Pokazane rezultaty 1 do 10 z 2179

Temat: Auto Detailing - Pytania, Odpowiedzi

Hybrid View

pielegnowacauto.pl's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2011
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    BMW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

Jeżeli chodzi o swirle to tak naprawę pojawiają się cały czas. Po pierwsze po każdym myciu. Po drugie kiedy brud unosi się z jezdni i ociera o lakier. Zakładając że zrobiliśmy sobie dzisiaj pełną korektę, to nie zobaczymy tego na jasnym lakierze, czy nawet ciemnych grafitach, ale na czarnym będą widoczne bardzo szybko. Chodzi mi tu o naprawdę bardzo małe swirle, których niektórzy, a właściwie większość nie zauważy

A teraz o wet-look-u Żeby osiągnąć maksymalny to nie może być żadnej ryski na lakierze, a już najbardziej przeszkadzają w tym swirle. Jedna prosta rysa nic nie zepsuje, ale kiedy mamy całą armię swirli to promienie słoneczne odbijają się na wszystkie strony i to właśnie nie pozwala osiągnąć maks wet-looku

Kilka sprostowań. Meguiar's DC S2 jest typowym glazem, czyli wypełniaczem bez właściwości ściernych. Natomiast Dodo Juice Lime Prime jest cleanerem z właściwościami ściernymi. Oczywiście pozostawia coś po sobie jak każdy cleaner.
    Dodo Juice Lime Prime też nie jest tak do końca odpowiednikiem SRP, ponieważ jest cleanerem ściernym bez właściwości zabezpieczających. SRP dodatkowo coś tam zabezpieczy i znacznie bardziej wypełni rysy.

wojt generalnie SRP jest bardzo dobrym rozwiązaniem do czarnych lakierów gdzie szybko powstają widoczne swirle. Jeżeli próbować coś innego, to poleciłbym Chemical Guys GlossWorkz Glaze: http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-na-zewnatrz/glaze-odzywki/chemical-guys-glossworkz-glaze-473ml.html, Poorboy's Black Hole lub Chemical Guys Black Light tak jak pisał M4ciek. Są to typowe wypełniacze. Nie podlinkuje tych dwóch, bo nie mam na dzień dzisiejszy w ofercie, ale powinny pojawić się w przeciągu 2 tygodni Ewentualnie możesz spróbować Meguiar's DC S2, ale poprzednicy są zdecydowanymi mistrzami wypełnienia
    No i tu się pojawia jeszcze pytanie czy masz typowy cleaner, bo SRP jest produktem typu AIO, czyli owszem czyści, ale i zabezpiecza, więc położenie wypełniacza na niego nie ma raczej sensu, ale zawsze można próbować bo to właśnie detailing Typowym cleanerem jest właśnie Dodo Juice Lime Prime, albo R222 Cleanser: http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-na-zewnatrz/cleanery/cleaner-r222-paintwork-cleanser.html.
    Ewentualnie jeszcze inna opcja. Spróbować ręcznie usunąć trochę rysek za pomocą Meguiar's Ultimate Compound, później odtłuścić lakier za pomocą IPA (alkohol izopropropylowy). Położyć typowy wypełniacz (glaze) i na to wosk. Tylko musisz znaleźć trochę czasu i przygotować się na machanie ręką
    Generalnie najlepiej byłoby gdybym zobaczył w jakim stanie jest lakier po umyciu i odtłuszczeniu IPA. Wtedy byłoby jasne na czym stoimy i co można zrobić żeby osiągnąć jak najlepszy wet-look

Z szamponem M4ciek mnie wyręczył

czaro10 to T-Mobile tak działa Jak zaprawki, było coś robione?

Kathrinne's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2010
    Miasto
    Wrocław
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASV
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez pielegnowacauto.pl Pokaż post
    generalnie SRP jest bardzo dobrym rozwiązaniem do czarnych lakierów gdzie szybko powstają widoczne swirle. (...)
    Jeżeli próbować coś innego, to poleciłbym Chemical Guys GlossWorkz Glaze: http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-na-zewnatrz/glaze-odzywki/chemical-guys-glossworkz-glaze-473ml.html, Poorboy's Black Hole lub Chemical Guys Black Light tak jak pisał M4ciek. Są to typowe wypełniacze. (...)
    Ewentualnie jeszcze inna opcja. Spróbować ręcznie usunąć trochę rysek za pomocą Meguiar's Ultimate Compound, później odtłuścić lakier za pomocą IPA (alkohol izopropropylowy). Położyć typowy wypełniacz (glaze) i na to wosk. Tylko musisz znaleźć trochę czasu i przygotować się na machanie ręką :)
    Mnóstwo osób tak sobie chwali to SRP, a moim zdaniem przy ręcznej robocie naprawdę trudno jest o w miarę dostrzegalny efekt. Używałam go po uprzednim zastosowaniu Meguair's UC i rezultat, zarówno po jednym, jak i drugim, ani trochę nie spełnił moich oczekiwań. Jeśli maszyna nie wchodzi w grę, to ja od siebie polecam wspomniany Black Hole, wprawdzie tylko wypełniacz, ale efekt jest naprawdę widoczny. Oczywiście dla tych, którzy choć trochę chcą go dostrzec ;) - ale jest :) Na to Colli i auto świeci się jak psu jajca ;)
    http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?p=844453#post844453

Data dołączenia
    Mar 2011
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    BMW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

SRP nie jest środkiem który zamaskuje większość rys na samochodzie gdzie nie była nigdy robiona korekta, więc nie można oczekiwać cudów Moim zdaniem jest to super środek do czarnych lakierów, kiedy mamy zrobioną pełną korektę i po kilku myciach zaczynają się już pojawiać swirle od microfibry. Wtedy takie SRP, wosk i jest znowu świetnie Black Hole zdecydowanie lepiej wypełni jeżeli nie było korekty.

Jeżeli chodzi o UC Megsa to ręcznie można naprawdę dużo usunąć. Nie raz go używałem. Nawet przy twardych lakierach działa, tylko trzeba się cholernie dużo napracować. Jeżeli na aucie nigdy nie była robiona korekta, to ja bym się zaparł i przejechał całe auto ręcznie UC. Trzeba się tylko przygotować mentalnie Jednak z pewnością zejdzie dużo mikro rysek i dużo też się spłyci, więc BH będzie mogło więcej zdziałać Efekt będzie na pewno dużo lepszy niż po samej aplikacji BH

Kathrinne dlaczego wcześniej nam się nie ujawniłaś w temacie o kosmetykach ?? Widzę że temat detailingu nie jest obcy, a wręcz przeciwnie

Kathrinne's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2010
    Miasto
    Wrocław
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASV
    Podziękował
    raz

Domyślny

Jeżeli chodzi o UC Megsa to ręcznie można naprawdę dużo usunąć. Nie raz go używałem. Nawet przy twardych lakierach działa, tylko trzeba się cholernie dużo napracować. Jeżeli na aucie nigdy nie była robiona korekta, to ja bym się zaparł i przejechał całe auto ręcznie UC. Trzeba się tylko przygotować mentalnie
    Nie wiem, czy mentalnie, prędzej zapisać się na siłownię, wyćwiczyć łapy przez okres zimy i na wiosnę poświęcić całą niedzielę na porządne ręczne polerowanie - wtedy pewnie efekt będzie A zostało mi tego UC jeszcze trochę, więc po zimie wypróbuję, tym razem w połączeniu z Black Hole zamiast SRP - zobaczymy, co z tego wyniknie.

Kathrinne dlaczego wcześniej nam się nie ujawniłaś w temacie o kosmetykach ?? Widzę że temat detailingu nie jest obcy, a wręcz przeciwnie
    Ekspertem nie jestem, ale tak sobie eksperymentuję, uczę się.. najważniejsze, że efekty są Niestety na razie ograniczam się do ręcznej roboty, bo żeby działać maszyną, trzeba raczej mieć garaż, a mój detailing póki co odbywa się wyłącznie na myjni/pod blokiem

Data dołączenia
    Mar 2011
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    BMW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

Kathrinne na jakim aplikatorze jechałaś UC? Tri Color? Spróbuj na aplikatorze Urbana. Mamy taki zestawy po 3 aplikatory. Dwa czarne miękkie i jeden twardy żółty. Na tym żółtym idzie duuużo lepiej niż na Tri Color. Ewentualnie Valet Pro ma też takie twarde białe.

Można zawsze podjechać pod siłownie i poprosić chłopców żeby pomachali rękoma

Kathrinne's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2010
    Miasto
    Wrocław
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASV
    Podziękował
    raz

Domyślny

Kathrinne na jakim aplikatorze jechałaś UC? Tri Color? Spróbuj na aplikatorze Urbana. Mamy taki zestawy po 3 aplikatory. Dwa czarne miękkie i jeden twardy żółty. Na tym żółtym idzie duuużo lepiej niż na Tri Color. Ewentualnie Valet Pro ma też takie twarde białe.
    Aha, Tri Color. Te: http://www.pielegnowacauto.pl/zestaw-aplikatorkow-urban.html ? Na pewno wiosną wypróbuję coś nowego, bo Tri Color jakiś taki niewygodny dla mnie jest.
    Można zawsze podjechać pod siłownie i poprosić chłopców żeby pomachali rękoma
    Ja nawet dotknąć mojego auta nikomu nie pozwalam

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania