Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 111 do 120 z 230

Temat: Grzanie lusterek

$iwy's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2011
    Miasto
    OPR
    Auto
    Leon 1M SC
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Byłem wczoraj na garażu,dobrałem się do szkiełek i mam te termoregulatory.Dopadłem miernik ale co mi z niego jak nie potrafię się nim posłużyć a takiego zwykłego z żarówką nie miałem.Dzisiaj rano miałem auto zamarznięte ale jak je odpaliłem to było ok 3* tylna szyba szybko się roztopiła a lusterka nie bardzo na jaką pozycję mam ustawić to pokrętło na mierniku

Data dołączenia
    Oct 2011
    Miasto
    Pszczyna
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASV
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

Ustaw miernik na pomiar rezystancji, zakres 200 Ohm. Sprawny wkład powinien mieć niedużą rezystancję, wg informacji w Internecie około 15 Ohm. Jeśli pojawi się na wyświetlaczu 1, tzn. że zakres jest za mały, więc przestaw na większy 2-20k Ohm. Aczkolwiek jeśli mata ma rezystancję większą niż kilkadziesiąt Ohm to raczej jest uszkodzona - moja ma 4,5k Ohm

Uploaded with ImageShack.us

3. Podziękowania dla !!MrMajst3r!! za pomoc w problemie

$iwy (20-11-11)

MiG25's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2006
    Miasto
    Żyrardów
    Auto
    .:OOOO:.
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Kajetan Pokaż post
    a poliftowe szkła mają termistor zamontowany z tyłu
    Przedliftowe termostat mają zamontowane podobnie (tyle ,że ciężko takie znaleść)

BTW Termistor to trochę co innego

Marti85's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2008
    Miasto
    StoLica
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUQ

Question

Witam,

przeczytałem cały wątek i nie widzę odpowiedzi na takie zagadnienie.
    Wkłady z matą grzewczą i termoregulatorem przy stałym napięciu po stacyjce włączają się przy ok <5st Moje pytanie jest takie czy ten termoregulator wyłączy grzanie jak szkło się nagrzeje? Czy ktoś to sprawdzał?

(wiadome jest to że liczy się sprawność grzewcza maty, temp. otoczenia itp, pytanie jest raczej czy umiejscowienie tego bimetalu pozwala nagrzać lustro żeby odłączył napięcie)

MiG25's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2006
    Miasto
    Żyrardów
    Auto
    .:OOOO:.
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

Połóż na grzejniku (kaloryferze) i zobacz ,czy wyłączy
    Termostat jest na temperaturę 25stopni ( mam takie dwa ze starej maty i to jest tam napisane) ,czyli otwiera się przy 25 stopniach , i zamyka przy ok 15stopniach. Termostat wygląda identycznie jak te: http://www.tme.eu/dok/32_sterowanie/2455.pdf

Marti85's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2008
    Miasto
    StoLica
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUQ

Domyślny

MiG25,

dzięki za odpowiedz - to już jakieś konkrety. Ale czy ktoś to sprawdzał ??

ps. zamyka przy 15st to trochę sporo, biorąc po uwagę że w lato, w dzień przy np. 18st jadąc ponad 100km/h szklo lusterka może mieć mniej niż 15st i grzanie będzie działać. Na pewno nie pozwoli to doprowadzić do nadmiernego przegrzewania itp ale wydaje mi się że to i tak za dużo...ale cóż

Pytam bo nie działają mi lusterka, dopiero będę sprawdzał co mam a co muszę zrobić/kupić ale zastanawiam się jak docelowo wykonać to u siebie. Każde rozwiązanie ma plusy i minusy.

wuzio20's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2009
    Miasto
    olsztyn
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF

Domyślny szybkie rozwiązanie

siema odnośnie całej tej sytuacji z grzaniem i nie grzaniem miałem to samo z prawym lusterkiem , sprawdzając na mierniku opór był tak duży że chociaż by się grzało pól godz to i tak nic by to nie dało . wymiana maty może i jest tańsza ale pracochłonna i ryzykowna że nie wszystko się uda. jedno proste rozwiązanie wymienić wkład lusterka i tak właśnie zrobiłem koszt 28 zł i problem się rozwiązał bynajmniej u mnie.

Data dołączenia
    Jan 2011
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    s3
    Model
    S3 8L
    Silnik
    1.8T APY

Domyślny

Witam, mam takie pytanie jak mam sprawdzić czy mam ogrzewane lusterak w s3 przedlift, napewno nie grzeją. I nie wiem jak mam sie za to zabrać. Może wkłady sie przepaliły.

Golem1's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2010
    Miasto
    Pruszków
    Auto
    Audi a3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    15 razy

Domyślny

Zdemontuj sobie wkład lusterka i sprawdź czy masz przewody dochodzące do wkładu lusterka jeśli tak to włacz ogrzewanie tylnej szyby i sprawdź miernikiem czy dochodzi napięcie do przewodów,czasami się zdarza że są przewody ale nie są podpięta do zasilania wtedy musisz przedłużyć wiązkę do załaczania ogrzewania cały opis montażu jest na forum przeczytaj post lub poszukaj w dziale warsztat jak dobrze pamiętam jest tam opis.

Marti85's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2008
    Miasto
    StoLica
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUQ

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez wuzio20 Pokaż post
    "... jedno proste rozwi?zanie wymieni? wk?ad lusterka i tak w?a?nie zrobi?em koszt 28 z? i problem si? rozwi?za? bynajmniej u mnie. ..."
    Problem jak szk?o lustra jest niebieskie, jak u mnie. szukam obecnie na wymian? L+P za sztuk? chc? sporo ok (min) 60z? a za ogrzewane, niebieskie z termoreg. min co uda?o mi si? wynale?? to 159zl - szt. to ju? cena blisko ORI z ASO

http://allegro.pl/wklad-lusterka-lew...929554936.html

Zastanawiam si? nad przerobieniem przy wymianie od razu sposobu dzia?ania.
    My?l? aby dzia?a?y po "+" po stacyjce na sta?? - chyba ?e:

>5st - steruje tym termoreg. z wk?adu
    dzia?a do 300 sec. - w uk?adzie jest przeka?nik czasowy 1TP300 (http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?...czasowy-1tp300)

Co o takim rozwi?zaniu s?dzicie?

Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania