Nie jest syntetykiem niestety co nie znaczy że to zły olej:
http://www.buwar.pl/inc/motul/pdf/xcess5w40.pdf
DESTYLATY CIEZKIE PARAFINOWE, OBRABIANE
WODOREM (ROPA NAFTOWA) .
Nie jest syntetykiem niestety co nie znaczy że to zły olej:
http://www.buwar.pl/inc/motul/pdf/xcess5w40.pdf
DESTYLATY CIEZKIE PARAFINOWE, OBRABIANE
WODOREM (ROPA NAFTOWA) .
|
HC to też olej syntetyczny tylko, jest wytwarzany tańszą metodą. Zazwyczaj posiada więcej dodatków i ma mniejszą ilość syntetycznych węglowodorów. X-cess jest olejem syntetycznym tylko wytwarzany w technologii HC, natomiast są różne poziomy tej technologii. Nie ma czegoś takiego jak oleje syntetyczne bardziej i mniej. Wszystkie są chodzi tylko o ich jakość i technologię wytworzenia. Te droższe zazwyczaj mają więcej syntetycznej bazy w sobie i jest ona tworzona od podstaw. HCeki są nieco modyfikowane ale w części też robione od podstaw.
Kolega PidzieK, więc nie do końca ma rację, pisząc że jak coś zawiera destylaty parafinowe obrabiane wodorem, to nie jest olejem syntetycznym. Jest tylko wyprodukowanym w tańszej technologii ale równie trwałej.
Najlepsze oleje syntetyczne to zazwyczaj te które posiadają 0W z przodu, choć i tu pewnie znaleźlibyśmy jakieś odstępstwa. Jest jeszcze kilka różnych innych rozróżnień i porównań.
X-cess jest w 100% w większości przypadków do starszych samochodów, wystarczający. Do nowych można lać lepsze np Motul X-lite nadaje się do S, wszystkie 0W40 też są bardzo dobre. Liqui-moly np w gamie pełnych syntetyków ma też 5W40, 0W30 i 10W60, więc pełna gama. Z tego m. in. powodu obecnie rozróżnienie jest praktycznie niemożliwe, ponieważ granica się zatarła.
X-cess jest tańszy od X-maxa, natomiast są do siebie bardzo podobne, po czym wnosić więc można, że X-max pewnie nie jest hydrocrackiem albo w mniejszym stopniu niż X-cess. Zalecany jest też do mocnych silników turbodoładowanych, co potwierdzałoby przypuszczenia.
Najgorszym rozwiązaniem są HCeki, które brudzą. Do tych można z całą pewnością zaliczyć Castrola ale nadal będzie on lepszy niż oleje półsyntetyczne.
czytam wszystko i sie doczytac nie moge koledzy stalem sie szczesliwym posiadaczem a3 1.8 AGN i potrzebne mi info jaki olej kupic do niego?wszyscy pisza co innego i nie potrafie tego ogarnac i prosze o jasna klarowna odpowiedz jaki olej wlacprzebieg 178tys. km (niby);D
Na Twoim miejscu nalałbym jakiś pół syntetyk. Firmę wybierz sam, ja co wymianę zalewam Castrola.
Ja mam pytanko , mam 2.0 tdi bkd w serwisie zalali mobila 5w-30 , lac to samo czy cos zmienic na 30 000 dolałem z litra , tyle ustawii w serwisie zmiane , przebieg autka 103 000 , jakis moze dla pompowtrysków dedykowany moze ???
The Fast and the Furious (żeton)
zima odpalał bez zarzutu , mam małe aku bo zmieniałem z poprzedniego autka i to jest żelowy do benzynki 70 ah ale smiga ma mniejszy prad rozruchu niz tradycyjny , tez myslałęm nad motulem ale testowałem w oplu i cienko wypadł , mobil był lepszy szybciej smarowal i ciszej chodziły zawory , najgorszy to był castrol zaworki jak u ciagnika chodziły i smoła po odpaleniu, a olejek co ma niby byc do pompowtrysków np opla :
SPECYFIKACJE:
GM-LL-A-025 i GM-LL-B-025
BMW Longlife 04
Mercedes-Benz MB229.31 i MB229.51
Volkswagen 502.00 / 505.00 / 505.01
oraz poniższe specyfikacje:
ACEA A3/B3, A3/B4; ACEA C3; API SM/SL / CF.
Witam, przymierzam się do kolejnego przeglądu w salonie Audi i z uwagi na drogie części u autoryzowanego przedstawiciela chciałem pojechać do niego z własnymi „materiałami”. Zwracam się dlatego do Kolegów i Koleżanek z prośbą o pomoc w skompletowaniu niezbędnych materiałów. Chcę wymienić olej, aktualnie silnik zalany jest B Castrol SLX Prof. 5W-30 B4 505-01, a chciałbym wymienić na jakiś Motul. Jaki wybrać? Roczne przebiegi to ok 15.000 km, (cały przebieg to 112.000 km.). Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to będę zobowiązany. Z góry dziękuję za chęć pomocy. ps: Może ktoś z Kolegów lub Koleżanek zajmuje się sprzedażą (kontakt priv).
Ostatnio edytowany przez pentito - 30-06-11 o 08:43
ale po co chcesz zmieniac ?
cos sie dzieje ?
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)