Strona 16 z 218 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 151 do 160 z 2179

Temat: Auto Detailing - Pytania, Odpowiedzi

wojt's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    Śląsk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    44 razy

Domyślny

Pytanie mam takie:

Z kosmetyków do auta posiadam Autoglym Supre Resin Polish (czyszczenie i odnowa) i Collinite 476s (wosk). Tymi specyfikami zabezpieczyłem lakier na zimę (po jednej warstwie). Z myślą o wiośnie chciałbym dołożyć do tego jeszcze coś, co da na prawdę dobry połysk i wet-look, jakąś politurę.

Na pewno dokupię jakąś glinkę i właśnie, co jeszcze? Myślałem albo nad Meguiarsem Deep Crystal Step 2 Polish albo nad Autoglym ULTRA DEEP SHINE.

Lakier samochodu jest w dobrym stanie, nie ma zarysowań ani zmatowień. Po dotychczas jednorazowej aplikacji SRP i Collinite jedynie co zostało to drobne, delikatne swirle. Nie wiem czy było ich więcej przed aplikacją bo się nie przyglądałem. Gdyby był jakiś preperat, który da połysk i zniweluje drobne swirle, to było by dobrze, ale z drugiej stronie nie przeszkadzają mi one zbytnio, bardziej skupiam się na dobrym wet-looku. Ewentualnie czy kolejna aplikacja SRP który mam powinna już do końca usunąć wspomniane swirle i w związku z tym szukać czegoś jak najlepszego pod względem połysku?
    Dodatkowo szukam szamponu, który nie zrujnuje mi budżetu, ale skutecznie wyczyści lakier bez uszkadzania nałożonego wosku.

Poleruję ręcznie, nie mam możliwości bawić się w to częściej niż raz na 1 - 1,5 mies., więc szukam produktów w miarę trwałych. Kwota, którą chcę wydać to właśnie poziom wspomnianego wcześniej megsa lub autoglym.

Z góry dzięki za pomoc.

M4ciek's Avatar
    Data dołączenia
    May 2008
    Miasto
    Pabianice
    Auto
    Audi A3 (S3 / S-Line mod)
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BKC
    Podziękował
    80 razy

Domyślny

na VAGowiskich lakierach, nawet swirle będzie Ci bardzo ciężko usunąć... można je trochę przykryć jakimś AIO (All-In-One), ale te z reguły nie są aż tak wytrzymałe jeśli chodzi o sam aspekt ochrony lakieru tyle że takim AIO jest właśnie Twój Auto Glym SRP - de facto jeden z lepszych na rynku, konkurencją dla niego może być Auto Finesse Tripple.
    Na czarnym aucie dobrym rozwiązaniem będzie też Poorboy's World Black Hole (pod wosk, choć jego wytrzymałość się oczywiście osłabi)

zamiast Meguiars DC S2 wybierz Dodo Juice Lime Prime

szampon? ekonomicznym rozwiązaniem jest fajnie pachnący (oczywiście łagodny dla wosku) Rise & Shine Big Apple. Jak to mówią "będzie Pan zadowolony"

woski? tutaj każdy naturalny da Ci podobny wet look, ja do tej pory korzystałem z pośredniego Meguiars Gold Class Carnauba Wax, auto na IV OP prezentowało się całkiem fajnie a do tego wytrzymał 1.5 miesiąca przy dobrze przygotowanej powierzchni
    "A3-club to ludzie... auta to tylko pretekst" - ja, podczas V zlotu OP

wojt's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    Śląsk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    44 razy

Domyślny

Dzięki za pomoc! Wosk Collinite mam kupiony, więc tu już innego szukać nie będę. Szampon Rise & Shine Big Apple rzeczywiście wydaje się odpowiedni.

Co do Dodo Juice Lime Prime to z tego co czytam bardziej odpowiednik mojego Autoglym SRP. Na pewno da efekt dobrego połysku? W tym momencie nie potrzebuję już żadnego cleanera ani wosku bo te już mam. Tylko kwestia nabłyszczenia...

czaro10's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2010
    Miasto
    Mazowsze
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8V
    Silnik
    inny
    Podziękował
    68 razy

Domyślny

Musi popracowac jeszcze nad czasem reakcji

pielegnowacauto.pl's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2011
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    BMW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

Jeżeli chodzi o swirle to tak naprawę pojawiają się cały czas. Po pierwsze po każdym myciu. Po drugie kiedy brud unosi się z jezdni i ociera o lakier. Zakładając że zrobiliśmy sobie dzisiaj pełną korektę, to nie zobaczymy tego na jasnym lakierze, czy nawet ciemnych grafitach, ale na czarnym będą widoczne bardzo szybko. Chodzi mi tu o naprawdę bardzo małe swirle, których niektórzy, a właściwie większość nie zauważy

A teraz o wet-look-u Żeby osiągnąć maksymalny to nie może być żadnej ryski na lakierze, a już najbardziej przeszkadzają w tym swirle. Jedna prosta rysa nic nie zepsuje, ale kiedy mamy całą armię swirli to promienie słoneczne odbijają się na wszystkie strony i to właśnie nie pozwala osiągnąć maks wet-looku

Kilka sprostowań. Meguiar's DC S2 jest typowym glazem, czyli wypełniaczem bez właściwości ściernych. Natomiast Dodo Juice Lime Prime jest cleanerem z właściwościami ściernymi. Oczywiście pozostawia coś po sobie jak każdy cleaner.
    Dodo Juice Lime Prime też nie jest tak do końca odpowiednikiem SRP, ponieważ jest cleanerem ściernym bez właściwości zabezpieczających. SRP dodatkowo coś tam zabezpieczy i znacznie bardziej wypełni rysy.

wojt generalnie SRP jest bardzo dobrym rozwiązaniem do czarnych lakierów gdzie szybko powstają widoczne swirle. Jeżeli próbować coś innego, to poleciłbym Chemical Guys GlossWorkz Glaze: http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-na-zewnatrz/glaze-odzywki/chemical-guys-glossworkz-glaze-473ml.html, Poorboy's Black Hole lub Chemical Guys Black Light tak jak pisał M4ciek. Są to typowe wypełniacze. Nie podlinkuje tych dwóch, bo nie mam na dzień dzisiejszy w ofercie, ale powinny pojawić się w przeciągu 2 tygodni Ewentualnie możesz spróbować Meguiar's DC S2, ale poprzednicy są zdecydowanymi mistrzami wypełnienia
    No i tu się pojawia jeszcze pytanie czy masz typowy cleaner, bo SRP jest produktem typu AIO, czyli owszem czyści, ale i zabezpiecza, więc położenie wypełniacza na niego nie ma raczej sensu, ale zawsze można próbować bo to właśnie detailing Typowym cleanerem jest właśnie Dodo Juice Lime Prime, albo R222 Cleanser: http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-na-zewnatrz/cleanery/cleaner-r222-paintwork-cleanser.html.
    Ewentualnie jeszcze inna opcja. Spróbować ręcznie usunąć trochę rysek za pomocą Meguiar's Ultimate Compound, później odtłuścić lakier za pomocą IPA (alkohol izopropropylowy). Położyć typowy wypełniacz (glaze) i na to wosk. Tylko musisz znaleźć trochę czasu i przygotować się na machanie ręką
    Generalnie najlepiej byłoby gdybym zobaczył w jakim stanie jest lakier po umyciu i odtłuszczeniu IPA. Wtedy byłoby jasne na czym stoimy i co można zrobić żeby osiągnąć jak najlepszy wet-look

Z szamponem M4ciek mnie wyręczył

czaro10 to T-Mobile tak działa Jak zaprawki, było coś robione?

Kathrinne's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2010
    Miasto
    Wrocław
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASV
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez pielegnowacauto.pl Pokaż post
    generalnie SRP jest bardzo dobrym rozwiązaniem do czarnych lakierów gdzie szybko powstają widoczne swirle. (...)
    Jeżeli próbować coś innego, to poleciłbym Chemical Guys GlossWorkz Glaze: http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-na-zewnatrz/glaze-odzywki/chemical-guys-glossworkz-glaze-473ml.html, Poorboy's Black Hole lub Chemical Guys Black Light tak jak pisał M4ciek. Są to typowe wypełniacze. (...)
    Ewentualnie jeszcze inna opcja. Spróbować ręcznie usunąć trochę rysek za pomocą Meguiar's Ultimate Compound, później odtłuścić lakier za pomocą IPA (alkohol izopropropylowy). Położyć typowy wypełniacz (glaze) i na to wosk. Tylko musisz znaleźć trochę czasu i przygotować się na machanie ręką :)
    Mnóstwo osób tak sobie chwali to SRP, a moim zdaniem przy ręcznej robocie naprawdę trudno jest o w miarę dostrzegalny efekt. Używałam go po uprzednim zastosowaniu Meguair's UC i rezultat, zarówno po jednym, jak i drugim, ani trochę nie spełnił moich oczekiwań. Jeśli maszyna nie wchodzi w grę, to ja od siebie polecam wspomniany Black Hole, wprawdzie tylko wypełniacz, ale efekt jest naprawdę widoczny. Oczywiście dla tych, którzy choć trochę chcą go dostrzec ;) - ale jest :) Na to Colli i auto świeci się jak psu jajca ;)
    http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?p=844453#post844453

pielegnowacauto.pl's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2011
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    BMW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

SRP nie jest środkiem który zamaskuje większość rys na samochodzie gdzie nie była nigdy robiona korekta, więc nie można oczekiwać cudów Moim zdaniem jest to super środek do czarnych lakierów, kiedy mamy zrobioną pełną korektę i po kilku myciach zaczynają się już pojawiać swirle od microfibry. Wtedy takie SRP, wosk i jest znowu świetnie Black Hole zdecydowanie lepiej wypełni jeżeli nie było korekty.

Jeżeli chodzi o UC Megsa to ręcznie można naprawdę dużo usunąć. Nie raz go używałem. Nawet przy twardych lakierach działa, tylko trzeba się cholernie dużo napracować. Jeżeli na aucie nigdy nie była robiona korekta, to ja bym się zaparł i przejechał całe auto ręcznie UC. Trzeba się tylko przygotować mentalnie Jednak z pewnością zejdzie dużo mikro rysek i dużo też się spłyci, więc BH będzie mogło więcej zdziałać Efekt będzie na pewno dużo lepszy niż po samej aplikacji BH

Kathrinne dlaczego wcześniej nam się nie ujawniłaś w temacie o kosmetykach ?? Widzę że temat detailingu nie jest obcy, a wręcz przeciwnie

wojt's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    Śląsk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    44 razy

Domyślny

Myślę, że zamówię Poorboy's Black Hole jak się pojawi, bo faktycznie będzie to najlepsze rozwiązanie w moim przypadku. Tylko kwestia taka, czy nakładać go po SRP, czyli glinka, SRP, Blakc Hole i Collinite ( rozumiem, że BH nie da efektu po nałożeniu SRP, który ma coś w sobie wosku?), czy tylko glinka, Black Hole i Collinite? Nie ukrywam, że chciałbym wykorzystać SPR skoro już go kupiłem...

czaro10's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2010
    Miasto
    Mazowsze
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8V
    Silnik
    inny
    Podziękował
    68 razy

Domyślny

Znacie juz moj problem mikro ognisk rdzy.
    Powiedzcie mi, czy po nalozonych warstwach zaprawek moge je dotrzec pasta lekkoscierna czy czyms inny (czym?) rowniez kilka dni pozniej (badz jeszcze pozniej) po nalozniu zaprawek?
    Zastanawiam sie tez czy ma sens nalozenie drugiej warstwy wosku Collinite na zime po zrobionych zaprawkach? Jestem dosc przewrazliwiony przez te odpryski od piasku i kamyczkow... i te mikro ogniska... Chce auto zabezpieczyc przed sola...

M4ciek's Avatar
    Data dołączenia
    May 2008
    Miasto
    Pabianice
    Auto
    Audi A3 (S3 / S-Line mod)
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BKC
    Podziękował
    80 razy

Domyślny

z tego co mi wiadomo to ten nadmiar który powstanie i tak powinieneś zjechać wysokim papierkiem, potem wyprowadzić to już pastą, na błysk, wtedy możesz nałożyć wosk ponownie (zakładając dobre umycie i ciepły garaż)
    "A3-club to ludzie... auta to tylko pretekst" - ja, podczas V zlotu OP

Strona 16 z 218 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania