Przytrzymaj dluzej przycisk AUTO.
Printable View
Przytrzymaj dluzej przycisk AUTO.
Witam,
Piszę ponieważ chciałbym poznać zasadę działania wentylatora klimatyzacji.
Czy jest prawdą to, że podczas włączonej klimy wentylator załącza się i chodzi non stop (z wyjątkiem trybu econ)?
Pytam ponieważ dziś doświadczyłem nieco innej sytuacji.
Odpaliłem auto klima ustawiona na 20 C tryb automatyczny, podnoszę maskę - wentylator obraca się.
Przejechałem kilka km, zaparkowałem, podnoszę maskę - wentylator wyłączony (nic w klimie nie przestawiałem).
Włączyłem na postoju tryb econ - wentylator wyłączony, wtedy ponownie tryb auto - wentylator załącza się, chwilę pracuje, po czym się wyłącza.
Dodam, że na dworzu podczas tych manewrów było ok 12 C.
Czy takie działanie jest poprawne - wentylator wyłącza się gdy dostaje informacje, że nie ma potrzeby załączania ze względu na temp. otoczenia?
Pozdrawiam,
as!
witam mam problem z klimatyzacją gdy mam włączony eco albo klime to z nawiewów na HI leci gorące powietrze ale jak zjedziemy na 28 to leci letnie bardzo a jeszcze niżej to już zimne i co mogę z tym zrobić ? żeby było dobrze ?
Panowie, odświeżam temat. pomóżcie, mam problem z nawiewem w 8P. Mianowicie, wziąłem się za wymianę dmuchawy bo stara świerczała na niskim nadmuchu co mnie wqr***** niemiłosiernie. Wymieniłem na identyczną która chodzi cicho jak należy, natomiast nie wiem czy w trakcie wymiany coś porobiłem w co wątpie czy poprostu zbieg okoliczności że przestało lecieć powietrze z nawiewów, tzn leci ale minimalnie na najmocniejszym nadmuchu. Dmuchawa chodzi sprawnie tak jak powinna, szybciej lub wolniej w zależności od siły nadmuchu. Przy obiegu wewnętrznym klapka nad dmuchawą otwiera się i jak wsadzę tam dłoń to mocno wieje w środku, pytanie gdzie to powietrze znika? Przy zmianie nawiewu na nogi lub szybę widzę jak takie plastikowe kółko kręci się, słyszę jak wcześniej ciche stuki jakby klapek i nic. Zmiana temperatury działa prawidłowo. Dziś podpiąłem VCDS'a zrobiłem test klimatronika i ..... zero błędów :( Co to może być?
Jeśli wymieniałeś dmuchawę to proponowałbym zrobić adaptację klimatronika ,czyli przywrócenie do ustawień fabrycznych wszystkich parametrów .U mnie pomogło jak miałem problem z obiegiem zamkniętym .
Witam
Po prześledzeniu całego wątku chciałbym powtórzyć pytanie. Czy znalazł ktoś miejsce ujścia skroplin? Ponieważ wyczyściłem nadkola faktycznie nazbierało się tam dosyć dużo syfu ale wydaje mi się ze nadal odpływ nie jest drożny.
Pozdrawiam
robiłem adaptacje i nie pomogło :(
- - - Aktualizacja postu - - -
nikt nie miał podobnego problemu? albo jakiś pomysł w czym może leżeć problem?
a może ktoś wie jak dostać się w 8P do klapy sterującej nawiewem? czy trzeba zdejmować deskę całą czy wystarczy schowek, panel klimy i tunel srodkowy?
a dmuchawa dobrze Ci weszła? Kiedyś też wymieniałem dmuchawę w VW Caddy i miałem podobny problem, niby wszystko siadło jak należy jednak nawiew był słabszy a po jakimś czasie dmuchawa wypadła na podłogę, po dokładniejszym montażu problem zniknął :)
Witam, ktoś wie co może oznaczać mignięcie całego panelu klimy podczas zamykania drzwi? (naciśnięcie w kluczyku zamknie, po czym gaśnie światło)? Zauważyłem, że dzisiaj dwa razy coś takiego miało miejsce.
Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
Witam. Mam problem z dodatkowym ogrzewaniem, Jak podpinam kompa pod moją a3 to wyskakują mi 3x błąd Dodatkowego ogrzewania powietrza. Może ktoś wie o co chodzi? albo z tym ktoś miał do czynienia?
Witam czy wie ktoś gdzie znajduje się czujnik g86 opisany w vcds jako fresh air intake temerature pytam bo przgladalem bloki pomiarowe i na nim mam odczyt temperatury -50 C , blędów nie ma
chyba g89 a nie g86:)
ale to tylko do roku 06/nr 12 na rysunku
http://workshop-manuals.com/audi/a3_...s/a3-18337.png
Witam problem mam tego typu w zeszlym roku bylo wszystko ok w maju do mojego BKD wjechalo Gtb17 wszystko hasa ok ale zrobilo sie zimno wiec zaczelem uzywac ogrzewanie a tu zonk, zaczne od tego na komputerze zadnych bledow sprawdzany Vas'em pierwsze co zmienilem termostat od razu nowy plyn no ale ogrzewania dalej brak wiec kupilem nowy zbiorniczek wyrownawczy i teraz bankowo jest cisnienie w ukladzie bo po odkreceniu korka jest "psss" no ale nadal nic,wie pomyslalem ze moze chlodnica spalin cos zatkana, egr i tak zaslepiony i wylaczony to wczoraj zdemontowalem chlodnice spalin dwa grube weze razem zlaczone, no ale to nadal nie pomoglo i juz koncza mi sie pomysly chlodnica zatkana nie bo dolnym wezem spuszczalem plyn i lecial jak glupi, co jest najdziwniejsze silnik sie nie grzeje trzyma caly czas 90' a chlodnica jest zimna i lewy waz od chlodnicy rowniez a reszta wszystkie gorace, nagrzewnica rowniez ma przeplyw sprawdzane sprezarka jak i zasysalem powrot ustami i plyn przez nia leci ma ktos jakis pomysl bo juz mi rece opadly.
Witam mam taki mały problem gdy zaczynam jazdę swoim a3 8p przez pierwsze pare kilometrów dmuchawa sama zwieksza obroty dmuchania tak to moge nazwac choc nie mam włączonego AUTO i musze sam zminiejszac bo nie raz dochodzi do MAX. Może ktos z was spotkał sie z takimi czarami:p
Witam wszystkich.Panowie taki problem.Gdy na panelu klimy ustawie nadmuch na szybe to slabiutko grzeje.Sciagnalem schowek i wyglada mi na to ze klapa nastawcza chodzi ok.Na nogi i przod laduje jak zloto,tylko z nadmuchem na szybe jest kiepsko.Ma moze ktos pomysl na ogarniecie tego bo zima sie zrobila
Witam. Przestała mi działać klima. Nowe auto, pierwsze z klimą, dlatego nie wiem jak się zachowuje gdy kończy się gaz :) Wyczytałem, że nie można wtedy przejść z trybu ekonomicznego. Proszę o informację, czy tak naprawdę jest, ponieważ u mnie mogę normalnie zmieniać tryby, tyle że sprężarka nie odpala (cisza, obroty nie rosną).
Witam mam chyba "problem " mianowicie chodzi o ogrzewanie mam np utawione na klimatroniku LO ale jak tylko ustawie na 16 to odrazu leci ciepłe powietrze a nawet bym powiedzial ze troche gorące moze mieliscie taki proble chyba ze tak ma być
witam mam problem z klimatronikiem jak ustawie na obojetnie jakiej temperaturze i dam sile nawiewu na połowę to słychać jak dmucha falami raz szybciej raz wolniej i o co tu chodzi ?
Koledzy mam pytanie na temat umiejscowienia zaworu odpływu wody ze skraplacza w a3 8p, szukałem po forum i udało mi się znaleźć informacje ale dla 8l i teraz moje pytanie czy w 8p jest w tym samym miejscu?
Rurka skroplin jest zamontowana po prawej stronie tunelu środkowego. jak zdemontujesz osłonę tunelu po stronie pasażera to koło jego lewej nogi będzie taka płaska czarna rurka . ona idzie z nagrzewnicy do nadwozia.
Dzięki za odpowiedź pozostaje kwestia czy łatwiej będzie sie dostać przez tą rurkę kolo tunelu czy dobrać sie do skraplacza przez schowek aby wpuścić wurth płyn do dezynfekcji klimatyzacji
To juz łatwiej to zrobić przez dolny czujnik temperatury w nagrzewnicy
A można prosić o inf jak się do niego dostać? Może jakieś zdjęcie lub schemat w którym miejscu jest
Koledzy potrzebuje malej pomocy.
Po zakupie auto(rok temu), pojechalem nabic klime bo nie dzialala. Jednak okazalo sie ze mimo nabicia kompresor nie startuje, prad dochodzi wiec uszkodzony zapewne jest kompresor. Kompresor jaki mam to Zetex.
Kupilem teraz od naszego forumowicza kompresor firmy Sanden.
No i teraz pytanie, czy jestem w stanie sam w garazu go wymienic? To co jest teraz nabite to moge sam jakos "spuscic" czy musze jechac na sciagniecie gazu. A druga sprawa to czy jesli wszystko bedzie juz puste to moge tak jezdzic z nowym kompresorem? Czy ulegnie on uszkodzeniu poprzez brak czynnika?
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Musisz praktycznie od razu nabić czynni bo inaczej zatrzesz sprężarkę i będzie większy problem jak już nie jest po starej układ do czyszczenia.
Witam, klimatyzacja ma problem z załączeniem przy "wysokiej" temp na zewnątrz. Zauważone dzisiaj ... tzn. przy temp. 22 stopni klima po przejechaniu 10 km nie dawała zimnego powietrza. Wieczorem kiedy temp. spadła do ok 12-14 stopni klimatyzacja zaczęła chłodzić bardzo szybko. Czynnik jest. Jaka może być tego przyczyna ?
Witam, panowie niewyłączający się tryb econ mimo próby "spamowania" klawiszu auto to co może oznaczać? Trzeba klimę nabić czy może być poważniejszy problem?
Moze oznaczac brak czynnika badz jakies uszkodzenie ukladu badz czujnikow.
Ja mam inny problem, ustawione mam na LO a nie wieje jakoś super zimnym powietrzem, dopiero gdy zaczynam jechać z dużą prędkością i wysokimi obrotami (autostrada) wtedy zaczyna naprawdę chłodzić. Czy ktoś jest w stanie pomoc?
Również może to być coś innego . W moim przypadku jest to przetarty przewód i tu moje pytanie do forumowiczów.
Spawanie przewodu plus nabicie klimy plus wymiana uszczelnien i troche rozbierania (dostanie sie do przetartego przewodu z tylu silnika). Koleś wycenil mi to na 450zl. Faktycznie tyle powinno to kosztowac,czy chce mnie "wycyckac"? I czy nie lepiej kupic nowy ewentualnie uzywany przewod jak go spawac?
Witam wszystkich,
dziś byłem na przeglądzie klimatyzacji w tym serwisie: http://www.bodych.pl/.
Magicy sprawdzili mi stan klimy i stwierdzili, że czynnik jest, układ szczelny, napięcie jest ale sprężarka daje za małe ciśnienie. Zaproponowali naprawę sprężarki, czyszczenie układu klimatyzacji, wymiana osuszacza itd itp - łączny koszt do 2000zł. Co na mnie zadziało lepiej niż poranna kawa.
Według mnie ta cena jest "trochę" wygórowana, i tak za przegląd klimy 200zł skasowali.
Czy może ktoś to potwierdzić to co oni powiedzieli, że zbyt małe ciśnienie ze sprężarki jest winą tylko i wyłącznie sprężarki? Boję się tego, że oni od razu przejdą do naprawy kompresora, nie sprawdzając innych przyczyn, nabiją koszty a potem się okaże, że i to nie pomogło. Niektórzy w tym temacie też tak mieli.
Może ktoś polecić jakiś sprawdzony warsztat od klimy w Wawie? W innym temacie znalazłem serwis http://www.ultracar.waw.pl/
Z góry dzięki za pomoc.
Michał
Sprawdziłem jeszcze dziś VCDSem i dostałem taki błąd:
1 Fault Found:
01232 - A/C Compressor Regulator Valve (N280)
010 - Open or Short to Plus - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00101010
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 1
Reset counter: 253
Mileage: 190221 km
Time Indication: 0
Date: 2016.04.25
Time: 09:08:03
Freeze Frame:
Load: 50.0 %
Current: 0.700 A
Co ciekawe, auto oddałem do serwisu o 8.30 a błąd wyszedł o 9.08.
Do wymiany zaworek sprężarki?
Witam wszystkim. Miałem wymienianą chłodnicę klimy i sprawa jest tego typu, czy można jeździć bez jej wcześniejszego nabijania? Skutkuje to jakimiś objawami?
Jazda bez czynnika (i oleju) skutkuje zatarciem sprezarki.
Okej. Dzięki. W takim razie pasuje to zrobić jak najszybciej.
A po czym mogę poznać ewentualne zatarcie sprężarki w tym momencie bez jakiegoś jej rozbierania?
Musisz napełnić, żeby sprawdzić czy działa. Na sucho nic nie sprawdzisz, napełnij od razu bo inaczej będziesz miał znowu do wymiany.
Już sobie tak poukładałem dzień by jutro to od razu załatwić w takim razie ;) Dzięki koledzy.
Mam pewien problem ze swoją klimą problemy zaczęły się jak wymieniłem panel Klimy na panel z grzanymi fotelami teraz gdy załączam AC lub dam auto i temp np 16 to wieje normalnym powietrzem dopiero po około 10 min jazdy z kratek leci zimne powietrze. Tak jakby załączenie sprężarki było z opóźnieniem. Przedtem na starym panelu odrazu jak wcisnąłem AC zaczynało chłodzić. Rok temu miałem serwis klimatyzacji więc chyba wykluczam niesprawność sprężarki bo to zaczęło się dziać po zmianie panela. Błędów żadnych nie mam. Co może być nie tak coś z panelem? Jakąś adaptację trzeba zrobić?
Tak adaptacje trzeba zrobić, jak panel będzie odpowiedni to wszystko wróci do normy.
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Przeprowadziłem adaptację nic mi to nie pomogło. Dalej mam ten sam problem, że po włączeniu AC zaczyna dmuchać zimnym dopuero po około 10min jazdy na starym panelu odrazu po włączeniu AC czułem chłodne powietrze. Mogę to jakoś na vagu sprawdzić czy winę ma panel czy coś ze sprężarką?
Zakładając że nowy panel jest sprawny i zgodny rocznikowo ze starym, to można założyć stary sprawdzić i zapisać wartości w kanałach adaptacji a następnie porównać je i ewentualnie skorygować w nowym, przeprowadzić adaptację i wtedy sprawdzić działanie. Adaptacja zakończona sukcesem czy są błędy?
Ja mam podobny objaw u siebie - czynnika jest odpowiednia ilość i trzeba cisnąć ekspresówka żeby zaczęło dobrze chłodzić. Goś w serwie powiedział że w naszych A3 kompresor klimy dział cały czas (starsze konstrukcje były załączane sprzęgłem z elektromagnesem - poruwanie do klimy z golfa 4) - zużywają się elementy w nim przez co nie daje już takiego ciśnienia. Podobno lepiej to wymienić puki sprężarka działa bo jak się zatrze to generuje to większe koszty.
Co do ceny, nowa sprężarka kolo 1400zł + 100zł osuszacz + 150zł robocizna +150zł napełnienie klimy. Ewentualnie jak dostarczę kompresor w własnym zakresie to tylko 400zł za wymianie.
Ze starym panelem nic już nie porównam bo go sprzedałem. Mam polifta i również od polifta kupiłem panel z tym, że ten ma grzane stołki. Tak adaptację robię bez problemu cały zabieg trwa około 10-15 sek i na koniec mam na zielono, że adaptacja OK.
Mój stary panel miał nr 8p0820043bg i był z końcówki 2008r a ten ma nr 8p0820043bn i jest z 2010r.
Błędów żadnych nie mam w klimatronika.
A tam w adaptacjach to nie ma czasem tylko adaptacji klap sterujacych nawiewem? Jesli tak to watpie aby to moglo w jakikolwiek sposob pomoc.
Miałem na myśli wartości zapisane w adaptacjach, a adaptacje klap to jest to o czym piszesz.