Problem z klimatyzacją (błąd 1274)
Witam,
Niestety, ale mam problem z klimatyzacją w moim Audi A3 8L z 99 roku.
Wszystko zaczęło się po mojej stłuczce.. gdzie do wymiany poszły m.in. obie chłodnice.
Wracając do tematu. Gdy włączam klmatyzację, silnik zaczyna nierówno chodzić, widać jak wskazówka obrotomierza dość znacznie faluje (czasem wręcz skacze od 900 do 1000obrotów), odczuwalne są także dość mocne wibracje na kierownicy, Podczas jazdy wibracje ustają, lecz co jakiś czas słychać bardzo nieprzyjemny dźwięk spod maski (ciężko mi to dokładnie określić, ale jest to bardzo głośne, jakby coś się obcierało..)
Dlatego cały czas jeżdżę bez klimatyzacji, by coś się nie uszkodziło.
Oczywiście wyłączając klimatyzację wszystkie w/w problemy ustają.
Przeskanowałem polskim VAGiem klimatyzację i wyskoczył błąd:
1274 - silnik sterujący klapy przepływu powietrza - V71
zablokowany lub brak napięcia.
hmmm.. Czy to on może być winowajcą tych wszystkich wyżej wymienionych problemów? Jak się dostać do tego silnika?
Kontynuując. Gdy wykasuję ten błąd 1274, w jego miejsce pojawiają się trzy następne:
600 - Potencjometr w V68-G92
1273 - Silnik dmuchawy V2
1206 - Sygnał zapłonu (obrotów) - brak
ok, kasuję je. To wyskakują trzy inne:
601 - Potencjometr w V70-G112
532 - Napięcie zasilania
1297 - Czujnik temperatury nawiewu na nogi - G192.
Kasując je, pojawiają się te trzy poprzednie. I tak w kółko, cały czas..
Dodam, że włączając klimę, temperatura nawiewanego powietrza spada, ale nie jest ona tak chłodna, jak kiedyś.
Węże zostały nabite po wymianie chłodnic.
Czy ktoś się spotkał z takim problemem, i potrafiłby mi pomóc? Byłbym bardzo wdzięczny..
Czekam na odpowiedź.
problem z nieszczelną klimatyzacją
witam mam problem z klimą na początku lata ( maj) słabo chłodziła pojechałem do warszatatu okazało sie że jest mało czynnika dobili i jakiś czas było ok teraz znów słabo chłodzi pewnie znów czynnik uciekł i teraz pytanie jak znależc zródło wycieku czy da sie to zrobić w warunkach garażowych czy tylko specjalistyczny serwiś ( w zaprzyjaźnionym warsztacie tylko nabijają ale nie mają przyżadów do sprawdzanie miejsca wycieków ) a możę jest jakąś inną przyczyna że klima słabo chłodzi ?