a słyszałem że właśnie to co uważasz za najlepsze jest ponoć bardzo suche i nie jest zdrowe dla silnika:(Tak słyszałem o paliwach :v-power, ultimate , verva itp :)
Printable View
Aha no ja jedynie slyszalem, ze v-power i ultimate sa gorsze od vervy poniewaz maja sporo dodatkow i barwnikow z racji ze to zagraniczne paliwko...a verve podobno w naszym kraju najlepiej tankowac :roll:
Co do tego, ze to niezdrowe hmmm filtr paliwa przy kazdej wymianie wyglada bardzo dobrze dzieki temu ze jezdze na takich paliwkach wiec juz sam nie wiem :)
Slyszalem tez ze kiedys jakis tam ktos z BMW sprawdzal to u siebie w aucie i przez 300tys nie wymienial oleju i ponoc silnik lepiej wygladal i gral anizeli przy wymianach co 20-30tys ...
Wiec tu juz nasza wola chyba pozostaje co robic jak robic i kiedy robic :)
aj wymieniam filtr paliwa co 20/30 tys... na zime najczesciej (jak jest syf to sie krystalizuje i zatyka filtry...)
co do rodzaju paliwa to nie ma sensu sie spierac kazdy ma swoje zdanie a nie kazdy wie ze itak w PL dostawca paliwa jest orlen (ktorego itak nie lubie) :) chyba tylko Shell nie bierze od orlenu jak dobrze pamietam... :) (LUKOIL to tez orlen :) )
czy paliwo w filtrze paliwa jest pod ciśnieniem?
chciałbym sam zmienić w TDI ATD
a nierobiłem tego jeszcze w dieslu nigdy
Pozdrawiam
P.S.
http://www.mann-hummel.com/mf_prodka...tlg_01_fzart=1
na tej stronie fajnie wyszukuje jakie filtry i numery
ja wymieniam olej i filtry co 10 tyś :)
to ja odgrzeje Proxowego kotleta dla jasności :)
Nie syf się krystalizuje tylko paliwo jest do dupy, bo jest taki parametr jak temperatura zablokowania zimnego filtra, która zależy od tego najprościej mówiąc czy ON jest zimowy czy nie ;) Miałem o tym sporo na płynach eksploatacyjnych :P
wymieniajac filtr paliwa w TDI należy go wczesniej zalać paliwem?
sa jakies wytyczne przy wymianie?
Pozdr.
Mozesz bez zalewania, tylko przygotuj sie ze na poczatku bedzie trzeba sporo pokrecic na aku. zanim filtr zaciagnie paliwo i odpali.
Co do wymiany filtra paliwa to w dieslu zmieniam co 30tys w benzynie co 60 i nigdy nie mialem zadnego problemu z filtrem.
W temacie paliw, paliwa v-power czy ultimate troche hymm bardziej suche ze wzgledu na to ze maja wiecej dodatkow czyszczacych ale roznica jest tak mala ze w zaden sposob nie wplywa na silnik. Dostawcami paliwa w Pl sa Orlen i Lotos ( wsumie to czesto tankuja na orlenie tankujemy paliwo z lotosu i odwrotnie ), jedynie kilka takich paliw jak vpower 99+ ( czy jak tam sie on nazywa ) czy diesel gto sa importowane reszta jak vpower95 to zwykle paliwo w ktorym staraja ( tak tylko staraja bo czasem im to roznie wychodzi ;) ) sie zachowac lepsza jakos plus mieszaja z wieksza iloscia dodatkow myjacych, podalem nazwy paliw Shella ale podobnie jest z BP czy Statoil.
petertom
mi mechanik zawsze zalewał przez ta zdejmowana górną cześć z filtra która ma te dwie rurki do pelna i później tak jest tam zatrzask metalowy blokujacy wypadnieciu tego czegos wtykanego
dokładnie tak jak Offca napisał ja robie tak samo...
W PD nie trzeba wystarczy 2 razy przekręcić kluczyk przed zapaleniem i pompka go zaleje. Sprawdzone
patryciusz, w VP jak nie zalejesz to też się filtr sam zapełni, ale będzie trudniej odpowietrzyć. I podobnie pewnie w PD.
nates ,zwróć uwagę na to ,że w PD pompka jest w baku i po przekręceniu kluczyka zaczyna działać i go zaleje. W VP nie ma pompki w baku ,jest tylko pompa wtryskowa ,która zasysa , więc zassie Ci powietrze z filtra zamiast ropy...
W PD nie ma tego problemu u siebie to przetestowałem. Zmieniłem filter 2 razy włączyłem zapłon żeby pompka go zalała i odpalił od razu bez żadnego kręcenia, przerywania, itp :)
Czyli w miejscu gdzie powraca nadmiar paliwa . Pytałem bo na innym forum wyczytałem że ktoś wprowadzał paliwo do filtra właśnie przez tą rurke dolotu za pomocą strzykawki:D I troche wydawało mi się to dziwne.
Zrobiłem tak jak radziłeś i wszystko oki , (filter mann)
Mig 25 chyba nie masz dostatecznej wiedzy jak na moda,od kiedy to pompa wtryskowa zasysa paliwo.Paliwo dochodzi do PW dzieki pompce mechanicznej lub elektrycznej umieszczonej w zbiorniku.
to ze MiG25 jest modem nie oznacza ze budowe silnika ma w jednym paluszku a w drugim budowe karoserii.Zielona belka nie oznacza ze wiemy wszystko.masz prawo sie nie zgodzic ale nie musisz podwazac decyzji zarzadu.Byc moze kartka da Ci do myslenia
Panowie z zieloną belką gracie nie fer,nie możecie znieśc słowa krytyki.
nie o to chodzi ze nie przyjmujemy krytyki tylko ze uwazacie,ze jak ma ktos zielona belke to jest wszechwiedzacy zna a3 na wylot.jest grupa ludzi nie tylko zielonych ktora ma duza wiedze i uzupelnia np moje braki.
po co to stwierdzenie?przeciez jestemy ludzmi i tez sie mylimy.tym co napisales zasugerowales ze MiG25 nie jest osoba kompetentna i nie powinien byc moderatorem.
tyle w temacie,chcesz cos dodac to napisz PW do mnie
To się Hipolit zdziwi ,jak zobaczy ,że w swoim ALH nie ma pompki paliwowej w zbiorniku;)
Właśnie stoję przed wymianą całego zestawu filtrów, zastanawiam się czy Bosch, Mann lub może Knecht, które polecacie ?
jeździłem na każdej z tych marek i w sumie to nie widzę różnicy
Dziękuje, czytałem że fabrycznie montowane są filtry Boscha więc na nie się zdecyduje.
heh a to dobre. Poloneza też chwalili.. Jakieś argumenty może, bo sam jestem ich ciekawy? Nie twierdzę, że Filtron jest zły ale trzeba by chyba trochę głębiej sięgnąć, żeby się tak wypowiadać. Robi się testy takich rzeczy.
Cosmo-pl, zamiast się przemądrzać i ironizować może napiszesz coś rzeczowego? Zawsze masz dużo do powiedzenia. Testy testami, a liczy się głównie praktyka.
ja filter wymieniam przed zima nie wazne jaki przebieg
i w TDI i PB
Nie chciałem zakładać nowego tematu więc się tutaj dołączyłem.
Panowie możecie powiedzieć czy ten zestaw
http://allegro.pl/zestaw-filtry-filt...tml#tabsAnchor
będzie pasowała do Audi A3 1.9 TDI ASV 2001 r. w opisie jest napisane że niby ma wszystko pasować, w ETKA też sprawdzałem no i niby te numery filtrów KNECHT odpowiadają jako zamienniki do oryginałów.
Czy ktoś może wymieniał akurat na te KNECHT i powie z doświadczenia czy pasują czy nie.