zobacz EGR
Printable View
zobacz EGR
Kto ma zobaczyc EGR? Ja czy kolega pode mna ? ;p .. musze sie przejechac po autostradzie i zobaczyc do ilu mi dociagnie .. moze to tez cos da :)
EDIT : sprawdzic moge go jakos sam czy musze jechac na kompa ?
Podłączę się pod temacik :)
Pytanie moje dotyczy zaworka N75, a mianowicie jego sprawdzenia wg opisu, który można znaleźć na wielu forach (zaciąganie powietrza z króćców na wyłączonym/włączonym zasilaniu). Problem polega na tym, że zaworek przy odłączonym zasilaniu zachowuje się tak jak powinien (powietrze nie idzie przy zatkanym OUT, przy odetkanym leci bez problemu). Natomiast przy włączonym zasilaniu (podpięty kabelek, włączony zapłon - rozumiem, że tak się to robi? auta z porozłączanymi wężykami raczej odpalać się nie powinno? Nie bijcie - zielony jestem :) ) nie ma znaczenia czy ATMO jest zatkany czy też odetkany, powietrza zassać nie da się tak czy inaczej.
Czy ktoś mógłby przeczytać (i zrozumieć :P) to co napisałem powyżej i wytłumaczyć jak typowemu mietkowi czy zaworek jest sprawny, czy też powinienem zainwestować w nowy?
Dodam, że turbina była czyszczona, wcześniej auto nie szło więcej niż 130km/h. Teraz bez problemu leci nawet 180 (więcej nie próbowałem bo nie było warunków), ale notlauf nadal występuje. Najczęściej podczas jazdy pod górkę na 3-4 biegu, ale nie jest to regułą bo czasem wpada nawet na prostej drodze przy 60km/h i lekkim gazie.
VAG pokazuje dwa błędy, jeden od przepływomierza, drugi od różnicy doładowań (bodajże 17695 acz dokładnie nie pamiętam).
Z góry dzięki ;)
jesli chcialbym sprawdzic ten egr a sam nie potrafie, to w kazdym warsztacie mi to zrobia ? Jaki koszt samego sprawdzenia i ew. wymiany ?
EGR nie wymieniaj , mozesz sam to zrobić wystarczy wyczyscić http://www.a3-club.net/forum/showthr...-TDI-AHF-110KM
a u mnie juz wszystko dobrze:) wyczyscilem tylko zaworek n75:)
N75 wymieniony i przy 180km/h jak łapał tak dalej łapie notlaufa.
Rzadko bo rzadko tak szybko sie jeździ ale po prostu dla świętego spokoju dobrze by było naprawić....
Dodam ze auto strasznie kopci...
jak chciałem egr wyczyścić u mechanika to powiedział ze nie ma sensu ze po 2 dniach i tak znowu zajdzie nagarem. ze jak juz to wymienić na nowy hmmm
A czy jest ktos w okolicach Poznania kto będzie w stanie wykonać mi Logi dynamiczne?
Właśnie wróciłem z testowej przejażdżki po reanimacji N75 i dupa - wpada jak wpadał :( Co ciekawe w chwilę po notlaufie sprawdziłem błędy na vagu (przed jazdą usunąłem) i pokazał się tylko 17958, nie było natomiast ani słowa o przepływomierzu.
W weekend wymienię wszystkie wężyki i będę testował dalej, jak to nie pomoże to już sam nie wiem...
zrób logi bedzie wszystko wiadomo . Prawdopodobnie Turbo do czyszczenia
widzę ze jesteś na tym samym etapie co ja:) ! wymień kable i daj znac czy tez sie to opłaca.
Ale moje pytanie jest aktualne czy ktoś jest zrobić Logi w okolicach Poznania? oczywiście dogadamy sie jakoś!
Przewody podciśnienia to nie drogi wydatek, zawsze się opłaca wymienić, stare po prostu pękają w rękach, możesz zrobić test jesli nie wierzysz. Jeśli turbo czyszczone, przewody ok, to albo grucha albo N75 albo nieszczelność w dolocie. Najlepiej logi, to Ci spece odpowiedzą co dokładnie jest nie tak. No, albo podmianka N75.
Ja mialem walnieta gruche (dziurawa) i N75 chodzil jak mu sie podobalo, no i dziure w wezyku od gruchy na dodatek, wielkości ziarnka ryżu.
przepraszam ze przerywam ale .. czym jest dokladnie notlauf .. ? To jest po prostu calkowita utrata mocy przy jakiejs predkosci ? A co do normalnego mulenia auta i lekkiego spadku mocy winny moze byc ten n75 ? Na poczatek wyczyszcze EGR
Kolego, EGR niedawno czyściłem i był jak na 180 000 km bardzo ładny. Jedyne co zauważyłem to , że chyba uszturbo poszły bo zaczyna lekko przepuszczać olej ale to chyba nie powód , żeby odebrało mi moc w autku. po czyszczeniu przejechałem jakies 5 tys. km i wszystko było ok.
tak sie składa że mam ten sam problem tzn. po przekroczeniu 130 km/h na 4 biegu wchodzi mi w typowy notlauf przy 5 biegu 150/h.
W pierwsze 3 biegi wcale nie wchodzi notlauf
Vag pokazał że do wymiany mam przepływomierz... na dniach spróbuje go odłączyć i zobacze czy przekrocze magiczną bariere;).
Wężyki podciśnienia wymieniłem na nowe, wyczysciłem zaworek N75 ( nie podmieniałem jeszcze z N18) no i bede szukał przyczyny. Bede informował na forum :-)
Ile m przewodów podciśnienia jest potrzebne? Jest gdzieś na forum opis wymiany tych przewodów? po prostu nie chce wymienić tych od innych rzeczy przez przypadek...
Hmm przepływomierz wymieniałeś? droga rzecz żeby od tak sobie wymienić...
Ja wymieniłem wezyki ktore ida od Zaworka N75 :) jeden do turbo chyba idzie o ile pamietam.
Przepływomierza jeszcze nie wymieniłem dopiero jutro mam zamiar odpiac go i zobaczyć czy przekrocze te predkosci, wiadomo autko bedzie mulowate ale bede wiedział na 100 % czy jest on do wymiany. Vag pokazał że jest a ja chce to sprawdzic ewentualnie spróbować przeczyscic jeśli bedzie brudny :)
Gdzie znajdę przepływomierz? Hmm
Puki co zrobię logi bo każdy o to gnebi... 003 i 011 wystarczy czy inne tez zrobić?
zaraz za Filtrem powietrza
mam pytanko czy ktoś robi logi w okolicach kielc albo w samych kielcach??
Witam chyba i mnie dopadło,jadąc teraz przyśpieszałem do 140 ładnie i nagle zero reakcji na gaz.na żadnym biegu rozpędza się jak by chciał a nie mógł,nic mi nie wyskoczyło a ty nagle o. spr vagiem i jest błąd 17965 Przekroczona w górę granica regulacji układu regulacji ciśnienia doładowania i 18050 Nie znany kod błędu brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY,no i ledwo jeździ,od czego zacząć? czy czyszczenie egr czy co? proszę o pomoc.
Zrób logi, bedzie wiadomo co jest
no tak,jak bym umiał to bym zrobił:)
na forum jest opis co i jak ;)
Sprawdź szczelność połączeń (dolot, wężyki podciśnienia), następnie podmień z kimś zaworek N75, sprawdź gruszkę turbo (parę postów temu pisałem jak to zrobić), następnie poruszaj sztangą. To tak w skrócie co możesz zrobić sam bez VAG'a.
Możesz zrobić sobie komplet logów aby określić prawidłową pracę poszczególnych podzespołów:
Statyczne: 000,001,003,004, 007,013.
Dynaiczne: 000,003,008,010
Basic Setting: 003,011.
Tak każdą grupę logować pojedyńczo a logi potem sobie wklej na tą stronkę i wrzuć do działu diagnostyka http://vaglog.rtnet.pl/
ok,dzięki.
Wydaje się, że mój problem z notlaufem został rozwiązany, pomogła wymiana wężyków :) Stare były sparciałe i dosłownie pękały w rękach, polecam ich wymianę każdemu kto ma podobny problem w pierwszej kolejności. W moim wypadku koszt 3m wężyka (2m cieńszego i 1m grubszego) to 26PLN (a sporo mi jeszcze zostało, bo wolałem wziąć na zapas :) ).
Zatem warto spróbować, bo można naprawdę sporo zaoszczędzić. Po wymianie notlauf jak ręką odjął, od 2 dni autko śmiga jak marzenie, zero błędów na vagu czy zmuł w trasie ;)
ja zmieiniłem przewody podciśnienia na nowe podmieniłem n75 z n18 gruszka chodzi układ dolotowy wg mnie szczelny. turbo podobno przy silniku 90 KM agr się nie czyśći bo tam nie ma zmiennej geometrii wiec tego nie robiłem. filtr powietrza nowy , erg wyczyściłem było dużo syfu, intercooler ok, a auto czasem i tak wpada w notlauf. co jeszcze moge zrobić bez vaga bo go nie posiadam?? jest ktoś z okolic kielc i mogł by mi zrobic logi??
jutro zrobię logi, wkoncu mam kabel:) tylko mam pytanie bo nie widzę różnicy w normal group i basic seetings, gdzie to się przełącza ?
Każdy pisze ze logi mam zrobić w basic seetings....
W lewym dolnym rogu w blokach pomiarowych masz okienko do przełączania do BS " Switch to Beasic Settings"
Hej. Ja jestem z kielc i mam kabel. Coprawda nie jakiś super oryginał ale logi sie spokojnie zrobi. Jak coś to pisz na GG 1786900.
---------- Post dodany 06-05-12 o 17:18 ----------
Niestety czasem i mnie wyskoczy coś takiego. Wygląda na to że nam ECU pada :/
Witam,
Pisałem niedwano , że mam zamułe 2 - 3 minutu i potem wszystko jest ok. Lecz teraz była majówka :) przegoniłem autko 1200 km i tak jakby wróciło wszystko do normy. Odpalam naciskam gaz i ciagnie normalnie od spodu. Co to może być. Turbo do czyszczenia ??
Pozdrawiam
Dokładnie tak, miałeś syf w turbo , od czasu do czasu przegoń Autko. a jak nie to Turbo do czyszczenia, też tak miałem
Nie wiem czy to dobry temat. To moja pierwsza styczność z turbo więc nie do końca ogarniam wszelkie pojęcia i czynności... wybaczcie.
A oto problem
Wracając z nocnej zmiany samochód pędził jak zawsze - od ok 2300 obrotów dostawał kopa i czuć było turbo. Zatrzymałem się w piekarni dosłownie na minutę więc nie gasiłem silnika. Gdy znów ruszyłem słyszałem jakby bulgotało coś pod maską a samochód miał opór jechać. Jako, że miałem niedaleko, dojechałem do domu i wrzuciłem jałowy bieg - pod maską słychać było bulgotanie a całym samochodem szarpało. Zgasiłem go i za chwilę znów odpaliłem - nadal to samo. Jako, że byłem po pracy, zostawiłem problem aż się nie wyśpię. Gdy o 12 poszedłem do samochodu zapalił normalnie, jakby nic się nie stało. Pojechałem do Kato i od tego momentu dociskając gaz nie było tego "kopa" i odejścia samochodu do przodu. Gdy wróciłem poczekałem chwilę i odkręciłem zbiornik z płynem chłodniczym - był zapowietrzony.
Podpiąłem kompa pod samochód. Korzystając z PolskiVAG mam takie błędy.
http://img850.imageshack.us/img850/358/dsc0057as.jpg
sorki, że foto ale vaga mam na netbooku.
Błędy skasowałem.
Zabrałem się za czyszczenie zaworku N75, przepływomierza, przepustnicy, wymianę płynu chłodzącego.
Przy spuszczaniu płynu chłodniczego zauważyłem nieznaczą ilość oleju (i brud) - jednak nie mam zmian w ilości płynu w zbiorniku, oleju na bagnecie ani też nie kopci. Po wymianie zaglądając do zbiornika nie zauważyłem oleju.
Po wszystkim znów Vag i pokazał się tylko błąd o pamięci ROM (oraz o przepustnicy ale to poprzez czyszczenie). Skasowałem.
Wsiadłem w samochód i po przejechaniu stwierdzam, że doładowanie nie wróciło ale wąż:
http://img220.imageshack.us/img220/2769/dsc0056tf.jpg
puchnie gdy dodaję gazu czyli wynika, że turbo działa.
Powiedzcie mi czy ta gruszka z tym prętem
http://img560.imageshack.us/img560/1589/dsc0055al.jpg
przy dodawaniu gazu powinna chodzić? czy tylko gdy silnik jest obciążony, podczas jazdy, ta gruszka pracuje?
u mojego ojca w Seacie Alehambra ona pracuje. Dzwoniłem do dziewczyny która ma ten sam silnik i u niej nie pracuje ten pręt.
Z tego co wyczytałem, grucha i N75 są zależne od siebie, prawda? Czy to możliwe, że N75 mi całkowicie padł?
Spodziewam się też odpowiedzi o logi. Zainstalowałem Vag-com 409.1 w wersji angielskiej ale nie ogarniam :( wiem jak wejść w logi ale chciałem zrobić statyczne i mi nie wychodzi albo nie wiem jak to dobrze zrobić. Prosiłbym o pomoc na pw.
Chyba, że problem da się rozwiązać bez logów... Czy warto też sprawdzić wężyk od n75 do turbiny? Mógł strzelić?
Chciałbym zapytać o zaworek N75
Ta dłuższa rurka ma iść w rurę od filtra powietrza do turbo, tak? Dwie krótsze do wężyków...
http://20vturbo.pl/118-159-large/zaw...s4-s6-220v.jpg
witam
z notlaufem bujam się od czasu zmiany gruszki i tu jest moje pytanie czy źle ustawiona długość sztangi wpływa na braki mocy po przekroczeniu 110 km/h czyli notlauf. dodam że człu czas mam błąd "17958 Ciśnienie doładowania - różnica doładowania brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY"
Zrób log 011 dynamiczny i Bs zobaczymy jak ona pracuje.
I statyczny 011 w BS
Ok a jak powinna zachować sie ta gruszka jak mam wł silnik i ja obserwuje?
Czy na wył silniku jak poruszam ręką to powinna sie ruszać?
Jeżeli będzie chodzić ciężko to można popsikać wd 40?
Zrobiłem logi ale ponoc nie wiele z nich wynika hmm sam nie wiem....nie robiłem w bs bo w programie wyskakuje mi no register... czy jednak pokusić się i zrobić w bs?
Podepnę się pod temat. Łapie tryb awaryjny, logi dynamiczne pokazaly przeladowanie. Czuje ze sztanga turbiny sie rusza (blok 011 basic settings na VAG) )ale nie potrafie stwierdzic czy w pelnym zakresie. Jak rozruszac szatnge turbiny? Na zimnym czy zapalonym silniku? Czy popsikac ja wd40 czy nie psikac niczym? Czy samo rozruszanie wystarczy reka zlapac i ciagnac w gore/doł?
Cześć, ja również opiszę swój przypadek - standardowo jak sądzę dla A3 wystąpił u mnie problem zaniku mocy przy 3000obr/min i osiągnięciu 140km/h.
Czytałem masą najróżniejszych tematów i tego co wyczyścić, co wymienić, czym poruszać itd.
Z racji zerowego doświadczenia w rozbieraniu podzespołów aut (Audi to moje pierwszy samochód), zabrałem się od najprostszej rzeczy, czyli czyszczenie EGR.
Stan przed:
http://img205.imageshack.us/img205/1207/zdj1303.jpg
http://img85.imageshack.us/img85/1829/zdj1305.jpg
http://img641.imageshack.us/img641/4071/zdj1314.jpg
Stan po:
http://img69.imageshack.us/img69/935/zdj1312.jpg
http://img16.imageshack.us/img16/4897/zdj1310.jpg
http://img72.imageshack.us/img72/5710/zdj1318.jpg
Krótki wyjazd na autostradę i okazuje się, że Audi potrafi przekroczyć 140km/h.
Dodatkowo za namową szwagra (ukłon w jego stronę) przegazowałem auto, tak że serce mi się ściskało.
Po przejechaniu 50km na rozgrzanym silniku dostał na 2 i 3 biegu w granicach 3500-4000 obrotów.
Wył niemiłosiernie, ale od tego czasu.. nie ma problemów.
Przyspiesza aż miło, 3000 obrotów to już nie limit jego możliwości.
Więc taka kwestia do zastanowienia - może lepiej przepalić autko (ewentualnie zajrzeć do EGR) niż rozbierać turbinę, intercooler, wymieniać przewody itd?
TURBO które łapie notlaufa. Jasniej: po uruchomieniu silnika i podczas jazdy smiga az miło do momentu gdy sie zatrzymam do 0 a potem turbiny juz nie ma. Na VAGu pokazuje bład
17564 Czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym - zwarcie do masy/przerwa
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
Sprawdziłem cały układ dolotowy czy nie łapie lewego powietrza, zawór 75 tez rozebrałem i wyczyściłem i dobrze funkcjonuje lecz nadal problem jest. Dodam tez ze po wyłaczeniu silnika i ponownym uruchomieniu turbiny nadal brak dopiero jak chwile odstoi to działa.
A3 8L 2002r
silnik 1.9 TDI ASZ
Spotkał sie ktos juz z taką usterką?? albo jest ktos kto zna przyczyne?
Pozdrawiam
Witam,
Mam pytanie jaki N75 kupić? Ceny wahają sie od 120 - 280 zł. Ma to jakieś znaczenie czy Pierburg czy Hans Pries? A moje drugie pytanie odnośnie turbiny. Czy czyszczenie a regeneracja to to samo? Co warto zrobić? Jak oddaje starą to za regenerowaną (odpowiednio testowaną statycznie , dynamicznie itd) chcą 1200 zł rok gwarancji. Czy jak to zrobić ?? i gdzie?
Pozdrawiam
Sławek
Kup Pierburga, co do turba to regeneracja jak jestes pewien ze jest przyczyna "wpadania" autka w tryb awaryjny.