Tak czytam i nasuwa mi się pytanie. Czy każdy licznik poliftowy z pol-fisem prędzej czy później pada,nawet jak mam VDO ?
Printable View
Tak czytam i nasuwa mi się pytanie. Czy każdy licznik poliftowy z pol-fisem prędzej czy później pada,nawet jak mam VDO ?
VDO raczej rzadko padaja
a licznik od benzyny podejdzie?
gdzie znajdę schematy do podłączania takowych liczników. Ile schodzi z wymianą licznika?
Podejdzie po odpowiednim kodowaniu, ale co niektorzy mowia ze nie. Ja osobiscie nie mialem jeszcze z tym problemow.
Schematy podlaczenia sa na forum w watku o wymianie fisa, wystarczy poszukac.
Proszę o namiary na Mieto3.
Tak ciezko poszukac:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...46#post1025346
Miałem problem z licznikiem, zle wskazania wszystkich wskaźników. Diagnoza - oczywiście procesor. Został on wymieniony i licznik działał poprawnie przez 130km... dzisiaj znowu padł... Czym to moze byc spowodowane? Jakie mogą być jeszcze przyczyny niedziałającego licznika oprócz procesora?
Mam pytanie: Jak za pomocą VAGa wyłączyć sygnał dźwiękowy w liczniku? Nadal nie udało mi się go naprawić a ten dźwięk informujący o wszystkich błędach jest okropny.
jesli dobrze pamietam nie da się wylaczyc sygnalu dzwiekowego.
Witam,
mam otóż taki problem. Chciałbym w swojej Audi A3 1.9 TDI 99r. wymienić zegary. Problem w tym iż jest tam ten cały immobiliser i jeżeli kupię drugie to co z tym immo, da się go wyłączyć aby wgl nie było czy przekodować ? Chce wymienić z powodu braku tej przedniej głównej szybki z przodu oraz uszkodzonego środkowego ekranu. W załączniku daję zdjęcie tych zegarów. Jeszcze jedno, gdyż tańsze są te bez ekranu środkowego a zamiast niego są takie jakby ikonki. Jest to możliwe ? Gdyż patrząc od tyłu na zegary które aktualnie posiadam są trzy wejścia, dwa po bokach i jeden z czerwoną wtyczką po środku.Proszę o rady. Jestem z okolic Lublina, jakbyście mogli mi kogoś polecić.
http://zapodaj.net/3d4dfd3cc62da.jpg.html
np zamienić na taki:
http://allegro.pl/licznik-zegary-aud...074856551.html
duży byłby problem ?
Kup najtańsze (z całą szybka) zegary do A3 na allegro, szybkę z nich zakładaj do siebie, a wyświetlacz do wymiany u naszego forumowego fachowca.
Jak dla mnie to będzie najlepsze wyjście bo trosze szkoda przechodzić na zwykłe zegary i jeszcze za to płacić...
Dokladnie jak kolega mowi przelozyc szybke z jakiegokolwiek licznika przedliftowego bo takowy posiadasz i dac do naprawy koledze Mieto3 lub tez komus kto umie wymienic wyswietlacz FIS.
Wtedy nie trzeba nic przekodowywac.
Próbowałem niedawno przełożyć szybkę z zegarów od benzyniaka i o dziwo nie pasowała, za mała była. Ma to jakieś znaczenie ? może w benz. jest mniejsza ? Dokładnie to wiem że rozstaw tych zaczepów nie pasował i nie chciała wejść do końca.
Masz trzy rodzaje tych szybek - no w sumie dwa bo jedna ciasno ale wchodzi.
UKNSI nie podejdzie a reszta musi. Mozesz oczywiscie druga strone rownie wymienic.
a moglibyście mi podać przykładowego linka do zegarów z których by weszła normalnie ?
Witam, kupiłem licznik od automata z 99 roku model licznika ten co miałem i teraz pytanie po otwarciu paczki coś mnie zdziwiło, obrotomierz nie jest od "zera' tylko duzo niżej, po śrubach nie widać zeby ktos ingerował w licznik co zrobic ? Reklamować u sprzedawcy? Zamieszczam foto:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...cb850a49f.html
- - - Aktualizacja postu - - -
I jeszcze mam pytanie, skoro jest ro wersja od automatycznej skrzyni biegów to trzeba zmienic kodowanie, tylko czytalem chyba wszystkie posty na ten temat i wciąż nie wiem jak dokładnie to zrobić. Proszę o pomoc
Jak go podlaczysz do zasilania to powinien wskoczyc na 0 jesli jest sprawny. Zrob rowniez test zegarow vagiem. To wszystko mozna zrobic przed kodowaniem. Tym tez sposobem dowiesz sie czy licznik ma immo2 czy immo3 w sobie. Kodowanie zmienia sie bardzo prosto w miejscu coding na 00042 bo to w europie.
Oczywiscie pozniej czka cie kodowanie immo oraz zmiana przebiegu.
Dzięki kolego za odpowiedz, sprawdze to. A czy po podłaczeniu nowego licznika na chwile (w celu sprawdzenia) będę mógł założyć stary licznik? Nic sie tam w komputerze nie zapisze że podłączono juz inny? A co do immo 2 i 3, podczas testu vagiem to mi wyświetli ?
Nic sie nie zapisze. Możesz podłączyć i sprawdzic czy jest działający. Podpinasz Vaga i robisz test wskaźników. Oczywiście bez kodowania nie odpalisz auta ale przetestować licznik możesz. Zawsze potem możesz wrócić do starego licznika bez żadnych problemów.
Jeżeli chodzi o immo to wchodzisz w kanał licznik i jeżeli znajdziesz tam swój VIN to znaczy, zę masz immo3.
Ja mam inne pytanie: Kupiłem licznik od benzyny; udało sięgo zakodować do mojego auta ale nie mogę zmienić go na diesla. Zmieniam kodowanie na 00140 a obrotomierz dalej pokazuje obroty jak w benzynie. Czy pozostaje tylko i wyłącznie zmiana wsadu?
tak
w kazdym liczniku do A3
zeby zminic z diesla na benzyne lub odwrotnie tylko zmiana wsadu i kodowanie o nowa
Mam proźbe mógłby ktoś jak dla tłumana opisac jak zmienić to kodowanie, bo duzo o tym przeczytałem ale dalej nie wiem jak to zrobić, piszą o dodawaniu jakiejś wartości, wogóle tego nie rozumiem. Proszę kogoś o pomoc
Powiedz co potrzebujesz. Chcesz zakodować nowy licznik do auta czy zmienić kodowanie licznika z benzyny na diesla?
Licznik od automata, chce zmienić na manuala
Czy wie ktos oco biega, w moim liczniku z fisem zawyza mi paliwo i temperature ,niemam kiedy go wysłac do naszego fachowca poniewaz cały czas potrzebne mi auto wiec kupiłem drugi licznik od Angola i zdziwko bo chciałem zgrac immo i w angolu jest kod 4 cyfrowy licznik VDO a umnie kod jest 5 cyfrowy licznik jakis MMK4 i niewiem oco chodzi jakiego szukac zeby pasował
Znalazlem na forum:
Kodowanie:
??xxx: Options (< MY 1999)
o +00 = Manual Transmission 02C/02J/02M OR Automatic Transmission 01M
o +01 = Brake Pad Warning
o +02 = Seatbelt Warning
o +04 = Washer Fluid Warning
o +08 = Manual Transmission 02K
o +16 = Navigation
• ??xxx: Options (MY 2000 >)
o +00 = Manual Transmission 02C/02J/02M OR Automatic Transmission 01M
o +01 = 2nd Fuel Tank Characteristic (All-Wheel Drive)
o +02 = Seatbelt Warning
o +04 = Manual Transmission 02M OR Automatic Transmission 09A
o +08 = Manual Transmission 02K
• xx?xx: Country (< MY 1999)
o 0 = Germany
o 1 = Rest of World (RoW)
o 2 = USA
o 3 = Canada
o 4 = Great Britain
o 5 = Japan
o 6 = Arabien States
o 7 = Australia
• xx?xx: Country (MY 2000 >)
o 0 = Germany
o 1 = Rest of World (RoW - Left Hand Steering)
o 2 = USA
o 3 = Canada
o 4 = Great Britain (Right Hand Steering)
o 5 = Japan (Left Hand Steering)
o 6 = Arabien States
o 7 = Australia
o 8 = Rest of World (RoW - Right Hand Steering)
o 9 = Japan (Right Hand Steering)
• xxx?x: Engine I
o 4 = 4-Zylinder
• xxxx?: Engine II
o 0 = Diesel Engine
o 2 = Gasoline Engine
o 4 = Turbo Gasoline Engine
Ale no nic z tego nie rozumiem
Jurek z czego jest ten licznik???
LUKASZ twoje kodowanie ma byc 00140
Danio mój licznik w aucie jest jakis MM4-prawdo podobnie Magnetti Marelli kod 5 cyfrow ten co kupiłem to VDO z 1,8T z 1999r.kod 4 cyfrowy a mój jest z 2002r. 1,8T
Jurek przeprowac normalnie kodowanie immo z kodem cztero cyfrowym. W can commanderze to nie ma raczej znaczenia.
Dokladnie to badziew Magneti Marelli czyli potocznie jaeger.
kod napewno nie jest 5 cyfrowy
tylko zle odczytany !!!
lukaszwadolowski2206 wchodzisz w licznik, logujesz sie za pomocą PINu i zmieniasz kodowanie na 00140 (w przypadku diesla) - 00142 w przypadku benzyny
Warhammer - chyba nie da się zakodować licznika z przedlifta do polifta (różne immo). Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić
Warhammer - chyba nie da się zakodować licznika z przedlifta do polifta (różne immo). Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić[/QUOTE]
nie mylisz sie
Kolejny problem, za pomocą kabelka VAG K+Can Commander 1.4 China nie moge odczytać pinu, wchodzę w program i po lini K mam wybór kilku rodzajów licznika, próbowałem na każdym i nie odczytuje nic a na liczniku wyświetla FAIL, gdzie jest problem ?
Przez Vagtacho z mojego MM4 zczytało mi kod 5 cyfrowy z nowego VDO zakupionego zczytało 4 cyfrowy,przez Cancommander z kupionego A ngo;a VDO zczytało mi kod 4 cyfrowy a z mojego MM4 wyswietlało mi jakis passat MM4 i cos niechceiało sie łączyc
Mirek Miro piszesz bzdury.
Co to za kodowanie do benzyny???
Wybierasz Audi A3/A6-2001 czy jakos tak
Acha powiedz mi jeszcze jakiego koloru jest pokrywka z tylu tego nowego licznika. Jesli jest biala to jest Jaeger poliftowy z pelnym fisem i do tego potrzeba vag tacho.
Jurek do tego nowego licznika i tak potrzebujesz can commandera jak to jest polift. Nie przejmuj sie tym pinem 5 cyfrowym.
Nie moge odczytać pinu ani w starym liczniku ani w nowym, oba to poliftowe 8L920930 Jaggery, vag commander 1.4 nie ma opcji "Audi A3/A6-2001". Jestem w kropce.
Wiec tak jak napisalem Vag Tacho potrzebujesz dla Jaegerow.
A jak ściągne vag tacho to podejdzie mi z kabelkiem tym co mam do commandera?
Nie niestety musi byc do tego odpowiedni kabel
Mógłbyś kolego rozwinąć ten temat? Jak wgrać, podpowiedz coś ;)
Na PW prosze lub zalozyc osobny temat z softem do kabla. Tu prosze nie zasmiecac!
witam - a mam pytanie czy licznik z fisem z benzyny mogę założyć do diesla po jakimś zakodowaniu czy jak tam - tarcze anglik - oczywiście tarcze przełożyłbym z mojego uszkodzonego
uszkodzony to jaeger a chciałbym założyć vdo - ponoć lepsze...
pozdrawiam
nie zadaję tego samego pytania a posty czytam od dechy do dechy - mogłem coś przeoczyć - a nawet zmieniam post aby nie zaśmiecać dyskusji
nie jestem może mocny w temacie programowania dlatego będę musiał prosić kogoś o pomoc
oczekiwałem prostej odpowiedzi czy mogę zakupić taki licznik czy nie bo gość mi go na razie trzyma
pozdrawiam serdecznie :)
Zapraszam w sprawie kabla do tematu :
http://www.a3-club.net/forum/showthr...iagnostycznego
Marcho po raz kolejny zadajesz to samo pytanie i po raz kolejny nie chce ci sie czytac. Twoja odpowiedz jest zaledwie kilka postow wczesniej.
Dokładnie tak jak owieczka radzi. Ja mam jeszcze pytanie czy faktycznie bez problemu mozna wymienić Jeagera na VDO? Bo słyszałem, że są jakieś problemy potem z ABSem i poduchami. Ile w tym prawdy?
Jak kolega Owieczka ci napisal. Licznik podejdzie bez problemu i zadnych wariacji nie bedzie. - To dotyczy pytania Mirek_Miro Ja wiele ray podmienialem Jaegera na VDO i nie bylo klopotow. Poza tym rowniez wkladalem benzyne do diesla bez zmiany wsadu i przeklamania obrotomierza byly znikome. Jak dobrze zakodujesz pod skrzynie to bedzie smigac.
dzięki za zainteresowanie i jeszcze jedno pytanko - mój licznik jeager jest bez fisa - wyświetla tylko temp zewnętrzną a na dole stan skrzyni czyli
P-N-R-4-3-2 ( mam automat rocznik 2001 )
czy można zaprogramować coby nowy licznik to pokazywał ?
pozdrawiam