|
Masz racie sa 2 rodzaje tych tulej tylnych
- Tuleja belki tylnej 69mm
- Tuleja belki tylnej 72mm
Musisz podjechać do jakiegoś serwisu na kanał to ci powiedzą. Ale o ie się nie mylę to można to poznać w inny sposób. Są 2 rodzaje tych tulejek:
1)
2)
1) 72mm
2) 69mm
Poznasz po środkuAle jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Przynajmniej ja tak sprawdzałem.
http://www.a3-club.net/forum/showthr...060#post416060
jest temat o tulejach belki,nawet opis co i jak
Who I am? I am a the Champion.
kolego te oryginały założyłem i przejechałem na nich 25 tyś i zaczęły tak stukać że oszaleć mógł człowiek. dźwięk był taki jakby się autko miało rozlecieć na tyle. Polecam ten zestaw poliuretanowy 90 Shjeśli ktoś już go ma niech może się wypowie jak się prowadzi
a co do średnicy to 72 był zastosowany szczególnie w S3
![]()
Szczególnie,ale nie koniecznie.Ja w AGU też mam średnice tulejek 72mm.Żeby zmierzyć dokładnie najlepiej jest jedną wybić.Można też inaczej wzrokowo tak jak kolega wcześniej dał zdjęcia.Tuleja 72mm ta na zdjęciu 2 jest trochę inna od 69mm.Spokojnie jak wejdziesz pod auto da się rozróżnić bez wyciągania.Zresztą jeśli się nie mylę to 72mm są metalowe,a 69mm plastykowe.Jak wymieniałem to też miałem z tym problem,ale odróżniłem wzrokowo.Byłem nawet w serwisie audi na połczyńskiej,a tam koleś powiedział mi że u nich wogóle występuje tylko jeden rozmiar.Tylko nie potrafił mi powiedzieć czy jak kupię u nich ten rozmiar czyli większy to dam radę wcisnąć jeśli okaże się że mam mniejszą średnice w belce.Gdzieś czytałem że niektórzy wciskają i jakoś daje rade bez rozerwania.
Mateusz1900tdi w S3 masz zupełnie inne zawieszenie tylne niż w przednionapędowym A3. Tam nie ma belki więc raczej tej większej tulei w S3 nie wykorzystasz. Ja mam A3 z 99 roku 1,9 TDI i mam większe tuleje. Kuzyn ma z 2000 i ma mniejsze więc tutaj raczej nie ma żadnej reguły. Poza tym nie ma możliwości założenia większych na mniejszy otwór (rozumiem jeszcze 0,3 mm ale nie 3 mm - bez przesady!). Rożnica pomiędzy tymi tulejami jest jeszcze taka , że te większe są olejowe...
Ostatnio edytowany przez wojtas - 26-07-10 o 07:36
124 Hp 277 Nm
Przyznaje że nie miałem racji z tym zawieszeniembo przy S3 chyba już jest wielowachaczowe
tak myśle. dlatego lubie jak ktoś mnie poprawi
tak jak kolega Wojtek
no ale kolega przy swojej audi kupił za duże tuleje poliuretanowe miał 69 a kupił 72 poszedł do kolegi i na tokarce mu je ładnie okroił o te 3mm i pięknie się wkomponowały do jego wózka
![]()
Panowie mam pare pytan apropo powerflexa
Ostatnio trafila mi sie okazja i kupilem od kolegi kompletny zestaw na przod, wraz z poduszka pod silnik, wszystko powerflexa, komplet bodajze za 1100 zl, ja zaplacilem 350Nowka w pudelkach...
Zalozylem dzisiaj i mam pare watpliwosci:
1) Czy to normalne ze zrobilo sie glosniej w samochodzie ?? Czy poduszka pod silnik (skrzynie) przez to ze jest sztywniejsza mogla zaczac przenosic drgania ??
2) Czy jest tak ze poliuretany potrafia piszczec ?? Czy poprostu wynika to z tego ze przejechaly dopiero 20 km i jeszcze sie tam nie ulozylo wszystko...
3) Jest twardo, ale bez przesady, ale czy one po jakims czasie nieco sie uloza i zwiekszy sie komfort ?? Wiem o tym ze one nie maja sie rozlezc bo o to chodzi w poliuretanie ale czy chociaz troche sie uloza ??
Pozdro
Skoro guma jest sztywniejsza, to w jaki sposób ma Ci tłumić tak samo drgania jak w serii ? Wkłady w łapę skrzyni wkłada się właśnie po to aby skrzynia siedziała sztywno !
Jeśli zastosowałeś smar dołączony do zestawu to nic nie piszczy.
Coś tam zawszę się wyrobi/ułoży ale nie oczekuj cudów.
Audi A3 8L VP - 192 KM 404NM by DynoSoft - SOLD
Audi A3 8L PD - 224KM 430 NM by COMPSport - SOLD
Audi A3 8P BKD - 216KM 435NM by DynoSoft - SOLD
VW GOLF 6 R20 CDLF - 350KM 445NM by COMPsport - SOLD
Audi S3 CJXC Sportback - 385KM 492NM by COMPsport - NOW
Jezeli chodzi o poliuretany to napewno jest to fajna sprawa, z paroma ale:
1) Trzymanie w zakretach poezja, samochod stoi sztywno i nie poddaje sie tak latwo, jezdze na Yokohamach S-drive i one tez napewno do tego sie przyczyniaja.
2) Jest napewno sztywniej, aczkolwiek mam wrazenie ze dziury sa lepiej wybierane przez zawieszenie. Napewno musze jeszcze zmienic amory i sprezyny bo jezdze na Sachsach +Tatechnix ale to akurat bylo zalozone jak kupowalem auto i nie zdazylem zmienic wiec tez moze miec wplyw na nienajdoskonalsza prace zawieszenia :/
3)Poduszka pod skrzynie - hmm skrzynia ciasniej chodzi troche, ale wkurza mnie to ze cala energia i ruch silnika przeszedl na bude i zaczyna mi to przypominac silnik Diesla (bez urazy dla posiadaczy, ale kazdy wlasciciel benzyny wie o jakiej ciszy w srodku mowie). Licze na to ze jak sie troche ulozy ta poducha bedzie lepiej, tym bardziej ze jest zolta wiec chyba troche mieksza niz reszta fioletowych gum powerflexa.
Mam jeszcze jedno pytanie do ludzi ktorzy zakladali powerflexa, bo nie wiem czy z innych firm jest to samo: Ta najwieksza tuleja pod wahacz jest z jednej strony szersza z drugiej wezsza. Czy to normalne ze w jednym wahaczu mam ja zalozona do gory nogami niz w drugim ?? wg instrukcji niby jest ok, ale wynikaloby z tego ze wahacze nie sa symetrycznie zbudowane w tym miejscu
Koniec wywodu. Pozdro
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)