Strona 6 z 22 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 51 do 60 z 220

Temat: Zmiana radia chorus na concert

jaczek7's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2008
    Miasto
    łódź k/DOBRONIA
    Auto
    BMW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    15 razy

Domyślny

No własnie skoro juz ustalilismy, że kazde audto poliftowe tzn. po 2000 roku ma szyne Can-Bus ale nie kazde, a wręcz wiekszość nie ma tego doprowadzonego fabrycznie w miejsce radia to moze ktos kto się na tym zna lub ktos kto tego dogonał napisał by dokładnie (najchętniej ze zdjątkami) skąd dokładnie nalezy i w jaki sposób doprowadzić kable do cyfrowego sterowania radiem. Przerabiałem ten temat dokładnie i nic takiego na forum nie znalazłem. Bo jesli nie jest to do wykonania dla przecietnego użytkownika tylko wiąże się z wizyta u jakiegos specjalisty elektronika to chyba tańszym i prostrzym rozwiązaniem jest zastosowanie tego nieszczęsnego emu...???? A może warto by założyć o tym odrębny temat ??? Co na to moderatorzy???
    ET: I OP-2008 17,17 / II OP-2009 r. 15,64 / III OP-2010 r.15,33 / IV OP-2011r. 15,27 / V OP-2012r. 14,56/ Spot 2014 Konstantynów / 2015 10 URODZINY

A3--> A4--> A5-- > i nastała era SUV ... czarny i biały

Data dołączenia
    Jan 2008
    Miasto
    Poznań
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AVU
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez jaczek7 Pokaż post
    No własnie skoro juz ustalilismy, że kazde audto poliftowe tzn. po 2000 roku ma szyne Can-Bus ale nie kazde, a wręcz wiekszość nie ma tego doprowadzonego fabrycznie w miejsce radia to moze ktos kto się na tym zna lub ktos kto tego dogonał napisał by dokładnie (najchętniej ze zdjątkami) skąd dokładnie nalezy i w jaki sposób doprowadzić kable do cyfrowego sterowania radiem. Przerabiałem ten temat dokładnie i nic takiego na forum nie znalazłem. Bo jesli nie jest to do wykonania dla przecietnego użytkownika tylko wiąże się z wizyta u jakiegos specjalisty elektronika to chyba tańszym i prostrzym rozwiązaniem jest zastosowanie tego nieszczęsnego emu...???? A może warto by założyć o tym odrębny temat ??? Co na to moderatorzy???
    Również podpisuje sie pod tym apelem Skad prowadzi sie te kable?

Pozdrawiam

Data dołączenia
    Apr 2008
    Miasto
    Polska
    Auto
    Audi
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    raz

Domyślny

Ja też bym sie podpisał bo w nowym nabytku jest chorus i chetnie bym go zmienił...

Miro's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2005
    Miasto
    Kraków i okolice
    Auto
    Biały Smok
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CCZA
    Podziękował
    129 razy

Domyślny

pogrzebalem troche na forum a4 i z ich opisow wynika ze podobne problemy maja w pierwszysch b6 a tez can jako taki jest. z ich opisow wynika ze kable ciagnie sie wtedy z licznika

poczytajcie, jest o tym sporo na ich forum, kilka przykladow :

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t126...ighlight=sygna

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t386...;highlight=can

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t206...;highlight=can

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_ajm_can...-t61681.0.html

itd
    Nie pomagam na PW, nie muszę
    Od tego jest forum i tematy na nim

kaktus's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2007
    Miasto
    Tychy --> Przemyśl
    Auto
    Audi Allroad 2.7 BiT
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    raz

Domyślny

W moim poliftowym po szynie CAN komunikują się tylko sterownik silnika, licznik, i sterownik ABS i nic więcej. Nie ma czegoś takiego jak źródło sygnału Can. Sterowniki komunikują się między sobą cyfrowo a w starszych modelach analogowo. Żeby Concert II działał z wszystkimi swoimi funkcjami musi się komunikować z zegarami jak napisał Miro. Zegary które posiadają możliwość komunikacji po szynie CAN muszą mieć zegar cyfrowy. Inne nie wchodzą w grę. Radyjko komunikuje się z zegarami za pomocą dwóch kabelków którymi lecą potrzebne sygnały sterujące CAN HIGH i CAN LOW. One odpowiadają za poprawną pracę Concerta II CD czyli podświetlenie, włączanie radia po stacyjce, ściszanie lub pogłaśnianie w zależności od prędkości jazdy (GALA) i inne. Między jedną z wtyczek wpinaną w zegary o oznaczeniu T32 i kostką z radia trzeba poprowadzić dwa przewody albo wykorzystać nie używane - ja tak zrobiłem, przepiąłem piny w odpowiednie miejsca we wtyczce i w kostce. Potem jeszcze trzeba przeprogramować zegary żeby zaczęły się komunikować z radiem. Jestem w trakcie pisania instrukcji jak przeprowadzić tą operację ale padł mi komp i na razie stoję.

PS. Emulatory sygnału CAN to nic innego jak emulacja licznika. Więc nie są w stanie emulować wszystkich właściwych sygnałów, chociażby GALI z tego powodu że nie komunikują się ze sterownikiem silnika z którego zegary biorą sygnał o prędkości z jaką porusza się pojazd.
    Ostatnio edytowany przez kaktus - 05-02-09 o 17:21 Powód: PS
    PICTURE UNDER CONSTRUCTION

jaczek7's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2008
    Miasto
    łódź k/DOBRONIA
    Auto
    BMW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    15 razy

Domyślny

Podziękować kaktus za wyjaśnienia, tak jak przypuszczałem nie jest to prosta sprawa dla laika no ale jak byśmy mieli instrukcje krok po kroku warto by było spróbowac tym bardziej że faktycznie Gala u mnie nie działa bo nie ma takiej możliwości. Miałem tą funkcje w poprzednum autku nawet fajna sprawa.
    ET: I OP-2008 17,17 / II OP-2009 r. 15,64 / III OP-2010 r.15,33 / IV OP-2011r. 15,27 / V OP-2012r. 14,56/ Spot 2014 Konstantynów / 2015 10 URODZINY

A3--> A4--> A5-- > i nastała era SUV ... czarny i biały

Data dołączenia
    Apr 2008
    Miasto
    Polska
    Auto
    Audi
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    raz

Domyślny

Mam w pełni cyfrowe zegary więc jest funkcja, ze będzie to działać
    Już zamówiłem Concert II więc czekamy na wskazówki!

lookas's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2008
    Miasto
    Limanowa-Wieliczka
    Auto
    BMW X3 M
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    23 razy

Domyślny

Tak jak Miro powiedział w Krakoiwe można to zrobić u http://katalog.pf.pl/Krak%C3%B3w/Aut...B7870-m19.html

mam polifta 2001 ambition z fiss i wygląda na to iż moje auto ma cana ale zostało kupione z radiem bez wejścia na can
    chłopaki podpieli mi cana do radia pozmieniali ustawienia vag-iem i smiga:
    świeci, grają wszystkie głośniki, włancza się z zapłonem i co najlepsze wyświetla na fis
    koszt ok 100zł
    trza podprowadzić dwa kable od zegarów do radia i pozmieniać ustawienia vagiem
    A3 SportBack 161PS 370 Nm 2001 CompSport - ex
    Leon FR 170 PS 350 Nm 2010 - ex
    BMW X3 M-pakiet 2006 180 PS 360 Nm KingSoft - ex
    Skoda Yeti 2010 170 PS 380 Nm 4x4 KingSoft Yeti - każdy słyszał nikt nie widział
    ... do zobaczenia w chacie na 200 osób ... R.I.P. WJW

jaczek7's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2008
    Miasto
    łódź k/DOBRONIA
    Auto
    BMW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    15 razy

Domyślny

Może ktoś zna jakiegos szpeca który to zrobi za taką kase w okolicach Łodzi

A może ktos kto się na tym zna skoro to nie jest takie trudne i czasochłonne napisze co i jak tak od poczatku krok po kroku

lookas mogłęs troche poszpiegowac i jakies zdjęcia chociaz porobić

jerzu's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    Łódź
    Auto
    Audi A3 8Y
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    70 razy

Domyślny

Jacek masz garaż? Wpadnę do Ciebie z Łukaszem i pobawimy się Twoim autkiem

Strona 6 z 22 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania