Strona 6 z 23 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 51 do 60 z 230

Temat: Grzanie lusterek

Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    Poland
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

sprawdziłem, gdy włączam tylną szybę lusterka się nie załączają.
    Czyli być może będą się włączały poniżej 5 stopni jak pisali inni koledzy. Ale jak sprawdzić teraz czy grzeją gdy na polu jest powyżej 5 stopni?

PROSTO's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2008
    Miasto
    64-100
    Auto
    a6
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    11 razy

Domyślny

musisz wymontowac szklo i gdy odwrocisz je zobaczysz czy jest tam czujnik termiczny czy nie.okaze sie ze nie ma to sprawdz czy dochodzi prad do mat
    Who I am? I am a the Champion.

Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    Poland
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Czy posiada ktoś jakąś instrukcje zakładania nowych mat? Jedną mam spaloną i chciałbym ją wymienić nie uszkadzając nic. Prosiłbym o instrukcję łącznie z demontażem szkła, odklejeniem starej maty, założeniem nowej itd. Ma ktoś coś takiego, bo na forum nie udało mi się odszukać ;/

Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AEH
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

Anie lepiej kupić samo szkiełko z matą? Na allegro są w niedużych cenach.

marcinos80's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2007
    Miasto
    SUWAŁKI
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    raz
    Moje małe sreberko... sprzedana niech służy...
    jest A4 1,9 TDI S-Line po koksie....

Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    Poland
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez marcinos80 Pokaż post
    A czy jak kupi? taki wk?ad to b?dzie si? on za??cza? poni?ej tych 5 stopni? Bo u mnie lustra w??czaj? si? poni?ej 5 stopni. Czy mo?e ze starego szk?a trzeba prze?o?y? ten czujnik czy jak to zrobi?? Jestem w tym zielony ;/

Jackq's Avatar
    Data dołączenia
    May 2006
    Miasto
    Bielsko-Biała
    Auto
    Audi A4 B9
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez rob18 Pokaż post
    Czy posiada ktoś jakąś instrukcje zakładania nowych mat? Jedną mam spaloną i chciałbym ją wymienić nie uszkadzając nic. Prosiłbym o instrukcję łącznie z demontażem szkła, odklejeniem starej maty, założeniem nowej itd. Ma ktoś coś takiego, bo na forum nie udało mi się odszukać ;/

to bardzo slabo szukales albo wcale
    http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?t=2142
    Pomogłem? to kliknij Pomógł, to nic nie kosztuje a zawsze miło być docenionym

Życie jest zbyt krótkie by budzić się z żalem

Igor1981's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2009
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AKL
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Prośba o opinię:

Poczytałem sobie o grzaniu lusterek i dziś założyłem maty grzewcze. Mam instalację tylko w drzwiach (od lusterka do niebieskiej kostki na dole przy nogach kierowcy i pasażera).

W warsztacie (http://a3-club.net/forum/showthread....rka#post483174) jest opis, jak dorobić do tego instalację, podłączając wszystko do włącznika ogrzewania tylnej szyby. Ja mam jednak nieco inną koncepcję, i powiedzcie mi proszę czy ona ma sens.

Podłączając wszystko pod włącznik tylnej szyby są dwa problemy: 1) lusterka mogą grzać tylko wspólnie z szybą 2) rozłożenie tego samego napięcia/natężenia jednocześnie na szybę i lusterka powoduje, że wszystko nagrzewa się bardzo długo. Pomyślałem więc, że obok przycisku włączającego ogrzewanie szyby, w miejscu zaślepki na desce, zamontuję drugi taki sam przycisk (na allegro 30 PLN). Do tego drugiego przycisku doprowadzę te same kable, które dochodzą do przycisku ogrzewania szyby (rozdzielę je na dwa). Będę mógł więc zamiennie włączać lusterka lub ogrzewanie szyby, albo jedno i drugie (wtedy moc będzie mniejsza). Proszę o info, co o tym sądzicie, i czy to będzie działać tak jak mi się zdaje

larius's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2007
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    The Revenant
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0T CCZA
    Podziękował
    20 razy

Domyślny

Nie wiem na ile miałeś do czynienia z elektryką, ale pkt. 2 jest kompletnie z czapy
    Taki układ jest połączony równolegle, więc nic dłużej nagrzewać się nie będzie... Jakbyś podłączył szeregowo, to masz racje - ale takie podłączenie nie powinno mieć miejsca.

Ale fakt jest taki, ze niekoniecznie trzeba wszystko na raz podgrzewać. Przycisk ma Tobie służyć, więc jak chcesz oddzielny to tak zrób

Może lepszym pomysłem byłoby się podpiąć pod pokrętło od ustawiania lusterek? Chwilka z miernikiem i byłoby wiadomo w jaki sposób tam obwody się zamykają - i np. można byłoby tak ustawić, że jak masz ustawione na lewe lusterko sterowanie, to wtedy będzie podgrzewać
    Ostatnio edytowany przez larius - 09-12-09 o 23:13
    Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig. After a few hours, you realize that he likes it.

Igor1981's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2009
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AKL
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Czyli co, jak podłącze wszystko pod ogrzewanie szyby, to nagrzewanie szyby nie będzie trwać dłużej? Po prostu sporo osób pisało tak w "warsztacie" i tym się zasugerowałem. Jeśli masz rację to nie wiem po cholerę ludzie męczyli się z podłączaniem wszystkiego oddzielnie do bezpiecznika nr 1, zakładali oddzielne włączniki itp, zamiast podłączyć się tylko pod kabelki od włącznika do grzania szyby...

Ale nie wiem, czy jednak nie zrobię oddzielnego przycisku, mam jeszcze jedną wolną zaślepkę na lewo od przycisku grzania szyby i można by to miejsce wykorzystać (po prawej mam już uchwyt na kubek

Podłączenie się pod pokrętło do lusterek to też jakaś opcja, ale nie wiem, które to kable (no i tam chyba wszystko jest w drzwiach, więc w sumie też sporo rozbierania).
    Ostatnio edytowany przez Igor1981 - 09-12-09 o 23:34

Strona 6 z 23 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania