tiptronic jest przy quattro
multi przy ośce
Printable View
No z dsg to by się zgadzało, że taką moc zniesie. Gorzej jest z informacją odnośnie działania tiptronica przy tej mocy, i czy w ogóle ktoś już zrobił na tiptronicu 350km....
Macie jakieś źródła do których mógłbym się odnieść?
Bardziej zależało by mi na A4 w tiptronicu. Poprostu większe i wygodniejsze auto. No i torsen...
Nie chce by było wolne stąd pomysł na oklepany setup 350 ;)
Skrzypul, podzwon po tunerach, popytaj o max dla tych skrzyń i wyciągnij średnia z tych liczb. Wtedy będziesz miał chociaż jakieś cząstkowe info co do wytrzymałości.
Cs podpowiada:
Robić pod 300 a dalej obserwować czy sprzęgło nie będzie ślizgać....
Niby mądrze bo jak się więcej nie da to odpadnie zakup pompy, dolotu i wtrysków a to nie małe PLNy....
AUDI A4 2.0 TFSI PRZEPŁYWOMIERZ 06J906461D
To prawda że pasuje z niej obudowa pod przepływomierz do dolotu ?
Czym się różni puszka z R32 od tej z TT RS ??
Potrzebuje pomocy. Po strojeniu wyskoczył check z błędem na pierwszą sondę:
012902 - Zespół 1; sonda 1: niewiarygodna rezystancja wewnętrzna
P3266 - 008 - Niezrozumiały sygnał
000304 - Zespół 1; sonda 1: elektryczna usterka w obwodzie prądowym
P0130 - 001 - Górna wartość skrajna przekroczona - MIL zapalona
Wydech z DP i druga sonda wyłączona przy strojeniu. Nie mam pojęcia czy coś zostało spartolone przy strojeniu. Błąd wyskoczył podczas strojenia. Wcześniej nie miałem takiego problemu. Co z tym zrobić? Wymieniać sonde?
Rozumiem że w trakcie strojenia została wykonana diagnostyka pod tym kątem , jeśli tak to co wykazała ? Od diagnozy zależy dalszy tok postępowania np zakup nowej strony lambda.
Nie było diagnozy. Dostalem tylko ogólną informację, że prawdopodobnie trzeba wymienic sonde... Problem polega na tym, że nie chce generować niepotrzebnych kosztów. Zastanawiam się również czy czegoś nie spartolili.
Nie mądrz sie tylko napisz czy wymieniać czy to kwestia softowa?
Bez diagnostyki nie mozna tego ocenic, bo nie ma sie czym podeprzeć , odpowiednia diagnostyka wiele wyjaśni a czasami potrafi dobrze zawyrokować o odpowiednim rozwiazaniu problemu.
Może być uszkodzona , a równie dobrze problem w sofcie.
Mało tego powiem więcej, moze być dobra i soft może być dobry , a problem może leżeć gdzie indziej :)
No ale to już diagnostyka rozstrzygnie jak jest na prawdę.
Mialem podobna akcje po sofcie tez mi zapalal check okazalo sie ze zapomnieli wylaczyc jakis Bit w sterowniku... wcale nie musi byc to sonda moze to byc pierdoła ktora Twojemu tunerowi zajmie 10min ;)
Jaki jest potencjał korb i tłoków fabrycznych dla 200konnego tsi CCZA?
Wiem, że konstrukcje z S3 np w BHZ mają grubsze korby.
Ile w CCZA mogę bezpiecznie celować bez kucia? Dodam, że mam s-tronic DQ250 więc tu niuton skończy się na 450NM a moc?
(skrzynia i tak będzie wyjęta bo trzeba ją doszczelnić więc zakładam w budżecie 6-8tysięcy na jej ew. Wzmocnienie)
http://www.goapr.com/news/wp-content/uploads/2009/12/MG_5920.jpg
Widac ze w tsi korby sa grubsze niz w zwyklym tfsi. Na oko wygladaja jak te z bhz. Widzialem kilka auto z tsi z momentem blisko 500nm i chyba nadal jeżdżą, wiec mozna przyjac ze taki nm wrazenia na nich nie robi.
skrzypul :
https://www.facebook.com/16610691342...type=3&theater
http://i58.tinypic.com/33oia8o.jpg
Patryk z CS ma u siebie w a3 teraz CCZB, wywalil AXX-a
- - - Aktualizacja postu - - -
Jesłi chodzi o korby, to wystarczają do 500Nm, tylko nalezy sobie odpowiedziec po co i czy warto dla 50Nm wiecej miec wszystko na granicy *******niecia
chyba lepsze zdrowe 450Nm
http://i59.tinypic.com/2ahttp3.jpg
Dzięki chłopaki.
Szukam jakiegoś w miarę sensownego rozwiazania problemu mojej planowanej modyfikacji. Nie chcę kucia ale z drugiej strony nie chciałbym też być za kazdyn razem objezdzany przez golfy czy S3 w stage3 a jest tego coraz wiecej na ulicach ;)
Napędu na pewno nie wywale. Nie po to naszukalem się jak dziki, by teraz odelzac auto :P
420km już będzie się dobrze odpychać (360 to już jest petarda jak na cywilne miejskie wozidło)
Zlicze koszty i przekarkuluje czy dla tych 50koni więcej będzie warto...
Jeszcze raz dzieki za odp.
Niema sensu kuć zrobisz bezpieczne 450 i ponad 500 niutków na ori spodzie tylko trzeba głowice obrobić wywalić klapy z kolektora i zrobić porting głowicy do tego wkład w pompę plus modyfikacja pompy niskiego ciśnienia i nie szaleć z niutem od dołu i wszystko będzie git a i jechało będzie fajnie
Tam siedzi juz tsi i na railu ma chyba juz 150bar wiec chyba nic nie trzeba grzebać z ukladem paliwowym (?)
na wysoki niut braknie paliwa wiem bo w swojej mam pomp z cdla
NIe do końca pompa z BHZ jest taka sama jak w kazdym innym tfsi natomiast pompa z CDLA ma większe przepływy nie mylic z ciśnieniem
Dziwne ze te gamonie w etce dali taki sam nr katalogowy. To sa znaczace roznice czy widoczne dopiero po zalozeniu mocniejszego lpfp?
nie znaczne sa to różnice na kreskach ale podczas jazdy czuć to
A na lpfp co wrzuciles? Ttrs?
Powiedzcie mi:
Czy spalanie oleju 0.3L (0,28L)na 1000km to norma czy mam się martwić?
Ale w BHZ do mocy 350-360KM konieczny jest wkład pompy autotecha ?
chyba tak ,
Tak, jest potrzebny. I dolot tez.
A ja panowie zapytam w ten sposób. Nie chcę iść na grubo z modami, chciałbym troszkę wzmocnić na wiosnę mojego AXX. Ile mogę bezpiecznie na seryjnym motorze dłubnąć programem? Warto wtedy zmieniać IC i wydech robić? Jakie to koszty i jakiego przyrostu w sumie mogę się spodziewać?
Silnik wytrzyma nawet 400ps tylko z twoim turbo to wartości nieosiagalne. Zrob sam Dp, zmien cooler i kolo 260, moze 270 ps powinno byc po programie. Taki pakiet startowy kolo 3000 zl powinien Cie wyniesc.
Dzieki Panowie ;-)
bzdury aż mi się płakać chce, pompy są takie same tak jak Piotrek napisał!
nawet po wsadzeniu wkładu autotecha który podnosi ciśnienie na railu bez modyfikacji softu nie czuć żadnej różnicy a co dopiero tutaj! zwykłe placebo :)Cytuj:
nie znaczne sa to różnice na kreskach ale podczas jazdy czuć to
Macie jakiś sprawdzony pomysł na wydech do 8P quattro by obsłużył 400KM
Warunek: Musi być możliwie jak najbardziej CICHY
Najlepiej by nie był głośniejszy od serii.
MG robi bardzo dobre wydechy, ale boje się, że ich "Cichy" system i tak będzie za głośny...
Szukać czegoś od 4.2? Passata r36?
Pomóżcie ;)
może Przemo Car ????
zdecydowanie Przemocar, ogarnie Ci wszystko czego dusza zapragnie. 3" + dp 3" + kat 100cpsi + 2 puchy ~2,5K.
Słyszałem wiele wydechow od PrzemoCaru ale żaden nie był cichy.
Jego fachowości nie podwazam, bo na pewno gość jest ogarnięty ale coś mi się wydaje, że jakosciowo MG jest znacznie lepsze.
Mój największy problem to właśnie głośność, a wlasciwie warunek jej braku ;)
Przedzwonię, zapytam. Pytanie nic nie kosztuje...
Dzięki za podpowiedzi
Zrób więc same dp i resztę wydechu zostaw w serii ;) ewentualnie na 3 tłumikach coś musisz zrobić jak chcesz cicho
Tak też nie będzie dobrze...
Jak już mam w zarysie stage3+ to seryjny wydech nie da tyle, ile chcialbym żeby było.
Można dywagować czy chce auto do streetu, dla kresek, czy bezpieczny setup do jazdy...
Na pewno 340KM mnie nie urządza. Albo grubo albo wcale, ale z klasą.
Nie chce by za kazdym wyjazdem z domu zona sie budziła czy sąsiedzi w oknie stali :P
Pozatym auto będzie bez jakichkolwiek oznaczeń i taki cichy sleeper to też dobra opcja :)
Jedyna opcja dla ciebie wydech z regulacja głośności dostajesz pilota i jak chcesz masz cicho a jak chcesz szybko to nie masz cicho
Gumiś, tych wydechow z regulacją tez się nasłuchałem w comp sporcie i zaden z nich nie był cichszy od mojego MGz systemem zmiennego ciśnienia, a mój poprzedni wydech znów, nie był za głośny ale cichym go nazwać nie mogłem. PAT
To już nie wiem masz wysokie wymagania :) czy może jakimś audio filem jesteś
Robisz wydech z katalizatorem i rurą 2,75 cala na dwóch dużych tłumikach. Może być nawet bez klapy. Jak poprosisz w MG o bardzo cichy wydech to taki dostaniesz.
Mój kolega miał w GTI VI wydech od MG cichszy niż seryjny.
Słyszałeś wiele wydechów, żaden nie był cichy BO NIKT NIE CHCIAŁ TAKIEGO WYDECHU.