to pewnie o filtr kabinowy chodzi, bo nie ma filtra od klimatyzacji,
a filtr kabionowy znajduje pod podszybiem od strony pasazera
Printable View
witam. mam problem dzisiaj byla niska temperatura -10 po szkole wsiadłem do samochodu i byly zaszronione i zaparowane szyby. stwierdzilem ze wlacze klime to mi szybko odparuje.. wlaczylem ogrzewanie porzedniej szyby zazwyczaj zalaczala sie razem z tym klimatyzacja teraz nie... no ale dobra sprobuje wlaczyc samą klimatyzacje normalnie... naciskam na ''gwiazdke'' puszczam a gwiazdka gasnie, tylko kiedy trzymam przycisk gwiazdka sie pali... panowie i panie co to moze byc??
ufff wielkie dzieki!!! myślałem że szykuje sie jakaś naprawa :D
- - - Aktualizacja postu - - -
Bo mamy jeszcze A4 B6 i dałbym sobie rękę uciac ze można włączyć klime w zimie....
sprawdź czy masz czynnik. w moim przypadku gdy miałam go bardzo mało przy temperaturze poniżej 0 stopni klima nie włączała sie, natomiast przy + temp. chodziła bez zarzutu. po uzupełnieniu czynnika problem zniknął.
Witam,
przy wlaczeniu klimatyzacji\ogrzewanie cos piszczy pod deska rozdzielcza, tez to zalezy od ilosci obrotow wentylatora. Trzeba go wymienic czy jest mozliwosc jego smarowania\naprawy? i jak sie dobrac do niego?
p.s. czy jest sens robic przeglad\ozonowanie\uzupelnienie plynu teraz?
Wentylatora niewymieniaj ,jak padnie to wymień piszczy bo sie zaciera i nieda sie go nasmarować,wentylator masz pod schowkiem pasazera,nieopłaca sie teraz czyscic klimy zrób to jak sie skonczy zima
Co może oznaczać samoczynne zwiększanie się siły obrotów?
W ostatnim czasie zawsze mam ustawienia manualne,
temp na 19 stopni, a obroty na dwie kreski.
W czasie jazdy, potrafią się zwiększyć na trzy czwarte całej skali, czyli jakieś 6-7 kresek.
Mam wersję przed liftem.
Auto mam od grudnia, więc jeszcze klimy nie robiłem.
U mnie też czasem słychać spod schowka pasażera taki szelest jakby.
Jak jest zimny silnik to jest słaby nawiew, potem się zwiększa jak silnik się nagrzeje. Gdy osiągnie temperaturę 19 stopni to spada.
Tak ma być.
No ale jadę sobie elegancko, ustawiam na starcie, dwie kreseczki, 19 stopni, nawiew na szybę i z kratek bo na nogi to coś słabo mi się wydaje u mnie.
Pyrkam pyrkam i nagle kresek jest 7.
Myślałem, że w zwiazku z tym szumem / świergotem, jest coś niesprawne.
poniewaz na polu masz 8-10stopni a ustwiłes na 19 wiec zwiększa by dogrzać do 19 ,jak ci sie zwiększą obroty to wtedy zmniejsz i juz niepowinny sie podnoscic
prosze o usuniecie
witam czy mozliwe jest ze klima nie zalacza sie przez to ze jest sprawny tylko maly wentylator???? duzy nie chodzi sprawdzilem na krotko pod wtyczkami maly chodzi na 1 i 2 stopniu
Z tego co wiem tak ...Jak nie działa duży wentyl nie zaskoczy klima , ale niech jeszcze ktoś potwierdzi.
oba jednocześnie na 1 biegu
mi tylko maly lata na drugim chyba obiegu tak po odglosie slychac a duzy nic
czyli jak wymienie duzy to klima powinna odpalic tak????? bez wymiany duzego nie mam co kominowac pozniej ewentualnie talej sterowniki czy sprezarka???? koledzy ???
czynnik jest na bank i nie ucieka na panelu zero bledow jak jest na plusie jak teraz to startuje wiatrak i sniezynka zapala sie ale nie chlodzi
juz lapki rozkladam cala niedziela sprawdzone wszystkie wtyczki i nic na vag tez zero bledow
zaczne od tego wiatraczka duzego pozniej najwyzej dalej bede szukal
oba jednocześnie na 1 biegu po odpaleniu klimy a jak jest pozniej przy 90 stopniach itd jaka zasada zalaczania wentylatorow przy jakiej tem przy klimie
Niezależnie od temperatury silnika ... duży musi odpalić po włączeniu klimy . On chłodzi obieg w chłodnicy klimy i od razu po załączeniu sprężarki się włącza . Jak awaria w układzie klimatyzacji "np. wentylator" klima się nie włączy.
Słuchaj poniżej 5C klima nie odpali takie zabezpieczenie. Więc jak jest 5 stopni to układ się nie włączy a co za tym idzie wentylator.
Klima zalacza się teraz bo w dzień powyżej 5 jest mały chodzi duży nie chce na krótko sprawdzałem wtyczki wyciągnąłem i pod aku bezpośrednio ale w środku nie chłodzi podsumowanie muszą być one oba sprawna aby klima chodziła normalnie???
takie małe sprostowanie ostatnich postów, bo widze ze herezje zaczynacie opowiadać:
-sprężarka właczy sie mimo np uszkodzonego ktoregoś wentylatora lub nawet obydwu.
-jeśli włączona jest klimatyzacja i jest wszystko sprawne to powinna pracować sprężarka i dwa wiatraki na 1 biegu.
-oczywiscie klima nie włączy sie jak temp ponizej +5stopni
jeśli jest inaczej niz powyzej to coś jest uszkodzone/brak odpowiedniego napiecia
nie bedzie działać, nie ma wpływu na działanie układu
Ale czy jest możliwość ze nie chłodzi przez to ze nie działa duży witrak
Witam. Mam maly problem z klima. Podejrzewam , ze pada sprezarka. Mianowicie:
Klima sie wlacza tzn sprezarka i chlodzi normalnie ale niesamowicie glosno pracuje(rzezi). Mechanik powiedzial , ze moga byc to lozyska no albo raczej sama sprezarka sie konczy. Slyszalem ze w a3 i golfie to dosc powszechny problem jesli chodzi o sprezarki.
Czy mozna podejrzewac same lozyska ze sie "dra" czy raczej bedzie to konczaca sie sprezarka.
Jesli sama sprezarka to prosze , powiedzcie mi czy jest opcja jej regeneracji ? czy lepiej kupic oryginalna uzywke? No i wogole ile taki biznes jest wart bo powiem szczerze ze ja praktycznie klimy nie uzywam no ale chcialbym to zrobic i nie wiem czy lepiej regenerowac czy kupowac uzywke . Ma ktos jakies doswiadczenia?
PS: zapytam jeszcze o 1 rzecz by nie zakladac nowego tematu. Czy rozrzad w A3 po lifcie w silniku 1.6 jest bezkolizyjny w przypadku zerwania paska?
Tak jest jak kolega napisał na plusie 5 ' klima zalacza się mały witrak tylko chodzi duży uszkodzony w środku ciepło nie idzie nic zimne
Czynnik wymieniony przed zimą sprawdzony w serwisie ze trzyma i ze szczelny
Wogole nie chłodzi nie było możliwości sprawdzenia po nabyciu bo temp spadła później poniżej zera nabijane w grudniu
obwa wiatrzczki kreca sie razem wszystko jest niby ok ale jak nie mrozilo tak nie mrozi i znow wracam do punktu wyjscia bledow brak
panowie jest 3 stopnie zalacza sie sniezynka czy musi byc magincze 5 aby chlodzilo????
bo juz głupieje
Mam problem a zarazem pytanie.Kupiłem swoją a3 bez działającej klimy,sprzedający zapewniał brak czynnika ale wyszło potem na tym że nie ma tego przewodu (wysokociśnieniowego?) No ale w piątek jestem umówiony na oględziny wstępne .Wczoraj znajomy twierdził jak przez dłuższy czas klimatyzacja nie była używana może się kompletnie popsuć i koszt naprawy będzie wysoki prawda ? I jeszcze pytanie , gdzie znajduję się czujnik temperatury zewnętrznej bo u mnie siarczyste mrozy , pokazuje -50 stopni :)
czujnik tem zew powinien być w dokładce zderzaka patrząc na przód auta z prawej strony (mniej więcej w okolicach prawego halogenu chyba że nie masz halogenów to tez mniej więcej w tym miejscu)
Jeżeli nie było w ogóle przewodu i sprężarka była otwarta to prawdopodobnie będzie do wymiany, ale trzeba sprawdzić może nie będzie tak źle. I dodatkowo cały układ do płukania.
Witam. Mam problem z klimatyzacją .Gdy włączam przycisk ,kontrolka na panelu zapala się , obrotu podskakują jak by miała się zaraz załączyć ale wentylatory stoją a sprężarka ani drgnie. Sprawdzałem wszystkie bezpieczniki w kabinie jaki i przy akumulatorze są ok. Przed zimą klima chodziła aż miło , dodam że w ubiegłym roku była wymieniana sprężarka wiec chyba odpada jako główna przyczyna, odczynnika chyba też nie brakuje ( sprawdzałem śrubokrętem, trochę trysnęło z miejsca do napełniania ). Poza tym jak pamiętam nawet przy znikomej ilości odczynnika sprężarka powinna ruszyć a tu lipa. Proszę o pomoc/porady
do przemoo18
ja w swojej pompie wymieniałem lozyska 150 zeta z montażem demontażem i dobiciem wiec niezle. i co ważne kupując uzywke nie wiesz czy za miesiąc ci się nie posypie wiec polecam naprawę swojej gdyż najczęściej sa to wlasnie lozyska
mam identyczny problem i taka sama hostoria, dołączam sie do prośby robson1984_84
Witam problem z klimatyzacją dalej Jak sprawdzić sprężarke??samemu bo tylko to zostaje
Sprawdzone wszystko juz na climatroniku zero błędów po kodach
U mnie nad problemem z nie działającą klimą głowiło się wielu "speców".
Sprężarka choć stara i trajkotała trochę - się załączała i chodziła, nie było błędów na VAG.
Obstawiali brak czynnika. Nic nie dało napełnienie.
Ostatecznie się okazało że jeden z pinów na kostce 1J0919506G był przepalony
Sterownik wentylatora Audi A3 jest umieszczona nisko pod blachą pod akumulatorem (2 śróbki) i i bywa że zamoknie.
U mnie pomogła wymiana tego sterownika na inną używkę z Allegro, plus wymieniłem sprężarkę na używaną Japonkę też z Allegro, bo poprzednia głośno już pracowała i w każdej chwili mogła paść.
Siemanko :D mam pytanie jak sciagnać pas wzmocnienia chlodnice i chlodnice klimatyzacji bez wypuszczania z niej gazu i czy jest wgl taka możliwość ? z góry dziekuje :)
sciagasz zderzak, odkrecasz na gwiazdki 2 odboje (czy jak to tam sie nazywa).odkrecasz u góry śrubki koło lamp i odchylasz w strone ta gdzie masz przewody od klimy..bynajmniej ja tak robiłem w a4 ...a w a3 jest zapewne to samo ..
Koledzy pomocy dalej problem czynnik oba wentylatory chodzą na małym obiegu sprezynka zalacza się od 3 stopni alezimnego powietrza brak obroty spadają po włączeniu napięcie do sprezaki dochodzi sprawdziłem wtyczki a właśnie na vagu zero błędów i na kodach klimattonika też pokazuje 0.0
Słynne pstryk słychać zapomniał bym
Podobno pd 5 powinna chodzić u mnie moge ja włączyć od 2 ,3 stopni
Jeden wąż powinien być zimny a drugi ciepły. Dobrze by było sprawdzić ciśnienia.
Ciśnienia nie sprawdze a przewody tak jakieś jeszcze propozycje????
Panowie , wczoraj w tvp oglądałem reportaż w którym przedstawiali sytuacje z nowym czynnikiem do klimatyzacji samochodowej ? Podobno cena nabicia nowym czynnikiem ma wynieść nawet 1400 zł . macie jakieś informacje na ten temat czy coś ?
A od jakiej temp powinna się zalanczac mi już od 2 mogę włączyć a podobno od 5 na plusie który czujnik jest odp za to
zalozony ori audi
i od +2* wlacza
na forum kiedys bylo ze audi jakies zabezpieczenia ma ze od +5* powinna chodzic
U mnie też niekiedy przy 2stC się włącza i nie widzę w tym problemu.
Kwit z napełnienia klimy
Faza recyklingu
g. 660ref
poj 12lej
Faza próżni
min. 10
mB. 1
Faza wtrysku oleju
poj. 20
Faza wtrysku UV
poj. 3
Faza napełniania
g. 750ref
Ale jak nie chłodzi tak nie chłodzi
Czyli było 660 a jest 750 ale szkoda bo nic to nie dało ponowne napełnienie juz nie wiem co to może być
Czy grube przewody są zimne?