Oryginalnie napisane przez
Hub17
Witam,
W moim A3 pojawił się problem z klimatyzacją. Mianowice sprężarka i wiatraki nie uruchamiają się. Po włączeniu klimy na panelu w ogóle nie dochodzi napięcie do sprężarki. Sprawdzałem wszystkie bezpieczniki, te na akumulatorze równiez. Sprężarka podłączona na krótko działa i klima normalnie chłodzi.
Podłączyłem VAG-a i pojawił się błąd 779 (czujnik temperatury zwenętrznej G17). Czujnik sprawdziłem, okazało się, że był przerwany jeden kabelek. Myślę fajnie, zalutujemy i będzie po sprawie. Jednak okazuje się, że to nie wszystko. Kabelki polutowane, błędu nie ma, a klima nadal nie działa...
Jakieś pomysły? Ktoś miał podobny problem? Może to sterownik wentylatorów padł?
Wiem, że na forum jest dość obszerny temat o klimatyzacji - sprawdziłem kilka pierwszych i ostatnich stron, ale nic podobnego nie znalazłem, a przeglądanie całego wątku trochę zajmie. Będę wdzięczny za wszelkie info. A jeszcze dla uszczegółowienia, chodzi o climatronic, a auto jest z 1996 roku.
Przy okazji. Czy w Waszych A3 też za każdym razem po włączeniu silnika uruchamia się nawiew lub klimatyzacja (jeżeli była włączona przed zgaszeniem silnika). Czasem strasznie mnie to wkurza, czy da się to jakoś ustawić? Z tego co pamiętam, to w innych autach z grupy VW, które miałem z climatronic nigdy się tak nie działo. Jak nawiew lub klima była wyłączona przed zgaszeniem silnika, to po ponownym jego uruchomeniu również była na off.
Pozdrawiam,
Hubert