bezpiecznik na akumulatorze do sprawdzenia w pierwszej kolejności a następnie sterownik wentylatorów do podmiany
Printable View
bezpiecznik na akumulatorze do sprawdzenia w pierwszej kolejności a następnie sterownik wentylatorów do podmiany
bezpiecznik ok,
dodam że po zwarciu pinu 2 i 3 czujnika cisnienia klimatyzacji wentylatory wchodzą na pełne obroty jednak nie kręci się wtedy koło na sprężarce (po wpięciu czujnika koło na spręzarce sie kręci, ale nie kręcą się wentylatory bo juz pinyh nie są zwarte)
czyli sterownik do podmiany
czy w golfie IV bez climatronica będzie taki sterownik? w jakich jeszcze autach występuje? mój to 1.8T ARZ
będzie inny
Twój jest pod akumulatorem i taki sam musisz kupić(numer i końcówka)
a jak się do niego najlepiej dostać? wyjąłem akumulator i póki co nie mam pomysłu jak go wyjąć
wyjmij podstawę akumulatora i masz jak na dłoni
Poległem na odpięciu wtyczek...jakieś specjalne triki? naciskam na zaczep ale nie chce zejść, dostęp fatalny...
jednym śrubokrętem naciskasz zatrzask a drugim podważasz/zsuwasz wtyczkę
ciężko schodzą to fakt ale lata w takim "środowisku pracy" działają jak klej(syf/temperatura...)
Udało się moduł zdemontować, przekaźniki po podaniu bezpośrednio 12V działają, poza tym sterownie sprzęgłem klimatyzacji działa, nie działa przełącznik wentylatorów, gdy ręcznie zwarłem styki to wtedy zaczęły dmuchać pełną mocą jednak chłód nie leciał... zauważyłem że silnik potrafi się rozgrzać do 102 stopni (póxniej go zgasiłem) i wentylatory się nie uruchamiają. Wymienić moduł sterowania wentylatorami czy raczej szukać przyczyny w jakimś czujniku temperatury albo ciśnienia? (wyrzuca błąd ten co wcześniej mówiłem (f129)
jeszcze raz dziękuję za pomoc
a jesteś pewny że masz czynnik w układzie?
https://www.a3-club.net/forum/showth...gdzie-szuka%E6
wczoraj nabijana...350zł mnie skasował więc powinien być... no i u mnie jest 3 pinowy czujnik więc zworka nie zadziała, no i jest problem że nawet przy dużej temperaturze silnika wentylatory się nie uruchamiają
pomijając że to od 40zł(grupon)/100zł normalnie/w okolicy 300zł ASO to powinieneś dostać wydruk/informację o tym ile zeszło z układu(ile maszyna wykryła/spuściła) oraz ile zostało nabite
sprawdź raz jeszcze błędy na wyłączonym i włączonym silniku w sekcji silnik/klima
zobacz raz jeszcze ten bezpiecznik na aku i styki w puszce(od góry może wyglądać ok a faktycznie jest spalone/stopione...)
Podobno tak gaz podrożał, weszło 750 spuszczone 450 niby była wilgoć i trzeba było wymienić, jak odbierałem auto to mówię mu że klima nie działa (wentylatory stoją) to mi powiedział, że przy takiej temperaturze się nie załączą i wszystko jest sprawne, to co miałem zrobić? będe jeszcze do niego jechał, ale chciałbym zdiagnoważ dlaczego nie działa
klima zawsze załączy się powyżej +5 stopni Celsjusza jeśli wszystko jest ok
idź sprawdź te błędy na vcds-ie
Tłumaczyłem mu to, w końcu powiedziałem, że przyjadę jak będzie cieplej i mu udowodnię, ale generalnie nie chciałbym już tam więcej auta zostawiać, chociaż na pewno tego tak nie zostawię bo na rachunku mam "serwis A/C", powiedział że wszystko działa, więc niech zwraca chociaż część kosztów.
Pytanie jest czy popsuty jest czujnik ciśnienia czy sterownik wentylatorów, czy jakiś czujnik temperatury, w VAGu ciśnienie pokazuje 0.0 po rozpięciu czujnika 1, temperatury raczej sie zgadzają oprócz "center outlet" gdzie jest wartość 0
Jeżeli popsty byłby czujnik ciśnienia to dlaczego wentylatory się nie uruchamiają po wzroście temperatury płynu chłodzącego, a jeżeli sterownik wentylatorów byłby uszkodzony to dlaczego nie pokazuje prawidłowej wartości ciśnienia, chyba że popsute są oba lub sygnał z czujnika ciśnienia jest "obrabiany" przez sterownik wentylatorów
EDIT:
błędy ciągle te same:
00792 (f129) oraz 00532- Supply VoltageB+ dodatkowo jakieś o potencjometrze klap (00603 - Footwell/defroster Flap postitionine motor (v85) oraz 00602- potentiometer on positioning motor for footwell/defroster flap (g114) i 00797 sunlight photo sensor, 01297 - sensor for vent temperature: footwell (g192), ale adaptacja klap przebiega dość szybko i bezproblemowo
na sterowniku silnika : 18010 Supply Voltage Terminal 30 ale to pewnie dlatego że już aku przez te wszystkie zabawy trochę rozładowałem
Jeszcze jedno WAŻNE pytanie:
jeżeli elektromagnes załącza sprzęgło to dlaczego nie ma ciśnienia? elektromagnes to jedno a póżniej powinien być jeszcze jeden sygnał do załączenia sprężarki, czy jak to działa?
podmiana sterownika wentylatorów nic nie dała, nadal nie włączają się wentylatory ani z klimatyzacji ani z silnika. Czy jest jakiś czujnik temperatury na chłodnicy lub gdzieś indziej który by taką sytuację powodował? Temperatura w VAG jest dobra...
Mostek na wtyczce wychodzącej ze sterownika wentylatorów powoduje uruchomienie wentylatorów nawet bez zapłonu
po prawej stronie na dole chłodnicy stojąc przed autem jest czujnik
te błędy masz dalej/wróciły?
Czujnik 3pin? Jak go mostkowac?
Błędy nadal te same
Ma ktoś schemat jak powinny być przejścia pomiędzy czujnikiem ciśnienia a sterownikiem wentylatorów?
- - - Updated - - -
Po zwarciu dwóch pinów (z włącznika termicznego) włączają się wentylatory na zapłonie, zwieranie z 3cim pinem lub wszystkich nie daje żadnego innego rezultatu (jest tylko jeden bieg - WYDAJE mi się że wyższy), czy nie powinien jeden z biegów działać nawet bez zapłonu? Mierząc miernikiem przejście pomiędzy pinem a masą sytuacja wygląda tak: -jeden z pinów: jest przejście (miernik pokazuje wysoką wartość) drugi pin - jest przejścia mniejsza wartość, trzeci pin (którego zwieranie z innymi nie przynosi rezultatów) - zupełny brak przejścia. Sytuacja ma się tak samo na obu różnych sterownikach wentylatorów. Czujnik ciśnienia podminiłem z kolegą, więc raczej jest sprawny (u niego mój stary działa)
Witam
Czy bład na vagu 15.3 Potencjometr silnika klapy powietrza, czasem przerwa może powodować ze klima nie działa??
witam
pierwszy post na forum jesli pisze cos nie tak.przejrzałem naście stron i mam mętlik. Mam 8l 1,8T AUM z 2001r z auta szkop wyciągnął kompresor .Prośba jakiego szukać (nr) aby poskładać w całos kostka prostokąt jednej strony zaokrąglona
Jakie objawy?
https://image.ibb.co/jbQENS/sprezarka.jpg
Coś z tego, nie wiem który rok dokładnie masz
data pierwszej rejestracji 17,05,2001
Witam. Mam problem z sprezarka a dokładnie sprzęgło jakby sie zacierało, dymi się z niego ogólnie klapa. Co zrobic z tym fantem? Mechanik powiedział, że na 90% nowa sprężarka a ja nie mam teraz finansów na taki sprzet. Ogolnie cały koszt jaki mechanik wymienił to 1200-1500 zł. Byłem dziś u niego i stwierdził, że może coś zrobić żebym jeszcze troche na tym pojeździł. Czytałem sporo i czasami podobno pomaga wymiana łożyska i jest to mały koszt a mechanik stwierdził po tym, że próbował prętem obrócic sprzegłem na sprezarce a ono stoi w miejscu lub po uzyciu duzej siły troche sie przekręci.
EDIT: Mechanik zadzwonił i poinformował, że nie jest w stanie tego sprawdzić na samochodzie i samo wyciagniecie sprezarki to koszt 250 zł. I mozliwe, że poszło sprzegło które kosztuje 300-350 zł chociaż sprawdziłem na allegro są po 170 zł a w intercarsie po 220 zł. I za wszystko policzył 250 zł za demontaz sprezarki + 350 zł za sprzegło + 250 zł na napełnienie= 850 zł
Może ktoś potwierdzić czy takie stukanie pochodzące ze sprężarki (podobne do bardzo głośnego stukania panewki) ale tylko na biegu jałowym to wina łożyska? Przy dodawaniu gazu ucicha, a po wyłączeniu klimy dźwięk znika. Czytałem podobne wątki ale nie było konkretnej odpowiedzi.
Dodam jeszcze, że gazując na biegu jałowym przy schodzeniu z obrotów słychać tak jakby głośne zapięcie sprzęgiełka.
Nie myślałeś kupić używanej sprężarki. http://allegro.pl/sprezarka-klimatyz...6-9147eb01bef2 akurat mam z takiej firmy jeżdzę na niej 3 lata owszem trochę ciężej pracuje niż normalnie bo miałem porównanie z taką samą sprężarką ale został wyczyszczony zalany 100 lub 150 ml świeżego bezpośrednio do niego olej a nie wraz z napełnianiem (nabijaniem) układu klimatyzacji tak jak to w serwisie klimatyzacji jest, tydzień temu coś popsuło się u mnie z klimatyzacą że nie załączała się a a w czśniej działała myślałem że się sprężarka zatarła ale na krótko sprzęgło sprawdzane i dziła ale klimatyzacja dalej nie dziłała następnie może sterownik siadł został podmieniony nadal nic nie działa klimatyzacja co się okazało że przepalony był bezpiecznik. Po 2 latach od nabicia klimatyzacji zeszło tylko 150 gramów czynnika to bardzi mało zero wycieków z układu próżnia w 100% jest, czynnik nabity ponownie do 750 gramów + 50 gramów, koszt 30zł (flaszka) ale fakt czynnik jest bardzo drogi zeszłym roku poszedł 100% do góry i tego roku też około 50 % do góry.
Witam
Mam problem z klimatyzacją. Dzieje się to tylko w lato gdy na zewnątrz temperatura osiąga 25+ C. W pewnym momencie zaczyna wydawać dźwięki jak by metal tarł o metal i coś się zacierało. Mam wrażenie że samochód dostaje wibracji. Wyłączenie klimatyzacji przerywa te dzwięki. Klimatyzacja nabita, po wymianie osuszacza. Co to może być ?
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Wymieniał ktoś może przewód od klimatyzacji na którym jest czujnik ciśnienia klimy. Przewód ma takie oznaczenie 1J1820741K. Chciał bym się dowiedzieć od czego zacząć i czy dużo jest z tym zabawy. Czynnik z klimy spuszczony
https://www.fotosik.pl/zdjecie/6a06880e2dde9aad
Panowie jest problem, nie załącza się sprężarka klimatyzacji. Czynnik jest, wentylatory sprawne. Na dwóch przewodach, które idą do sprężarki na jednym jest 12v, na drugim nie ma nic ani plus ani minus. Co tam ma być?
Sprawdź bezpiecznik w tej skrzynce co jest na aku, jak się nie mylę to pierwszy od lewej strony. Sprawdź w tej kostce czy nie ma przetartego kabla (u mnie był urwany)
http://darmowememy.esy.es/obrazy/20160813_192539.jpg Ostatnia rzecz to podmień sterownik wentylatorów. Nie masz problemów z licznikem (z temperaturą bo jeśli licznik jest zepsuty to i klima nie będzie działać).
Problemów z licznikiem nie mam, na liczniku mam tylko temperaturę płynu chlodniczego, zewnętrznej nie mam. Skrzynkę na aku wymieniałem jakiś czas temu. Sprawdzę przewody, może tam jest problem. A na sprężarke ma iść + i -? Czy plus i jakieś sterowanie do załączenia sprzęgła?
Pod Aku od spodu jest sterownik wentylatorów jak masz możliwość podmień na dzialajacy. Wgl jak klima nie działa to czy wentylatory się uruchamiają żeby chłodziły płyn chlodniczy. Czy zauważyłeś może ?
Na sprzęgło idzie plus i minus ale uważaj żeby nie pomylić kierunku prądu żeby nie dać odwrotnie bo możesz spalić jeśli było sprawne sprzęgło
Wentylatory w upały chodzą obydwa, na kostce do sprezarki mam tylko plusa, minusa nie ma. Na krótko jeszcze nie próbowałem odpalać.
Cześć! Mój problem z klimatyzacją zaczął się tej wiosny, kiedy to zapragnąłem użyć klimy pierwszy raz po zimie. Nie włączała się. Tak, przyznaję, młody jestem, jeździłem zawsze autami bez klimy i nie wiedziałem, że w zimie też radzą klimy używać. W poprzednie lato działało rewelacyjnie.
Zajechałem do warsztatu, mechanik zbadał szczelność (20bar pod azotem) - szczelna. Sprawdził czynnik - pusto. Czynnik został uzupełniony, "będzie pan zadowolony".
Sprężarka załącza się, wentylatory się obracają. Problem polega na tym, że po tygodniu zauważyłem, że klima syczy od momentu załączenia. W obawie o to co to może być i bojąc się ubytku gazu (a drogi jest), skonsultowałem z mechanikiem, który się tym zajmował - powiedział że tak czy inaczej, klimy trzeba używać. No to użyłem wczoraj - załączyła się, ale nie było efektu chłodzenia :( Zero :(
Moje pytanie brzmi: jakim cudem klima mogła działać w poprzednie lato, a teraz na wiosnę okazać się pusta? Czy istnieje jakiś mechanizm wyrzutu czynnika z układu? Czy sprężarka może się nie załączyć jeśli układ jest "pusty" ale szczelny?
Pytanie drugie: wiecie co ją boli?
Masz gdzieś nie szczelność bo od tak by gaz do zera nie zszedł u mnie bo nabiciu i sprawdzaniu szczelności (100%) przez 2lata tylko zszedł 150gramu czynnika osuszacz wymieniłeś też się powinno wymienić koszt w granicy 80 zł jeśli masz możliwość oczyścić wszystkie rurki od klimy nawet łącznik który wychodzą od sprezarki. Jak zauważysz zielony nalot osad to znakiem tego że klima jest nieszczelna. Dlatego też radzę wyczyścić dobrze te wszystkie rurki od klimy. Ostatnie co sprawdź czy jak załączysz klimę czy osuszacz jest lodowaty.
Pytanie tylko czy kolega nabijał klimę czynnikiem z kontrastem czy nie. Jeżeli nie to nic nie znajdzie ;)
Olej a kontrast to są dwie różne rzeczy
Witam. Mam pytanie odnośnie kosztów serwisu klimatyzacji.
Problem polega na tym że klima wogóle nie chłodzi. W 1 warsztacie stwierdzono nieszczelność chłodnicy (pomimo tego podobno odzyskano okolo 200g czynnika), zatarty wiatrak i sprężarke.
Pytam o orientacyjne koszty doprowadzenia klimatyzacji do porządku bo w warsztacie chcieli prawie 2 tysiące złotych. Pozdrawiam
Witam, mój problem z klimatyzacja polega na tym, że nie chłodzi. Po załączeniu klimy sprężarka się załącza( czuć obciążenie na silniku) wentylatory chodzą (1 był wymieniony na nowy bo nie kręcił) czynnik nabijany był do pełna w tamtym roku i układ był szczelny. Czasem w zimę podczas próby odpalenia klimy nie chciała się załączyć (kontrolka sniezynki) i w upalne lato 2 lata temu również to samo ( kontrola sniezynki). Gdzie szukać przyczyny braku chłodzenia?
w zimie chciałeś ja włączyć skoro od 5stopni w dół tego nie zrobisz?!
błędy sprawdzałeś?
Witam. Ostatnio pojechałem sprawdzić szczelność klimy no i niestety okazało się że jest "mała" nieszczelność, sprawdzili wszystko pod maską i uważają że tam nie ma problemu. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie mogą znaleźć tej nieszczelności a azot ucieka bardzo powoli. Moje pytanie jest takie, Czy uszczelniacze które się wpuszcza do układu coś dadzą? rozchodzi się o koszta.
Witam, mam problem z klimą. Wszystko zaczęło się od tego że zauważyłem brak reakcji sprężarki po włączeniu klimy na panelu. Sprężarka nie chodzi, brak reakcji (nic nie słychać, obrotomierz bez zmian). Sprawdzałem Polskim VAG-iem i VCDS - brak błędów. Po włączeniu klimy startują wentylatory, klapy się przesterowują, śniezynka na panelu sugeruje że klima chodzi. Ale spreżarka stoi w miejscu. Co może być przyczyną? Sprężarka, sprzęglo? Jakieś sugestie? A3 1,9 TDI AGR 97r
Czynnik jest?Jak będzie go za mało to sprezarka nie ruszy,
sprawdź na krótko.
Po wyłączeniu klimy czuć wilgoć, ktoś coś? ;))
Wczoraj mi nagle przestała klima się załączać. Wszedłem pod samochód widzę, że nie ma nakrętki dociskającej tarcze sprzęgła. (rok temu już mi mechanik coś grzebał z tym i do wczoraj było OK) Tarcza luźna jednak na swoim miejscu. Pytanie brzmi czy jest tam oryginalnie zwykła nakrętka ? i czy warto wyciągać tarcze ? Czy tylko dać nakrętkę i powinno być ok po dociśnięciu ? Wiem, że niekiedy bywają problemy z jej odkręceniem dlatego jak najlepiej zdiagnozować problem ? Czy ktoś posiada gdzieś instrukcję wymiany sprzęgła ew. cewki. Sprężarka SD7V16. Z góry dzięki za pomoc.