego

END OT

do autora tematu:
    glowice, zalezy jak ci sie uda, jak to z czesciami uzywanym,i, mozesz trafic za 1tys a mozesz i nowa za 4tys
    wtryskiwacze jesli trafisz to sa tansze niz do 1.9 starych silnikow, podobne ceny od 400zl w gore regenerowane, nowki moze sie udac za ok 700 za szt.
    o ASO zapomnij sa to kosmiczne ceny. baj de łej w silniku 1.9 wtryskiwacze tak samo padaja.
    jakosc paliwa i tyle.
    napisze jeszcze raz to samo co w tamtym temacie, jesli cie stac kupuj tylko i wylacznie benzyne 2.0T 200KM jezdzi super i dosc ekonomicznie.
    2.0FSI 150KM ma czsy drogowe gorsze niz 2.0TDI 140KM
    1.9TDI, hmm dla mnie 105KM i lichy momencik w aucie wazacym prawie 1400kg to nieporozumienie, jezdzi gorzej niz stare 1.9 90KM w 8L.
    Napisze jeszcze raz to samo co w tamtym temacie:
    trafi ci sie fajne autko w dieslu to bierz , a nie patrz czy to 1.9 czy 2.0

co do zakladania nowego tematu, chodzilo mi o to ze spokojnie mozna kontunuowac istniejacy, nie koniecznie trzeba zakladac nowy.
    Nie pomagam na PW, nie muszę
    Od tego jest forum i tematy na nim

Data dołączenia
    Sep 2008
    Miasto
    Chelm
    Auto
    audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    1.9TDI BKC

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Miro Pokaż post
    1.9TDI, hmm dla mnie 105KM i lichy momencik w aucie wazacym prawie 1400kg to nieporozumienie, jezdzi gorzej niz stare 1.9 90KM w 8L.
    Wydaje mi się ze chyba jednak nie jeździłeś starym 1.9 90ps skoro piszesz takie bzdury.

MaGGu's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2006
    Miasto
    Okolice Krakowa
    Auto
    Audi S3 8V
    Model
    S3 8V
    Silnik
    2.0 TFSI - CJXC (300 KM)
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez marewel Pokaż post
    Wydaje mi się ze chyba jednak nie jeździłeś starym 1.9 90ps skoro piszesz takie bzdury.
    heheh Miro 8L 90KM jeździł już z 7 lat temu wiec nie wiem kto tu bzdury pisze.
    Ostatnio edytowany przez MaGGu - 13-10-08 o 05:41
    Audi A3 8L VP - 192 KM 404NM by DynoSoft - SOLD
    Audi A3 8L PD - 224KM 430 NM by COMPSport - SOLD
    Audi A3 8P BKD - 216KM 435NM by DynoSoft - SOLD
    VW GOLF 6 R20 CDLF - 350KM 445NM by COMPsport - SOLD

Audi S3 CJXC Sportback - 385KM 492NM by
    COMPsport - NOW

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania