Strona 19 z 103 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 181 do 190 z 1025

Temat: [8L] Notlauf

Długas's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2009
    Miasto
    Grudziądz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF

Domyślny notlauf

Witam kolegów mam ten sam problem z ahf 110 km i zdiagnozowałem ze to przepływomierz broi ponieważ na biegu jałowym parametry przepływki powinny byc miedzy 280 a 300 a mi pokazywało 450 -550 takze po wymianie opisze jaki rezultat nastapił
    Długi

netes's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2008
    Miasto
    -
    Auto
    Audi
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    23 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Długas Pokaż post
    parametry przepływki powinny byc miedzy 280 a 300 a mi pokazywało 450 -550 takze po wymianie opisze jaki rezultat nastapił
    Żebyś się nie pospieszył, bo zdaje się, że wcale nie piszesz o przepływce tylko o EGR, w grupie 003 masz takie wartości? Bo jeśli tak to masz po prostu zaślepiony EGR, a z przepływką to niewiele ma wspólnego.
    Ostatnio edytowany przez netes - 11-04-10 o 06:44

Data dołączenia
    Dec 2006
    Miasto
    bydgoszcz
    Auto
    a3 s line
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    raz

Domyślny

nie chce otwierac nowego tematu wiec zapytam moze tu, tez zlapal mi notlauf i mechanik powiedzial ze niby zapieczone turbo, ale chcialbym sprawdzic dokladnie co to jest bo bylem na chipie i koles po wykresie powiedzial mi ze moze przeplywomierz nie domagac i teraz nie wiem, a jak to mechanicy nigdy nie maja czasu powiedzial ze to to i wykasowal blad. dlatego mam pytanie czy ktos z poznania ma vaga i by mogl mi to wszystko sprawdzic na spokojnie

Sztomel's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2009
    Miasto
    Rybnik
    Auto
    Volkswagen Golf Mk4
    Model
    Inny
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Długas Pokaż post
    na biegu jałowym parametry przepływki powinny byc miedzy 280 a 300 a mi pokazywało 450 -550 takze po wymianie opisze jaki rezultat nastapił
    kolega netes ma rację, odczytałeś wskazania EGR a nie przepływki ale o tym czy jest on zaślepiony czy nie decyduje wskazanie w ostatnim polu - jeśli było 4,8% to oznacza to, że w czasie logu statycznego silnik pracował na wolnych obrotach dłużej niż 2 minuty od ostatniego przegazowania lub uruchomienia silnika i wtedy EGR jest nieaktywny, aby sprawdzić ponownie jego wskazania należy przed logiem statycznym grupy 003 lekko i na momencik dygnąć na pedał gazu i od razu odpuścić i wtedy odczytać wskazania MAF actual.
    Dodano:
    Cytuj Oryginalnie napisane przez krzychuams Pokaż post
    mechanik powiedzial ze niby zapieczone turbo, ale chcialbym sprawdzic dokladnie co to jest bo bylem na chipie i koles po wykresie powiedzial mi ze moze przeplywomierz nie domagac i teraz nie wiem,
    przy usterce sterowania ciśnienia doładowania turbo odbija się to na wskazaniach przepływomierza więc jeśli ktoś z Poznania zrobi Ci te logi grup 003, 008 i 011 to na ich podstawie będziesz wiedział czy zacina się zmienna geometria turbo a jeśli tak będzie to i wskazania przepływki w grupie 008 ostatnie pole będą zaniżone, po doprowadzeniu turbo do pompowania powietrza pod właściwym ciśnieniem wtedy się okaże na ile polepszyły się wskazania przepływki.
    Ostatnio edytowany przez Sztomel - 10-04-10 o 09:49 Powód: Automatyczne łączenie postów
    http://www.a3-club.net/forum/signaturepics/sigpic10577_1.gif

Długas's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2009
    Miasto
    Grudziądz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF

Domyślny

logi zczytalem z momentu zadanego jak i w trasie do momentu notlaufu wszystkie parametry skonsultowalem z kolega ktory jest najlepszym diagnostą u mnie w miescie podmienilem przepływke i gitara smiga brak notlaufu lepiej sie zbiera a na 18'' wiadomo jak ze startem przepływka bosch i (słyszalem ze szybko sie koncza) a apropo natlaufu no to rózne przypadki zapieczone turbo, n75, wezyki podcisnienia i wiele innych
    Długi

Sztomel's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2009
    Miasto
    Rybnik
    Auto
    Volkswagen Golf Mk4
    Model
    Inny
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    raz

Domyślny

jeśli miałeś tylko i wyłącznie wskazania MAF actual na poziomie 550 mg/skok niezależnie od tego czy silnik pracował na jałowym na wolnych obrotach ( w trakcie aktywnego zaworu EGR) czy pod obciążeniem to uwalona przepływka a jeśli wskazania oscylowały w zakresie 450-550 na logu statycznym przy aktywnym, niezaślepionym i sprawnie działającym zaworze EGR to również jest to efekt złego pomiaru przepływomierza ale przy założeniu, że turbo pompuje prawidłowo gdyż inaczej (poza wskazaniami stałymi 550 mg/skok) jeśli nie pojawił się żaden błąd dotyczący niezrozumiałego sygnału z przepływomierza to przepływomierz jest sprawny a wadliwe sterowanie turbodoładowaniem powoduje fiksowanie wskazań przepływomierza. Przepływomierz nigdy nie powoduje trybu awaryjnego a jedynie zmniejszenie mocy silnika.

pehjoe's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2010
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Bmw m3 e46
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Juz pisalem w tym temacie apropo mojego problemu z notlauf'em, zauwazylem ze nieraz mam taki objaw ze jade auto sie zagrzeje, zgasze go wsiadam odpalam i takjakby sie ssanie wlaczylo obroty wskakuja na 1300-1500 i nie chca spadac.
    II sprawa jest taka ze nieraz przegazuje go ostrzej i spadaja obroty bardzo powoli a nieraz normalnie. Ja juz glupieje co to moze byc wiec jak ktos mial cos podobnego, lub jest w stanie wymyslic co to bede dzwieczny dozgonnie.
    było s3 8l by CS 260ps
    było e46 m3 344ps
    było impreza STI 306ps
    wrociło s3....

Sztomel's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2009
    Miasto
    Rybnik
    Auto
    Volkswagen Golf Mk4
    Model
    Inny
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez pehjoe Pokaż post
    wiec jak ktos mial cos podobnego, lub jest w stanie wymyslic co to bede dzwieczny dozgonnie.
    zadałeś pytanie w temacie dot. silników TDI a u nas takie objawy powoduje brak sygnału z czujnika temperatury silnika, w benzynie przyczyny są zgoła inne więc nie sugeruj się tym co napisałem gdyż w benzynach nie siedzę.

Benny90's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2009
    Miasto
    Tomaszów Maz.
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Pojawił się drugi raz notlauf mniej więcej na poziomie 4 biegu 3,5tys obr. nie wiem co dokładnie sprawdzić, czy podjechać do jakiegoś mechanika ? W sumie nie przeszkadza mi to tak bardzo bo dopiero zdarzyło się 2 raz w odstępie jakichś 3 tygodni... chociaż nie chciałbym aby się to zdarzało bo wiadomo wyprzedzanie... :/
    Audi A3 1.9TDI

Sztomel's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2009
    Miasto
    Rybnik
    Auto
    Volkswagen Golf Mk4
    Model
    Inny
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Benny90 Pokaż post
    Pojawił się drugi raz notlauf mniej więcej na poziomie 4 biegu 3,5tys obr. nie wiem co dokładnie sprawdzić
    każdy przypadek notlaufu musi być rozpatrywany indywidualnie choć w większości przypadków powoduje go w silnikach TDI zapiekanie się łopatek zmiennej geometrii turbosprężarki w pozycji maksymalnego doładowania, w Twoim przypadku powinieneś skorzystać najlepiej z uprzejmości mieszkającego blisko Ciebie forumowicza posiadającego sprzęt diagnostyczny czyli VAG-COM. Za jego pomocą odczytasz zapisane w sterowniku silnika (bądź nie) kody błędów i już będzie wiadomo czy masz problem z przeładowaniem turbo, niedoładowaniem bądź różnicą w regulacji ciśnienia doładowania, następnie za pomocą Vaga wykonuje się logi dynamiczne podstawowych grup czyli 003, 008 i 011 by móc stwierdzić jak kształtuje się rzeczywiste ciśnienie doładowania generowane przez turbosprężarkę względem tego zadanego w grupie 011 i jaki to ma wpływ na wskazania w pozostałych dwóch grupach. Na tej podstawie i zwłaszcza na podstawie obserwacji ruchu sztangi siłownika podciśnieniowego sterującego kątem nachylenia łopatek zmiennej geometrii (widocznej podczas testu grupy 011 w trybie Basic Settings) dopiero można szukać przyczyny wejścia sterownika silnika w tryb pracy awaryjnej. Często poza zapieczeniem zmiennej geometrii taki tryb powodują nieszczelności na wężykach podciśnienia, usterki mechaniczne elektrozaworu N75, nieszczelności dolotu przed i za turbosprężarką, usterki mechaniczne inercoolera itp. itd. Nie proponuję zacząć usuwania ewentualnie szukania przyczyny notlaufu metodą wymiany na chybił trafił podejrzanych elementów gdyż więcej na tym stracisz kasy niż na porządną diagnozę Vagiem. Jeśli będziesz chciał skorzystać z usług mechanika a ten nie będzie wiedział co to są logi dynamiczne to nawet nie zostawiaj u niego samochodu do naprawy.

Strona 19 z 103 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania