Strona 34 z 41 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 331 do 340 z 402

Temat: Wszystkie informacje o olejach

Data dołączenia
    Apr 2011
    Miasto
    Malopolska
    Auto
    Japanes
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

Nie jest syntetykiem niestety co nie znaczy że to zły olej:

http://www.buwar.pl/inc/motul/pdf/xcess5w40.pdf

DESTYLATY CIEZKIE PARAFINOWE, OBRABIANE
    WODOREM (ROPA NAFTOWA) .

cosmo-pl's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    StalowaWola/Warszawa
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

HC to też olej syntetyczny tylko, jest wytwarzany tańszą metodą. Zazwyczaj posiada więcej dodatków i ma mniejszą ilość syntetycznych węglowodorów. X-cess jest olejem syntetycznym tylko wytwarzany w technologii HC, natomiast są różne poziomy tej technologii. Nie ma czegoś takiego jak oleje syntetyczne bardziej i mniej. Wszystkie są chodzi tylko o ich jakość i technologię wytworzenia. Te droższe zazwyczaj mają więcej syntetycznej bazy w sobie i jest ona tworzona od podstaw. HCeki są nieco modyfikowane ale w części też robione od podstaw.

Kolega PidzieK, więc nie do końca ma rację, pisząc że jak coś zawiera destylaty parafinowe obrabiane wodorem, to nie jest olejem syntetycznym. Jest tylko wyprodukowanym w tańszej technologii ale równie trwałej.

Najlepsze oleje syntetyczne to zazwyczaj te które posiadają 0W z przodu, choć i tu pewnie znaleźlibyśmy jakieś odstępstwa. Jest jeszcze kilka różnych innych rozróżnień i porównań.

X-cess jest w 100% w większości przypadków do starszych samochodów, wystarczający. Do nowych można lać lepsze np Motul X-lite nadaje się do S, wszystkie 0W40 też są bardzo dobre. Liqui-moly np w gamie pełnych syntetyków ma też 5W40, 0W30 i 10W60, więc pełna gama. Z tego m. in. powodu obecnie rozróżnienie jest praktycznie niemożliwe, ponieważ granica się zatarła.

X-cess jest tańszy od X-maxa, natomiast są do siebie bardzo podobne, po czym wnosić więc można, że X-max pewnie nie jest hydrocrackiem albo w mniejszym stopniu niż X-cess. Zalecany jest też do mocnych silników turbodoładowanych, co potwierdzałoby przypuszczenia.

Najgorszym rozwiązaniem są HCeki, które brudzą. Do tych można z całą pewnością zaliczyć Castrola ale nadal będzie on lepszy niż oleje półsyntetyczne.

Data dołączenia
    Jun 2011
    Miasto
    Chojnice/Warszawa
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN

Domyślny

czytam wszystko i sie doczytac nie moge koledzy stalem sie szczesliwym posiadaczem a3 1.8 AGN i potrzebne mi info jaki olej kupic do niego?wszyscy pisza co innego i nie potrafie tego ogarnac i prosze o jasna klarowna odpowiedz jaki olej wlac przebieg 178tys. km (niby);D

Data dołączenia
    Mar 2008
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    1.8T
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Na Twoim miejscu nalałbym jakiś pół syntetyk. Firmę wybierz sam, ja co wymianę zalewam Castrola.

Ginekologiem nie jestem, ale zerknąć mogę

mirek_smok's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2010
    Miasto
    Bydgoszcz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

Ja mam pytanko , mam 2.0 tdi bkd w serwisie zalali mobila 5w-30 , lac to samo czy cos zmienic na 30 000 dolałem z litra , tyle ustawii w serwisie zmiane , przebieg autka 103 000 , jakis moze dla pompowtrysków dedykowany moze ???

Mateusz1900tdi's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2010
    Miasto
    Nowy Sącz/ Kraków<KNS>
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez mirek_smok Pokaż post
    Ja mam pytanko , mam 2.0 tdi bkd w serwisie zalali mobila 5w-30 , lac to samo czy cos zmienic na 30 000 dolałem z litra , tyle ustawii w serwisie zmiane , przebieg autka 103 000 , jakis moze dla pompowtrysków dedykowany moze ???
    ale dużooooooo 30 tyś to ja co 10 wymieniam i powiem że czuje różnice że samochód inaczej pracuje. pewnie w zimie kolego to ognisko palisz pod miską zmień na 10 tyś sobie. osobiście polecam Castrola koledzy Motul-a zresztą ranking na forum mówi sam za siebie
    The Fast and the Furious (żeton)

mirek_smok's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2010
    Miasto
    Bydgoszcz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

zima odpalał bez zarzutu , mam małe aku bo zmieniałem z poprzedniego autka i to jest żelowy do benzynki 70 ah ale smiga ma mniejszy prad rozruchu niz tradycyjny , tez myslałęm nad motulem ale testowałem w oplu i cienko wypadł , mobil był lepszy szybciej smarowal i ciszej chodziły zawory , najgorszy to był castrol zaworki jak u ciagnika chodziły i smoła po odpaleniu , a olejek co ma niby byc do pompowtrysków np opla :
    SPECYFIKACJE:

GM-LL-A-025 i GM-LL-B-025

BMW Longlife 04

Mercedes-Benz MB229.31 i MB229.51

Volkswagen 502.00 / 505.00 / 505.01

oraz poniższe specyfikacje:

ACEA A3/B3, A3/B4; ACEA C3; API SM/SL / CF.

Data dołączenia
    Jul 2008
    Miasto
    Lublin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    raz

Domyślny A3 2,0 Tdi Bkd 2006/2007

Witam, przymierzam się do kolejnego przeglądu w salonie Audi i z uwagi na drogie części u autoryzowanego przedstawiciela chciałem pojechać do niego z własnymi „materiałami”. Zwracam się dlatego do Kolegów i Koleżanek z prośbą o pomoc w skompletowaniu niezbędnych materiałów. Chcę wymienić olej, aktualnie silnik zalany jest B Castrol SLX Prof. 5W-30 B4 505-01, a chciałbym wymienić na jakiś Motul. Jaki wybrać? Roczne przebiegi to ok 15.000 km, (cały przebieg to 112.000 km.). Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to będę zobowiązany. Z góry dziękuję za chęć pomocy. ps: Może ktoś z Kolegów lub Koleżanek zajmuje się sprzedażą (kontakt priv).
    Ostatnio edytowany przez pentito - 30-06-11 o 08:43

Pawel_yu's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2009
    Miasto
    Pruszków
    Auto
    SB
    Model
    A3 8V
    Silnik
    2.0 TDI - CRLB( 150 KM)
    Podziękował
    19 razy

Domyślny

ale po co chcesz zmieniac ?
    cos sie dzieje ?

elemenateur's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2008
    Miasto
    DGL // ZS
    Auto
    VW
    Model
    Inny
    Silnik
    1.9TDI AHF
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez pentito Pokaż post
    Witam, przymierzam się do kolejnego przeglądu w salonie Audi i z uwagi na drogie części u autoryzowanego przedstawiciela chciałem pojechać do niego z własnymi „materiałami”. Zwracam się dlatego do Kolegów i Koleżanek z prośbą o pomoc w skompletowaniu niezbędnych materiałów. Chcę wymienić olej, aktualnie silnik zalany jest B Castrol SLX Prof. 5W-30 B4 505-01, a chciałbym wymienić na jakiś Motul. Jaki wybrać? Roczne przebiegi to ok 15.000 km, (cały przebieg to 112.000 km.). Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to będę zobowiązany. Z góry dziękuję za chęć pomocy. ps: Może ktoś z Kolegów lub Koleżanek zajmuje się sprzedażą (kontakt priv).
    ja bym zalał zwykłego Motula Spec 5w40 z normą 505 01, chyba że masz tam DPF?
    Zadowolenie klientów bezcenne

Najniższe ceny na części oraz oleje motul gg 347504, tel 663 962 604 , Rabat dla A3-club!

Strona 34 z 41 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania