Filtr kabinowy wymienialem we wrzesniu, wymieniac znowu? Sprawdze te granulaty.
Printable View
Filtr kabinowy wymienialem we wrzesniu, wymieniac znowu? Sprawdze te granulaty.
Słynne z ogłoszeń: "klima sprawna, wystarczy dobić czynnik". Zapominają tylko dodać gwiazdkę * co 2 tygodnie
Nieszczelna klima. Nabij klime czynnikiem z barwnikiem, pojeździj i szukaj nieszczelności.
Jak we wrześniu tego roku to nie wymieniaj, to nie przyczyna. Spróbuj granulaty albo pamiętaj, aby jeździć zawsze z klimą. Klima mimo, że nie jest Ci potrzebna bo jest zimno to wbrew pozorom osusza auto właśnie z wilgoci. Kiedyś pojeździłem 2 tyg włąsnie z wyłączoną klimą i szyby strasznie parują.
Ja z takim problemem: po włączeniu klimy (obojętnie czy zwykły nawiew czy ac) coś zaczyna buczeć z przodu ale niejednostajnie, dźwięk buczenia się zmienia. Po wyłączeniu od razu ustaje. Dodam że nie buczy cały czas, czasem zabuczy czasem nie (głównie słyszalne na małym nawiewie - 1-2 kreski). Ktoś się spotkał z czymś podobnym? Odgrzybiona, filtr wymieniony, czynnik napełniony.
No wlasnie problem jest taki ze jezdze juz czwarty albo piaty tydzien z wlaczona caly czas klima i jakos mam wrazenie ze paruje coraz bardziej a nie coraz mniej - chociaz to tez pewnie spowodowane jest spadkiem temperatury.
BTW: Moglbys podlinkowac do przykladowych osuszaczy?
o coś takiego:
http://allegro.pl/osuszacz-do-samoch...001940959.html
zwykły pochłaniacz wilgoci/osuszacz w markecie kosztuje 5-7 zł i działa bdb
ostatnio miałem okazję przetestować
Witam.
Podpinam się pod temat. Audi A3 8p 2004 rok.
Wentylator mi świerszczy :) już mnie to denerwuje.
Jak dostać się do wentylatora? chciałbym go popsikać WD-40
Może ktoś pomóc? :) Dziękuje.
tu masz gotowca
https://www.a3-club.net/forum/showth...limatyzacji-V2
Mam problem bo wymianie panelu Climatronica na taki z grzanymi fotelami (niestety wersja od Anglika) gdy zgrzeje się silnik z nawiewu dmucha goracym powietrzem dopiero po ustaleniu na LO zaczyna wiać chłodnym. Na starym panelu wszystko było ok. Spotkał się ktoś z takim problemem?
Witam , Nie wiem co się u mnie stało , po świętach odpaliłem auto i po stronie kierowcy nawiew działa tak jakby był ustawiony na HI niezależnie od ustawienia temperatury na klimatroniku , po stronie pasażera działa wszystko jak powinno włącznie z klimą , odpinanie akumulatora nic nie daje :/
Typowy objaw uszkodzonej klapy - nie wiem jak chciales to naprawic odpinaniem akumulatora. Mozesz sprobowac zrobic adaptacje klap, jesli nie pomoze to konieczna bedzie wymiana. Juz kilka razy o tym tutaj pisalem...
Błędy z komputera:
Czujnik czystości powietrza (G238)
Moduł sterowania pomocniczej nagrzewnicy
Silnik pozycyjny lewej klapy temperatury (V158)
Gdzie będzie się znajdować ten silnik od klap ?
Witam, mam problem z stukaniem, które ustaje po osiągnięciu temperatury silnika (90 stopni). Wydaje mi się że problem jest tylko wtedy gdy działają dogrzewacze powietrza, gdy było ciepło na zewnątrz nie było tego problemu.
Dodatkowo gdy działają dogrzewacze, mam wrażenie że wieje gorące powietrze mimo zmiany temperatury jakby było ustawione HI. Brak błędów.
Koledzy potrzebuje pewnej pomocy/porady.
Mianowicie, z nawiewu leci mi chłodne powietrze, nawet przy ustawieniu na 28stopni. Dopiero w najwyższej pozycji HI powietrze wieje gorące.
A druga sprawa to podgrzewanie foteli, zdarza się że fotele czasem nie grzeją a po ponownym odpaleniu już tak. Nie wiem od czego to zalezy, fotele raz grzeją a raz nie.
Jest ktoś w stanie pomoc?
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Dzisiaj odebrałem auto od mechanika i okazało się że układ klimatyzacji był nieszczelny Gościu z naprawą, nabiciem i wymianą oleju w kompresorze klimatyzacji zażyczył sobie 300zł.[Łódź] Przyjechałem do domu i na spokojnie chciałem sprawdzić jak klima działa.. No i nadal nie działa, klimatyzacja nie załącza się o tyle fajnie że teraz przycisk AC działa normalnie(Patrz filmik wyżej) Jeszcze łudzę się tym że temp na dworze to -5C. Wpadłem na pomysł żeby pojechać do ojca na magzyn. i jak pomyślałem tak zrobiłem. Włączyłem nagrzewnice i ustawiłem strumień gorącego powietrza na silnik i najgorsze jest w tym to że 15min nagrzewnica dawała gorący strumień ciepła na silnik a temp na FIS'ie nadal pokazywała -5C gdzie na magazynie było już 8C. Włączałem AC ustawiałem temp na low i czułem jak leci letnie powietrze z nagrzewnicy do kabiny.. Co o tym sądzicie? kompresor klimy jest uzależniony od temp otoczenia na zewnątrz? Trochę lipa jak tak jest, bo przez całą zimę nie można włączyć klimy. Gdzie się znajduje czujnik temperatury?
Czujnik temp masz między zderzakiem a chłodnicą na wzmocnieniu przednim z prawej strony stojąc przed maską. Część nr 5 na zdj;
http://www.oemepc.com/files/img/Bild.../448820450.png
U mnie nawet przy minusowych temp przycisk AC działa bez problemu ale czy fizycznie klimę załącza trzeba by było vagiem sprawdzić. W większości aut przy minusowej sprężarka się nie załącza
Witam,
mam taki problem z klimatyzacją. Mianowicie w lecie klimatyzacja chłodziła tylko na ustawieniu LOW sporadycznie zdarzało się że przy ustawieniu konkretnej temperatury też leciało zimne powietrze.Teraz kiedy na zewnątrz zimno i trzeba grzać to przy ustawianiu np. na 20 to znowu grzeje cały czas jak szalony! Pomimo uzyskania temperatury nie przestaje mocno grzać... Nawet przy ustawianiu na 16 z kratek leci gorące powietrze!Wydaje mi się że to wina jakiegoś czujnika który daje błędny odczyt temp. w środku.
Dodam że na jesień kiedy sprawdzałem błędy w climatroniku to nie pokazało nic...
Ktoś może pomóc?
michałm wydaje mi się czujnik temperatury w środku padł, taka mała kratka na środku klimatronika. Spróbuj tam psiknąć sprężonym powietrzem albo dmuchnąć kompresorem. Ewentualnie rozkręcić klimatronik. Najlepiej podpiąć vaga
Poleci ktoś warsztat który zajmuje się klimatyzacją w Trójmieście ? Problem polega na tym, że załączył się przycisk "econ" i nie mogę odpalić w ogóle klimatyzacji. Byłem w jednym warsztacie, zaśpiewali 2k za wymianę (niby zepsuty wentylator klimy, czujnik ciśnienia i coś jeszcze), a zależy mi żeby potwierdzić, że faktycznie jest usterka o której mówią.
tu masz odpowiedni temat
https://www.a3-club.net/forum/showth...21#post1416221
a na początek sprawdź błędy na vcds-ie
Witam, mam problem z klimą. Po sprawdzeniu błędów wyskoczyły 2
- 00483 - moduł sterowania dodatkowym podgrzewaczem powietrza
- 00361 - element grzejny pomocniczej nagrzewnicy
Doczytałem się, że oba nie mają nic wspólnego z pracą klimatyzacji, poza tym klimatyzacja pracuję w trybie econ. Od czego zacząć szukanie usterki? Bylem u gościa od klimy to coś tam mówił że elektrozawór.
00483 cały temat o tym
https://www.a3-club.net/forum/showth...owietrza/page2
00361
https://translate.google.pl/translat...ex.php%2F00361
podłącze się do tematu, mam problem z klimatyzacją jakie ciśnienie macie w układzie wczoraj było na dworze 18 stopni klima ustawiona na low i ciśnienie było 9.5 bara dodam że czynnik świeżo załadowany, układ szczelny i 0 błędów
A3 8P Sportback 2008 BMN - Mam problem z klima tego rodzaju, że bardzo późno zaczyna dmuchać zimnym powietrzem po przejechaniu jakiś 15 km dopiero, wcześniej poprostu się nie załącza ciepłe powietrze leci. Była dwa razy serwisowana, nabijana bardzo minimalny ubytek był, pełen serwis był zrobiony i generalnie bardzo dobrze dmucha zimnym, ale za późno. Ktoś miał podobną przypadłość ?
mam podobną przypadłość w swojej a3 muszę przejechać kilka km od włączenia ac zanim zacznie dmuchać zimnym.
U mnie zaczęło się tak dziać gdy wymieniłem panel klimy na taki z grzanymi fotelami pech chciał, że nie spisałem starego kodowania ze swojego starego climatronika.
Auto również miałem na serwisie klimy i tam twierdzą, że wszystko jest ok. Wcześniej odrazu po włączeniu klimy podawała chłodnym powietrzem.
Najlepsze jest to, że diagnozując vcds-em w trakcie włączenia przycisku AC, climatronic załącza sprężarkę bo wartość w blokach pomiarowych się zmienia. Tak jakby problem był może na linii czujnik ciśnienia klimy a panel climatronika.
klima działa ale nie tak jak powinna działać, schładza ale słabo, w trybie Auto i ustawione 18st*C nie moze sobie poradzić
- układ nabity do 21 bar i nie stwierdzono dziury
- zrobiona próżnia i utrzymywała się przez 10 minut
- czynnik nabity 525g
- sprężarka działa i nie ma wahań ciśnienia przy dodawaniu gazu
- żeberka chłodnicy wymyte
- 0 błędów
Macie jakie pomysły ? posiadam vcds więc mogę jakieś logi wrzucić jak potrzeba
W vcds możesz sprawdzić temp powietrza w trakcie działania klimy. Zaraz za kratkami wentylacyjnymi masz czujniki temp. A jaki masz stan parownika? Może był zaniedbany na przestrzeni kilku lat i wygląda tak:
https://motofocus.pl/wp-content/uplo...3f0d58f1zs.jpg
To on jest schładzany przez czynnik i wpływa na chłodzenie powietrza w kanałach wentylacyjnych.
a ja dodam ze akurat sprezarka powinna miec wahania cisnienia przy dodawaniu gazu, to jest prawidlowa praca
nawet do wylaczenia przy mocnym wcisnieciu gazu
mi to wygląda na nieszczelność ponieważ po serwisie czyli nabiciu działa przez około tydzień a potem chyba czynnika jest za mało i przestaje działac
witam mam taki problem w swoim audi a3 8p 2005r po włączeniu klimy nie włącza się wentylator klimy oczywiście podczas jazdy klima chłodzi tylko na postoju ciężko z tym jakieś pomysły, rady ????
komputer i błędy oraz bezpieczniki do sprawdzenia
może ktoś napisać jakie ma ciśnienie klimatyzacji na wolnych obrotach silnik BKD
Witam.Może ktoś coś.Brak reguły na włączający się tryb ECON.Potrafi klima dwa dni chodzić bez problemu,a na trzeci dzień wchodzi w tryb ECON.Dodam,że klima jest po serwisie
nabita,sprawdzona i po podpięciu pod komputer VCDS nie pokazuje żadnych błędów,a mimo to nie można wyłączyć trybu ECON.
https://i.imgur.com/Zljq4rX.jpg
czy te temperatury nie powinny być takie same? dodam ze obie strefy ustawione na LOW, ewentualnie czy ktoś tutaj widzi jeszcze jakiś problem?
W grupie 9 temperatura na każdym wylocie powinna być zbliżona. Musisz włączyć nadmuch na wszystko (nogi, przód, na szybę) i kratki wszystkie otwarte to za kratkami wentylacyjnymi znajdują się czujniki temp
No to tak właśnie to było zrobione. Obie strefy na low i włączone na 3 pozycje
wejdz w silnik, grupy 50 i 57 i zobacz/plaz jak ci sprezarka pracuje
obciazenie powinno sie zmieniac zaleznie od zapotrzebowania ( to w Nm )
jak bedziesz naciskal gaz to powinno spadac az do calkowitego wylaczenia, potem wracac,
http://i65.tinypic.com/jfduef.jpg
http://i67.tinypic.com/qxlxys.jpg
wszystko to mozesz robic na postoju, naciskajac pedal gazu reką
oczywiscie wentylator klimatyzacji ( ten maly ) ci sie zalacza
Tak wentylatory normalnie się załączają. A dzisiaj sprawdzałem to obciążenie to jak dałem gazu to nawet do 0 Nm spadały a tak nawet do 11 Nm bylo
tak powinno byc, nawet do OFF jak cisniesz gazem, to jest po to zeby nie bylo spadkow mocy przy obciazeniu
11Nm przy takim upale tez moglo byc, zalezy od zapotrzebowania, potem na pewno spadlo, kolor auta, nagrzanie w srodku, temperatura itd
teoretyczne wszystko ci bangla, nie wydaje mi sie zebys to rozwiazal przez gdybanie w internecie, trzeba kogos ogarnietego
moze zawor ktorys...
to juz sa leciwe auta...
W BKD te informacje sa w grupie 63.
Zastanawiam mnie wskazanie czujnika wysokiego ciśnienia nie ważne czy na dworze jest 17 stopni czy 26 czujnik zawsze wskazuje 25-26% i około 8-9 bar. To nie powinno wzrastać wraz z temp jaką ustawie w aucie ?
więc stawiam na dwie rzeczy:
elektrozawór w sprężarce (podobno poprzednik w nim coś mieszał)
zawór rozprężny (nie domyka się)
u mnie jest podobnie jak już wcześniej wspomniałem.
Samo wciśnięcie ac powoduje włączenie sprężarki (widać to w vcds) ale nie wieje chłodnym i nie załącza sie odrazu wentylator klimy.
Zaczyna dmuchać zimnym po kilku km lub jak załączy się wentylator klimy.
Ciekawie opisują działanie klimatyzacji w serwisowym opisie (vw/audi) dotyczącej klimy i tam właśnie jest opisane, że "wentylator klimy pracuje gdy włączony jest układ klimatyzacji. Wyjątek stanowi czujnik ciśnienia g65 wtedy opóźnione włączenie następuje przy określonym ciśnieniu."
Więc jeśli sprężarka daje dobre ciśnienie, ilość czynnika jest w normie to uważam, że winny jest najprawdopodobniej zawór rozprężny to on powinien powodować szybsze otwarcie
Cześć,
Dzisiaj podczas wymiany oleju zauważyłem, że spod czujnika ciśnienia wycieka czynnik:
https://youtu.be/Mu1DvbRzCLs
Rok temu czujnik był wymieniany. Podobno czujnik można wymienić bez spuszczania czynnika i z tego co wiem to podczas wymiany czujnika czynnik nie był spuszczany. Jeśli tak to skąd ten wyciek i bomble? W Etce widać, że pod czujnikiem jest o-ring. Pytanie: Po co ten o-ring? Czy mogę ten o-ring wymienić bez spuszczania czynnika sam?
Oring za zwyczaj służy do uszczelniania 😁, możesz go sam wymienić tak samo jak czujnik bez opróżniania układu, jest tam zaworek który blokuje wylot czynnika.
Wysłane z S7
OK. Zaworek. I wszystko jasne. Czyli wymiana o-ringa i powinno być OK. Dzięki.
Witam,
Mam pytanko odnośnie działania klimatyzacji w A3 8P sportback 07, konkretnie chodzi o czujnik temperatury wewnętrznej. Mianowicie gdy zaczynam jazdę autem i ustawię sobie temp przykładowo na 22c wszystko fajnie klima koryguje temp wewnątrz do zadanej jednak z czasem zaczyna podawać coraz to zimniejsze powietrze. Wiec podnoszę temp zadaną np do 25c jednak po czasie znowu zaczyna wiać na zimno a po przejechaniu 100-150km żeby auto grzało wewnątrz muszę ustawić na klimie HI inaczej będzie już tylko chłodzić np przy nastawie 28c. Wygląda mi to na nieprawidłowy odczyt temp wewnątrz auta przez klime z tego co mi wiadomo wewnątrz klimy jest jakiś wiatraczek który podaje na czujnik temp wewnętrzną. Poprawcie mnie jak się mylę, proszę o sugestie jak podejść do problemu.
W porównaniu z klimą w A4 tam zadana temperatura ciągle się utrzymuje nie ma sytuacji że po czasie zaczyna być zimno mimo ustawionego np 22c.
Wina może leżeć tak jak kolega igurex wspomniał w jednym z postów w wentylatorze za klimatronikiem, postaram się do niego dostać i go wyczyścić :)
Witam wszystkich.Mam problem z moją A3 8p 2.0 FSI. Dzisiaj wróciłem od mechanika i dalej nic nie wiem.Klima jest nabita i szczelna ale działa na pół gwizdka.Leci lekko zimne powietrze ale nie chłodne.Po podłączenie przez mechanika do komputera wyszło że nie pracuje wentylator od klimatyzacji ten mniejszy natomiast duży się kręci.Po podłączeniu do mojego auta sprawnych wentylatorów problem ten sam czyli duży pracuje mały nie co może być przyczyną ? Komputer nie pokazuje żadnych błędów.Twierdzi że to sterownik ale nie zna się na elektryce.Dzień wcześniej wyskoczył mi komunikat coolant na komputerze.Po przejechaniu kilku kilometrów od pojawienia się komunikatu zatrzymałem się na parkingu.Po podniesieniu maski płyn w zbiorniku wyrównawczym bulgotał.Dolałem litr płynu chłodniczego i komunikat zniknął.Czy to ubytek spowodował zagotowanie ? Pomóżcie bo ręce opadają...