fitness to jest dziadostwo, w zeszłym roku postanowiłem z tego skorzystać i nigdy więcej. Cały samochód zasyfiony w środku.
W tym roku odgrzybiałem w profesjonalnym zakładzie chemią, gdzie zapłaciłem 80 pln i przynajmniej mam spokój.
Printable View
fitness to jest dziadostwo, w zeszłym roku postanowiłem z tego skorzystać i nigdy więcej. Cały samochód zasyfiony w środku.
W tym roku odgrzybiałem w profesjonalnym zakładzie chemią, gdzie zapłaciłem 80 pln i przynajmniej mam spokój.
spoko a powiedz im ile wołają u was za odgrzybienie z nabiciem klimy u mnie w granicach 250 zł do 300 :) dobra cena czy drogo
Wiesz, to zależy ile wejedzie Ci czynnika.
Ja ostatni raz nabijałem niecałe 3 lata temu także nawet nie wiem ile teraz to kosztuje. Myślę, że za nabicie i odgrzybienie 250 pln to cena ok.
no i problem sie rozwiazal .po podpeciu do napiecia sprezarki klimy zero efektu :( w ogole nie ma ma reakcji. slychac to cykniecie ale juz nie ma sily nabijac.
czyli teraz musze poszukac sprezarki.
pawlix co do sprężarki to jedź do dobrego warsztatu, ja pojechałem wczoraj mamy a4, klima nie chodziła- nabili sprawdzili układ wszystko ok ale nie chłodziła, gość powiedział że sprężarka padła
dodał że sprężarki się rozbiera(nie trzeba kupować całej drugiej) i najczęściej do wymiany jest tam jakieś sprzęgło a więc mu dziś auto zostawiłem zobacze co wymodzi, twierdzi że koszt sprzęgła ok 100-160 pln, na forum audi a4 jest nawet cały opis jak wymienić to sprzęgło ale ja ostatnio czasu nie mam!
napiszę jak odbiorę samochód co i jak
a i objaw u mnie jest taki: włączam klime(gwizdke) nawiewy idą w górę, wentylator się włącza, ale z nawiewu nie leci lodowate powietrze.
no to u mnie jest to samo. najpierw byl zatarty duzy wentylator wiec wymienilem. po tym zaczely krecic sie oba ale klima dalej nie dzialala. wiec pojechalem na nabicie odgrzybienie itp i sie okazalo ze jest o 100 gram czynnika za duzo i mozliwe ze przez to nie dziala. po pomiarach wyszlo ze komresor juz ledwo co dyszy i na najwiekszych obrotach daje 15 stopni a po dwoch dniach w ogole lecialo takie samo powietrze co bez wlaczonej klimatyzacji. wczoraj podjechalem do warsztatu. przy wlaczeniu slychac to cykniecie obroty sie zmiejszaja, po chwili wracaja do poprzedniego stanu ale zero efektu. na klimatroniku zero bledow. i cos mi tam tlumaczyli ze podlaczali jakis czujnik mierzyli jakas rezystancje itp i komresor chodzi ale nie pompuje tzn cos sie tam rozsypalo i nie ma sily nabijac. i do tego weze od klimki itp sa cieple. klapa sterujaca sie nie zaciela bo jak sie wezmie z LO n HI leci az gorace powietrze a jak sie zmiejszy na LO leci chlodniejsze. zobacze zadzwonie do serwisu klimy co dostalem z polecenia ale terminy maja 2 tygodniowe wiec pewnie troche poczekam :)
u mnie problem polega na tym , że w upały gdy temperatura na zewnątrz przekracza 28 st. to na włączonej klimie auto zaczyna wpadać w drgania , poniżej tej temperatury klima działa prawidłowo w sensie , że nie nic nie drga - czy to może być oznaka kończącego się czynnika chłodzącego , który uzupełnie w przyszłym tygodniu .
no to już mamy a4 odebrane;)
uszkodzone sprzęgło klimatyzacji czy coś takiego;) naprawa z wymianą 250 zł, dodatkowo 120zł nabicie, obyło się bez odgrzybiania bo nie śmierdzi nic;) a wiec myślę że ceny do przyjęcia
nie da sie tego jakos sprawdzic VAG iem?
U mnie tez niby sie zalacza, ale nie wieje chlodem, slychac szum i przy wlaczaniu, opadaja na pol sekundy obroty.Na Vagu wlaczalem zero bledow.
to włączenie to wentylator drugi się załącza- nie koniecznie musi to być sprężarka, w a4 obroty też przysiadały a mechanik powiedział że to wentylator drugi powoduje spadek obrotów!
u mnie na vagu były błędy takie:
00771 Czujnik poziomu paliwa – G
1553 nieznany kod błędu
64516 nieznany kod błędu
1274 silnik sterujący klapy przepływu powietrza V71 zablokowany lub brak napięcia
koledzy ja moj problemik z klima ogarnolem :) nabilem klime gazem za 150 zl i do tego wymienialem czujnik chyba od cisnienia koszt 50 zl i klima mi chodzi :) az zimno w a3 :):)
Kochani, jak dostac sie do parownika z preparatem do odgrzybiania klimatyzacji ?
Mam preparat, kupilem filtr, ale nie wiem gdzie psikac. Kiedys slyszalem zeby psikac tam gdzie wentylator jest, ale czy to mu nie zaszkodzi jak go popsikam odgrzybiaczem ?
Musze zrobic porzadek z klima bo jakis malo przyjemny zapaszek sie pojawil :)
PS. Wybaczcie ale nie przeczytalem tych 100 stron :)
Też podpinam się pod pytanie krzyss'ka. Po kilku upalnych dniach mam sucho pod autem, parują szyby i oczywiście 'szmaciany' zapach w środku. Być może zatkany mam odpływ z parownika. Musze to sprawdzić a przy okazji przez rurkę odpływu zaaplikowałbym Wurtha. Pytanie gdzie znajdę ten odpływ i czy muszę demontować osłonę tłumika żeby się do niego dostać? Byłoby idealnie gdyby ktoś zapodał fotkę.
w skrocie:
1. klima nabita
2. kompresor, wentylatory sie zalaczaja
3. czujnik cisnienia zmieniony
i klima raz dziala raz nie dziala, nie ma jakichs konkretnych okolicznosci w ktorych mozna sie spodziewac dzialania :) ale zauwazylem ze po przelocie z wieksza predkoscia >180km/h klima zaczyna dzialac, pozniej znow przestaje :/
ma ktos jakies pomysly ? moze to to nieszczesne sprzegielko. ale jak je sprawdzic ?
na vagu i panelu zero bledow
podpinam się pod temat.
Układ po sprawdzeniu szczelności, nabity gazem, sprężarka jak i wentylatory się uruchamiają lecz ciśnienie w układnie nie rośnie a z tym klima nie chłodzi ... czujnik ciśnienia?
No więc tak, zabrałem się do zakupu sprężarki klimatyzacji. Dzwonie do Pana wypytuję podaje mu numer jaki powinien być, czyli: 1J0 820 803 K a pan się mnie pyta czy przy starej mam wejście na przewody wciskane czy wkręcane bo niby jest jakaś różnica.....? I zbaraniałem bo nie wiem o co chodzi. To jest jakaś różnica bo teraz nie wiem co mam zamawiać :D
Witam. Mam taki problem a mianowicie klimatyzacją wyłącza się jak silnik osiągnie temperature około 80˚C, włączy sie dopiero po ostygnięciu silnika. Świeżo nabita, wszystkie ciśnienia OK. Po podpięciu pod VAGa wyskakuje błąd 00604 Potencjometr V71 - G113. Wyjąłem filtr kabinowy i klapka która zamyka/otwiera obieg powietrza nie działa. Może byc to przyczyną wyłączania się klimatyzacji?
Jeśli masz nabitą klime,napięcie do sprężarki,sprawdziłeś bezpieczniki a chłodu w autku brak:confused: to wysoce prawdopodone jest to że masz walnięte sprzęgiełko na sprężarce
WINOWAJCA
http://imageshack.us/photo/my-images/42/dsc00455c.jpg
Jak na zdjęciu (wyrazne dwa spawy) trzeba zespawać <zespolić> oba kółeczka (między kółkami jest guma) i po problemie.Nie ma co się bawić w wymianę sprężarki bo są to spore koszta a zaspawanie w/w elementu przynosi 100% rezultaty w postaci zbawiennego chłodu w upalne dni:thumbright:
szybkie pytanie :
czy sprezarka od 1,8T AGU podejdzie do Golfa IV disel z 1999 roku ? :)
Ja też mam pytanko pewne- po włączeniu klimy wsio chodzi i chłodzi!! ...ale po włączeniu gwiazdki nawiewy przyśpieszają a chyba z okolicy schowka pasażera słyszę wycie- coś podobnego jak by jakieś łożysko wyło i uzależnione jest to od obrotów silnika, na postoju nie buczy najgłośniej około 2-2,5 tyś obr/min jest jakieś łożysko w klimie czy to coś innego?? po wyłączeniu kilimy automatycznie odgłos ustaje
ale chłodzi od razu czy trzeba poczekac troche?moze łożysko w sprężarce
Klima dziala dopiero przy wlaczonej gwiazdce, bez gwiazdki to sam wiatrak chodzi.
W twoim przypadku sadze, ze wiatrak znajdujacy sie pod nogami pasazera jest mocno brudny i stad jego buczenie.
Czyszczenie powinno zalatwic sprawe.
Upewnij sie skad wydobywa sie buczenie - spod maski i kompresora klimy czy ze sciany grodziowej po stronie pasazera czyli wiatraka.
Moich problemów z klimatyzacją ciąg dalszy. Ostatnio nie działała w ogóle, więc pojechałem do polecanego serwisu Alnar w Warszawie. Okazało się, że było do wymiany sprzęgło sprężarki za co naliczyli mnie ponad 1000zł!!! (plus koszt nadkoli, które zostały rozerwane po tym jak mechanik nieprawidłowo zamontował osłonę silnika, która się urwała na autostradzie :-x) Natomiast teraz wystąpił nowy objaw, otóż auto na włączonej klimatyzacji po naprawie zaczęło więcej palić. W trasie jakiś 1l na 100km więcej w mieście ponad 2 więcej. Po załączeniu klimatyzacji na postoju auto zaczyna kopcić, czyli silnik jest mocno obciążony. Chłodzi normalnie. Co o tym myślicie? Czy to efekt niepoprawnie wykonanej naprawy, czy nowa usterka. Takie upały a ja nie wiem czy mogę normalnie jeździć z włączonym chłodzeniem....
VAGa podepnę w weekend, ale ostatnio jak sprawdzałem nie było żadnych błędów od klimy.
I jeszcze jedno wentylator chłodnicy po włączeniu klimy strasznie głośno chodzi, czyli pewnie pracuje na maksa.
Wyzsze spalanie i ciezsza praca przy wlaczonej klimie to uroki samochodu z klimatyzacja.
a ja Ci kolego powiem że wymiana sprzęgła klimy to w a4 około 240 zł z wymianą!! + 120zł spuszczenie i napełnienie klimy razem 360 zł tylko że kilkadziesiąt km od warszawy! a więc wydaje mi się że przepłaciłeś ostro!!
u mnie też pali około 1-2litrów więcej gazu- w zależności od stylu jazdy!
Uwierz mi, że zdaję sobie z tego sprawę, to nie jest moje pierwsze auto z klimatyzacją, jednak pamiętam jak samochód się zachowywał w poprzednim sezonie i tak ogromnej różnicy po włączeniu nie było a i spalanie było niższe. Z całą pewnością nie jest to normalne i nie wiem czy zapomnieli dolać oleju? Czy może to być wina starego osuszacza?
Witam dowiedział się ktoś w końcu co to może być że wieje mi cały czas ciepłym powietrzem nie ważne jaka jest temperatura na zewnątrz zimna czy ciepła i tak w aucie wali mi maksymalną. klima nabita odgrzybiona sprężarka chodzi bo słychać jak się włącza.
może czujniki temperatury?? vagowałeś auto?
vegowałem ale żadnych błędów nie pokazało....
Witam,
Od dłuższego czasu walczę z dziwnym dźwiękiem wydobywającym się z okolic sprężarki. Układ został nabity i odgrzybiony rok temu. Podłączałem vaga ale nic nie wykrywa. Wydaje mi się że coś jest nie tak z sprężarka. Dźwięk wydawany z jej okolic przypomina rytmiczne uderzanie kluczem o metal. W momencie jak przygazuję uderzenia wzrastają (czyli coś związane z obrotami). Dodam, że jeśli włączę klimatronic podczas tego klepania to dźwięki narastają. Musze chwilę odczekać aby nastała cisza. Czyli kolejny wątek (coś chyba musi się nagrzać, żeby przestać klepać). Dodam jeszcze, że jak auto stoi w słońcu i jest mocno nagrzane to po odpaleniu nic nie słychać, nawet jeśli po czasie włączę klimę. Czasem jeśli stoi w cieniu i odpalę słychać to klepanie, które po czasie ustaje. Jeśli włącz klimę w trakcie klepania dźwięk narasta, z kolei jeśli włączę klimę po tym klepaniu dźwięk nic nie słychać. Ogólnie klima działa jak należy. Wszystko również działa...jeżdżę już tak z pół roku i nic się nie dzieję (mimo to niepokoję się tym) i chcę to naprawić na czasie. Miał ktoś taki przypadek? Klima załącza i wyłącza się z przycisku normalnie....wnioskuję że sprzęgło jest ok, tylko czemu auto klepie z okolic sprężarki gdy ona nie chodzi a po jej włączeniu dźwięk się nasila...całość trwa ze 2 min od odpalenia auta czasem może 1 nie więcej...pokonam setki km nic nie słychać a po ostygnięciu auta znów się zaczyna. Pytałem swojego mechanika to mówi, że jak ściągał pasek z sprężarki to klepanie ucicha...co wiec jest nie tak? czemu słuchać klepanie mimo że sprężarka jest wyłączona a jak się ją włączy to nasila...hmm czekam na przepowiednie...oby plaga nie spadła na mą kieszeń...
Cisza? Nikt się nie orientuje lub tego nie miał?
Mam taki problem z klimatyzacją, jeśli auto postoi na słońcu, po powrocie do niego i odpaleniu wraz z klimą, na szybie przedniej pojawia się para, która po chwili (kilku sekundach) działania klimy znika.
Czy ktoś miął podobny problem? Dodam, że filtr kabinowy wymieniony niedawno.
Wg mnie kto kwestia osuszacza, który może nie pochłaniać już wilgoci. Może wystarczy wysuszyć układ?
Niestety nie znalazłem odpowiedzi w Elsie ani na forum. Pytam, bo lada dzień udaję się na serwis klimy i nie wiem czy nie muszę wymienić osuszacza, a z uwagi że to ASO, to koszt będzie gigantyczny.
Ps. Wiem, że osuszacz wymieniamy co 2-3lata wg producenta. Ale z drugiej strony jeśli układ nie miał rozszczelnienia w niektórych warsztatach zalecają rzadszą wymianę (a u mnie nie miał).
Witam, mam par? pyta?.
1. Czy tarcz? sprz?g?a spr??arki si? w jaki? spos?b reguluje, moim zdaniem nie, wg ETKI jest tam tylko (nakr?tka+tarcza+podk?adka+seger+ko?o pasowe+seger+ cewka) no chyba, ?e stosuje si? r??ne grubo?ci podk?adek.
2. No i troszk? wi?kszy problem a mianowicie mia?a by? do wymiany tylko spalona cewka, po demonta?u spr??arki okaza?o si?, ?e tarcza sprz?g?a obraca si? na wa?ku (?ci??o wieloklin) w tarczy sprz?g?a zjechany jest ca?y a na wa?ku wg mnie jeszcze nie ma tragedii ale naruszony jest. I teraz nie wiem czy bawi? si? i zak?ada? na ten wa?ek now? tarcz? mo?e na jaki? specjalny klej czy delikatnie pospawa? w dw?ch miejscach TIGiem. Znacie mo?e jakie? specyfiki do po??czenia tych dw?ch element?w?? Tylko, ?e pewnie pr?ba za?o?enia tego b?dzie jedna i ewentualnej regulacji ju? nie b?dzie.
3. No i jeszcze jedna zagwostka a mianowicie czy sprz?g?o cewka i ko?o nr 1J0 820 811 L / M z tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=1670659090 b?dzie pasowa?o do mojej spr??arki SD-7V16, model 1215, 1J0 820 803 F. Zapytanie do sprzedaj?cego wys?a?em ale niestety odpowiedzi nie udzieli? a przez telefon stwierdzi?, ?e nie wie czy to b?dzie pasowa?o i ?e sprzeda? tego chyba z 1000 sztuk (oczywi?cie wszystko made in china). Nie wiem czy ostatnia literka w nr spr??arki ma jakie? znaczenie bo w ETCE jest tylko 1J0 820 803 B - pisze, ?e to benzyna oraz z nr 1J0 820 803 K - diesel pojawia si? te? nr 1J0 820 803 L kt?ry zosta? wycofany w 2006 roku i zast?piony tym z literka (K). Nie wiem czy te literki maj? jakie? znaczenie ale mojej nie ma w ETCE. Mo?e kto? to wyja?ni??
Z g?ry dzi?kuj? za odpowiedzi i pozdrawiam
koledzy mam pytanie. Nie dzialaja mi oba wiatraki na chlodnicy, mam climatronic i gdzies wyczytalem, ze gdy wlacze klime to musza sie krecic oba. Tutaj nic sie nie kreci, po ktorkim staniu w korku zaczyna sie grzac, Sprawdzilem bezpiecznik na akumulatorze i w bezpiecznikach - oba dobre. Nie wiem jak vagiem to sprawdzic. Wyrzuca mi blad czujnika temp (tego pierwszego na kroćcu od glowicy) ktory juz kiedys wymienialem. Wiatraki oba sprawne (sprawdzone na krotko)
no to wina czujnika temperatury, pokazuje złą temp i wiatraki włączaja sie przy jakies tam domyślnej wartosci a nie takiej jak powinny, a czujnik byl wymieniany na orginał?
Dodano:
ravers moim zdaniem spreżarka umiera i nie ma sensu w niej grzebac...poczekac az sie wykonczy i kupic uzywke i wsadzic, bd duzo taniej niz bawienie sie w jakies wymiany sprzęgieł itp.
ale uszkodzony czujnik moze byc tez powodem nie wlaczania sie wiatrakow? po podlaczeniu vaga pokazuje mi blad czujnika temp ale co ten czujnik ma wspolnego z klima? mam climatronic i kiedy wlaczam klime to powinien sie ten wiatrak sam wlaczyc a mimo wszystko sie nie wlacza.
panowie odnośnie tej klimy że jak ją włączę to mi się wiatraki nie kręca to u mechanika wyskoczył błąd o nazwie ,,czujnik zasyssanego powietrza ,, nawed w aso takich nie mają to jaki to jest czujnik podpowie ktoś bo ja już nie wiem jak sobie poradzić
Witam mam taki problem przytarła mi sie pompa klimy a w zasadzie stanela na amen ze koniem by jej nie ruszyl... rozkrecilem ja sobie w srodku bylo bardzo malo oleju powiedzial bym ze nie bylo go prawie wcale... kupilem regenerowana zalozylem ja, ale gosc powiedzial mi ze trzeba oczyscic cały uklad i wymienic skraplacz i osuszacz ok to jeszcze przeboleje bo to koszt okolo 400 zł ale za czyszczenie ukladu powiedzial mi 900 zł i niestety prawie wszedzie tak kosztuje ale moje pytanie czy jest realne przeczyszczenie tego ukladu samemu czy sa potrzebne jakies specjalistyczne narzedzia, bo troche poczytalem forum i w wymianie skraplacza i osuszacza nie ma wiekszej filozofi... i moje 2 pytanie gdzie znajduje sie ten zawor rozprezny i jak sie do niego dobrac...?? bede wdzięczny za jakie kolwiek informacje a teraz mam sporo czasu bo jestem na zwolnieniu wiec moglbym sobie podlubac.. zaraz wstawie zdjecia ja wygladala ta pompa w srodku
ps oczywiscie nie podpiolem do nowej pompy przewodow zeby jej nie uszkodzic opilkami..
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6f71731c7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...55049d904.html
podbijam pytanie kolegi darko1988 jak wyczyścić cały układ klimatyzacji przed założeniem nowej sprężarki
No dobra odpowiem na wcze?niej zadane przez siebie pytania. Ja szuka?em odpowiedzi ale niestety nigdzie jej nie znalaz?em. Teraz po naprawie ju? wszystko jest jasne. A wiec.
Ad.1 Tak tarcz? sprz?g?a si? reguluje (stosuje si? r??ne grubo?ci podk?adek, z tego co si? dowiedzia?em odleg?o?? ma wynosi? 0,5mm).
Ad.2 Tarcza zosta?a za?o?ona bez ?adnych klej?w itp. wa?ek nie by? jeszcze taki tragiczny. Zobaczymy ile wytrzyma.
Ad.3 Sprz?g?o cewka i ko?o nr 1J0 820 811 L / M - pasuje idealnie, china bo china ale narazie daje rade.
Pozdrawiam
witam, czytam i czytam ze już nie wiem nic za co się zabrać
sprawa wygląda tak
przyszedł czas na ozonowanie wnętrza a przy okazji nabicie klimy i okazuje się ze po włączeniu na LO leci wszystko razem to znaczy ciepłe/zimnym powietrzem nawet bardziej ciepłe niż zimne
na kanale 1c wyskoczył błąd 22.3
pod schowkiem po włączeniu klimatronika coś się kręci jakby mieli
na postoju pod maską coś pstyka co ok 5sekund na włączonym klima....
w obudowie filtra kabinowego po włożeniu ręki ciepłe powietrze
na zegarach 90 stopni
wentylatory chodzą
w deszczu szyby parują
teraz wyskakuje błąd 22.1
dodam że wcześniej klima chodziła tak sobie ale się załączała po nabiciu nie chodzi wcale a raczej tak jak jej pasuje i tak jak się chce
a jak już chodzi to po tego co ok 5sekund szarpie pedałem gazu i hałas podczas jazdy pod maską
Panowie :( już nie wiem gdzie szukać przyczyny mianowicie; podjechałem żeby nabić klime a gość mówi że sprężarka sie nie załacza, posprawdzał coś i wyszło że sprężarka nie dostaje prądu. Dodam ze mam klimatronik. Sprawdzałem Vagiem i nic nie wyszło o tyle o ile sie umiem nim poslugiwac. wentylatory sie nie załaczają ale jak włącze śnieżynkę to obroty sie podkręcają na chwile i znow opadaja, jak wyłacze to słysze takie delikatne szczelanie w plastikach. Bezpiecznki ok, wbiłem śrubokręt w zawór na rurce klimy i dość mocno zasyczała więc cisnienie jest chyba ok. Zostało mi do sprawdzenia przekaźniki tylko nie wiem który jest od klimy:
http://zapodaj.net/aa955c7c5e7e.jpg.html
http://zapodaj.net/c3c1b0f7a83c.jpg.html
A jeśli przkeaźnik bedzie ok to co dalej ? ;(
Witam.
Mam problem, a w zasadzie dwa. Przeszukałem forum w celu odnalezienia odpowiedzi na moje pytania, co nieco wiedzy zdobyłem, ale teraz chciałbym się dowiedzieć czy ktoś miał podobne problemy:
1) Gdy włączam klimę, ta działa bez zarzutu, chłodzi aż miło, ale pojawia sie hałas, swego rodzaju "wycie", którego natężenie zależy od stopnia wciśnięcia pedału gazu. Klimę wyłączam hałas ustaje, dodam że nie zawsze się pojawia od razu, czasami po przejechaniu paru km, byłem u fachowca, który powiedział mi, żę to nie wina sprężarki, bo wyłaby od razu, problem widzi w napinaczu, który faktycznie jest jakiś luźny, będę go wymieniał, ale proszę o rady.
2) Po uruchomieniu auta wydobywa się z nawiewów smród, po przejechaniu paru km, bądź ustawieniu nawiewów na maxa, smród znika, pojawia się także po wyłączeniu klimy, gdy ta pracuje jest ok. Fachowiec zrobił mi czyszczenie ozonem lecz nie pomogło, coś mi wkręca, że u siebie w samochodzie musiał robić taką czynność 4 razy zanim pomogło, wkręca czy nie? I w czym może tkwić problem smrodu? Filtr wymieniałem z 3 miesiące temu.
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sorry za napisanie książki, pozdrawiam.
2) w parowniku prawdopodobnie zrobił się grzyb z tego tytułu że jak jedziesz autem na klimie przed skończeniem jazdy nie przedmu****esz układu zmieniajac na tryb ECONO.
Jak tak zrobisz dostaniesz po twarzy ciepłym wilgotnym powietrzem i w Twoim przypadku śmierdzacym :P
Możesz użyć także pianki do klimy żeby dotarła do parownika (zgodnie z instrukcja) i zrobiła z grzybkiem porzadek.
schemat przekaźników w przedziale dla pasażerów
http://img694.imageshack.us/img694/3125/beztytuueum.jpg