z tych opon jeśli chcesz wytrzymałą która pojeździ to na pewno odrzuć rainexperty bo znikają w oczach ;)
z 1) i 3) jak wybierzesz na pewno bedziesz zadowolony
Printable View
Witam.
Mam taki problem że kupiłem opony do Audi a3 8p w rozmiarze 215/45 r17 a z tego co wyczytałem na forum to powinienem kupić 225/45 r17. Może ktoś mi wyjaśnić jak dobiera się te rozmiary? Zimowe opony miałem 205/55 r16 i kierowałem się tym obrazkiem dobierając opony na alufelgi w rozmiarze 17". http://www.opony.com.pl/informacje/i...-felgi-900.jpg
Porównując wielkość opony do koła widać że brakuje te 10mm. Czy da się jeździć na takich oponach jakie kupiłem? Czy od razu kupować nowe?
Taka różnica w wielkości koła nie będzie problemem.
Na necie masz masę kalkulatorów opon/kół. Możesz sobie wpisać i przeliczyć różne warianty. W twoim przypadku różnica obwodu koła, a tym samym różnica wskazań prędkości przy 215/45 a 225/45 to całe 1,4%. Nie odczujesz tego.
Już właśnie sprawdziłem i różnica to jest trochę ponad 1km/h przy prędkości 100km/h. Poradź mi jeszcze tylko, czy szerokość opony 215mm to nie za dużo?
Jak 215 może być za dużo skoro rekomendowana przez producenta szerokość na lato przy 17 calach to 225? Oczywiście 225 jest rekomendowane do fabrycznych felg, które mają szerokość 7,5", ale 215 w 100% też może być.
Pany jestem zmuszony kupić nowe opony w dodatku R15. Miał ktoś styczność z takimi ? zależy mi na tym aby b.dobrze trzymały na suchym i mokrym
http://allegro.pl/4x-195-65r15-91h-d...se-i6144403170.
http://allegro.pl/4x-opony-195-65r15...201535760.html
Ja do swojego kupiłem "vredestein" 195.65 r15 i jestem z nich zadowolony dałem za sztukę 190 zł
W zeszłym roku kupowałem do Audi takie opony Kleber http://kup-najtaniej.pl/prod-opony-c...-r15-91-h.html. Bardzo dobrze trzymają się drogi. Miałem okazję jeździć kiedy padało i była plucha, a także w słońcu na suchej nawierzchni.
"Quadraxer marki Kleber o wymiarach 195/65 R15, 91 H - opona całoroczna "
1.Temat jest o oponach letnich,więc ?.
2.Chodzisz w obuwiu całorocznym ?.
Opona ma bezpośredni wpływ na nasze bezpieczeństwo i nic tego nie zmieni.
Jak wysoko je cenisz ?.
Nie wracajmy do czasów komuny i maluchów :).
Ps.
U mnie Uniroyale ReinExpert -y 195/65/15 po przebiegu ok.15k km(2,5 sezonu i ok.30% na mokrym),mają ok.6mm bieżnika ale ...... biją i praktycznie nadają się do wymiany :mad: !.
Zainwestuję w bezpieczeństwo i chyba kupię zimą Continental-e.
Te 2,5 miesiąca (od listopada zimówki) jeszcze wytrzymam.
Witam wszystkich szukam opon letnich w rozmiarze 195/65/r15 91h. Rocznie robię około 10 tysięcy km, niedużo ale często podróżuje z żoną oraz dzieckiem dlatego zależy mi na bezpieczeństwie. Szukam opon z górnej półki w cenie 900 zł za komplet. Auto Audi A3 1.9 tdi 130 km. Zależy mi na dobrym zachowaniu opony na mokrym jak i na suchym oraz aby bieżnik nie schodził zbyt szybko. Moje typy to:
Goodyear Efficient Grip Performance
Pirelli Cinturato P1 Verde
Dunlop Sport bluResponse
Continental ContiPremium Contact 5
którą z tych opon polecacie?
I jeszcze jedno: kiedy najlepiej kupić opony letnie aby cena była jak najmniejsza? Przełom grudnia/stycznia?
I czy opona wyprodukowana w 2014 roku będzie ok czy szukać młodszych?
@ KLIMA, jezeli chodzi o opony dlugodystansowe to moge jak najbardziej polecic opone Michelin Primancy HP, ja na tej oponie przy rozmiarze 225/45 R17 zrobilem ok 70-80 tys km + ktos jeszcez wczesniej jezdzil 1-1,5 roku na niej wiec liczyl bym ze mozna zrobic 100 tys przy tym rozmiarze, jest zawsze jakies ale :) Guma po 4 latach traci swoje wartosci i juz nie trzymie tak jak powinna na zachodzie sie mowi 4 lata od daty produkcji i jest do wymiany. Wiec w twoim przypadku bylo by bez sensu kupowac droga opone ktora zrobisz 100tys km jak po 4 latach bedziesz mial 40 tys zrobione w roku (lato/zima) czyli tak naprawde zrobisz na niej przez 4 lata ok 24 tys km.
W twoim przypadku szukal bym czegos z sredniej gornej polki zeby nie bylo za drogie.
Ja zakupilem 2-3 lata temu Goodride SV208 ale z wszystkimi dodatkami tzn wzmocnienie bokow opony i max ladownosc jaka byla, i mozna powiedziec ze jestem zadowolony, niestety szybciej sie sciera niz Michelin i po 2-3 latach i ok 3-4 mm bierznika na sliskiej nawierzchni juz sie nie za dobrze zachowuje ale ale byla jakies 65% tansza niz Michelin.
Kiedy kupic? w twoim przypadku jak malo jezdzisz to kupic jak najmlodsza opone zeby guma nie byla stara.
Nie mogłem znaleźć Michelin Primancy HP w odpowiednim dla mnie rozmiarze czyi 195/65/r15. Czyli mówisz że w moim przypadku nie ma co wydawać pieniędzy na opony z górnej półki. Hmm, macie może jakieś propozycje opon z górnej średniej półki która byłaby ok?
Tutaj test ADAC z roku 2014 z oponami letnimi w rozmiarze 195/65/R15 V
https://www.adac.de/infotestrat/test...cePageId=31821
przetlumacze moze cos:
Trocken = Sucha nawierzchnia
Fahrverhalten zachowanie opony (suche) Fahrsicherheit bezpieczenstwo Bremsen hamowanie Nass mokra nawierzchnia Bremsen hamowanie Aquaplaning-längs aquaplaning wzdluz (na wprost) Aquaplaning-quer aquaplaning poprzeczny Handling zachowanie opony (mokre) Kreis/Seitenführung okrag/zakret (mokre) Geräusch/Komfort halas/komfort Innengeräusche halas w srodku Außengeräusche halas na zewnatrz Kraftstoffverbrauch spalanie Verschleiß zuzycie ADAC Urteil ocena ogolna ADAC
I teraz jest do powiedzenia ze czym nizsza ocena tym lepsza tzn. 1.0 to jest najlepsza 5.0 to by byla najgorsza
Jeszzce sa tam % np 20% do ogolnej oceny to ogolna nawierzchnia a 40% to mokra nawieczchnia
Sorki ale nie mam polskich znaow.
Mam nadzieje ze komus pomoglem :)
Czy ktos uzytkuje Parady Spec 2? Jak sie maja opinie z internetu do rzeczywistosci? 225/40/18
znajomy je miał i mówił że to rewelacyjna opona(kleiła się bdb) ale znika w oczach i to jest jej największy mankament niestety
Kumpel ma w Audi 80 quattro 4.2 biT i mówi że na suchym kozak ale na mokrym jeździ osrany bo słabo trzyma...
Przy okazji opon 225/40/18
Co bardziej polecacie federal ss595 evo czy nexen n8000/n fera sui ?
To co innego co bedzie lepiej kleic tez na mokrym? W necie pisali, ze na mokrym dobrze sie lepi, wlasnie dlatego pytam :P.
Powtarzam jeo słowa, mówił że na suchym.trzymaja mega ale na mokrym boi się szybciej jechać bo czuje jak mu auto ucieka z zakrętu...
Ja zadowolony byłem w sumie z vredestein sessanty które miałem w s3. Na mokrym trzymały super i na suchym też okk, nie zużywala zbyt mocno ta guma jak na uhp
dawids, Sessanty mam teraz i jestem zadowolony, ale szukam czegos nowego :P.
Nie wiem, to może contisportcontact 5 ?
Miałem takie kiedyś i pamiętam że.mialy miękka gumę, na mokrym super ale na suchym w upalne dni mi płynęła :( ale to już było w naprawdę ostrym wchodzeniu w zakręty
Moja turbinka właśnie jest modyfikowana przez perun turbo i jak wróci to z 210KM zrobi się jakieś 240KM, może nawet 250KM. Nm też pewnie poszybują w górę. Potrzebuję opon które będą miały bardzo dobrą przyczepność, szczególnie przy ruszaniu. Po za tym mam bardzo ciężką nogę. Jestem w stanie wydać nawet 1000zł na 2 szt byle by były rzeczywiście dobre. Rozmiar 225/18 r40.
Możliwe że wezmę Nankang NS-2R, ale puki co czekam na propozycję bo te wymienione są trochę słabe na mokrym.
Nierównomierne zużycie, jak ktoś wspomniał na deszczu płyną, jak temperatura spadnie poniżej 10 stopni to też już tak dobrze nie trzymają, ale na sucho i latem są dobre. Ścierają się szybko, bo są produkowane w Azji, a tam klimat jest inny, a co za tym idzie mieszanka też inna. Z Yokoham to S.Drivy możesz brać spokojnie do normalnej jazdy
Dunlop i Bridgestone maja miękkie mieszanki na start i potem dobrze trzymajace, a teraz pytanie możesz wydać nawet 1000, a planujesz kupić Chiński lacz za 600 zyli i czego oczekujesz po nim, bo dupy to to ci nie urwie
Na tym Nankangu mój kumpel zaczynał jazdy po torze wyglądało to tak
https://www.youtube.com/watch?v=_2oCA312nqg
Jak chcesz Chińskiego Semislika klejącego od razu i dobrego na wprost to Syron StreetRace, kosztuje połowę tych Nankangów, a można na tym nacodzień jeździć, z tym że 20 tysięcy to ty na nim nie przejeździsz w normalnym użytkowaniu i po zakręcie to ty na nim nie poszalejesz, bo ma miękkie boki
Dzieki, w takim razie moze zdecyduje sie na te polecane przez Ciebie, choc absolutnie nie upieram sie na Yokohamy, wiec moze cos innego? W cenie do dwojki z przodu :P.
Hankokki K117- opona w testach jedna z lepszych i na drodze też można to powiedzieć, to wziołem je na tor i na Jastrzebiu poległa na samym początku, z tym że było ponad 35 stopni to każda by siadła, ale najlepsze jest to że niewzruszona jak Macierewicz- w domu patrzę nic jej nie ubyło, boki nie popękały i nie było w ogóle śladów pałowania
Hankook K120- też w testach górna póła i w użytkowaniu też niczego jej nie brakuje, tylko nieco głośniejsza od K117, tą zabrałem dwa razy na tor w Alfie i robi lepszą robotę niż k117, ale na Kielcach zjadło ponad milimetr bieżnika w deszczu :P i się pęknięcia pokazały tak samo na Jastrzębiu.
Dunlop SportMax RT ta opona to jedyna wada jaką ma to szybkie ścieranie w porównaniu do dwóch z góry. Raz zabrałem na Jastrzębia w Marcu do dziś dnia się nachwalić nie mogę- lało, ale samochód jakoś tego nie odczuwał.
Wszystkie lacze do 1650 złotych, wszystkie poza K117 są użytkowane przez jeszcze kilka osób, na różnych autach i każda jest zadowolona
Od kilkunastu lat testowałem różne opony dla swoich aut. Po kilku sezonach wkońcu znalazłem opony dla siebie, opony Bridgestone. Kiedyś RE050, później już ADRENALIN RE002 i szczerze polecam. Bardzo dobrze spisują się w Dieslach z mocą 220PS + i momentem grubo ponad 400NM . Bardzo dobre trzymanie na suchym, mokrym i nie lecą przy tym w oczach.
nie ja widzialem nowiusi komplecik adrenalin w akcji na mokro i wlascicielowi tez w pamiec zapadna, ale on refleksje ma dokladnie pzeciwne do twoich, poza ekstra wzorkiem to mu sie nic nie podobalo
Przy przebiegach 5-8 tys km rocznie, jezdzie weekendowej czyli rzadkiej ale intensywnej ;) ktora guma bedzie lepsza i nie bedzie sie zbyt szybko scierala: Federal SS 595 evo czy Federal 595 RS R?
Ma ktos jakies doswiadczenia z tymi produktami?
jesli ma lepiej trzymac to r888r ale szybko schodzi ;/
Mam Chiński telefon to wiadomo
Nie no ja widziałem nowiusieńki komplecik Adrenalin w akcji na mokro i właścicielowi też w pamięci zapadną, ale on refleksje ma dokładnie przeciwne do twoich, poza ekstra wzorkiem to mu się nic nie podobało
595 RS R koleś ma w Classiku i już kilka lat jeździ weekendowo tak jak piszesz i nie narzeka, z tym że mogą wystąpić pęknięcia poprzeczne, ale to raczej nic szkodliwego, bo mu wyskoczyły po pół roku, ale ani powietrze nie schodzi, opona też trzyma jak dawniej, a od tego czasu minęły zdrowo ponad dwa lata i dość wolno się ściera
Tylko że ten laczek to mu nawet na rok nie starczy, a wywali kupę grosza, R1R na dłużej stykam a AD08R na kilka lat starczy jak już coś innego brać pod uwagę
Pany jaka guma letnia uhp będzie miała w miarę sztywną boczna ściankę ?
glibo te co podales troche drogie, wole jednak cos tanszego bo az tak duzo po torach nie zapindalam ;)
kylo1986 dzieki za info, chodza mi poglowie te gumy.
Witam,planuje zakup opon Dunlop SP SPORT MAXX RT 225/45 R17 . czy ktos ma jakies doswiadczenia odnosnie tego modelu? Zalezy mi zeby opona dobrze trzymala i nie znikala w oczach no i zeby byla w miare cicha.Jezeli jest jakas inna alternarywa to prosze o pomoc. Jeszcze pytanie co do zakupu,szukac teraz jakis jesienno-zimowych wyprzedazy letnich opon(nie wiem czy takie cos w ogole ma miejsce :) ), czy czekac na zakup na wiosne z nowego rocznika? pozdr
Zjeździłem komplet takich Dunlopów u siebie w A3, dokładnie w tym samym rozmiarze... Chyba najlepsze opony z jakimi miałem do tej pory styczność, zarówno na suchym jak i mokrym trzymają ekstra, nie kładzie się w zakrętach, generalnie zdecydowanie polecam! Jedyny "minus" to ewentualnie ścieralność, ale coś za coś.
Mam takie w rozmiarze jaki masz zamiar kupić i fakt kleją super i są bardzo ciche ale co do wytrzymałości strasznie się zawiodłem. Po jednym sezonie gdzie zrobiłem na nich może z 5tyś na przedniej osi zostało z 50% bieżnika tył praktycznie nieruszony. W tym sezonie zamieniłem przód i tył żeby się wyrównało. Wydaje mi się że po zrobieniu 20tyś będzie już ogranicznik.
Ja ze swej strony mogę polecić w tym rozmiarze Dunlop Sp Sport Maxx TT (tylko ja miałem w 225/40/18 ) i po przesiadce z Fulda Sport Control to po prostu przepaść - boki z kevlaru po prostu beton na zakrętach, mowy nie było o ugieciach; prowadzenie i cisza ale minimalnie się ścieraly; ale dla mnie nr 1. Teraz mam 19'tki Hankook'a Venus S1 evo2 K117 (Nowe A4'ki są w S1 evo2 na pierwszy montaż odziewane) i tez są dobre ale zbyt miękkie w stosunku do Maxx TT (szkoda bo nie ma rozmiaru w 19'tkach ) ale za to nie ścierają się i w deszczowe dni rewelacja.
Powiem, Ci tak; jeżeli post Kulfon'a91 i jest opis, iż bieżnik został zjechany do 50% to w moim przypadku tak nie było a nie powiem abym poruszał się jak emeryt. Jak dla mnie TT obecnie nr 1. Oponek miałem wiele i muszę z czystym sumieniem polecić. Tylko jak już pisałem, co do ścieralności to jednak mały plus poszedł by w stronę Hankook'a ale ogólnie TT są bardzo dobrą oponką. Następnym razem na pewno skłaniałbym się ku Dunlop RT2 lub GoodYear F1 Asymmetric 3.
Tylko ja mam 430 Nm z Q i może są inne odczucia ;)
a co do tych powyżej oponek to podsłuchałem co nie co od fachowców oraz użytkowników mocniejszych maszyn
którzy byli zgodni, iż te nowe pozycje w gamie modeli powyższych Producentów (Dunlop i GoodYear) są bardzo dobre i lepsze od swych
poprzedników.
Z czystym sumieniem polecam Hankook'a Evo2 K117 który może nie jest rewelacyjny ale plusy ma jak na oponkę w swojej klasie (jest również opis
parę postów tył, iż jeden z użytkowników tą K117 pałował na torze i nic nie ubyło, zerknij na jego post lub napisz do niego może coś więcej o niej powie)
Witam
Szykuję się do zakupu opon i chciałbym spytać się o waszą opinię, poszukuję opon 245/255 45/40 18, Zastanawiam się nad takimi
1. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3
2. Vredestein Ultrac Satin.
Co sądzicie o tym?