No to mój aku żył 3 lata i właśnie mówi papa. Na obciążeniu ma 11V z kawałkiem (sprawdzone urządzeniem do aku).
Printable View
Kager na licencji Bosha 74Ah 680A za 208zł rok przelatał i narazie dobrze. W tamtym roku kupiłem 3szt do różnych aut i zero problemów. Nie widzę sensu kupowania 2x droższego Bosha. Lepiej kupić co 2 lata niż męczyć się z Boshem 4 lata. Wątpię by nawet tyle wytrzymał :P
Teraz chyba kupie: Varta Silver 74Ah/750A.
A odnosnie marki Kager:
Na razie przetestuje Varte. Jeszcze o Moll myslalem, drozsze aku i jeszcze obslugowe. Aczkolwiek mialem w aucie Molla seryjnie i padl po 4latach a nie po 3.Cytuj:
Kager to marka części zamiennych, której właścicielem jest firma Fota S.A. [...] W ofercie Kager znajdziemy 14 akumulatorów KAGER VERTIGO do samochodów osobowych i dostawczych oraz 5 akumulatorów KAGER do pojazdów użytkowych. Wszystkie akumulatory produkowane są w fabrykach Bosch.
Nie chcę siać paniki ale kolega z motoryzacyjnego powiedział mi niedawno, że na aku Centry miał bardzo dużo reklamacji w zeszłym roku co można wziąć pod uwagę przy wyborze nowego. Polecił Varte tak jak większość forumowiczów i o czym już wcześniej wspomniałam Forse.
Pozdr
Mam lenia ale jak wyżej obiecałem to napiszę.
Twój kolega ma racje. Centra bardzo spadła z jakością. Mój dystrybutor akumulatorów, który sprzedaje akumulatory Eurostart, Fiamm, Varta miał też Centre, ale dwa lata temu zrezygnował z niej bo było za dużo strat.
Rok temu w zimę odwiedził mnie przedstawiciel handlowy jednej z hurtowni i przestrzegł mnie żeby nie sprzedawać Centry...
Ja ze swojej strony bardzo polecam akumulatory Fiamm. Dlaczego?
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e4487fc3204d.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bcfca77a65b9.jpg
Dlatego :) zeszłej zimy jeszcze dostałem oryginalnego Fiamm'a z Forda Transita, auto było z ok. 2007r, już dobrze nie pamiętam.
Polecam z tańszych SAKURA PRO, dystrybutor INTERTEAM , sprawdzony w kilku samochodach ale tylko wersja PRO.
Koledzy doradźcie: A3 1.9 ASZ, auto stoi cały tydzien na dworze, mrozy, sniegi itd:) Jazda tylko w weekendy. Myślałem nad tym Fiamm Titanium Plus, ale jakie parametry??
75AH starczy, nie ma potrzeby wsadzać większego.
Z tego co mi się kojarzy to 75AH ma 730A rozruchu i to spokojnie starcza. Mój ojciec w Peugeocie 406 2.0HDI właśnie taki ma i na razie po dwóch zimach ani razu nawet nie doładowywał a szczególnie zimą jedzie tylko do pracy 2km, auto stoi pod chmurką 8h i wraca.
Panowie jaki aku nadawać się będzie do mojej a3 sportback 2.0 tdi z 2010 wyposazonego w start&stop. Obecnie mam Vartę AGM 68AH i jej zywot sie chyba konczy. Siedzi u mnie od nowosci - ponad 4 lata i 110kkm. Szukac tego samego?
Nie musi być koniecznie Varta ale koniecznie AGM i zbliżony mocą do tego co masz. Po włożeniu nowego trzeba auto podłączyć pod kompa i dać znać, że jest nowy aku, żeby ładowanie od razu było odpowiednie dla nowej baterii.
Witam wszystkich,
pierwszy raz wymieniam aku, od nowości jest u mnie raczej ten sam - auto A3 8P sportback 2.0 tdi z BKD z 2005 roku - będę wdzięczny za podpowiedź.
W.
Cześć na wstępie chciałem napisać że jestem totalnym laikiem i nic w ząb się nie znam, więc proszę się nie chichrać.
Dzisiaj wróciłem z zagranicy i chciałem zobaczyć co tam u szerszenia. Wbijam do garażu wyciągam motor na bok, pakuje kluczyki i echo...
Jpd myślę, obraził się że go na tyle czasu zostawiłem czy co... Doszedłem do wniosku że pewnie padł nieszczęsny aku i centralny nie chce ze mną gadać.
Najlepsze jest to że drugie drzwi są mega przytulone do ściany i ni chu chu nie wejdę do środka... No to pakuje się do środka przez tylna klape jak bos :D:D
Odpalam, echo.. na czerwono wywaliło mi aku w centrum dowodzenia. Lampiony w środku nie świecą, nic się nie dzieje. Wszystko wskazuje że po 3 miechach nieodpalania aku odmówił dalszej posługi.
I teraz pytanie co począć.. Jaki aku najlepiej kupić do a3 1,6 96r benzin. Nie musi to być jakiś harpagan, żeby tylko z miesiąc pojeździć bez spinki bo znowu wyjeżdżam na jakiś czas, oczywiście teraz ktoś z rodziny będzie dbał by go palić jak mnie nie będzie. Patrzyłem na allegro i nie mam pojęcia co wybrać czy styknie jakiś z niskim ah(np40) czy tak jak większość tu pisała 70+?
Z góry dzięki za odp, pozdrawiam..
44-50AH wystarczy, ale mniejszy lepiej nie. Z tańszych akumulatorów mogę polecić np. Eurostart. A najlepiej to pójdź do sklepu w okolicy i zobacz co mają w ofercie.
lukwilma - chyba do mojego nie polecałeś? :)
poczytałem trochę na forum i widzę, że się znasz w temacie aku - więc zaufam tobie w poleceniu :)
kupiłem warte odpalił za 1 razem :D... Pozdrawiam szwaba który zaprojektował ten system mocowania aku..................... niemiecka myśl i technologia, dzieki kurde ;/
a co sądzisz o KAGER (BOSCH) 72AH 680A ?
letoslaw, godne polecania
Przez cztery lata w pierwszej pracy miałem z nimi styczność. Oczywiście nie wytrzymają tak długo jak aku z najwyższej półki, ale dają rade. Jak chcesz auto za dwa lata sprzedać to spoko, a jak chcesz trzymać go jak najdłużej to lepiej się trzy razy zastanów czy nie wydać parę złociszy więcej. Bo po ok 2 latach to już będzie loteria z Kagerem.
Hm... moje autko nie ma klimy to raz a dwa - mam blisko do pracy - 5 minut - czy to ma jakies znaczenie? :)
A ja zawsze kupuje najtańsze 4max-y z IC i dwa lata wytrzymują bez problemu czego nie można powiedzieć o boschu bo reklamujemy czasem po 3 miesiącach
A 4max-a reklamacje uznają od ręki i niema problemów, dobre akumulatory to została vart i nic poza tym ale moim zdaniem szkoda kasy i lepiej kupic połowę tańszego 4max-a ew ad z daklou bo to to samo
kager faktycznie to 2-3 lata realnej eksploatacji bez problemów.
Przez 6 lat miałem z nimi styczność i większość wracała po tym okresie.
Nie wiele przypadków przeżywało dłużej.
Jeden przeżył prawie 5, codziennego użytkowania w trasach.
Jeśli chodzi o aku, do wszystkich moich aut i nie tylko kupuje centry futura...
joleczka
Absolutnie nie miałem nawet jednego problemu. Jeden z nich jeździ u teścia w aucie już 5ty rok ( 1.8 tdci ) i wszystko elegancko gra. Myślę że problemy mogą się pojawić gdy zamontujemy nieodpowiedni aku do danego auta/wyposażenia. Najgorsze jest to że po forach jest bardzo dużo różnych przedstawicieli różnych firm/sklepów które próbują się reklamować i wypisują że coś jest fajne a coś nie. Dotyczy to chyba już prawie wszystkich części ( chińskie turbiny, intercoolery, klocki, felgi, oleje, itp...)
Trochę ludzi pyta mnie prywatnie, tak więc podzielę się swoimi sugestiami i wyborem. Zakupiłem VARTE 60Ah 540A Blue (nr katalogowy B560408054). Póki co jestem bardzo zadowolony, wystarcza w zupełności. Ponadto sprawdzając poprzedni aku jaki miałem w aucie, dotarłem do info z etki, że był produkowany do 2008 roku, tak więc wysłużył się co najmniej 6 lat. To mówi samo za siebie.
Coś w tym jest na pewno tylko zależy jak duża ta różnica jest. A poza tym kiedyś Centra to była klasa wśród aku więc skoro ma 5 lat.. ale nie chcę spekulować.
A mam małe pytanie techniczne. Gdy montowałam nowy aku najpierw podpięłam minusa, a potem przy podłączeniu plusa zaiskrzyło. Wydaje mi się, że to nie powinno mieć miejsca. To chyba znaczy że coś mi trochę pradu zżera. Elektromechanik to wykryje swoimi cudownymi przyrządami czy lepiej samemu szukać?
Pozdr
joleczka w większości aut przy pierwszym podłączeniu klema zaiskrzy. Nie masz się czym przejmować. Pobór jest większy w momencie podłączania, a po chwili spada. Zaiskrzyć może nawet jak masz drzwi otwarte i lampka w środku się w tym momencie zapali, radio też coś tam sobie sprawdza itp.
Aha czyli nie panikować. Okok. Dzięki.
Pozdr
Mialem centre future w klekocie u siebie i 3lata potrzymala i poszla na szrot. Teraz mam bosch s5 85ah i alternator 220A od 3.0 tdi i od 1.5 roku nic sie nie dzieje a car audio troszke pobiera mocy u mnie i czasem pogram bez odpalania i jest ok. Bosch wedlug mnie lepszy od centry
Moze i lepszy,ja zowu na centre future nie narzekam jezdziu u mnie juz 6 rok i jest ok...
U mnie 2.0TDI centra plus CB740 74Ah dwie zimy odpalała na mrozach bez żadnego ładowania, po trzech latach musiałem ją doładować prostownikiem i nawet po naladowaniu widze ze jest słabsza. Może siadła szybciej z powodu ekstremalnej eksploatacji. Pierwsze 18 miesiecy miala mieszane trasy (długie/kótkie), kolejne 18 miesiecy tylko bardzo krótkie codzienne trasy. Jeszcze jakis czas posłuży, jeśli będę częściej ładować prostownikiem. Następny kupię prawdopodobnie Futura 77 Ah, albo droższy YUASA YBX5096 80AH 760A.
Koledzy jaki akumulator polecacie do 1.8T AGU + lpg? Obecny aku ma już powoli dość chyba, bo przy niższych temperaturach słabo kręci, a jak było -7 stopni kręcił ale nie odpalił (kontrolki przygasały dość mocno i skasował się przebieg na liczniku roboczym). Zależy mi na czymś dobrym.
Dodam, że obecny aku mam od kupna auta od 2009roku, poprzedni właściciel w PL auto miał rok i na pewno nie wymieniał aku, więc przebieg minimum 7-8 lat.
http://www.palis.pl/akumulator-bosch...90,3,2331,2414
Znalazłem coś takiego ale jeśli za 50-80zł jest coś lepszego to proszę o rade.
Nie za małe to jest? Z tego co wiem to min 55Ah. Jeśli chodzi o Boscha to mam S5 w TDi od 2 lat i chodzi elegancko.
Pojemność zgodnie z tym wątkiem
http://www.a3-club.net/forum/showthr...byc-akumulator
Chyba, że coś innego potrzeba. Sprawność na 2-3 lata mało mnie interesuje. Jak już kupuję wole dołożyć $$$ i kupić coś co będzie trzymać 100 000 tys. lub kolejne 5 - 7 lat.
Nie wiem czy jeszcze tak długo będę używać moje auto, bo już trochę lat na karku ma. Jednak życie nauczyło mnie, że nie warto oszczędzać na częściach eksploatacyjnych, bo kończy się to bardzo często 2x większą ceną niż lepsza markowa część.
Panowie zdycha mi aku. Co w dzisiejszych czasach bedzie idealne do mojej a3 ASZ 2003r ?
Mam dwa do wyboru,ktory polecacie?
http://allegro.pl/akumulator-bosch-s...886602407.html
http://allegro.pl/akumulator-centra-...949265882.html
koledzy jaka moc akumulatora do a3 1.8t quattro? zeby to odpalalo bez zajakniecia w zime i zeby alternator nadazal to naladowac.
Hej! co polecacie do audi a3 sportback 2007?
poprzedni akumulator: 60Ah i 480 - prad rozruchowy, mozecie polecic mi konkretne modele?
Pozdrawiam serdecznie
Konkretnie, to proszę bardzo:
http://sklep.batcar.pl/produkt/34,37...60ah-600a-en-p
Nie mam pojęcia jak u nich z kupowaniem, lepiej poszukaj gdzieś u siebie w pobliżu w sklepie. Ale z aku będziesz w 100% zadowolony.
Witam,
Co polecicie do 3-ki z 2004r. 1.9 TDI - mapowany silnik (140KM)
Siemka, mam w swojej A3 akumulator 61Ah 540A, chyba będę zmieniał bo siada, jaki mam dobrać?? wg strony bosha proponują mi 72-76Ah i 720a czy to aby nie za dużo jak na 1.9 TDi????