Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 41 do 50 z 107

Temat: Problem z kierunkowskazami

Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    Busko-Zdrój
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF

Domyślny

Witam!
    Mam irytujący problem z przekaźnikiem kierunkowskazów. Dochodzi z niego denerwujący dźwięk. Jest on zintegrowany z przekaźnikiem świateł awaryjnych we włączniku awaryjnych. Wyciągnałem go, byłem na wszystkich szrotach w mojej okolicy - nigdzie takiego nie ma. W sklepach motoryzacyjnych znalazłem jeden za 150 zł, w serwisie ponad 200 zł. Znajomy go otworzył, odlutował przekaźniki, przylutował jeszcze raz - nic to nie dało. Mam w związku z tym 2 pytania:
    1) Czy już nic mu nie pomoże
    2) Mój ma oznaczenie 8L0 941 509 H, na allegro nie znalazłem z literą H. Czy z literą np G będzie pasował zamiast mojego?

PROSTO's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2008
    Miasto
    64-100
    Auto
    a6
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    11 razy

Domyślny

http://www.a3-club.net/forum/showthr...636#post472636
    nie ma juz zdjec ale moze ogarniesz temat po opisnie
    Who I am? I am a the Champion.

Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    Busko-Zdrój
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Cubbano Pokaż post
    Witam!
    Mam irytujący problem z przekaźnikiem kierunkowskazów. Dochodzi z niego denerwujący dźwięk. Jest on zintegrowany z przekaźnikiem świateł awaryjnych we włączniku awaryjnych. Wyciągnałem go, byłem na wszystkich szrotach w mojej okolicy - nigdzie takiego nie ma. W sklepach motoryzacyjnych znalazłem jeden za 150 zł, w serwisie ponad 200 zł. Znajomy go otworzył, odlutował przekaźniki, przylutował jeszcze raz - nic to nie dało. Mam w związku z tym 2 pytania:
    1) Czy już nic mu nie pomoże
    2) Mój ma oznaczenie 8L0 941 509 H, na allegro nie znalazłem z literą H. Czy z literą np G będzie pasował zamiast mojego?
    Panowie nic nie pomaga. Konieczna jest wymiana.
    Więc czy będzie zmaiast mojego z oznaczeniem 8L0 941 509 H pasował inny z oznaczeniem np G?

domel79's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2009
    Miasto
    Gniezno
    Auto
    VW
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0TDI BMM
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

z konc?wka H mozna zastapic na konc?wke J
    patrz zdjecie z etki

http://allegro.pl/przelacznik-swiate...547434430.html
    orygina?
    http://allegro.pl/przelacznik-awaryj...395288575.html
    zaminnik
    Załączone miniaturki Załączone miniaturki Click image for larger version. 

Name:	Nowy-3.jpg 
Views:	490 
Size:	100.8 KB 
ID:	9389  

WIELKA BRYTANIA DanioUk's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2010
    Miasto
    Skelmersdale-Rybnik
    Auto
    Audi S8 A6 80 cabrio
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    16 razy

Domyślny

Oznaczenie szczerze nie ma znaczenia. Wazne jest - bo sa trzy rodzaje - aby Twoj mial te same wyjscia pinowe.
    To jest czysty przedlift:

Click image for larger version. 

Name:	$(KGrHqJHJCIE93WLseGVBPk9Nulnb!~~60_35.JPG 
Views:	605 
Size:	28.4 KB 
ID:	9390Click image for larger version. 

Name:	5528e192b89a1c72.jpg 
Views:	1139 
Size:	115.4 KB 
ID:	9392

To znowu jest przejsciowka:

Name:  7702.jpg
Views: 3130
Size:  2.7 KB

A to polift:

Click image for larger version. 

Name:	Hazard_Facelift-web.jpg 
Views:	757 
Size:	163.7 KB 
ID:	9391

Polift od przejsciowki rozni sie tylko tym Trojkacikiem czerwonym. Takze jesli twoje auto ma taka wtyczke jak przejsciowka i polift to te trojkaciki mozesz sobie podmienic i tyle w temacie.
    1.6 AKL 101KM
    1.8T APY 209KM ???

taz's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2011
    Miasto
    Bochnia
    Auto
    B
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    raz

Domyślny

Gdyby ktoś szukał przekaźników do sterownika kierunkowskazów to w Monster Elektronik są dostępne takie http://www.sklep.monster.pl/12V-20A-...,38630%29.aspx Nie są to dokładnie te które siedzą w sterowniku, ale powinny podejść i działać dłużej niż oryginalne ze względu na większy prąd jaki są w stanie przełączać.
    Jeśli chodzi o przekaźniki Omrona model G8N-1 to użytkownik "jacogniew" miał je na allegro.
    Jutro sprawdzę czy wszystko gra i postaram się zdać relację z fotkami z montażu.

Słowo się rzekło, a więc jedziemy
    Potrzebne narzędzia:
    - lutownica, najlepiej stacja lutownicza z regulacją temperatury
    - cyna
    - obcinaczki
    - izopropanol
    - pęseta
    - odsysacz do cyny
    - dwa płaskie śrubokręty
    - kołeczki do uszu
    - nowy przekaźnik

Demontaż.
    Wystarczy zdjąć ten ozdobnik wokół przycisku świateł awaryjnych, oraz zdemontować przyciski z lewej i uchwyt na napoje z prawej.

Do wymontowania sterownika najlepiej użyć dwóch śrubokrętów, sposób jest opisany we wcześniejszych postach.

Żeby rozmontować sterownik należy najpierw wysunąć plastikowe zabezpieczenie znajdujące się zaraz za metalowymi zatrzaskami. Następnie delikatnie demontujemy przycisk świateł awaryjnych oraz rozpinamy obudowę w okolicy gniazda podłączeniowego.
    Przekaźnik odpowiedzialny za kierunkowskazy znajduję się po lewej stronie patrząc od frontu sterownika.

Grzejemy lutownicę do około 350-400 stopni i zabieramy się za odlutowanie uszkodzonego przekaźnika. Wyższa temperatura jest wskazana żeby raz dwa podgrzać cynę i usunąć ją odsysaczem. Przy niższej temperaturze trzeba dłużej grzać luty a to może skończyć się uszkodzeniem ścieżek. Może się zdarzyć tak, że któryś pin od starego przekaźnika zostanie w płytce PCB. Podgrzewamy pad lutownicą i wyjmujemy pin przy pomocy pęsety.

Następnie montujemy nowy przekaźnik i lutujemy wszystkie pola. Przekaźnik z linku powyżej ma dwa styki zwierne, dzięki czemu może przenieść do 20A prądu. Audi zastosowało wersję z jednym stykiem, który da radę góra 10 amperom. Dzięki tej zmianie nowy przekaźnik powinien pożyć dłużej niż jego poprzednik
    Po zlutowaniu wszystkiego czyścimy resztki kalafonii izopropanolem i kołkiem do uszu...

...efekt finalny

Przed zmontowaniem obudowy sugeruję sprawdzić w aucie czy nasza operacja zakończyła się sukcesem, jeśli wynik jest pozytywny montujemy wszystko i możemy spać spokojnie
    Koszty:
    - nowy przekaźnik 4117-UO20-12 2,15 PLN
    - dobre piwo żeby oblać sukces
    A więc zdrowie
    Ostatnio edytowany przez taz - 31-08-12 o 18:34

nervous's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2012
    Miasto
    Łódź
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AKL
    Podziękował
    10 razy

Domyślny

Witam
    Mam mały problem, tzn. na mojej płytce gdzie znajdują się dwa przekaźniki nie ma jednego pinu mianowicie tego który zaznaczyłem na fotce.
    http://strony.toya.net.pl/krysiakm/dsc9463k.jpg

Z rozpędu kupiłem jednak przekaźnik który ma 5 nóżek a nie 4 - teraz mam pytanie, czy mogę to ją nóżkę uciąć , czy muszę kupić inny przekaźnik ??

taz's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2011
    Miasto
    Bochnia
    Auto
    B
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    raz

Domyślny

Możesz obciąć tą jedną nóżkę. Możesz pokazać jak wygląda Twoja płytka od dołu? U mnie na tym zaznaczonym padzie pierwotnie była tylko cyna, po jej usunięciu zamontowałem przekaźnik z 5 nóżkami.

nervous's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2012
    Miasto
    Łódź
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AKL
    Podziękował
    10 razy

Domyślny

Operacja udana, jedną nóżkę zagiąłem i bangla. Na mojej płytce nie ma w tym miejscu dziury ani też cyny.

adis18's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2013
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN

Domyślny

Witam
    Mam ten sam problem acz powiek mruga mi raz normalnie a raz szybko obie strony wyciągnąłem przekaźnik i chce wymienić go tylko ja mam na nim oznaczenie 8LO 941 509 G, a znalazłem na allegro ale z oznaczeniem 8LO 941 509 J i pytanie do was czy będzie pasował ??

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania