wojt ja mam 1.8 bez turba i dalem ten nr z fotki i dobrali mi takiego oringa koles gadal ze pasuje do wiekszosci silnikow 1.6 1.8 itp wiec zapewne to bedzie to samo zaplacilem 12zl starz oring byl jak zplastiku pekal w dloni
Printable View
wojt ja mam 1.8 bez turba i dalem ten nr z fotki i dobrali mi takiego oringa koles gadal ze pasuje do wiekszosci silnikow 1.6 1.8 itp wiec zapewne to bedzie to samo zaplacilem 12zl starz oring byl jak zplastiku pekal w dloni
no i stało sie w sobote kapało myslałem ze dojade do warsztu, dzis rano wyzygało mi chyba z poł litra oleju jak go odpaliłem lało sie ciurkiem teraz czekam na kumpla zeby mnie sciagnoł do warsztatu
Witam,w moim warsztacie pan Zdzisiu krzyknął mi 100 za wszystko tzn po ok 20 za uszczelkę i ok 60 za robociznę nie za dużo sobie biorą???
powiem tylko tyle "haha" widze że nie jestem jedyny z tym wyciekiem oleju, własnie wróciłem od mechanika i on powiedział ze od początku tamtego tygodnia 4 audi a3 miał w naprawie i wszystkie miały tą samą awarie, poszła uszczelka pod chłodniczką oleju:D tylko ze u mnie ona była cała, po prostu widocznie sie skurczyła od mrozu lub jakos źle ułozyła, mechanik odkrecił, założył tą samą, posmarował troche silikonem i jak narazie nie cieknie zobaczymy jak dalej;) cała operacja kosztowała 40 zł ;) pozdrawiam
Grucha miałeś to rozebrane to trzeba było nową założyć koszt 12zł pracy 30min,znajomy zrobił tak samo i po 3 miesiącach wymiana też wydawała się bobra ale była już dość twarda zero elastyczności
---------- Post dodany 06-02-12 o 16:00 ----------
memek zrób to sam uszczelka 12zł naprawa 30min i po kłopocie
No, a mi wszędzie do AHF`a krzyczeli 25 zł za uszczelkę ... ;|a to zwykła, uszczelka bez żadnych wypustek. Później jadę do mechaniora, rozkręci, zobaczy, jak na chwilę obecną, śruba od spodu była niedociągnięta. Nie kupiłem uszczelki, kupiłem zwykły oring za 1,50 zobaczymy co się da tam zrobić. Może starą się uratuje. Widze że przez te mrozy większość ma to samo.
Tak jak poprzednik mówił, jeśli komuś puściła ta uszczelka wymiencie ją sami to naprawdę bardzo proste. poziom trudności porównywalny z odkręceniem koła od samochodu i zajmuje dosłownie kilka minut.
No własnie tu chodzi o elastycznosc, pewnie u mechanika w garazu jest dodatnia temperatura, wróciła do swojego kształtu. Uszczelka pewnie ma z 10 lat, jej elastycznosc napewno nie jest jak oryginalu
Szczerze mówiąc to nie wiem, bo u mnie jak strzeliła to wyciekło około 2 litrów oleju na ziemię, gdy odkręciłem filtr i chłodniczkę to zleciało może ze 100ml, a może to po prostu z filtra trochę skapneło. Ale przecież można podstawić czystą miskę a potem ten sam olej wykorzystać
ja cały olej spuściłem zrobiłem zabieg uleciało może 100ml naprawde zróbcie to sami
michalski ja tego sam nie robiłem, robił mi to mechanik, uznał ze uszczelka jest dobra, nie zesztywniała, po prostu albo była złe ułozona albo na mrozie troche zesztywniała, obsmarował silikonem i zobaczymy, jak bedzie tak nadal to następnym razem juz sam to sobie wymienie ;)
---------- Post dodany 06-02-12 o 17:38 ----------
jak ja dzisiaj obserwowałem to wyleci Ci tyle oleju ile jest w tej chłodnicy oleju, tak mi tez mówił mechanik bo sam byłem ciekaw tym bardziej ze nie miałem zadnego na dolewke, tak wiec jesli masz dobry stan oleju to po wymianie możesz nadal jechac, nie powinno spasc mniej niż minumum, ale lepiej jakbyś miał, tak na wszelki wypadek z pół litra oleju tego co jest wlany;) ja od mechanika normalnie do domu dojechałem, na bagnecie nadal był stan w tym zagłebieniu na bagnecie;)
W benzynie może i 100ml poleci ale nie w Dieslu który ma wkład oleju i cały olej z niego ścieknie.
Michalski to może podpowiesz jak to zrobić??
Witam
Mam ten sam problem. Olej mi wyciekal przez chlodniczke oleju. Kupilem uszczelke (038 117 070A) jak sie okazalo jest nie wlasciwa do mojego auta. Moj silnik to ASV. Auto stoi teraz u mechanika a ja potrzebuje uszczelki tej co na zdjeciu( ta co lezy pod spodem) http://imageshack.us/photo/my-images...032011441.jpg/ wyczytalem ze jest to 038 117 070B. Mój problem polega na tym, że nie wiem gdzie moga ja kupic? Udało sie to juz komus, prosze o porade gdzie szukac
Przerabiałem to samo u siebie.Niech mechanik wyjmie z chłodnicy oleju plastikowy wkład który w nią wchodzi bo występuje to razem z tym wkładem.W tym przypadku tylko ASO
Jutro jak będę w pracy postaram się skoczyć na garaż i wziąć oryginał pudełko ze starym uszczelnieniem i tym plastiku o którym mówię i podam numer OE.
Cholera nie dałem edytowania :/
Mechanik powiedzał ze oring mi rozerwało, jest to prawdo podobnie wina oleju 10w40 zaczyna przy -30 zmieniac konsystencjie i zamarza, powiedzał że 5w50 bedze idealny dla mnie tzn 1.8 t przebieg 200 tys.
10W-xx ma odpowiednią lepkość i pompowalność umożliwiając prawidłowe działanie silnika do -30oC
teoretycznie to by wygladało tak 5W-xx zamarza przy -35, a zarazem parametr xW-50 zapewni lepszą lepkosc na rozgrzanym silniku
Co Wy o tym sadzicie????
W AHF to jak będzie wyglądała wymiana uszczelki górnej i dolnej? u mnie jest dokładnie jak na tym rysunku :
http://img707.imageshack.us/img707/2685/schowek01tx.jpg
Muszę odkręcać filtr oleju?
Czy może wystarczy odkręcić tą śrubę na dole chłodniczki nr. 14?
Czy ktoś to robił w ten sposób i bez wchodzenia pod auto, mam zamiar dokonać wymiany uszczelek pod blokiem.
Ojej filtr oleju nie paliwa !!!! zaspany z rana jestem !!!! :)
Dlatego ja leje caly czas 0w40. Punkt krzepniecia jest przy prawie -50 i wtedy mrozy nie straszne. W kazdej karcie katalogowej kazdego oleju jest podawany ten parametr. Czym mniejsza cyfra przed W (jak winter) tym lepsze smarowanie przy odpalaniu zimnego silnika.
krisexe
kolego i jak z tym odkrecaniem jest wystarczy odkrcii srube numer 14?? bo mam uszczelki i bede bral sie za wymiane?? jak odkrece ta srube to gurna czesc chlodniczki odejdzie??? podpowie ktos:P??
memek pierwsze śruba z miski olejowej wypuszczam olej ,odkręcam filtr oleju i mamy srube mocującą chłodniczkie na wierzchu odkręcam śrube zdejmuje chłodniczkie wychodzimy z kanału czyczsze całą chłodniczkie nie odpinając żadnych węży stojąc przed samochodem dlamnie wygodniej stary oring był bardzo twardy popękał przy wymianie zakładamy nowy i wszystko powtarzamy w odwrotnej kolejności przypomne że wymiana była robiona w silniku benzynowym
koledzy wczesniej pisali ze nie trzeba spuszczac oleju :P i jak zagladalem to chyba nawet nie trzeba odkrecac filtra oleju. Moze ktos sie wypowie jak to jest w dieslu?? wystarczy sruba numer 14?? kurcze jeszcze i bylem teraz i przyszla mi tylko jedna uszczelka gorna ;/;/ dolnej jakos nie moga zamowic....
Ok lece na kanał,oringi na allegro zamówiłem gdzies tu sa w temacie.
napiszę potem jak mi poszło
Przy silniku diesla nie trzeba spuszczac oleju, nawet nie trzeba odkrecac filtra paliwa. Nalezy odkrecic tylko srube rozmiar 32. Troche oleju wyleci ale tylko tyle co jest w filtrze i chlodniczce.
koledzy ma moze ktos do sprzedania ta uszczelke dolna?? bo nie moge gdzie kupic na allegro brak, w sklepach mowili ze trudno dostac bo tak sie rozeszly....
Mógłby ktoś podać numer tej uszczelki w ASO? Do silnika AHF? Z tego co szukam to do ahfów jest taka z koszyczkiem?
W AHF-ie odkrecacie tylko srube 14 kluczem 32. Wycieka olej z chlodniczki i filtra ale nie ma tego duzo. Ja robilem to w kanale i moim zdaniem tak bedzie najlepiej. W czwartek kupilem oringi i jak sie okazalo dali mi zle.. Dzisiaj mialem czas jechac je wymienic ale nie mieli tych co ja chcialem. W salonie Audi koles powiedzial ze musialbym poczekac na nie ze 2 tygodnie bo jest z nimi problem wiec podziekowalem. W salonie skody dolna moglaby byc na jutro a gornej nie mieli i nie wiedzieli kiedy bedzie. Wrocilem do domu skrecilem na starych smarujac je troche sylikonem i jak na razie nic nie cieknie. Jutro rano jeszcze zobacze jak bedzie przy wiekszym mrozie.
Christiano no kolego jest problem z dostaniem dolnej uszczelki ;/ gorna bez problemu a z dolna to juz inna sprawa.....tez ja nigdzie nie moge dostac....
Koles z Audi powiedzial ze jada dwie do niego i wiecej w Polsce nie ma.. a pozniej dodal ze z gorna tez jest problem..
pewnie w serwisach mają wielkie zapotrzebowanie na te uszczelki po tych mrozach, wielu osobom je powysadzało, ja w tamtym roku sąsiadowi zamawiałem w aso tą uszczelkę to z niemcowni szła ponad dwa tygodnie... masakra
Hmm.. a jakby kupił zwykły oring? Jaka tam jest średnica, ma ktoś wgląd jag wygląda uszczelka w AHF? Rozkręciłbym ale na nockę jadę.
widzę że koledzy z dieslami mają spore kłopoty, ja do benzyny uszczelkę dostałem bez problemu w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym. I to oryginalną z tymi dwoma wypustkami
Do AHF gorna ma takie 3 'wypustki' a dolna wyglada jak zwykla uszczelka. W serwisie mialy kosztowac 14zl dolna i 22zl gorna. Co do srednicy nie jestem pewien ale mowili cos o 72,2 albo 73 tylko to nie daje za to glowy. Tez ide na nocke jak cos wiec spadam z forum ;)
koledzy to moze wrescie ktos napisze jaka ma byc srednica do AHF?? tych dwoch uszczelek.
Może to zależy od rocznika? Bo dzwoniłem przed chwilą i mówił, że to kwadratowa jakaś ta nad chłodniczką. podał nr części 028 117 070
Pewnie szukacie tego co jest też w ASV ten koszyczek 036 117 070 tutaj rysunek http://autopartmaster.com/en/?action...9&cod=N0902612
Nie da się jej zastąpić oringiem... chociażby ze względu na średnicę...
Kurcze, no nic, czekam na wypłatę 10-tego i jadę do mechaniora, rozkręci, zobaczy. Opowiem co i jak.
Ale sie szum zrobił - wszystkim popuszczały uszczelki :D
Dla potomnych powiem jak to się robi przy Diesel'u.
Mój silnik AGR - uszczelka górna 11zł, dolna 14zł w ASO VW.
Robocizna - mechanik wziął 50zł ale w sumie w tym koszt litra oleju.
To co pisał ktoś dużo wcześniej że od góry filtra oleju jest nakrętka kontrująca - to w przypadku silnika AGR to nieprawda - niema nakrętki kontrującej do śruby od chłodniczki oleju. Może w innych silnikach tak, ale w tym nie.
Można to zrobić z kanału i częściowo od góry:
Potrzebne: Torksy - do dolnej osłony silnika, klucz 10 - do pokrywy, klucz 32 - do chłodniczki oleju, klucz do filtra oleju, strzykawka, pojemnik do zlania oleju (jeśli ktoś żałuje dolać nowy), ewentualnie pojemnik na płyn chłodniczy G32, olej nowy do dolania - jesli nie zlewasz.
1.1. Od góry: ściągasz pokrywę silnika,
1.2. Odkręcasz filtr oleju.
1.3. Olej wysysasz strzykawką.
1.4. Zlewasz olej do pojemnika i wkłądasz tam filtr oleju.
2.1. Od dołu:
- dwie wersje:
A) Bez spuszczania płynu chłodniczego:
2.2. Ściągasz osłone silnika dolną.
2.3. Podstawiasz miskę z olejem.
2.4. Kluczem 32 odkręcasz delikatnie chłodniczkę oleju - uwaga wycieknie około 100ml oleju - stąd podstawka.
2.5. Kolejno, przechylasz chłodniczkę żeby wylać resztki oleju. Czyścisz ją, wyciągasz górną starą uszczelkę.
2.6. Zakładasz nową uszczelkę, smarujesz smarem dla pewności. Dokręcasz z czuciem aby nie przeciąć uszczelki gwintem.
2.7. Składasz w odwrotnej kolejności.
Uwaga: Po założeniu filtra oleju, sprawdź bagnetem ile masz oleju - dolej mniej więcej tyle ile ubyło - ponownie sprawdź bagnet. Ważne też aby przed odpaleniem silnika sprawdzić czy gaśnie kontrolka ciśnienia oleju przy przekręconym zapłonie.
B) Ze spuszczaniem płynu chłodniczego:
2.2. Tutaj przed odkręcaniem chłodniczki oleju - podstawić inny pojemnik na płyn chłodniczy, odkręcić korek od zbiornika płynu chłodniczego, ściągnąć oba węże od płynu chłodniczego dochodzące do chłodniczki i zlać płyn do pojemnika. Potrzebne szczypce do ściągnięcia zacisków na wężach!
U mnie trzeba było spuszczać płyn bo wraz z odkręcaniem chłodniczki kluczem 32 kręciła się ona cała w koło, a węże ją blokowały.
2.3. Reszta tak jak w punkcie A) od 2.2. do 2.7.
2.8. Po złożeniu całości do kupy, zlej przez lejek płyn chłodniczy z pojemnika do zbiornika, powoli stopniowo, nie cały. Przy odpalaniu auta może zaświecić się kontrolka od płynu chłodniczego bo pompa pociągnie poniżej minimum, wystarczy dolać do poziomu i będzie ok.
Pamiętaj robisz to na własne ryzyko,nie odpowiadam za błędy i usterki wynikłe ze stosowania się do powyższego.
Ja osobiscie robie to u mechanika ma wziasc 20zl za robote. U mnie auto jak narazie stoi, mam problem z dostaniem uszczelki do ASV http://www.worldimpex.com/parts/genu...et_222353.html tak powinno to wygladac. Jesli ktos potrzebuje to mam na zbyciu jedna uszczelke dokladnie taka http://www.carpartsdiscount.com/auto...tml?3593=55450 kupilem ja 2 dni temu w skodzie. I okazuje sie ze do ASV nie pasuje, wiec chetnie sprzedam. Dolna uszczelke udalo mi sie kupic w serwisie skody.
istnieją sklepy z oringami gdze maja wszelkie rodzaje oringow, mozna nawet na zamowienie kształ dowolny zrobic, jak mi strzelił oring w bovie tez mialem ten problem 2 tygodnie szukałem. Z benzyniakami tez juz jest problem mojego ojca spotkalo to samo co wiekszosc i poprostu nie mieli ludze wykupuja to na maxa, wiec kupił FEBI nie oryginał, lepsze to niz uziemionym byc, ja kupiłem 2 dni temu od reki w aso.
Ja kupi?em te dwie:
http://allegro.pl/uszczelka-gorna-ch...html?source=oo
http://allegro.pl/uszczelka-dolna-ch...html?source=oo
I teraz nie wiem czy mi b?d? pasowa?y do AHF-a...
Ok chyba ju? wiem ?e raczej nie b?d? pasowa?y:D
i ja tak właśnie zrobiłem,dzięki pozdro:)
Pocieszmy się tym, że mrozy mają pod koniec tygodnia odpuścić. W każdym bądź razie. Jak mówicie, że dużo oleju nie ucieknie to może się za to sam wezmę, tylko do tej śruby jest dostęp kijowy, a kanału brak, pomóc może zdjęcie przedniego zderzaka. Kto zrobi turtorial-fotoporadę jakąś z wyjaśnieniem jaka uszczelka do którego silnika, to niech poda nr konta wyślę 5 -taka na piwo xD