chyba żartujesz?
Printable View
Czyli co chcesz powiedziec ze w niektorych samochodach takich jak np ford mondeo gdzie fabrycznie nie ma tej sruby tarcze sie delikatnie slizgaja, bzdura.Fakt ze lepiej przegwintowac i miec spokoj przy zadladaniu kola, ale teoria z tarcza i drganiami nierealna.
Czyli zostając z seryjną mocą silnika celować w tarcze 280mm ? Teraz nie wiem co tam siedzi ale przy hamowaniu czuć drgania na kierownicy, nie duże ale trochę mnie to nerwi no i piszczą okrutnie.
Zdecydowanie tak. Chcąc założyć większe tarcze musiałbyś zmienić całe zwrotnice. Według mnie najlepsze opcja w Twoim przypadku to kupno dobrych tarcz i klocków.
Witam Panowie.
Powoli zbliża się moment w którym i ja będę musiał wymienić tarcze. Od razu będę zakładał przód i tył. Zaczynają już piszczeć i słychać je, więc mniemam, że na nie już czas ;D
Jakie firmy polecacie? Z tego co patrzyłem to można znaleźć tarcze i za 100zł, ale wolałbym zainwestować w pewną markę. Nie jeżdżę brawurowo, ot 160/170 po trasie max, no i po mieście spokojnie.
Do motocykla zawsze kupowałem części od układu hamulcowego firmy EBC, czy w przypadku aut również cieszą się dobrą opinią ?
Audi A3 - 8L - 1999r - 1.8T
Z tego co patrzyłem, do tego modelu należy zakupić 288mm ?
Co przez to rozumiesz ? Jakieś konkretne firmy ?Cytuj:
kupno dobrych tarcz i klocków.
Ate to syf jak ich mało od ponad 20 lat
zapodaj Ferodo, TRW, Pagida lub Galfera
Tarcze dla osób chcących oszczędzić- ABS zero problemów z nimi i cena super. Polecam nacinane ATE!!!!! Kupiłem A3 z Niemiec z takimi i nie wiem ile jeżdzone było na nich ale przez 5 lat zrobiłem na nich 150 tys km:))))) i jeszcze znać nacięcia delikatnie:)) z czego 100 tys km wytrzymały również ATE klocki które były zamontowane. Dlatego bardzo polecam ATE, wytrzymałe:)
Ale jeśli ktos chce mies wiekszą siłe hamowania to polecam Bosch:) klocki się szybciej zużywają ale siła hamowania jest najlepsza na tej marce:)
Pozdro
PS. odradzam klocki LPR, Twarde bardzo i przypiskują.
Devastation, glupoty wypisuiesz.. Nie gadaj, ze ate to gowno, bo moze i zdarzaja sie tam jakies felerne partie, ale bez przesady...
za dużo tego w życiu zdjąłęm z aut a niewiele założyłem
gówno i tyle !!!!!!!!!!!!!!!
Tak sie sklada, ze ja rowniez i jakos zbyt negatywnych opinii nie doswiadczylem...
u mnie taki był efekt, chyba że wcześniej coś dostało się między tarczę a felgę i było koło krzywo dokręcone ale sprawdzałem dokładnie pierścienie centrujące i powierzchnie przylegające i nie było nic co mogłoby niepokoić.
może problem w ATE tkwi w tym, że jest to dość popularny produkt i z racji tego dość często podrabiany?
U nas w warsztacie szczerze powiem, że procentowo montowanych tarcz około 30% stanowią tarcze ATE.
Jedna na pięć wraca na reklamację - rozpatrywane pozytywnie przez producenta, więc...
Mam taki problem, szumiało mi prawe tylne koło przy skręcie w lewo. Oddałem auto, żeby obejrzeli czy to nie łożysko, podobno wszystko ok. Rozebrali hamulce i czyścili i faktycznie szum i stukanie ucichło. Natomiast na po dwóch dniach słychać lekkie popiskiwanie zwłaszcza gdy skręcam na wstecznym tylko, że z lewej strony. Ogólnie tarcze są w nienajlepszym stanie, mają takie garbiki wyczuwalne pod palcami. Walczyć coś z tym, czy czekać na wymianę hamulców bo tylko to pomoże na dobre ? Dodam, że piszczy tylko przy toczeniu się samochodu.
Prawdopodobnie jak zakładali klocki to zamienili zewnętrzny z wewnętrznym i stąd teraz popiskuje, bo sie inaczej na tarczy układają.
Czyli auto w górę i odwrócić klocki mówisz? bo przez chwilę pomyślałem, że to może te tarcze, zastanawiam się czy nie wziąć ich do roboty i nie zostawić do przetoczenia.
Wg mnie to te nierownosci na tarczy powoduja te popiskiwanie, bo klocek,nierownomiernie dolega.
bez zdejmowania koła będziesz widział (w zależności od felgi) lub bez rozbierania jeśli felga jest pełna
Klocek od środka będzie "zniszczony" w środkowej części od dociskającego go tłoczka a zewnętrzne przy końcach od zacisku.
Jeśli będą zamienione to będziesz widział klocek zniszczony w środkowej części.
Ja dokładnie taki sam zestaw założyłem już 2kkm i jest git.
- - - Aktualizacja postu - - -
Poczekaj do wymiany . U mnie np. były już ostre ranty ale tarcze równiutkie zero bicia itd. Ale jak puszczałem hamulec żeby ruszyć czy delikatnie przyhamować musiałem to dźwięki jak z furmanki były , trzaski i chrobot. Poprzedni właściciel założył nowe TRW na tył na tarcze z rantem i klocki w kibel mimo że praktycznie nowe były.
witam . czy ktoś mógłby pomóc w określeniu jaka średnica tarcz w mojej a3 2001 hb 1.8 125 apg niestety nie mam vinu bo auto jest w pl a ja nie. dodam że chodzi o przód
dajcie vin to wszystko podam albo zerknij czy na zacisku masz FSIII
280/22mm zacisk Ate bez jarzma
- - - Aktualizacja postu - - -
i co te 20% to mało ? od ....uja jak chcesz wiedziec
2 góra 3 % to dpuszczalna wartosc, wszystko co powyzej dyskwalifikuje produkt
nie piszcie o Ate PD, ceramic i innych syfach, za duzo tego przerobiłem i przerabiam aby nie wiedziec co piszę
jeżeli chcecie jezdzic bezawaryjnie i bez kłopotów wrzucajcie tarcze ori (jak kogos stac) Otto Zimmermann, Ferodo, Bosch, TRW, Bosch, Jurid
a klocki Ferodo, Textar, Galfer, TRW, Pagid, Bosch, Jurid
Co do tarcz i klocków nie zgodzę się z Boschem bo Bosch nie jest tego producentem, mają swoich dostawców, w dużym stopniu są to chiny także nie nazwałbym tego ori produktem.
Tarcze Ferodo to również nie to Ferodo co klocki, jakość bardzo niska, w przeciwieństwie do klocków.
Do klocków dopisałbym jeszcze Zimmermanna, są to klocki, które idą na pierwszy montaż w większości BMW i Porsche, sporo też w Audi oraz Mercedesie. A od niedawna również w Land Roverach.
Pozdrawiam
Adam
Bosch nie robi klocków, a owszem, ale firmuje je swoim logiem poniewaz ta firma bardzo dba o jakosc
dla Boscha klocki produkuje Galfer i Pagid, firmy które produkują dla wiekszosci Europejskich firm, obok Ferodo
był tam równiez Textar ale niestety jakis czas temu podwineła mu sie noga i ogłosił bankructwo
od wielu lat montuje tarcze Ferodo i tylko raz, powtarzam, jeden raz miałem problem z bijacymi tarczami
ale wina był przez zajezdzony tył a tym samym przód dostawał ostro w d....
a do klocków to nie dopisuj smiesznego Zimmermanna bo jest jeszcze przed nimi bardzo długa droga
tesowałem te klocki wiele razy, poza wydobywającym sie z nich smrodem palonej smoły i niskiej skutecznoscią hamowania
nie ma sie czego po nich spodziewać lepszego, a sam Zimmermann tez nie jest producentem klocków jak wspomniany przez Ciebie Bosch
dla Zimmermanna produkuje taka firma jak polski Lumag/Breck, byłem jakis czas temu na otwarciu ich nowego zakłdu produkcyjnego
i mogłem sobie obejrzec pudełeczka Zimmermanna poruszające sie na linii produkcyjnej
Z tego co się orientuje te dwie firmy nie są chińskie a w większości przypadków na pudełku klocków Bosch widnieje napis Made in PRC :) Oczywiście nie mówię, że na wszystkich.
A to ciekawe bo co roku jestem w fabryce Zimmermanna w Siensheim i klocki produkują sami :) Dostarczają je do wspomnianych wcześniej fabryk samochodów, produkt w ich pudełku również jest produkowany wyłącznie przez nich :)
Pozdrawiam
Adam
jak pisze prostym jezykiem to nikt nie rozumie
bo wiekszosc ma klapy na oczach jak kon, tylko Ate, Ate, Ate
przeciez to nawet nie idzie na pierwszy montaz
a mi sie juz ....nie po wiem co chce jak sciagam z aut tą plastelinę
Dzwonilem do sklepu z czesciami a pan mi mowi ze sa 2 rodzaje klockow na przod. Prawda czy nie? Jesli tak to jakiej marki brac? Hart, bosch?
do Twojego jest tylko jeden FDB1398
Koledzy jaki zestaw byłby najbardziej odpowiedni dla mojego auta: 1.8T Quattro 150km ARX
Chciałbym za jednym zamachem zrobić komplet (klocki i tarcze - przód i tył). Jako że na hamulcach nie powinno się oszczędzać, szukam czegoś solidnego i sprawdzonego. Autem jeżdżę raczej dynamicznie, dlatego przydałoby się zamontować coś rozsądnego.
Jakieś sugestie?
Ile chceszwydac kasy ???
Na początek poszukaj jarzm na 312 mm do przodu.
Tarcze Otto Zimmermann, klocki Ferodo, Pagid lub Galfer
A jak Cie stac to zapodac klocki Ferodo DS Performance
Wybaczcie, ale czytam tego posta od kilkudziesięciu stron wstecz i jestem bardziej zielony niż na wstępie.
Raz jedne klocki polecacie, za chwile stwierdzenie, że są "do bani", podróby i wg...
Mam seryjną A3 '99 1.8 125KM AGN, i do wymiany cały ukł hamulcowy: klocki + tarcze, przód + tył.
Nie ukrywam, że główną rolę przy wyborze pełni cena, aczkolwiek Harta i innych "renomowanych Niemieckich firm" nie zamierzam założyć.
Bosch wydaje się być "złotym środkiem", ale jakieś sugestie?
Może mi ktoś doradzić (tu lub priv) w co dokładnie zainwestować (jaki rozmiar tych tarcz, bo widziałem, że z tym też są rozbieżności).
Może ktoś kupował ostatnio i poleci jakiś sklep na śląsku (okolice Bytomia), lub zapoda linka czegoś online??
Pozdrawiam
Kerad
Polecam 4cars.pl
Robiłem juz tam kilka zakupów, nigdy się nie zawiodłem.
Przy każdych zakupach zbierasz punkty, które potem obniżają ci kolejne zakupy. Jest też stały rabat za newsletter 6%
Moim zdaniem warto, poniżej wrzucam to co ja wsadzilem od nich do 1.8 AGN 125km.
Komplet ATE.
http://img.tapatalk.com/d/14/08/14/3y7apape.jpg
Stuknięte z LG G2
Komplecik ok ale kilka złotych więcej i możesz mieć już Zimmermanna ;)
nie bierz tego szajsu, zapodaj Otto Zimmermanny plus Ferodo
Co post to inna opinia, a stron do przeglądania od groma, żeby wysnuć jakąś konkretną wiedzę. Może warto byłoby zrobić w tym wątku ankietę?
Mam wrażenie kolego ze robisz z wszystkich maniaków prędkości i dohamowań z 200 do 0.
Płacą ci za promowanie ich produktów? Czy ATE obraziło panicza?
Inni polecali ATE, takie też wybrałem. Cena w porządku. To jest tylko AGN, nie trzeba wyczynowych powerdiskow...
Pytał użytkownik co do 1.8 AGN, więc powiedziałem, koniec kropka.
Widzę, że skaczesz do każdego kto ma coś innego niż twoja parafia.
Stuknięte z LG G2
promuje to co ma jakosc a Ate.... cóż czas tej firmy juz dawno minął
za duzo tego przerabiam aby nie wiedziec co pisze, ale każdy robi jak uwaza
Witam Panowie:)
potrzebuję komplet (tarcze+klocki) na tył i przód do mojej A3 1.6
Co polecicie i ewentualnie gdzie lub u kogo kupić.
Pozdrawiam
r.
Wez zerknij kilka stron wstecz, przeciez wszystko jest napisane co i jak, a takze od kogo wziac czesci..
Siema,
Jeżeli komuś to pomoże to zakupiłem ostatecznie komplecik z BOSCHA, na allegro i kurier przywiózł mi go na chate za 500zł.
Zastanawiałem, się czy to będą oryginały czy jakieś podróby, ale tajle przyszły w oryginalnych pudełkach z plombami (wiadomo, dziś to nie problem podrobić ale zawsze nadzieja jest).
Z braku czasu wymieniłem narazie tylko przód i po przejechaniu ~20 km się "dotarły" i teraz jak dla mnie hamują rewelacyjnie, nic nie biją, nie piszczą itp.
Mam nadzieje, że z tyłem będzie tak samo.
Póki co polecam Boscha jako złoty środek w stosunku jakości do ceny.
W razie pytań postaram się pomóc na PW
PS.
Do mojego autka tarcze na przód są 280mm i klocki bez czujnika zużycia (nie wiem czy na taki ciu... trafiłem ale w dwóch sklepach nawet po VIN'nie nie potrafili sprawdzić jakie pasują i kazali se zmierzyć, lub przyjść ze starymi...)
Pozdrawiam
Kerad
a po ilu pełnych cyklach hamowania i z jakich prędkości uzyskuje się efekt dotartych klocków i tarcz?
czy wystarczy przejechać ileś kilometrów unikając po prostu hamowania?