Co tam producent dedykuje do Twojego silnika dokładnie w ksiażce serwisowej ?
To jest podstawa, API, ACEA i wskaźnik sapsów tzw. popiołów.
Nastepnie pasuje dopasowac lepkosć do warunków i stanu silnika.
Co tam producent dedykuje do Twojego silnika dokładnie w ksiażce serwisowej ?
To jest podstawa, API, ACEA i wskaźnik sapsów tzw. popiołów.
Nastepnie pasuje dopasowac lepkosć do warunków i stanu silnika.
Ostatnio edytowany przez PidzieK - 06-04-11 o 23:51
|
WAUZZZ
Jesli chcesz wymieniac olej co 20tys to potrzebny ci jest typu LL o podwyzszonej ilosci TBN, generalnie i tak nie daje ci to gwarancji ze po tych 20tys nie bedzie syfu w silnku ale zawsze jakas wieksza szansa na to jest. Motul 8100 5w30 x clean, Millers XF longlife 5w30 ewentualnie Mobil 1 ESP Formula 5w30. Jesli zdecydowalbys sie jednak zmieniac ten olej maks co 15tys a nawet czesciej, co osobiscie polecam, to Mobil 1 0w40 New Life czy tez Motul 5w40 X-cess beda dobrym wyborem.
TeeVar
Zmien mechanika tak ja Pawel pisze i zostan przy 0w40 badz 5w40.
tyciak]
LM TOP TEC 4100 5W-40 to tak naprawde polsyntetyk czy tez jak to sie ladnie teraz nazywa czesto olej w technologi syntetycznej badz olej typu HC, generalnie krzywda sie silnikowi nie stanie ale przy nastepnej wymianie jesli chcesz zostac przy przy LM ( a warto bo dobre oleje robia ) to wybierz cos SYNTHOIL w w nazwie bo to sa oleje wpelni syntetyczne w gamie LM.
PS. na pytanie PW dlaczego nie polecam marek typu Amsoil, Millers ( a polecam jak widac czasami ) itp. odpowiedz brzmi: staram sie polecic olej dobry i wmaire latwo dostepny dla kazdego, po co komus olej na ktory czesto musi czekac niewiadomo ile albo zrodlo jego pochodzenia nie jest do konca jasne, pomijajac juz fakt ze wieksozsc uzytkownikow jak widzi nieznana mu nazwe plus wyzsza cene za dany produkt to zwyczajnie go olewa, jak pokazuje castrol i jego wyniki finansowe grunt to reklama
.
Ostatnio edytowany przez Quash - 07-04-11 o 06:53
2 Fast not 2 Furious
Q3 2.0 TFSI 211KM - no stage![]()
S3 8P 360KM/450NM - CompSport Stage 3
A6 C7 3.0TFSI 460KM/550NM - CompSport Stage 2
Na stronie www.vagtech.otwarte24.pl Motul Specific 505.01 5W-40 jest za 150 złotych,nie jest to jakoś za tanio?
Dla porównania na stronie www.intercars.com.pl ten sam olej kosztuje 207zł.
TeeVar Zmień zmień, bo facet nie ma pojecia o swojej robocie. Z tym 8100 to też nie najszczęsliwszy pomysł. Powinien być raczej Specific 505.01.
pAfCiO87 Intercars to najsroższy dystrybutor czesci jaki może być. W dodatku mam przypuszczenie graniczace z pewnością, że nie zaopatrują się w Motula u producenta, tylko przez pośrednika. Stąd takie ceny. Odezwij się na priv. Będziesz miał Motula w fajnej cenie i z pewnego źródła.
Autofanty.pl - Najtańsze części do Twojego Audi na forum. Masz pytania? Pisz na priv
Zalecana forma kontaktu ze mną:
adam@autofanty.pl
rzadko przeglądam skrzynkę wiadomości na forum
dodam tylko ze moja a3 jest z 2001roku i ma juz przejechane 210 tys wiec myslalem ze ten olej wystarczy w zupelnosci. wedlug zalecen ma specyfikacje 505.01 wiec chyba wszystko powinno byc ok.
Bardzo dobry olej masz nic nie zmieniaj.
2 Fast not 2 Furious
Q3 2.0 TFSI 211KM - no stage![]()
S3 8P 360KM/450NM - CompSport Stage 3
A6 C7 3.0TFSI 460KM/550NM - CompSport Stage 2
ok dzieki wielkie. zobaczymy jak sie bedzie spisywal. po paru tysiaczkach wypowiem sie czy warto go lac![]()
Witam, chciałbym sie was poradzić jaki olej mam zalaćja sie nie znam wiec najpierw chce sie zapytać ludzi którzy interesują sie i mają a3 dłużej ode mnie. Ja swoją kupiłem niecały miesiąc temu i jak każdy przy zakupie musze powymieniać wszystkie filtry i płyny. Moja a3 to 1.9 TDi 1999 r. 90 km AGR. Tak więc jaki polecacie, czytałem w tym temacie ze najbardziej jesteście za Motulem wiec tego chce też i ja zalać
Tylko nie wiem jaki u mnie był olej wlany, niby jest naklejka przyklejona i pisze na niej Castrol Magnatec Diesel 5W30 tylko nie wiem czy mam w to wierzyć czy po prostu ktoś sobie taką wypisaną naklejke przykleił aby przy zakupie pokazać że olej był wymieniany
No ale cóż uwierze w to i chce zalać Motulem i dlatego pytanie do was który polecacie, na pewno syntetyk ale jaki? fajnie jakbyście wrzucili mi linki z allegro którego moge zamawiać
I jeszcze jedno pytanie, wiem że jest osobny temat do tego ale nie chce pisać 10 postów dlatego napisze tutaj, jaki olej do skrzyni biegów polecacie? Bo ja kompletnie nie mam pojecia co tam zalać, mało tego nie wiem jakim jest teraz zalana skrzynaa odczuwam lekkie opory przy włączaniu niskich biegów: 1,2 i wstecznego, 3,4 i 5 wchodzą ładnie i lekko. Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam
![]()
nie kupuj oleju z allegro ( chyba ze masz pewne zrodlo ) bo mozesz sie przejeachac
a co do oleju do skrzyni to zalez oryginalny VW z ASO
nie jest drogi i wiekszosc ludzi go poleca ( wiadzial bys to gdy bys wykazal troszke chceci i poszukal )
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)