Audi a3 8p 2.0 tdi bmm 140 hp dsg silnik problem tryb awaryjny
Witam wszystkich przepraszam że tutaj pisze mój pierwszy post ale mam problem z moją A3 8p 2.0tdi silnik bmm 140 koni którą kupiłem tydzień temu. A mianowicie auto do soboty jeżdziło wszystko było sprawdzone na kompie zero błędów w vcds było sprawne pewne, przed kupnem też było sprawdzane pod każdym kontem oraz potem w aso i było polecone. W sobote podczas ulewy jechałem zatankować auto na orlenie po zatankowaniu przyszedłem auto nie odpaliło na desce brak napięcia i czarno po przekręceniu kluczyka laweta i do domu. Okazało się że padł akumulator po włożeniu nowego auto długo kręciło ale wkońcu odpaliło lecz na desce świeci kontrolka silnika miga z świec żarowych oraz świeci z esp i tak do teraz jakby szedł w trybie awaryjnym. Podłączone vcds i w silniku wywala błąd P0322 czyli czujnik obrotów silnika lub jego obwód ckp - brak sygnału, w module Auto trans błąd P1848 czyli jednostka kontrola silnika - zapytanie w module, ABS błąd 01314 czyli chyba szyna danych can > sterownik silnika (ECM), w module Auto HVAC błąd 013 Check DTC memory nie wiem co to, w module steering assist błąd 00778 - stering Angle sensor (G85) też nie wiem co to i ostatni moduł Aux Heat błąd 00361 błąd Heater element for auxiliary heater (Z35) też nie wiem co to. Błędy kasowałem vcds i ciągle wracają te same w tych modułach. Zająłem sie obecnie głownie tym z silnika czyli podmieniłem czujnik wału na inny sprawny i dalej to samo czyli błąd g28 no signal więc pomierzyłem wiązke silnika od tego czujnika do wtyczki ecu i wszystko każdy pin ma przejscie zwarcia nie ma nigdzie czyli ok po podpięciu czujnika na piny przychodzi opór 760ohm z czujnika oraz jeszcze inny wyższy między pinami. Widać że wtyczka była już wymieniana bo kable były lutowane ale wszystko po pomiarze. Odpiołem czy to na zimnym czy rozgrzanym silniku wtyczka od czujnika wału auto zapala tak samo czy z podpiętym czy bez czyli brak reakcji błąd ten sam. Potem odpięty czujnik wałka rozrządu i tu auto bez niego nie zapala wogóle mimo że było odpięty i próba zapalania to w vcds błąd tylko dalej g28. Po podpięciu go zpowrotem auto odpali ale ciągle wszystko to samo lampki itd. W vcds sprawdziłem kont synchronizaci w grupie 4 tabelka 4 i czy to auto zimne czy rozgrzane do 90 stopni pokazuje cały czas 0 i nic sie nie zmienia czy dodając gazu na postoju czy w jezdzie to cały czas 0. Tyle co umiałem to sprawdziłem. Pytanie czy to może być jednak rozrząd lub zębatka co sczytuje czunik wału albo sterownik silnika albo wiązka? Będe bardzo wdzięczy za porady jeszccze co zobaczyć lub jak ktoś wie co dolega autu pozdrawiam.
a3 2.0 tdi cr nie pali (czujnik wałka rozrządu) pomocy
Hejka
Zakupiłem nie dawno a3 z silnikiem 2.0 tdi cr 2011r. dokładnie symbol cffb
Kilka dni temu zabrałem sie za wymianę czujnika wałka rozrządu, jako temat nie wydawał sie trudny bo przerabiałem go w golfie v 2.0 tdi tylko jeszcze starszej generacji na pd. i tu poszło bez większych problemów.
W audi widzę że jest troszkę inaczej, wyłamałem fragment wew. obudowy rozrządu i przeciągnąłem czujnik i auto rzuciło palenie. czujnik jaki założyłem to jakiś EPS(niestety taki mieli na miejscu) Gdy odłączę czujnik aut zapala, rzecz jasna trosze dłużej kreci.
Wymieniłem więc czujnik na FEBI i ta sama historia.
Rozrząd sprawdziłem znaki sie pokrywają
Vag nie sypie żadnymi błędami
Auto pali na rozpiętym czujniku ale mam wrażenie że głośną chodzi silnik
Jakieś pomysły? Ktoś potrafi mi pomóc?
Dziekuje z góry