Strona 7 z 97 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 61 do 70 z 966

Temat: [8L] Pytanie o termostat i ...

jaczek7's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2008
    Miasto
    łódź k/DOBRONIA
    Auto
    BMW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    15 razy

Domyślny

Mój diselek czasmi przez cały dzien nie złapie odpowiedniej temperatury ale tak jak piszesz 10km albo i wiecej... Bo to jest taka zalezność jak się nie zagrzeje to sie nie wciska powyżej 2000 obrotów, a jak nie wciśniesz to znowu się nie zagrzeje
    ET: I OP-2008 17,17 / II OP-2009 r. 15,64 / III OP-2010 r.15,33 / IV OP-2011r. 15,27 / V OP-2012r. 14,56/ Spot 2014 Konstantynów / 2015 10 URODZINY

A3--> A4--> A5-- > i nastała era SUV ... czarny i biały

MiG25's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2006
    Miasto
    Żyrardów
    Auto
    .:OOOO:.
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

Proszę ,tylko już nie rozpisujcie się znowu o nagrzewaniu TDI ! BYŁO JUŻ TYLE RAZY! 10km to wynik w normie.

Data dołączenia
    Oct 2007
    Miasto
    slaskie
    Auto
    A3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BLS

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez maar79 Pokaż post
    Do elmo_pf. Tez mam 1.8 t agu i podobny problem. Wariuje mi wskazówka temperatury cieczy. Silnik bardzo wolno sie nagrzewa i osiaga 90 stopni na moment(wedłu wskazówki) po czy potrafi momentalnie opasc do 60 stopni w czasie tych samych parametrów pracy silnika. Ostatnio jechałem 300km na mrozie -16 i wskazowka była na 60 stopniach po tej trasie.... Silnik poza postojami praktycznie sie nie nagrzewa a jesli juz to za moment wskazówka szybko opada. Zastanawiam sie czy to tylko termostat czy moze przy okazji tez czujnik temperatury (a moze i wskażnik na desce?)
    wymien termostat

poprostu niezamyka ci duzego obiegu
    przez to ci sie tak wychladza jak jedziesz w trasie
    na postoju ci niewieje w chlodnice i sie nagrzewa

(elmo)'s Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2008
    Miasto
    Mazowieckie
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    26 razy

Domyślny

Tym którzy jeszcze śledzą temat chciałem powiedzieć że grupa objawów jakie tu opisałem świadczy o tym że padnięty jest termostat. Ja wymieniłem 4 dni temu na francuskiego werneta i jak na razie działa ok.

koszty to
    termostat + oring 27 zł
    płyn chłodniczy (1.5 litra koncentratu) 25 zł
    robota free

płyn musiałem kupić bo część "oryginalnego" spłynęła do kanału.

Data dołączenia
    Feb 2009
    Miasto
    Trójmiasto
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8L
    Silnik
    1.8T APY

Domyślny

Mam silnik APY i mam pytanie odnośnie wymiany , czy termostat jest w tym samym miejscu co w silniku AGN ?

Jaki płyn chłodzący polecacie? ile litrów potrzebuję ? , oraz termostat, czytałem że Wahler ale czy np Vernet też mógł by być ? bo ten pierwszy to u mnie4 w sklepie ok 100zł kosztuje

Jaka jest temperatura otwarcia termostatu dla mojego silnika ? przypominam APY

pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez Djeight - 12-02-09 o 17:00

(elmo)'s Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2008
    Miasto
    Mazowieckie
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    26 razy

Domyślny

Moim skromnym zdaniem w silnikach 1.8/1.8T termostaty powinny być dokładnie w tym samym miejscu, choć mogę się mylić

Co do cen to napisałem w moim poprzednim poście, czyli 27zł za Wernet'a z oringiem i 25 zł za 1.5 litra koncentratu (1:1 z wodą destylowaną), powinno wystarczyć jeśli wyłapiesz większość z układu chłodzenia.

Co do temperatury to już gdzieś było i o ile się nie mylę to termostat powinien się otworzyć przy 87 st Celsjusza.

larius's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2007
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    The Revenant
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0T CCZA
    Podziękował
    20 razy

Domyślny

We wszystkich 1.8 termostat jest w tym samym miejscu...
    Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig. After a few hours, you realize that he likes it.

Data dołączenia
    Feb 2009
    Miasto
    Trójmiasto
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8L
    Silnik
    1.8T APY

Domyślny

Ok dziękuje bardzo za odpowiedzi , wymieniłem termostat i dalej jest to samo , jednak zauważyłem że dzisiaj wskaźnik przez chwilę [ około pół minuty] pokazywał prawidłową temperaturę po czym zaczął wolno opadać , także wniosek mam jeden czujnik temperatury coś wariuje,

w takim wypadku jeszcze jedno pytanie gdzie on się znajduje , w jakimś krućcu wodnym czy w głowicy [ chodzi o czujnik temperatury silnika który steruje wskaźnikiem]

pozdrawiam
    Djeight

Strazak's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2006
    Miasto
    Wielbark/Szczytno
    Auto
    VW
    Model
    Inny
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    284 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Djeight Pokaż post
    Ok dziękuje bardzo za odpowiedzi , wymieniłem termostat i dalej jest to samo , jednak zauważyłem że dzisiaj wskaźnik przez chwilę [ około pół minuty] pokazywał prawidłową temperaturę po czym zaczął wolno opadać , także wniosek mam jeden czujnik temperatury coś wariuje, w takim wypadku jeszcze jedno pytanie gdzie on się znajduje , w jakimś krućcu wodnym czy w głowicy [ chodzi o czujnik temperatury silnika który steruje wskaźnikiem]
    czujnik jest w głowicy, z tyłu silnika. Poszukaj w dziale technicznym opis silnika tam sa wskazówki gdzie go szukac. Wymiana jest szybka, nawet nie trzeba spuszczac płynu. Jedna zawleczka i wyjmujesz. Trzeba uwazac by gumowa uszczelka nie została.
    Mazurskie Biwakowanie r-2009 r-2010 r-2011 r-2012 r-2013 r-2014 r-2015 r-2016 r-2017 r-2018
    10 biwaków i starczy.

Micha3's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2008
    Miasto
    Piastów k. w-wy
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Ile nagrzewa się około agu do 90 stopni? Jestem świeżo po wymianie termostatu. Stary nie trzymał 90 stopni. Nowy raczej nie powala. 90 stopni po 7km. U ojca w Passacie b4 (benzyna) 90 stopni łapie po dużo szybciej. Te 7km to dużo czy normalne?

Strona 7 z 97 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)

Zasady postowania