ja miałem tak w swojej audi, i musialem sterownik wymienić. tak samo wszystko się ładnie włączało, wentylator się kręcił ale nic nie chłodziło. droga sprawa, ale teraz dziala lux.
Printable View
ja miałem tak w swojej audi, i musialem sterownik wymienić. tak samo wszystko się ładnie włączało, wentylator się kręcił ale nic nie chłodziło. droga sprawa, ale teraz dziala lux.
u mnie duzy wiatrak chodzi jak temp jest juz wysoka ok 90 st.maly nie rusza wogole.a chodzi mi o wtyczke do fiolatowego wiatraczka pod schowkiem.tam jest wtyczka na ok 6 kabli.a do wiatrakow chlodnic sa chyba po trzy.dzisiaj albo jutro bede mial laptopa to sprawdze vagiem jak mi sie uda i moze wtady cos wyjdzie
Witam, Posiadam Audi A3 1.9 Tdi 110 KM 2000 r.
Mam następujący problem w ostatnim czasie po załączeniu klimy, czuć pracę sprężarki na kierownicy i podłodze na wolnych obrotach, tak jakby był opór przy kręceniu koła sprężarki, po włączeniu ECON opór ustępuje. Czym może to być spowodowane?
Ja zastanawiam się czy to nie problem drożności układu klimatyzacji czy to możliwe? A jeżeli tak to w jakim miejscu szukać? Skraplacz chłodnica? Może czujnik temperatury świruje?
Zaczalbym od sprezarki. Lozysko moze sie zacierac.
Mosieq87 O jakich ty kablach mowisz. Moze jakas fotka??
DanioUk,
juz prosilem o fote ale narazie nici :), wiec luz
juz jest fotka
http://ifotos.pl/zobacz/DSC0075JP_raxrsaw.JPG/
chodzi mi o te wtyczke na fotce do fioletowego silniczka pod schowkiem.jest kilka kabelkow,tylko w jakich ma byc napiecie i jakie??
sprawdzilem jeszcze napiecie do sprezarki ktora nie chodzi.jest ok 5,5V. takie powinno byc??wydaje mi sie troche malo czy sie myle??
To jest motor nawiewu na nogi i nie ma ic wspolnego z malym wiatrakiem klimy. Zasilanie do niego jest podawane poprzez panel klimatronika. Zaloze sie nawet ze po podlaczeniu bedziesz mial blad FLAP MOTOR SENSOR. Ja bym sie wlasnie oparl na sterowniku wentylatorow ktory tutaj bedzie przyczyna Twoich problemow. 5.5V to jest zdecydowanie za malo.
Sprawdz bledy na klimatroniku bo pewnie wywal ci takimi bledami jak: 20.1 13.3 13.7
dobra, czyli jesli jest za male napiecie do sprężarki, nie dochodzi napiecie do wentylatora to stawiac na sterownik??chyba on odpowiada za te wszystkie podzespoly??DanioUK chodzi ci o ten sterownik pod akumulatorem?? dzieki panowie za wszystkie podpowiedzi
Tak dokladnie ten pod aku. Sprawdz najpierw czy kable dochodzace do niego sa ok. Poczawszy od aku poprzez plastyk chroniacy je pod aku az do tego sterownika.
moze być i taki myk, ze kabel jest troche przetarty, i w ktoryms miejscu słabo przewodzi i juz bedziesz miał za male napiecie, sprawdz wtyczke idącą do sterownika a konktretnie kabel z pozycji nr 4 u mnie był szaro-czerwony czy podaje ok 13,90 jesli tam jest to wina sterownika, a jesli tam prąd za niski to juz inna bajka :).
pozdro i powodzenia
dzieki DanioUK.zajrzałem jeszcze raz na ten sterownik i śruby ktore go trzymaja sa tak zardzewiale ze szok.jak by mialy ze sto lat hehe.doslownie.moze cos kiedys sie tam wylalo.jak juz dojde co jest to dam znac.dzieki za podpowiedzi
---------- Post dodany 12-07-12 o 12:05 ----------
tobie Kosmo tez oczywiscie wielkie dzieki za pomoc.to co mowisz sprawdze po poludniu, wlasnie zaczyna padac a garaz zajety- ukladanie drzewa na zime hehe
Panowie u mnie dzisiaj problem następujący:
Włączam climatronic na auto, załącza się sprężarka, klima chodzi 10 sekund, po czym się wyłącza i na przemian na dwie sekundy włącznie z wentylatorami się załącza i wyłącza i tak cały czas :mad:
na VAGu błąd:
Monday, 23 July 2012, 15:40:54
VAG-COM Version: Release 409.1-S
Control Module Part Number: 8L0 820 043 B
Component and/or Version: A3 KLIMAVOLLAUTOMAT_D73
Software Coding: 03143
Work Shop Code: WSC 06313
1 Fault Found:
00792 - A/C Pressure Switch (F129)
31-10 - Open or Short to Ground - Intermittent
---------------------------------------------------------------------------
Monday, 23 July 2012, 15:42:10
VAG-COM Version: Release 409.1-S
Control Module Part Number: 8L0 820 043 B
Component and/or Version: A3 KLIMAVOLLAUTOMAT_D73
Software Coding: 03143
Work Shop Code: WSC 06313
1 Fault Found:
00792 - A/C Pressure Switch (F129)
31-00 - Open or Short to Ground
Doczytałem że w czujniku ciśnienia piny 1,2 gdy jest odpowiednie ciśnienie mają być zwarte - tak też jest, profilaktycznie zmostkowałem, założyłem wtyczkę i dalej to samo. Piny 3,4 mają mieć przejście w momencie zbyt dużego ciśnienia w układzie żeby odłączyło sprężarkę - przypuszczam że ten właśnie człon czujnika robi mi jazdy.
1. Klima nabita dokładnie tyle ile na naklejce
2. Chłodnica nówka
3. Uszczelnienia wszystkie wymienione + skraplacz - szczelność igła
4. Kompresor po regeneracji, wymieniona sekcja wysokiego ciśnienia + uszczelnienia i łożyska
5. Wentylatory załączają się.
Klima po kilkukrotnych awariach i kolejnym nabijaniu chodziła 2 tygodnie igła i mróz z kratek, później parę razy częściej słyszałem te cykanie sprzęgiełka klimy, teraz non-stop się włącza i wyłącza.
Co myślicie, czujnik do wymiany? Czy faktycznie jakieś dziwne wysokie ciśnienie się tworzy (ale to po 2 sekundach od włączenia sprężarki?)
Czy aby wymienić ten ******lony czujnik trzeba znowu ściągać czynnik czy wystarczy go tylko wykręcić z tego stalowego węża i jest tam jakiś zaworek który to trzyma przed wycieknięciem?
orlandoo,
jak masz bład czujnika na kompie to wymien czujnik- bo tam juz nic innego nie zostaje- no ewentualnie przekaźnik wentylatorów, ale najpier czujnik.
mozesz go wykrecić normalnie- pewnie minimalnie poleci czynnika ale to nic- tam jest taki wentyl i reszte przytrzyma( na 100% jutro moge dokładnie sie temu przyjrzeć), jak chcesz to mi został taki czujnik jeszcze 1 wolny to mozemy sie dogadać ale to juz na priv
z czujnikami to nie problem bo zamienię z innym autem w rodzinie gdzie klima jest nabita... jak nie wyleci to spoko, dzisiaj to sprawdzę i napiszę. dzięki
Edit:
wymieniłem czujnik na inny - dalej to samo.... mój w innym aucie bangla aż miło.
Poratujcie coś bo za tydzień mam w trasę jechać, a nie chcę się smażyć....
Myślę że sterownik wentylatorów raczej nie ma z tym nic wspólnego jak vag wali bład jak wyżej. Mógł sterownik climatronica paść? A może by wypiąć ten człon czujnika dający styk przy zbyt dużym ciśnieniu ( rozpiąc np. pin 3 we wtyczce żeby zawsze była przerwa i sprawdzić czy błąd dalej będzie?
Dawał by vag ten błąd jak by wtyczka od sprzęgła sprężarki była zaruściała?
Przychodzi mi na myśl jedna rzecz: teraz niedawno były deszcze - ja akurat ten czas jeździłem bez osłony dolnej silnika - przyszło słońce, a klima wariuje...
edit 2: wyciągnąłem wtyczkę z czujnika, zwarłem drutem 1 i 2, 3 i 4 zostawiłem bez przejścia, klima wariuje jak wariowała i pokazuje błąd
Witam !Panowie pierwszy raz spotkałem sie z takim czymś... otóż od wczoraj wracając po montażu LPG (4 dni stał u gazownika) włączyłem nawiew ,zaczęło z niego tak śmierdzieć tak jakby stara woda ,bądź takie coś jakby zgniłego,wilgoć (trudno określić ten zapach).Włączyłem klimatyzację i problem ustąpił ,smród zginął lecz po wyłączeniu klimatyzacji znowu ten sam smród.Tak wiec ten przykry zapach pojawia się przy włączonym wentylatorze nawiewu ,na klimatroniku miałem ustawione 18 stopni czyli powietrze zimne .Czy mozecie poradzic co z tym robić ?
odgrzybic
Ok dziękuje za odpowiedz,jutro po odgrzybianiu napisze czy pomogło .Pozdrawiam
A ja mam taki problem:
Nawet jeśli mam "gwiazdkę" na wyświetlaczu, to z nawiewów leci powietrze z zewnątrz.
Wentylatory chodzą, wszystkie bezpieczniki w porządku, klima jest nabita, żadnych wycieków nie miała.
Jak próbuje kojarzyć, to od zawsze przy uruchamianiu nawiewu z zera na jedną kreseczkę słyszałem odgłos jakby coś się obracało napędzane silniczkiem, po czym czuć było podmuch powietrza. (też tak macie?)
Wczoraj wieczorem poczułem w samochodzie coś w stylu zapachu palonego plastiku w trakcie korzystania z klimatyzacji.
Dziś rano klima już nie działała.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co mogło ulec uszkodzeniu/spaleniu?
Jest gdzieś jakaś kostka sterująca tymi "otwieraczami nawiewu"?
Nie wiem także, czy na pewno wiązać zapach palonego plastiku z awarią klimy.
Panowie, po włączeniu klimy, wiatraki nie chodzą , obroty nie wzrastają, takze sprezarka tez sie nie załącza. na panelu climatronica jest sniezynka ale powietrze leci w takiej temp jak przy wylaczonej klimie. krótko i na temat, czy to objawy braku czynnika czy padnietej sprezarki? Jutro jade szukac jakiegos speca ale chcialbym wiedziec na co sie nastawić. ps vaga nie posiadam i nie znam nikogo kto ma :) pozdrawiam
sprawdz sterownik wentylator?w, ten pod akumulatorem,
czynnika takze jak nie bedzie to sie spr?zarka nie w?aczy, takze pewnie w odwrotnej kolejno?ci, najpierw sprawdz czynnik a potem sterownik
---------- Post dodany 30-07-12 o 08:24 ----------
Zremba,
to co? co s?yszales to pewnie silniczek zwi?zany z pobieraniem temp wewn?trz samochodu- ten pod albo nad klimatronikiem( tam gdzie masz takie male kratki w panelu).
"otwieraczami nawiewu" steruje klimatronik. po pierwsze to sprawdz bedy na klimatroniku ( jest na forum jak) jak bedziesz mial bedy to napisz tutaj to co? ddalej poradzimy.
PS.
teoretycznie spalony silniczek od pobierania temp wew. nie powinien miec wp?ywu ale moze by? powi?zany z czujnikiem ktory nie podaje warto?ci na klimatornik i wtedy d...a
a to ten wiatraczek z czujnikiem http://moto.allegro.pl/czujnik-tempe...462124358.html
orlandoo,
na twoim miejscu (jak mowisz ze po deszczach) to sprawdził bym przekaźnik wentylatorów ktory jest po akumulatorem (pod ta pokrywa) moze coś tam jest zaśniedzialem albo dostało sie wody i przewodzi gdzies prąd,
jeszcze mozna sprawdzić czy wszedzie jest połaczenie od tego czujnik ciśnienia do sterownika wentylatoró oraz do klimatornika:
- pin1 (czarno-biały) zmostkowany z czujnikiem temp płynu chłodzącego (pin1) a dalej do klimatornika do C2;
- pin2 (brązowo-niebieski) idzie do klimatornika w A2
- pin3 (żółto-czerwony) zmostkowany ze sterownikiem wentylatorów w pozycji A2 oraz idzie do klimatronika do C10
- pin4 (czarno-niebieski) idzie do bezpiecznika nr5 oraz dalej do klimatronika do D9
jak coś jeszcze to pisz, moze uda sie pomóc jakoś
PS.
sorry za tak długą wypowiedz ale sporo tego było, moze kazdy znajdzie coś dla siebie :)
Polecam sie ;)
A wiec dla potomnych, dzisiaj bylem u goscia od klimy, przy objawach ktore podalem okazalo sie ze nie ma prawie wogole czynnika, po zaladowaniu sprezarka, wiatraki zaskoczyly a klima wieje az milo :) pozdrawiam i powodzenia z naprawa klimy w te upalne dni :)
czyli dobra kolejność podalem :)
Zremba,
czy sterownik padł- jeszcze nie da sie tego określiść,
sprawdz bezpiecznik numer 16- jakie tam jest napiecie? czy takze pulsacyjne? czy stałe tzn jakie? potem odłacz spręzarke i sprawdz jakie masz napiecie na wtyczce idącej do spręzarki
potem ewentualnie bedzie trzeba sprawdzić sterownik (moze coś z cewka), ale narazie podaj mi te dwa pomiary.
oczywiście wszystko na włączonym silniku
witam ponownie.dalej mam problem z klima.zero bledow na klimatronicu.nie zalaczaja mi sie wentylatory, sa na pewno sprawne-sprawdzane na krotko.wymienilem sterownik wentylatorow na inny i dalej bez zmian.odkrylem ze nie dochodzi napiecie do duzego wentylatora.jak auto sie nagrzeje to zalacza sie maly wentylator, ale kiedy wlacze klime to maly sie odstawia i nie chodzi zaden.co moze jeszcze odpowiadac za duzy wentylator ze nie dochodz do niego napiecie??moze jakis czujnik temperatury??sam juz nie wiem
Jest bezpiecznik wentylatora przy akumulatorze. Często na pierwszy rzut oka nie widać jego przerwania.
mosieq87 jak włączysz klime pewnie ci sie robi zwarcie,
a co do duzego wentylatora: to jak włacza ci sie mały went a duzy nie to przewody albo wentylator padł ale to juz wykluczyles więc zostaja przewody,
a wiec miernik do ręki i sprawdz
1.czy od wtyczki od czujnika temperatury w chłodnicy (przewód czerwono-biały) do wentylatorów jest połaczenie oraz czy przypadkiem nie ma spiecia ten przewód z innym lub masa
2. czy od sterownika wentylatorów duza wtyczka B1 (przewód czerwono-czarny) do wentylatorów jest połączenie oraz czy przypadkiem nie ma spiecia ten przewód z innym lub masa
to narazie na tyle reszta po sprawdzeniu tego :P
---------- Post dodany 13-08-12 o 19:27 ----------
ale by sie wtedy zaden wentyaltor nie właczył a mosieq87 pisze
bezpiecznik raczej ok skoro maly wentylator dziala zreszta wszystkie sprawdzalem.no to jutro bede sprawdzal po kolei przewody.wentylator byl padniety i go wymienilem-na krotko chula.a moze byc ze jest padniety jakis czujnik temperatury i odstawia wentylator?? i jeszcze jedno pytanie:czy przez to ze nie dziala duzy wentylator to nie dziala tez klima??wiem ze za klime odpowiada maly. narazie dzieki
jesli czujnik by był padniety to by ci zaden wentylator nie ruszył :)
Witam. Ma maly problem. Klima raz mi sie zalaczy a raz nie. Od czego zaczac szukanie? Czy blednewskazania z termometru moga byc odpowiedzialne za zalaczanie klimy? Gdy pokazuje mi minus 5 stopni i dam na 18 stopni na klimie to ani nie chodza wiatraki tylko leci cieplo. Bledow na vagu brak. Auto tez czasami lapie wyzsza temp niz 90 stopni.
Mata,
oczywiście ze przy błednej temp nie włączy sie klima, musi być chyba powyzej +5 stopni.
Mam takie pytanie, wiem ze gdzieś było ale jakoś nie mogę znaleźć. Chciałem sprawdzić drożność przewodu odprowadzającego wode z układu klimatyzacji, słyszałem że ten przewód jest gdzieś na podszybiu i łatwo go znaleźć po otwarciu maski. Chłodnica powietrza (skraplacz?) jest w 8P za panelem klimatyzacji i poprawcie mnie jeśli sie mylę, to tam zbiera sie woda z pracującej klimy. Więc rurka odprowadzające wodę powinna właśnie z tamtąd odchodzić.
Panowie w 8P - w climatornic'u jest wewnątrz pojazdu czujnik, który mierzy temperaturę wewnątrz i dostosowuje działanie klimy w aucie.
Gdzie on się znajduje i czy ulega on awarii? czy jest w vcds jakiś kanał, w którym można sprawdzić temperaturę wewnątrz jaką właśnie odczytuje?
witam
czy ktoś wie jak wyciągnąć sterowanie klimatronik audi a3 wersja po lifcie jeden z przycisków się zacina nie wiem czy to kwestia przeczyszczenia czy trzeba będzie wymienić cały panel klimatronik
Witam,
dzisiaj chciałem sprawdzić klimatyzacje czy chłodzi, jednak okazało się że nie, w dodatku usłyszałem dziwny dźwięk ze strony pasażera pod schowkiem jakby syczenie (kiedyś też to było, ale znacznie mniej słyszalne), ulatniający się gaz, może to jakiś zawór puszcza ?
Temperatura na zewnątrz była 7 stopni więc klima powinna chłodzić (temp ustawiona na klimatroniku LO), czynnik podobno jest bo na klimatroniku nie ma błędu pod 1 kanałem (wyświetla ".0"). W okresie upałów klima chłodziła tak jak należy. Nie wiem dlaczego, ale jak była temp 0 stopni to klima się włączyła, a podobno włącza się od +5 stopni, coś chyba jest nie tak. Może jakieś rady, sugestie co może byś przyczyną ?
Witam
Panowie używał ktoś kiedyś do dezynfekcji klimy takiego środka jak 1z Einszett? trzeba przed takimi sprejami chronić tapicerkę?
Panem nie jestem ale z tego co slyszalam to raczej powinno sie chronic bo moze odbarwiac aczkolwiek roznie bywa. Szukales w necie opinii?
Wysyłane z mojego GT-S5300 za pomocą Tapatalk 2
Nie, najperw pisałem tu. Teraz sprawdzałem opis dokładny środka na stronie sklepu i w tym przypadku rzeczywiście jest wyróżnione żeby ochronić tapicerkę.
koton takze dziekujemy kolezance odpowiednim przyciskiem za porade :thumbright:
Nie ma za co. Daj znac czy dobry to moze u siebie sprobuje :)
I jak? Dezynfekowales ta klime? Dobry ten srodek?
Panowie, mam taki błąd :
Mam 1 błąd, systemu HVAC
Address 01: Engine (J623-CFFB) Labels: 03L-906-018-CFF.clb
Part No SW: 03L 906 018 AB HW: 03L 906 018 AG
Component: R4 2,0L EDC H24 9041
Revision: 41H24--- Serial number: AUX7Z0K5FN711R
Coding: 00190012040401080000
Shop #: WSC 06314 000 00000
ASAM Dataset: EV_ECM20TDI01103L906018AB 003008
ROD: EV_ECM20TDI01103L906018AB.rod
VCID: 6AD1B30C8D64F6E
1 Fault Found:
4708 - No Communications with HVAC Control Module (J301)
U0164 00 [032] - -
Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
Readiness: 0 0 0 0 0
Już wiem, że tyczy się panelu/modułu climatronica. Ogólnie to nie zauważyłem w jego działaniu niczego złego bo cały czas na trybie auto jeżdżę, może ktoś się spotkał z takim błędem? Czy trzeba wymienić panel climatronica? Używałem szukajki ale jak zwykle słowa klucze kiepsko mi wychodzą i znajduje masę rzeczy związanych z klimatyzacją etc ale nie z tym konkretnym błędem.
Chyba nie w tym watku napisales.
witam prosze o pomoc co to za błąd i na klimatroniku 49,1 , 50,3
http://www.a3-club.net/forum/showthr...dy+klimatronik
chyba wystarczająco pomocne ?