No dobra napisze mi ktos ktory to pin i z jakiej wtyczki ?:)
Printable View
No dobra napisze mi ktos ktory to pin i z jakiej wtyczki ?:)
Pełny pinout masz tutaj.
http://www.a3-club.net/forum/showthr...wego-FIS/page2
W zależności od tego jaki masz licznik.
Jeżeli masz 8L0 919 XXX to dotyczy cię 1 część. Jeśli 8L0 920 XXX to 2 część.
Jak znajdziesz odpowiedni pin to musisz go podłączyć do masy a nie wypiąć.
Dziekuje Ci bardzo uratowales mnie ide zaraz patrzec czy zadziala :)
Jaegery 8l0 920 900, zeby polaczyc sie z nimi na stole uzywam linii K, czy CANa?
Linii K zielona wtyczka pin 28.
Mam pytanie o zegary przed liftowe w 8L. Wszędzie szukałem odpowiedzi ale nie znalazłem i liczę że na forum ktoś pomoże. Widziałem zegary z analogowym zegarkiem bez żadnych cyfr i takie z cyframi na godzinach 3, 6, 9 ,12. Od czego to zależy? od rocznika czy może wersji wyposażenia? Wiem jak to wyglądało w A4 B5 ale w A3 8l nie mogę dojść do ładu a szukam dla siebie autko i liczę że nie kupię totalnego ulepa.
Zegar z lewej strony z kreseczkami immo I lata 96-97
Zegar z lewej str. z kreseczkami i cyferkami immo II lata 97-99
Zegar z lewej str. cyfrowy wyświetlacz immo II i III ale na CAN sygnałowy już lata 99-2003
Mogłem się delikatnie pomylić :D
A Ty z którego roku masz auto?
Wielkie dzięki. Jak na razie szukam ;-) Mam jeszcze pytanie o różnice między radiowym zegarkiem cyfrowy a zegarkiem cyfrowym? Czym to się różni?
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi w tym pytaniu ale domyślam się,że chodzi o zegar radiowy czyli data i godzina ustawia się sama za pomocą sygnału radiowego nadawanego np. z Niemiec co do zegarka cyfrowego to jest sam wyświetlacz cyfrowy z datą i godziną, którą trzeba ustawić samemu.
Właśnie widziałem w ogłoszeniach i zastanawiałem się o co chodzi. Dzięki ;-) W temacie A3 8l jestem początkujący i dopiero zaczynam poszukiwania. Wiem kiedy był lift ale jakoś nie mogę ogarnąć aut z rocznika 1999-2000 a takie mnie interesują. Ludzie w ogłoszeniach piszą że dany egzemplarz to "model przejściowy". Znalazłem już na forum trochę info ale nie wiem czy dobrze rozumiem. Czy wtedy buda jest przed liftowa a środek nowy czy na odwrót?
pół lift
-okrągłe klamki a np:kierunki boczne kwadratowe/małe(tak wiem okrągłe klamki nie są zawsze wyznacznikiem)
-podsufitka po liftowa(duża lampka z przodu i tyłu)
-po liftowe boczki bagażnika
Wielkie dzięki za informację. Mam jeszcze tylko pytanie o zegary i lampy tylne i przednie w takich "przejściowych" bo w ogłoszeniach co jedno to inaczej ;-)
lampy w pół liftach są przed liftowe zawsze zarówno z przodu jak i z tyłu
zegary są bez i z pełnym FIS-em oraz z pół FIS-em
Coraz bardziej mi się rozjaśnia więc to chyba ostatnie pytanie ;-) - jaki typ zegarów - te podświetlone na czerwono i z analogowym zegarkiem czy na biała i zegarkiem cyfrowym i drugie pytanie to w jakim okresie one wychodziły bo z tego ci widziałem na forum to te z września 2000 są już w pełni poliftowe a więc kiedy zaczęli kombinować ;-) w fabryce?
Mam problem z adaptacją pełnego fisa u siebie. Po wpisaniu starego pinu w kanale 50 adaptacji, test -> save, zamykam i nie gaśnie kontrolka immo. Przy zapisywaniu wyskakuje błąd na czerwono... Ktoś wie co mogę robić źle czy to wina złego vaga?
Wysłane z mojego LG-H850
Panowie, pytanko takie: Jak uruchomić podświetlenie tarcz w liczniku Jaeger, na który Pin podać +12v aby się uruchomiło?
PIN 20 - terminal 58s oraz PIN 15 - terminal 58d odpadają -> sprawdzone.
Panowie potrzebuje odpowiedzi na pare pytań.
Mam a3 1.9tdi alh 1998rok więc przedlift, ale do zielonej kostki na podszybiu dochodzi skrętka can high i can low. Mogę bez przerabiania wsadu zamontować licznik 920 z can ? Jeśli nie to co konkretnie trzeba przerobić we wsadzie? Ogólnie to mam zakupiony licznik 919 z pełnym fisem ale planuje montaż radia concert 2 i nie wiem czy musze mieć licznik z canem czy moge po prostu poprowadzić ten can z kostki bezpośrednio do radia i czy wszystko będzie działać jak powinno.
Dzieki wielkie z góry za pomoc :)
Pastylki immo w kluczykach wymieniales na nowe ?
U mnie po zmianie komputera nie szla adaptacja, musialem wylutowac kosc od immo i ja przeprogramowac na immo off.
- - - Aktualizacja postu - - -
W 98 r. sa kompy bez can, przynajmniej w benzynie, nie wiem jak w dieslu, albo cos kombinowane bylo. Jesli masz stary licznik 919 to 920 nie podejdzie plug&play, bo wyprowadzenia w kostkach z tylu sie nie pokrywaja. Tez myslalem o tym, ale trzeba by przejsciowke zrobic i nie wiadomo czy wszystko bedzie dzialac, bo niektore piny sie wogole nie pokrywaja i niewiadomo czy fis bedzie dzialac.
Alh ma wyprowadzenie can ze sterownika ponieważ abs jest na can. Rozumiem ze musial bym przepiać piny jeśli montować bym 920. Bardziej chodzi mi o to czy radio concert 2 musi mieć sygnał can z licznika czy może mieć ze sterownika i czy trzeba było we wsadzić licznika grzebać jeski montowal bym 920.Cytuj:
W 98 r. sa kompy bez can, przynajmniej w benzynie, nie wiem jak w dieslu, albo cos kombinowane bylo. Jesli masz stary licznik 919 to 920 nie podejdzie plug&play, bo wyprowadzenia w kostkach z tylu sie nie pokrywaja. Tez myslalem o tym, ale trzeba by przejsciowke zrobic i nie wiadomo czy wszystko bedzie dzialac, bo niektore piny sie wogole nie pokrywaja i niewiadomo czy fis bedzie dzialac.
Pozdrawiam :)
Są różne prędkości przesyłu danych m.in. od ecu i od licznika dlatego radio nie będzie prawidłowo działać na tych CAN-ach
Kup sobie licznik 920 i wyślij go do kolegi naszego z mieta3(Daniela) przekoduje go radio concert 2 będzie normalnie funkcjonować(podświetlenie, wyłączanie po zapłonie i brak wyłączania się po 1 godzinie ) jak je sobie do licznika podłączysz .Tak właśnie czytacie posty było to już kilka razy tłuczone dla tych co chcą licznik pełen fis 920 nie mając cana w aucie.
Czytałem trochę ten temat i koledzy wysyłali do przekodowania jak cana nie mieli w sterowniku silnika a myślałem ze skoro mam can podciagniety na podszybie to wystarczy odpowiednio podłączyć . I głównie nie wiedziałem czy musze go przekodowywac czy nie skoro ten can jest. Przetrzepalem trochę ten wątek ale jest już go 138 stron wiec mogło mi coś umknąć. W takim razie skoro sterownik silnika u mnie posiada can to czy musze go dać Danielowi do przekodowania czy nie?
Jeśli byś miał abs z canem to było by esp czego nie posiadasz ,do tego licznik byłby już 920 z pól fisem .Tak audi robiło w przeciwieństwie do VW tam liczyli koszty Wiec raczej śmiga wszystko po analogu. Napisałem już co ja bym zrobił wiec decyzja należy do Ciebie .
Łącząc się ze sterownikiem ABS pojawia się informacja o CAN , nie mam esp . Według pinoutu sterownika silnika ALH ten can występuje. W puszce pod podszybiem dochodzi skrętka do zielonej kostki. Licznik jest 919 ponieważ to przedlift początek 98 roku. Wpadłem na to dzięki koledze xoslox który wsadził licznik z passata tyle że on miał półlifta ale z tym samym silnikiem. Chciałbym zrobić jak najbliżej oryginału.
Możesz spróbować się pobawić w przeszczep licznika 920... ale jedynie z wersją immo II w tym ECU chyba,że wykodujesz immo. Tylko pytanie czy w tym sterowniku u Ciebie ten CAN jest aktywny i czy będzie współdziałał z licznikiem 920...
Nie masz cana aby się z Tobą nie buksować a tym bardziej w tym roczniku .Can audi zaczęło wsadzać od drugiej połowy 1999 roku i tu był już dokładany esp .Sterownik też już był stosowany z tkz canem częściowym i było podłączone abs ,esp ,licznik .Do 2003 był częściowo a od 2004 już Audi A3 miały pełny,wszystkie sterowniki komunikowały się miedzy sobą dzięki magistrali can.VW to jest jeszcze inna historia jeśli chodzi o liczniki....
Ja rozumiem ze według rocznika nie powinienem mieć CAN. Ale jeśli twierdzisz ze nie mam to dlaczego po połączeniu vagiem z ABS mam numer sterownika i dopiskę CAN? I dlaczego do podszybia do Zielonej kostki idzie skrętka koloru pomarańczowego z jakimś tam jeszcze ? Kolega xoslox miał can a nie miał zegarów 920 ...
Buzdury piszesz w programie vcds lub innym jest tylko numer vag sterownika po wejściu w niego np. VCDS-em. .Do tego zwykły interfejs (vag-com) nie ma możliwości diagnostyki po canie dopiero coś takiego ma VCDS poprzez cana getawya.Kolega xoslox miał o rok auto młodsze od Ciebie wiec co Ty porównujesz Jeśli chodzi o licznik z VW z pól fisem to zapytaj Daniel zanim jest to całkiem inna historia były bez cana nawet tak jak niektóre licznik w eskach przed liftem . Nie wszystko miały wspólnego ze sobą te dwie marki .
Skoro twierdzisz, że pisze bzdury to w takim razie masz screena z vag-com
https://zapodaj.net/images/b477d6fc0ef55.jpg
Ty masz wtyczkę 25 pinową jeśli jest ten numer sterownika w tej pompie i nie ma tam żadnego cana .47 pinowa była po 2000 roku .
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1726289.html
Przypadkiem znalazłem temat xoslox na forum VW Golf i miał ten sam numer sterownika ABS tyle ze literka G na końcu. Wszystko mi się zgadza tak jak u niego a ty wciąż usilnie prubujesz mi udowodnić że tego cana nie ma ponieważ 98 rok. Ponownie spytam jeśli tego Cana nie ma to czemu do podszybia idzie skrętka pomaranczowo-czarna z pomaranczowo-brązowym.
Tu masz ten temat : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=563711
Gdzie on niby idzie jeśli masz 25 pinową wtyczkę w której nie ma cana ?...
Aby się nie licytować podłącz sobie radio np. concerta 2 do tych przewodów o których piszesz i zobaczysz czy radio normalnie funkcjonuje. Okaże się czy masz cana czy nie .Jak dla mnie koniec tematu i zaśmiecania wątku.
To co podałeś na elektrodzie to jest rozpisane 19 pinow a kostka ma 25 tak jak piszesz. Na tej rozpisce nie ma opisanych żadnych pinow komunikacyjnych. Uważam że ta rozpiska nie jest pełna i ze can z podszybia dochodzi do sterownika abs.
I również o to wcześniej pytałem czy sygnał can musi iść od sterownika silnika czy od zegarów do radia, bo wcześniej ktoś coś pisał że w liczniku jest fragment eepromu który obsługuje radio. Mi głównie zależy żeby radio concert 2 działało normalnie bez wyłączania itp. Bez emulatora canbus.
Ty chyba nie jesteś świadom ile to jest pracy jeśli chodzi o założenia licznika 920 .Taniej Ci wyjdzie kupienie sobie adaptera za sto parę złoty i radio normalnie działa .We wtyczkach licznika musisz pozmieniać piny bo nie wszystko jest takie samo do tego będziesz musiał coś zrobić aby Ci nie wyskakiwała kontrolka żółta oleju która będzie non stop się wyświetlać gdyż Twoje auto nie posiada czujnika poziomu oleju.Z radia później sobie wyciągasz sobie wyciągasz 3 data clock ina przewody do licznika i będziesz miał itkz rds w wyświetlaczu licznika Wg mnie kombinujesz jak koń pod górę robiąc sobie dużo więcej roboty i koszty. Licznik z przedlifta z pełnym fisem można dostać za śmieszne pieniądze i łącznie z adapterem can wyjedzie mniej niż Twoja cała twórcza innowacja.
Jestem świadom ile to jest roboty i ile to kosztuje . Nie zrozumiałeś mnie do końca. W ostatnim moim poście spytałem czy can musi iść od licznika czy od sterownika do radia. Jeśli od sterownika może iść to po co kupować adapter jak można przeciągnąć 2 kabelki. A ogólnie licznik 920 bardziej mi się podoba niż 919 stad tez moje zainteresowanie nim.
Tragedia jednym słowem już tak napisze aby licznik działał z canem musi otrzymać sygnał can ,następnie z licznika szara wtyczka pin 5 can high +i 6 can low - idą do radia .Inaczej licznik nie będzie spełniał swoich funkcji. I nie jest powiedziane czy to będzie normalnie działać .Większość funkcji w liczniku chodzi cyfrowo tak jak np. obrotomierz lub czujnik poziomu oleju.
Koniec tematu masz jasną odpwiedź
Tragedia to jest to jak ty mi odpisujesz . Napisałeś kilka postów temu żeby podłączyć radio pod tego cana co rzekomo wychodzi mi na podszybiu , dlatego spytałem czy musze mieć licznik 920 do którego doprowadził bym can a następnie z licznika tak jak piszesz do radia. Po tym jak napisałes wcześniej wyszło ze mogę doprowadzić can z tego podszybiu bezpośrednio do radia. Nie musisz mi tłumaczyć jak to działa. Zadalem proste pytanie a ty rozpisujesz się o działaniu czegoś. Wedle rozpiski dla silnika ale can high i can low powinien iść do licznika pomarańczowo czarnym przewodem i pomarańczowo brazowym. Koniec tematu bo dalszą nasza rozmowa do niczego nie prowadzi.
kolego, ale zadne auto z 98roku nie mialo CAN, czy ci sie to podoba czy nie,
nie mozesz przeprowadzic, podpiac czegos, czego fizycznie w aucie nie ma
pierwsze polifty z 2000r , modelowy 2001 tez nie mialy jeszcze CAN, a co dopiero staruszek 98
CAN szczatkowy, bo o pelnym w 8l nie ma mowy , pojawil sie dopiero w 2001r
pelny dopiero w 8p///
nie mozna tez pisac ze sterownik ABS masz taki sam, bo rozni sie tylko literka G
to sa dwie rozne czesci
w ten sposob to powiesz ze masz taka sama turbine jak ARL 150ps, bo ty masz koncowe A, aon tylko inna koncowke, bo F ( luzny przyklad )
nie wiesz tez tego czy ktos juz wczesniej nie brzebal, nie masz czegos z nowszego auta, zmienionej instalacji itd itp
chyba ze masz auto od nowosci, w 20letnim aucie rozne cuda mozna znalezc.
A czy ta skrętka nie idzie przypadkiem od przepływomierza ? Sprawdz. :)
Panowie ja nie wykluczam ze coś było rzeźbione w instalacji , stwierdzam tylko fakt ze sterownik ABS w opisie ma napis CAN , na podszybiu mam skrętkę której kolory sugerują CAN. Bez próby podłączenia licznika 920 nie będę miał pewności tak naprawdę. Miro piszesz ze częściowy CAN był od 2001. Kolega xoslox miał w 1999r.
Jeśli miałbym poliftowy licznik to bym sprawdził i nie pisal na forum.
i tu jest wlasnie caly ambaras
audi w oficjalu podaje wyraznie o CAN :
magistrala CAN w a3 8l od 27 tygodnia produkcji, rok modelowy 2002, lipiec 2001
ale sprawdzilem teraz w ELSA ( dla 8l brak jest schematow elektrycznych ) ale..
ale przy autach z nawigacja, gdzie od 29tygodnia roku 1999 , czyli juz model 2000, Y a nie X ( wciaz przedlift )
zmieniono nawigacje z generacji II na III
generacja III zdolna ju zbyla do samodiagnozy, czyli nfo po CAN ( infotainment ) wszystkie dane wprowadzane przez przyciski wyboru funkcji
i komu tu wierzyc, jedno i drogie to oficjalne informacje producenta
pewne jest ze wczesniej CAN nie bylo, a wywnioskowac mozna ze az do 2002roku modelowego, byl tylko w autach z nawigacja...
tak jak pisze Oliver, podlaczyc, sprawdzic, inaczej wrozenie
po VIN tez w etka itp nie dojdziesz, bo to za stare auto.
Ogólnie CAN sygnałowy pomiędzy licznikiem a ECU występował już od połowy 1999 r. Był montowany przeważnie w wersjach z licznikiem na tzw. Poł FIS Jaegera niezależnie czy była NAVI fabryczna. ECU komunikowało się z licznikiem po CAN ale w tych pierwszych wersjach było immo II czyli sterownik silnika nie posiadał jeszcze własnego PIN-u.
W tych wersjach rolę tzw. CAN Gatewey pełnił licznik. Dlatego jeśli podepniemy radio bezpośrednio pod sterownik ECU to nie będzie prawidłowo działać ponieważ jest inna prędkość przesyłu danych.
W golfach IV CAN szczątkowy (sygnałowy) był już od 98 r montowany ale tu nie o tym.
Tu jest pinout ECU (opis A4, ale wyprowadzenia ECU te same co w A3), nie ma linii CAN :
http://i617.photobucket.com/albums/t...ts_0001-vi.jpg
http://i617.photobucket.com/albums/t...ts_0002-vi.jpg
Dzięki Mirosław i renegat207 dużo wnieśliście do tematu i rozjasniliscie mi parę spraw. Ustale do czego i skąd idzie ta skrętka i dam znać.
Redwater ale to nie jest pinout ecu ALH , chyba że to bez róznicy. Znalazłem coś takiego odnośnie ALH
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=387649
Tu też jest dobrze opisane http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=600469