Strona 57 z 132 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 561 do 570 z 1315

Temat: Pytania do naszego prawnika klubowego

coach's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    Gniezno
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Ja miałem następującą sytuacje: Stoje jako 2 auto na pasie skręcającym w lewo ze sygnalizacją świetlną. Dla mojego pasa jest wyświetlana czerwona strzałka bezwarunkowego skrętu w lewo. Włącza się zielone ruszam po dosłownie 5metrach (zdąrzyłem przejchać przez przejście dla pieszych) kobieta prowadząca przede mną gwałtownie hamuje, ponieważ chciała zawrócić. Jej gwałtowne hamowanie było spowodownane tym ze na pas który chciała wjechać wjeżdzały auta które miały bezwarunkową strzałkę w prawo. Ja niespodziewając się takiego zachowania najwierw zahamowałem a potem odbiłem w lewo w celu unikniecia kolizji. Niestety lewym przednim rogiem auta udeprzyłem w prawy tylny róg. Kogo była wina??
    1.8T i nic więcej

Cyc's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2008
    Miasto
    Warszawa/Siemiatycze
    Auto
    Czarny :]
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    30 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez coach Pokaż post
    Ja miałem następującą sytuacje: Stoje jako 2 auto na pasie skręcającym w lewo ze sygnalizacją świetlną. Dla mojego pasa jest wyświetlana czerwona strzałka bezwarunkowego skrętu w lewo. Włącza się zielone ruszam po dosłownie 5metrach (zdąrzyłem przejchać przez przejście dla pieszych) kobieta prowadząca przede mną gwałtownie hamuje, ponieważ chciała zawrócić. Jej gwałtowne hamowanie było spowodownane tym ze na pas który chciała wjechać wjeżdzały auta które miały bezwarunkową strzałkę w prawo. Ja niespodziewając się takiego zachowania najwierw zahamowałem a potem odbiłem w lewo w celu unikniecia kolizji. Niestety lewym przednim rogiem auta udeprzyłem w prawy tylny róg. Kogo była wina??
    Sygnalizacja byla taka ?
    1.
    Czy taka (S3):
    2.

Jesli 1 - nie mogla zawracac i powinna to byc jej wina, jesli 2 - mogla zawrocic i to Twoja wina.

Jesli sie myle, niech mnie ktos poprawi
    "- Dobrze jeździsz ?
    - Nie, ale szybko..."

uzx's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2008
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8P
    Silnik
    2.0T CDLA
    Podziękował
    8 razy

Domyślny

Zasadniczo przy wjeździe w zadek praktycznie zawsze jest wina osoby jadącej z tyłu, tu też bym się tego spodziewał.

coach's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    Gniezno
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

taka jak pierwsza sygnalizacja. PZU uznało, że cytuje "bezpośrednią przyczyną był zbyt mały odstęp między pojazdami". Pomijając fakt że kobieta przyznała się i podpisała oświadczenie że to jej wina, jak można zachować zbyt mały odstęp ruszając na światłach ??
    1.8T i nic więcej

monik's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2008
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    zielone
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    13 razy

Domyślny

skoro się przyznała i spisała oświadczenie to w czym problem, bo nie rozumiem...? dziwna sprawa...

ale fakt - przy bezkolizyjnym lewoskręcie, jeśli nie ma dodatkowo strzałki w dół, to zawracać nie wolno (mało kierowców o tym wie)

tomek_cichy's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2008
    Miasto
    Łódzkie
    Auto
    ...
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

To, że ktoś napisze oświadczenie, że uważa się za sprawcę kolizji nie oznacza, że faktycznie nim jest. Firma ubezpieczeniowa ma swoich prawników którzy praktycznie każdą sprawę sprawdzają pod kątem tego kto jest sprawcą.
    Także nie należy się cieszyć, że ktoś napisał oświadczenie bo można się zdziwić tak jak kolega coach.

Także zasmucę Cię kolego coach ale interpretacja PZU jest jak najbardziej prawidłowa.
    Zachowanie bezpiecznego odstępu od poprzedzającego pojazdu obowiązuje w każdej sytuacji w ruchu drogowym. Nawet jeżeli stojąc na światłach ktoś nie wyhamuje i lekko puknie Cię w tył a Ty wjedziesz w auto przed Tobą to będą rozpatrywane dwie kolizje. W jednej będziesz poszkodowanym a w drugiej sprawcą.

uzx nie zgodzę się z Tobą.
    Sam miałem przypadek kiedy wjechałem z kursantem kolesiowi w tył i to była jego wina.
    Zaraz po kolizji wysiadł i powiedział "młody, szybko napisz mi tu oświadczenie sprawcy kolizji bo ja się bardzo śpieszę".
    Wiedząc co nieco o przepisach i będąc mocno podkurw.ony. określeniem "młody" postanowiłem wezwać policję.
    W międzyczasie złapałem świadka i czekaliśmy na patrol.
    Jakież było zdziwienie kolesia gdy policjant uznał jego winę.
    Otóż razem z kursantem i tym świadkiem opowiedzieliśmy jak wyglądała sytuacja.
    Koleś nas wyprzedził na skrzyżowaniu, wcisnął się nam na pas i dał po hamulcach. Wcześniej trąbił na nas, że na ograniczeniu do 30 jechaliśmy 28 (yaris) więc postanowiliśmy jeszcze trochę zwolnić(tak do 24 ). No to postanowił się zemścić i... mu nie wyszło
    Także nie zawsze wjeżdżający w tył jest sprawcą

uzx's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2008
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8P
    Silnik
    2.0T CDLA
    Podziękował
    8 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez tomek_cichy Pokaż post
    Sam miałem przypadek kiedy wjechałem z kursantem kolesiowi w tył i to była jego wina.
    Zaraz po kolizji wysiadł i powiedział "młody, szybko napisz mi tu oświadczenie sprawcy kolizji bo ja się bardzo śpieszę".
    Wiedząc co nieco o przepisach i będąc mocno podkurw.ony. określeniem "młody" postanowiłem wezwać policję.
    Koleś nas wyprzedził na skrzyżowaniu, wcisnął się nam na pas i dał po hamulcach. Wcześniej trąbił na nas, że na ograniczeniu do 30 jechaliśmy 28 (yaris) więc postanowiliśmy jeszcze trochę zwolnić(tak do 24 ). No to postanowił się zemścić i... mu nie wyszło
    Powiem Ci, że znam identyczny przypadek, zakończony uznaniem winą kierowcy z tyłu
    Tego typu wyjątki podchodzą pod 'praktycznie zawsze'.

Swoją drogą przesłanki, na podstawie których są wydawane orzeczenia, bywają czasami idiotyczne - w samochód ojca kolegi wjechał inny samochód.
    Na rondzie o 3 pasach ruchu tamten samochód zmienił pas z prawego na środkowy uszkadzając bok pojazdu. Policjanci stwierdzili, że ponieważ lusterko w samochodzie mojego znajomego złozyło się do środka, to on jechał szybciej i na tej podstawie została uznana jego wina. Kamer żadnych nie było, świadków też... I niestety skończyło się w ten sposób

Cyc's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2008
    Miasto
    Warszawa/Siemiatycze
    Auto
    Czarny :]
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    30 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez tomek_cichy Pokaż post
    Na szczescie miales swiadka, jakbys go nie milał mysle ze nie byloby tak łatwo z ta sprawa...
    "- Dobrze jeździsz ?
    - Nie, ale szybko..."

monik's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2008
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    zielone
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    13 razy

Domyślny

tomek_cichy, a mógłbyś potwierdzić (bądź obalić) moją tezę? bo w końcu nie jestem pewna... można zawracać na bezwarunkowym skręcie w lewo?

coach's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    Gniezno
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

nie nie można. daltego nie rozumiem dlaczego ktoś kto złamał przepisy nie jest winnym. Wynika z tego ze moge pojechac pod prąd na rondzie uderzyc w kogos i to bedzie jego wina bo nie zachował odpowiedniej ostrożności...
    1.8T i nic więcej

Strona 57 z 132 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 6 users browsing this thread. (0 members and 6 guests)

Zasady postowania