Strona 133 z 147 PierwszyPierwszy ... 3383123131132133134135143 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 1,321 do 1,330 z 1464

Temat: Klimatyzacja, czyszczenie, serwis, problemy

Data dołączenia
    Apr 2013
    Miasto
    W-wa
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASV

Domyślny

Witam,

W moim A3 pojawił się problem z klimatyzacją. Mianowice sprężarka i wiatraki nie uruchamiają się. Po włączeniu klimy na panelu w ogóle nie dochodzi napięcie do sprężarki. Sprawdzałem wszystkie bezpieczniki, te na akumulatorze równiez. Sprężarka podłączona na krótko działa i klima normalnie chłodzi.
    Podłączyłem VAG-a i pojawił się błąd 779 (czujnik temperatury zwenętrznej G17). Czujnik sprawdziłem, okazało się, że był przerwany jeden kabelek. Myślę fajnie, zalutujemy i będzie po sprawie. Jednak okazuje się, że to nie wszystko. Kabelki polutowane, błędu nie ma, a klima nadal nie działa...
    Jakieś pomysły? Ktoś miał podobny problem? Może to sterownik wentylatorów padł?

Wiem, że na forum jest dość obszerny temat o klimatyzacji - sprawdziłem kilka pierwszych i ostatnich stron, ale nic podobnego nie znalazłem, a przeglądanie całego wątku trochę zajmie. Będę wdzięczny za wszelkie info. A jeszcze dla uszczegółowienia, chodzi o climatronic, a auto jest z 1996 roku.

Przy okazji. Czy w Waszych A3 też za każdym razem po włączeniu silnika uruchamia się nawiew lub klimatyzacja (jeżeli była włączona przed zgaszeniem silnika). Czasem strasznie mnie to wkurza, czy da się to jakoś ustawić? Z tego co pamiętam, to w innych autach z grupy VW, które miałem z climatronic nigdy się tak nie działo. Jak nawiew lub klima była wyłączona przed zgaszeniem silnika, to po ponownym jego uruchomeniu również była na off.

Pozdrawiam,
    Hubert

kosmo's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    siedlce
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T ARY
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Davidovw Pokaż post
    Kosmo ale mi chodziło o temperaturę powietrza które "leci" z kratek nawiewu przy włączonej klimatyzacji
    to nie mam pojecia

igurex's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2011
    Miasto
    Łódź
    Auto
    A3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BLS
    Podziękował
    16 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Hub17 Pokaż post
    Witam,

W moim A3 pojawił się problem z klimatyzacją. Mianowice sprężarka i wiatraki nie uruchamiają się. Po włączeniu klimy na panelu w ogóle nie dochodzi napięcie do sprężarki. Sprawdzałem wszystkie bezpieczniki, te na akumulatorze równiez. Sprężarka podłączona na krótko działa i klima normalnie chłodzi.
    Podłączyłem VAG-a i pojawił się błąd 779 (czujnik temperatury zwenętrznej G17). Czujnik sprawdziłem, okazało się, że był przerwany jeden kabelek. Myślę fajnie, zalutujemy i będzie po sprawie. Jednak okazuje się, że to nie wszystko. Kabelki polutowane, błędu nie ma, a klima nadal nie działa...
    Jakieś pomysły? Ktoś miał podobny problem? Może to sterownik wentylatorów padł?

Wiem, że na forum jest dość obszerny temat o klimatyzacji - sprawdziłem kilka pierwszych i ostatnich stron, ale nic podobnego nie znalazłem, a przeglądanie całego wątku trochę zajmie. Będę wdzięczny za wszelkie info. A jeszcze dla uszczegółowienia, chodzi o climatronic, a auto jest z 1996 roku.

Przy okazji. Czy w Waszych A3 też za każdym razem po włączeniu silnika uruchamia się nawiew lub klimatyzacja (jeżeli była włączona przed zgaszeniem silnika). Czasem strasznie mnie to wkurza, czy da się to jakoś ustawić? Z tego co pamiętam, to w innych autach z grupy VW, które miałem z climatronic nigdy się tak nie działo. Jak nawiew lub klima była wyłączona przed zgaszeniem silnika, to po ponownym jego uruchomeniu również była na off.

Pozdrawiam,
    Hubert
    To że nie ma błędu nie oznacza ze czujnik jest sprawny, sprawdź jaką temperature pokazuje.

Mobile

$iwy's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2011
    Miasto
    OPR
    Auto
    Leon 1M SC
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Dzisiaj chciałem włączyć klimę żeby sobie zrobić ozonowanie i klima się nie włączyła.Nie grzebałem zbytnio, zobaczyłem tylko że nie dochodzi napięcie do sprężarki i wentylator się nie włącza.Na jesień klima działała normalnie więc nie wiem o co chodzi- pod komputer jeszcze nie podłączałem auta.Czujnik temperatury- macie na myśli ten co jest od fisa?Bo on działa poprawnie.

Sprawdziłem błędy na climatroniku i wyskoczył 22.1.Macie jakąś diagnozę?
    *22.1 Kompresor pozostaje wyłączony aż wyłącznik się zamknie

Wyczytałem że prawdopodobnie padł czujnik ciśnienia klimatyzacji.
    Ostatnio edytowany przez $iwy - 25-04-13 o 19:52

kosmo's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    siedlce
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T ARY
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez $iwy Pokaż post
    Wyczytałem że prawdopodobnie padł czujnik ciśnienia klimatyzacji.
    a czynnik w układzie masz?

borys24so's Avatar
    Data dołączenia
    May 2010
    Miasto
    Skępe
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Witam. Mam podobny problem, ale u mnie sprężarka się załącza natomiast nie kręci się wentylator. Powodem jest brak napięcia na wtyczce. Bezpieczniki na aku i w kabinie sprawdziłem i są ok. Co może być przyczyną braku napięcia na wtyczce, pod którą wpina się wentylator?

$iwy's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2011
    Miasto
    OPR
    Auto
    Leon 1M SC
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Sprawdź kody na climatroniku wychodzi na to że sa dość konkretne.
    Co do czynnika to nie wiem czy jest ale nie miałem żadnych przygód a na jesień działała normalnie.dzisiaj pojadę do znajomego żeby mi sprawdził.

kosmo's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    siedlce
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T ARY
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez borys24so Pokaż post
    Co może być przyczyną braku napięcia na wtyczce, pod którą wpina się wentylator?
    moze byc przeciety przewód, moze byc przekaźnik ,
    a wentylatory działąja jak podłączysz na któtko?

$iwy's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2011
    Miasto
    OPR
    Auto
    Leon 1M SC
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Dobra, u mnie dziurawy przewód klimatyzacji.Ten z lewej przy pasie z taką beczułką który idzie po podłużnicy.Przetarł go ten plastikowy wąż od intercolera który tamtędy przechodzi do IC.Idę go za chwilę wyjmować.

borys24so's Avatar
    Data dołączenia
    May 2010
    Miasto
    Skępe
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez kosmo Pokaż post
    moze byc przeciety przewód, moze byc przekaźnik ,
    a wentylatory działąja jak podłączysz na któtko?
    Na krótko nie sprawdzałem. Jak podłączyć do aku? We wtyczce od klimy są trzy piny, to do jednego + drugiego- a trzeciego? Gdzie znajduje się przekaźnik?

Strona 133 z 147 PierwszyPierwszy ... 3383123131132133134135143 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)

Zasady postowania