Strona 144 z 161 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146154 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 1,431 do 1,440 z 1609

Temat: [8L] Klimatyzacja w 8L - problemy, porady, serwis

Data dołączenia
    Jul 2016
    Miasto
    krakow
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Ajetos Pokaż post
    Panowie jest problem, nie załącza się sprężarka klimatyzacji. Czynnik jest, wentylatory sprawne. Na dwóch przewodach, które idą do sprężarki na jednym jest 12v, na drugim nie ma nic ani plus ani minus. Co tam ma być?
    Sprawdź bezpiecznik w tej skrzynce co jest na aku, jak się nie mylę to pierwszy od lewej strony. Sprawdź w tej kostce czy nie ma przetartego kabla (u mnie był urwany)
    Ostatnia rzecz to podmień sterownik wentylatorów. Nie masz problemów z licznikem (z temperaturą bo jeśli licznik jest zepsuty to i klima nie będzie działać).

Data dołączenia
    Nov 2014
    Miasto
    Ok. Płocka
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    3.2 BMJ
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez 699 Pokaż post
    Sprawdź bezpiecznik w tej skrzynce co jest na aku, jak się nie mylę to pierwszy od lewej strony. Sprawdź w tej kostce czy nie ma przetartego kabla (u mnie był urwany)
    nie cytuje się całego posta bo nie ma takiej potrzeby, zasada jest taka sama na wszystkich forach
    odpowiada się stosując cytowanie selektywne bez zdjęć i filmów
    Ostatnia rzecz to podmień sterownik wentylatorów. Nie masz problemów z licznikem (z temperaturą bo jeśli licznik jest zepsuty to i klima nie będzie działać).
    Problemów z licznikiem nie mam, na liczniku mam tylko temperaturę płynu chlodniczego, zewnętrznej nie mam. Skrzynkę na aku wymieniałem jakiś czas temu. Sprawdzę przewody, może tam jest problem. A na sprężarke ma iść + i -? Czy plus i jakieś sterowanie do załączenia sprzęgła?
    Ostatnio edytowany przez klamamoto - 07-05-18 o 17:16

Data dołączenia
    Jul 2016
    Miasto
    krakow
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    raz

Domyślny

Pod Aku od spodu jest sterownik wentylatorów jak masz możliwość podmień na dzialajacy. Wgl jak klima nie działa to czy wentylatory się uruchamiają żeby chłodziły płyn chlodniczy. Czy zauważyłeś może ?
    Na sprzęgło idzie plus i minus ale uważaj żeby nie pomylić kierunku prądu żeby nie dać odwrotnie bo możesz spalić jeśli było sprawne sprzęgło

Data dołączenia
    Nov 2014
    Miasto
    Ok. Płocka
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    3.2 BMJ
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Wentylatory w upały chodzą obydwa, na kostce do sprezarki mam tylko plusa, minusa nie ma. Na krótko jeszcze nie próbowałem odpalać.

Data dołączenia
    Jul 2016
    Miasto
    krakow
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Ajetos Pokaż post
    Wentylatory w upały chodzą obydwa, na kostce do sprezarki mam tylko plusa, minusa nie ma. Na krótko jeszcze nie próbowałem odpalać.
    To jak wentylatory działają to sterownik możesz wykluczyć albo sprzęgło się spaliło albo któryś z kabli jest urwany na początku sprawdź na krótko czy sprężarka ci odpali.

Data dołączenia
    May 2018
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR

Domyślny

Cześć! Mój problem z klimatyzacją zaczął się tej wiosny, kiedy to zapragnąłem użyć klimy pierwszy raz po zimie. Nie włączała się. Tak, przyznaję, młody jestem, jeździłem zawsze autami bez klimy i nie wiedziałem, że w zimie też radzą klimy używać. W poprzednie lato działało rewelacyjnie.

Zajechałem do warsztatu, mechanik zbadał szczelność (20bar pod azotem) - szczelna. Sprawdził czynnik - pusto. Czynnik został uzupełniony, "będzie pan zadowolony".

Sprężarka załącza się, wentylatory się obracają. Problem polega na tym, że po tygodniu zauważyłem, że klima syczy od momentu załączenia. W obawie o to co to może być i bojąc się ubytku gazu (a drogi jest), skonsultowałem z mechanikiem, który się tym zajmował - powiedział że tak czy inaczej, klimy trzeba używać. No to użyłem wczoraj - załączyła się, ale nie było efektu chłodzenia Zero

Moje pytanie brzmi: jakim cudem klima mogła działać w poprzednie lato, a teraz na wiosnę okazać się pusta? Czy istnieje jakiś mechanizm wyrzutu czynnika z układu? Czy sprężarka może się nie załączyć jeśli układ jest "pusty" ale szczelny?

Pytanie drugie: wiecie co ją boli?

Data dołączenia
    Jul 2016
    Miasto
    krakow
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez chemikLO Pokaż post
    Cześć! Mój problem z klimatyzacją zaczął się tej wiosny, kiedy to zapragnąłem użyć klimy pierwszy raz po zimie. Nie włączała się. Tak, przyznaję, młody jestem, jeździłem zawsze autami bez klimy i nie wiedziałem, że w zimie też radzą klimy używać. W poprzednie lato działało rewelacyjnie.

Zajechałem do warsztatu, mechanik zbadał szczelność (20bar pod azotem) - szczelna. Sprawdził czynnik - pusto. Czynnik został uzupełniony, "będzie pan zadowolony".

Sprężarka załącza się, wentylatory się obracają. Problem polega na tym, że po tygodniu zauważyłem, że klima syczy od momentu załączenia. W obawie o to co to może być i bojąc się ubytku gazu (a drogi jest), skonsultowałem z mechanikiem, który się tym zajmował - powiedział że tak czy inaczej, klimy trzeba używać. No to użyłem wczoraj - załączyła się, ale nie było efektu chłodzenia Zero

Moje pytanie brzmi: jakim cudem klima mogła działać w poprzednie lato, a teraz na wiosnę okazać się pusta? Czy istnieje jakiś mechanizm wyrzutu czynnika z układu? Czy sprężarka może się nie załączyć jeśli układ jest "pusty" ale szczelny?

Pytanie drugie: wiecie co ją boli?
    Masz gdzieś nie szczelność bo od tak by gaz do zera nie zszedł u mnie bo nabiciu i sprawdzaniu szczelności (100%) przez 2lata tylko zszedł 150gramu czynnika osuszacz wymieniłeś też się powinno wymienić koszt w granicy 80 zł jeśli masz możliwość oczyścić wszystkie rurki od klimy nawet łącznik który wychodzą od sprezarki. Jak zauważysz zielony nalot osad to znakiem tego że klima jest nieszczelna. Dlatego też radzę wyczyścić dobrze te wszystkie rurki od klimy. Ostatnie co sprawdź czy jak załączysz klimę czy osuszacz jest lodowaty.

Data dołączenia
    Aug 2014
    Miasto
    WX
    Auto
    Inne
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    11 razy

Domyślny

Pytanie tylko czy kolega nabijał klimę czynnikiem z kontrastem czy nie. Jeżeli nie to nic nie znajdzie

Data dołączenia
    Jul 2016
    Miasto
    krakow
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez vwbacardi Pokaż post
    Pytanie tylko czy kolega nabijał klimę czynnikiem z kontrastem czy nie. Jeżeli nie to nic nie znajdzie
    Słuszna uwaga ale myślę że jak toś mu nabijał klimę to i kontrast(olej) także nabił przecież by zatarł sprężarkę przez to. Myślę że aż takich jaj sobie nie urządzają w warsztatach.

Data dołączenia
    Jan 2011
    Miasto
    Płock !
    Auto
    Audi z Q
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0 TDI PD BMM (140KM)
    Podziękował
    25 razy

Domyślny

Olej a kontrast to są dwie różne rzeczy

Strona 144 z 161 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146154 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Tags for this Thread

Zasady postowania