Wychodzi na to ze padl mi termostat. Jaki najlepiej kupic i z jakimi kosztami mam sie liczyc? Czy wymiana tego na podworku jest dobrym pomyslem czy kinieczny jest mechanik?
Printable View
Wychodzi na to ze padl mi termostat. Jaki najlepiej kupic i z jakimi kosztami mam sie liczyc? Czy wymiana tego na podworku jest dobrym pomyslem czy kinieczny jest mechanik?
Dziekuje za Pomoc. W moim przypadku pomogla wymiana termostatu. wymienilem tez czujnik jak sie okazalo nie potrzebnie, i mam na sprzedaz oryginalny uzywany, jesli ktos jest zainteresowany porsze pisac meila
Witam.
Mam pro?b? o pomoc, z pewno?ci? nie dzia?a termostat, silnik nagrzewa si? do 60-80 stopni, zale?nie od tem. zewn?trznej i klimatyzacji (w??cz/wy??cz); temperatury s? zgodne miedzy zegarem a klimatronikiem (kana? 49) w zakresie temp. 60-80 stopni; gdy na zegarze jest powy?ej 80 (sporadycznie, gdy auto po trasie postoi chwil? na w??czonym silniku; jak na zegarze jest 90 to wentylatory te? g?o?niej chodz?), to i tak klimatronik maksymalnie pokazuje 81 stopni, dlatego zastanawiam si?, czy kt?ry? czujnik temperatury nie dzia?a. Dodam, ?e auto ma instalacj? LPG od ok. 9ty?. km.
Ponadto u mnie przy silniku AVU (podobnie BQF i APF) jest termostat z grza?k? 06A 121 114 , z temp. otwarcia 105, w ASO kosztuje 280z?; wygl?da tak: http://motoplatforma.com/index.php?d=produkt&id=1916
na tej stronie maja te? termostat firmy BEHR i podaj?, ?e by? stosowany na pierwszy monta?, orientuje si? kto?, czy tak rzeczywi?cie by?o:
http://motoplatforma.com/index.php?d=produkt&id=2751 koszt 175z?
tu kto? podaje, ?e na pierwszy monta? by? Vemo Germany: http://allegro.pl/termostat-audi-a3-...iza-leon-1-6-i 2507676107.html
Poza tym na ASO trzeba uwa?a?, jak zapyta?am o termostat do mojego auta podaj?c nr VIN, podali mi cen? 430z?, my?l? ?e chcieli mi sprzeda? cz??? z nr 06A 121 111 -termostat z obudow?; jednak?e na termostacie mam podany wyra?nie nr 06A 121 114 i t? cze?? mo?na kupi? osobno.
Niestety w ASO nie kupisz samego termostatu bo jest wyszczególniony w Etce jako "brak części zamiennej" i można go dostać tylko w komplecie z obudową,natomiast numer który podałaś dotyczy króćca rurowego, jak wiadow w zamiennika można go dorwać ale znowu występuje ryzyko czy będzie działał prawidłowo.
Witam
Mam silnik 1.8 AGN i mam takie pytanie czy podczas wymiany bedzie bardzo leciał płyn chłodniczy i czy potem trzeba cały układ odpowietrzać??
Podczas wymiany termostatu na pewno będzie leciał płyn więc lepiej od razu go spuścić z układu niż później w panice szukać jakiegoś pojemnika :)
Przy wymianie czujnika temperatury G62 płyn niekoniecznie będzie leciał - jeśli auto jest zupełnie zimne to uda się go wymienić bez ubytku płynu.
Dodając do przedmówcy,po wymianie termostatu należy odpowietrzyć układ, natomiast czy wymianie czujnika nie- jak zrobisz to szybko i w miarę sprawnie to będzie ubytek koło setki a nawet i nie.
Dzisiaj zaobserwowałem taką sytuacje wracając do do domu z pracy ok 15 km wskazówka od temperatury nieznacznie się podniosła (temp. na zewnątrz ok 12 stopni) jak zajechałem na parking to chwile postałem i temperatura podskoczyła do kreski przed 90 stopniami więc postanowiłem się przejechać aby się dogrzał do 90 stopni i tu nagle temperatura zamiast wzrosnąć spadła, czy jest to jednoznaczna oznaka padniętego termostatu czy może to być coś innego???
wydaje mi sie ze termostat skoro postał to wskazówka podniosła się a jadać opadła to musi przepuszczać
pewności na 100% nie mam ale sam miałem podobny objaw i po wymianie termostatu jak ręką odjął
Postanowiłem więc że dzisaij wymienie termostat,zamówilem firmy WAHLER i mam takie pytanie sorry za takie banalne, po wymianie jak odpowietrzyc układ chłodzenia??? I czy mogę wlać ten sam plyn co był czy trzeba nowym zalać??
możesz zalać płyn ten sam jesli nie jest stary
układ z tego co mi wiadomo sam sie odpowietrza
wystarczy zalac go płynem, odpalić, auto rozgrzać by termostat sie otworzył, dolać płynu i dopiero wtedy dokręcić mocno korek od wlewu
tak ja robilem
Hej, u mnie sprawa z termostatem troche dziwna. W skrócie: nie miałem termostatu w aucie (jestem włascielem od niedawna - audi a3 1.6 AKL) - silnik nie nagrzewał sie w cale, zas z nawiewów normalnie leciało cieple powietrze. WYmieniłem termostat na verneta i zalałem nowy płyn chlodniczy. teraz silnik sie nagrzewa do 90st i trzyma cały czas - wskazówka ani drgnie nawet po schlodzeniu przez wentylator, wiatraki sie właczaja i wylaczaja normalnie. Problem w tym ze z nawiewów leci caly czas zimne powietrze. Uklad odpowietrzałem czyli otwarty zbiorniczek, auto nagrzewa sie do 90st wiatraki sie wlaczaja, ale plyn nie zostaje zaciagniety i babelkow nie ma. Co moze byc tego przyczyna bo juz nie wiem co dalej z tym fantem robic?
Witam, rok temu wymieniłem na termostat Vernet, tylko ze z tego co pamiętam temp otwarcia była zdaje się 93* (głowy nie dam jaka była dokładna temp otwarcia podana na obudowie termostatu). Termostat ściągał mi znajomy który prowadzi wiele lat sklep. Wtedy niestety nie sprawdzałem tutaj na forum co powinienem kupić.
Dopiero teraz zacząłem się zastanawiać jaka powinna być temp otwarcia dla termostatu w silniku AGU? Zastanawiam się nad tym, bo jak przestałem używać klimy to mam często temperaturę silnika na postoju dochodzącą do 102*. w trasie jak i przy włączonej klimie tempa nie przekracza 98*. Sterownik went wymieniony bo poprzedni był zalany woda (ktoś jak wcześniej coś robił "zasmarował" pęknięta obudowę sylikonem i nie było nawet co naprawiać.) Termo-włącznik również wymieniony. Więc pozostaje termostat, który za późno się otwiera i tutaj pytanie do znawców przy jakiej temp powinien być otwarty w silniku AGU ?
Pozdrawiam
@ptaszek
Co mówi VAG lub climatronic, jaka temperatura? Coś nie tak z małym obiegiem, może termostat się nie domyka albo go źle zamontowałeś? Ubytki płynu? Silnik się odpowietrzy jak się układ odpręży po zamknięciu termostatu i rano na 2 dzień powinieneś jeszcze raz dolać płynu. Ewentualnie coś nie tak z pompą ale to byłoby dziwne raczej.
@piotrek
Te temperatury skąd są podawane? Jak wskaźniki? Ogólnie trochę wysoka temperatura ale niekoniecznie coś złego się przez to musi dbać. 87 stopni to wartość umowna, kwestia aby termostat dobrze reagował.
a tego nie wiem jaka tem wg climatronica, musze sprawdzic tylko nie wiem jak, a kabel vaga dopiero bede mial moze jutro. termostat zamontowany wg mnie ok. ubytku płynu nie ma wcale. pompa raczej powinna byc ok skoro przed wymiana normalnie cieple powietrze lecialo, poza oczywiscie nie trzymanie temp silnika
Witam Wszystkich!
Opiszę swoje spostrzeżenia i poproszę o poradę czy należy wymienić termostat.
Odpalam Swoje Audi 1,8T ARZ po całej nocy, jadę normalnie temp. na zewnątrz 21. Wskazówka temp na zegarach dopiero po 6-7 km utrzymuje się na wysokości 80-85 stopni. Temperatura na kanale 49 Podobna od 75 do 84-85. natomiast na kanale 51 już po jakich 2-3km. 90 stopni i nie zmienia się. Zatrzymuje się po przejechaniu jakiś 7-8 km. temperatura na zegarze 85, chwila postoje na odpalonym silniku i juz pokazuje 90. Na kanale 49 wtedy coś około 82-83 natomiast na 51 równe 90. wychodzę na zakupu wracam po 10 minutach odpalam auto na zegarach 90stopni ruszam. właczam klimatronik pokazuje na 49 jakies 75 stopni po chwili zegar podczas jazdy pokazuje juz 75-80 stopni, jak się zatrzymuje wzrasta do 90. Kanał 51 pokazuje ładnie 90 stopni. Czy wadliwy termostat może być przyczyną podwyższonego spalania??
Liczę na odpowiedzi ?:) Dziękuje.
wymien termostat.
tak moze powodowac wieksze spalanie.
Temperatury odczytywane z 49 kanalu klimatronic. Podczas jazdy, gdy mam wyzsze obroty, to temp np na autostradzie miesci sie w granicach 94-97* w zaleznosci od obciazenia autka, a dopiero na postoju, czy na bigu jalowym, wzrasta do tych 102* i sie zastanawiam czy nie wymienic termostatu no nowy wahlera jak wsyscy tutaj podajecie z temp otwarcia 87*.
Temperatura wg mnie jest dobra ale niech wypowie się jeszcze ktoś z silnikiem AGU. Prawidłowo powinno być maks 98 chyba ale 102, to nie tragedia i raczej bym się tym nie przejmował.
Mam zamiar zakladac LPG wiec dlatego tak zaczalem sie przygladac temp silnika. Proil bym kolegow którzy maja silnik AGU o informacje. Gdyz nie wiem sam czy wymieniac czy nie zawracac sobie tym glowy, w sumie koszt nie jest wielki, i w sumie zawsze moge powrocic do poprzedniego termostatu:)
Prosiłbym jednak o opinie znawców tegoż silnika.
Pozdrawiam
To nie powinno mieć znaczenia dla temperatury silnika raczej. Sama komora spalania będzie gorętsza i szybciej się po prostu otworzy ale temp. pracy układu będzie taka sama.
wymiana termostatu pomogła
po ujechaniu ok 5 km silnik osiąga swoją temp. na zegarach i ją utrzymuje:)
Witam wracając do tematu mam pytanko a propo termostatu czy to prawda że po otwarciu wąż od termostatu powinien być ciepły ? jak ten u góry chłodnicy ? zaznaczam że temperatura na zegarach jest prawidłowa i czujnik też sprawny
qba91 no oczywiście że nie po to jest przeciez chłodnica żeby zmniejszyć temperature cieczy wąż powrotu może być ciepły ale napewno nie aż tak jak wlotowy
na postoju różnica ciepłoty węży jest niewielka no chyba ze wiatrak sie zalączy
oczywiście masz racjie najlepiej sprawdzić po krótkiej rundzie po mieście(bez klimy) jak uzyskał 90 stopni to po paru minutach zatrzymujemy sie i sprawdzamy tęmperature węży oraz dotykamy chłodnice ale to już było nie raz wałkowane na forum sporo czytałem jak miałem problem z czujnikiem tęmperatury
Dzięki porostu źle zinterpretowałem , poradniki Wymiana termostatu gdzie pisze ,,90st. i dalej nie rośnie tzn. że termostat otworzył się (wąż za nim powinien być tak samo gorący jak ten u góry chłodnicy)" a ja swój sprawdzałem gdy zatrzymałem się w trakcje jazdy gdy na kanale 49 i na zegarch miałem 90 i wąż prowadzący do termostatu był zupełnie chłodny a górny gorący
szukasz dziury w całym
wszystko masz ok
Mam takie pytanko czy ori termostat z skody octavi 1.6 podszedl by do mojej a3 1.6??..Bo do audi ori kosztuje kolo 400 zl a do skody 185 zl tylko ze wlasnie sprzedawca w aso skody nie wiedzial czy bedzie pasowac do a3;/
ja kupowałem ori termostat do audi ale z silnikiem 1.8 (w salonie skody) i z tego co pamietam zapłaciłem ok 110 zł wieć u ciebie kwota ok 400zł to chyba jakaś z kosmosu
Ponieważ dla silnika AVU jest termostat z obudową i nie ma możliwości kupienia a ASO osobnego elementu( stąd ta cena),jeśli mowa o silnikach skody to taki sam silnik masz w skodzie Octavia dla silnika 1,4 i 1,6L AVU i BFQ.
Golem1 zgadza sie termostat jest z obudowa i tak jak napisales do a3 16 AVU pasuje od skody 1.6 BFQ i kosztuje 185 zl a nie 450 zl cena tylko za marke:P
Witam,
mam problem trudny do zdiagnozowania, kilka dni temu zaczol uciekac plyn chlodniczy -oddalem do mechanika powiedzial ze termostat przecieka (trafiony byl kot i możliwe ze sie auto przegrzało)
wymienił termostat, po 3 dniach odpalam nie ma płyny ,, nalalem litr 15 km ma znowu wybiło pod zbiorniczkiem. Od momentu wymiany termostatu długo auto sie nagrzewa wiatraki chodza od startu silnika
rura od terostatu jest zimna caly czas - o co chodzi ? termostat trzasniety? mimo ze nowy. Mechanik mowil ze uszczelka pod glowica ale ani nie czuc zapachu plyny z rury, ani w oleju nie ma mazi ?
Watek trafil do smietnika to go wracam tutaj,
Radzcie
Termostat byl wymieniony na ori??..Bo mam taki sam silnik jak ty i tez wymienilem termostat na zamiennik kosztowal chyba 160zl i pochodzil niecaly rok i znow jest do wymiany..A jak wymienialem to jak mechanik kupil nowy to odrazu byl walniety i pojechal wymienic na 2
Witam
Też mam problem z temperaturą i go opiszę.
Auto osiąga temperature na zegarach 80 stopni po kilku km.
Na kanale 49 w climatroniku też się pokazuje taka temp.
Jak jadę i się zatrzymam np. na światłach wskazówka lubi podskoczyć z 80 na 90 stopni.
Po ruszeniu od razu powoli opada spowrotem, climatronik nie zauważa tych zmian.
Kiedyś byłem nawet u mechanika i mówił że termostat jest chyba z grubsza dobry.
Powiedział mi jeszcze że diesla jest trudno rozgrzać i że to normalne.
Podjechałem do elektryka to wymienił mi czujnik i mówił żeby tak jeździć...
Silniczek 1.9TDI 90KM ALH.
ja miałem podobnie wymieniłem termostat bo przepuszczał i po wymianie było wszystko ok
Na jaki Wahler, Vernet ?
---------- Post dodany 14-10-12 o 23:58 ----------
Można jakoś sprawdzić czy termostat przepuszcza ?
Coś tracę jeżdżąc (załóżmy) że na wadliwym termostacie ?
Nie wiem... większe spalanie itp.
wymieniłem na ori do silnika 1.8 AGN kosztowało mnie to z oringiem 131zł
Tez bym polecal wymienic odrazu na ori bo zamiennik pochodzi troche i padnie...grzesztof ty miales dobrze z tym ze mozesz sam termostat a u mnie musze z cala obudowa;/
barek92 wymien na Wahlera i bedzie oki.
Termostat masz czesciowo otwarty co ma wplyw na niedogrzany silnik a co za tym idzie wieksze spalanie.
Hmm przeciez Audi nie robi termostatów tylko ma jakis podwykonawców.
Macie sprawdzonych dostawców Wahlera?
Od razu zapytam się jaki płyn chłodzący polecacie?
Mile widziana niska cena. Oczywiscie spełniający norme G12.
W motoryzacyjnym kupisz wahlera a co do plynu to G12 (koncentrat) febi 1.5L +1.5 wody destylowanej i robisz 1:1.
Chcesz wymienic cały plyn kup 3 litry koncetratu i 3 wody destylowanej.
Pozdro
posprawdzalem omomierzem ze stary termostat mial maly opor kolo jednego oma ..nowy ma 15 zalozyl i tak wentylatory sie nie kreca auto tez sie dlugo nagrzewa i rura zimna znowu.. o co moze chodzic dodam ze polski vag nic nie pokazuje zupelnie
witam,
podmienilem dzis czujnik na termostatcie i nadal nic z tego ,, przewod zimny na kompie vag pokazuje 100 stopni wyswietlacz 90 i rura zimna wentylatory nie chodza,,
czego szukac? komp mi pokazal takie bledy:
16685 - Cylinder 1 Misfire Detected
P0301 - 35-10 - - - Intermittent
16688 - Cylinder 4 Misfire Detected
P0304 - 35-10 - - - Intermittent
16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
poradzcie cos-w jakiej dokladnie temp ten termostat z podgrzewaczem powinien sie otwierac?
Hej,
Teraz przyszła pora na mnie :) się mi A3 niedogrzewa. Wymieniłem termostat i nadal to samo (może był wadliwy nowy).
Sprawdzałem dzisiaj rano po nie jeżdżeniu od 17 wczorajszego dnia kody klimatronika. Temp. na zewnątrz 8'C, kanał 49 - 30'C, a kanał 51 - 17'C
Pewnie poleciał czujnik. Jak uważacie ? Chcę się upewnić - czytałem cały wątek :)
Pozdrawiam
Witam
Po przejechaniu 10km (spokojnej jazdy) z temperaturą zewnętrzną 7 stopni, silnik złapał temperaturę 70 stopni.
Zatrzymałem się, otworzyłem maskę i górny wąż chłodnicy był letniawy a dolny zimny (lodowaty).
Już kilka razy tak sprawdzałem auto i nigdy nie było tak że silnik miał temperaturę 70-80 stopni i żeby dolny wąż był ciepły.
Tak jak pisałem wcześniej gdy były lato to silnik łapał 90 stopni na zegarach gdy był rozgrzany i stanęło się na światłach itp.
Po ruszeniu wskazówka powoli opadała na 80 stopni.
Kiedyś przy wymianie oleju mechanik sprawdzał termostat i mówił że raczej jest sprawny.
Później wymieniałem czujnik temperatury, był jeszcze oryginalny ;)