Może to wina kabla ? Jakiego VCDSa używasz ?
Może to wina kabla ? Jakiego VCDSa używasz ?
Właśnie to była moja pierwsza myśl.
805.0
No to dość stara wersja. Musiałbyś sprawdzić do którego roku auta mozna daiagnozować na tej wersji. Nie wiem czy Ross Tech ma takie info na stronie. I wtedy sprawdzić kiedy wszedł ten moduł K do produkcji ;) A najprościej skombinuj inny kabel ;)
Panowie udalo mi sie kupic bordnetz K tylko zapytalem sprzedajacego o zdjecie przekaznikow zanim przeleje pieniadze
Wyglada tak:
http://images49.fotosik.pl/1528/fe502fb57a26c319med.jpg
W porownaniu do zdjecia borda Czarka wynika, ze brakuje tych dwoch bialych.
Sprzedawca twierdzi, ze zalezy to od wyposazenia, prawda to?
Ile te brakujace kosztuja i jaki maja nr? 447?
Jakie jest prawdopodobienstwo, ze bede mial je w moim ori bordzie C?
Nie mam jak sprawdzic, autko w PL a ja w UK
No ale ten to jest full opcja, wiec powinny byc. Tym bardziej, ze u mnie sa.
Mam takie na zbyciu :)
U mnie w K też nie było :) musiałem dokupić - allegro
Oczywiście zależy to od wyposażenia. Moim zdaniem bierz bord i dokupisz przekaźniki - to koszt około 15-25zł za sztukę. Poszukaj na allegro bo jest tego mnóstwo.Sam miałem go brać ale brak funduszy :(
dobra dzieki panowie za szybka odp, kupilem po 3,5zl sztuka :)
Czy w staryych lampach bixenon z DRL ledy przygasaja po wlaczeniu kierunku jak w nowych? Czy moze to w poliftowych lampach cos jest wbudowane co za to odpowiada?
Witam, oświeci mnie ktoś kto wie o co chodzi w funkcjach zaznaczonych czerwoną ramką? Dzięki.
http://images38.fotosik.pl/1597/7052d42417737b49m.jpg
Jak uruchomiony jest tryb trasportowy to automatycznie następuję wyłączenie zaznaczonych elementów aby ograniczyć pobór prądu.
No wlasnie dlatego zaznaczona jest domyslnie deaktywacja DRL podczas trybu transportowego. Tak samo jak inne opcje sa wylaczane w tym trybie - oszczednosc.
Nie chcę otwierać nowego wątku, ale udało mi się kupić bordnetz N i chciałbym go sprawdzić przed montażem czy aby na pewno jest z nim wszystko ok, czy może ktoś z Wrocławia ma taką możliwość?
A jak go chcesz sprawdzić nie podłączając do samochodu?
Ok źle sprecyzowałem pytanie, szukam kogoś z komputerem kto już wymieniał bordnetz, ja nie chciałbym czegoś przypadkiem uszkodzić.
u siebie mam 8P0-907-279-F: 23 Byte (Highend), który praktycznie PRAWIE wszystko obsługuje w tym bi-xenon, lampy led tył/przód, C/L Home itp... Chcę go wymienić aby mieć doświetlanie zakrętów przeciwmgielnymi ale mam pytanie czy w wersji 8P0-907-279-K lub P 30 Byte (Highend) lub innej jest mozliwość zakodowania świateł drogowych jako świateł do jazdy dziennej z jednoczesnym ich przyciemnieniem?
W moim K mam zakodowane funkcje swiatel LED jak w polifcie. Czyli jak wlaczysz xenon to DRL przygasaja.
A co do F to mozna w nim zakodowac Coming Home ale nie mozna Leaving Home. Sprawdzone na dwoch przypadkach.
mój F ma aktywne CH jak i LH - dlaczego: nie wiem :D co do końcówki K lub P - ja nie mam xenonów tylko napisałem że sterownik by je obsługiwał gdyby były - moja wina bo nie sprecyzowałem, dlatego pytam czy jest funkcja zakodowania drogowych jako dzienne ze ściemnieniem bo spotkałem się z takim bordnetz w zwyklych lampach /ale nie w 8P/
W swoim F w adaptacji mozesz wejsc w Leaving Home i ustawic czas? Jesli tak to bardzo dziwne, ze dwa te same moduly maja inne opcje... Choc wiem, ze juz takie rzeczy sie zdarzaly na w Leonie.
W tym temacie sa screeny z mojego K, poszukaj, bo ja nie kojarze.
Bo nie ma nic dalej.
raczej brak plików l-code we VCDS-ie
Trochę to dziwne bo u mnie nie działa leaving home na bordzie F no i nie tylko u mnie.
Ja mam fabrycznie CH i bord wlasnie F
My piszemy o Leaving Home a nie Coming Home.
Oczywiście miałem na myśli C/L myślałem, że te funkcje nie występują osobno.
Mam zarówno C jak i L na boardzie F
Da sie zakodowac obie opcje. Tez miałem problem bo wywołało error ale sobie z tym poradzilem.
Robiłem tak : kodowalem clh , podniej pin od CL/Home na wlaczonym zaplonie dotykamy Jednorazowo do masy ,
Pózniej chyba jeszcze Basic settings login i dopiero adaptacja.
Jak wyżej tez miałem z tym problem żeby aktywowac obie funkcje ale sie udało niestety nie mam już F i nie mam wam jak tego sprawdzić
Sent from my iPhone using Tapatalk
Spoko rozumiem że kabel którym dotykasz do masy to ten kabelek który idzie do przycisku bo ja mam zrobione jak fabryka robiła z działającym przyciskiem (thx to czaro10)
Dzisiaj akurat mamy spota to sprawdzę to.
Kupilem borda K ale nie doczytalem o przyszlo bez przekaznikow . Czy ma ktos moze foto lub liste Jakie maja byc?
Widzialem to wczesniej na forum ale nie pamietam w czyim temacie I nie moge znalezc.
Nie chcialem zakladac nowego tematu bo to w sumie o bordzie I moze sie komus przydac w przyszlosci
2 strony temu
http://img191.imageshack.us/img191/3866/51177137.jpg
Witam,
Panowie przejrzałem forum w głąb i w szerz i na nurtujące mnie pytanie ostatecznej odpowiedzi pewien nadal nie jestem.
Reasmując jesli mam audi A3 8P przed-liftowe na reflektorach halogenowych z żarówkami H7 i zakupie ori lampy xenon (nie bi-xenon), wymienię sterownik bordnetz (bo mam z literką B który nie obsługuje xenonów), przepiszę do niego stare kodowanie i dodam obsługę xenonów to wszystko powinno działać. Rozumiem ze wtyczki do reflektorów będą pasować. Czy po poprawnym zakodowaniu nie będę miał błędu na FIS'ie z przepaloną żarówką ? Brakującym elementem będą oczywiście czujniki na wachaczach i spryski w zderzaku ale to ryzyko biorę na siebie.
Pozdrawiam
tak, masz rację że bordnetz jest elementem koniecznym i w tej materii wystarczy zakodować tak jak poprzedni + dorzucić(włączyć) xenony :) (przy okazji mam borda obsługującego xenon jakbyś chciał, rev.A)
ale odnośnie montażu xenonów masz zupełnie inny, osobny temat (tutaj powiem Ci tylko tyle że wtyczki są inne)
jeśli montujesz zwykłe xenony to jak pisze Miro wtyczki są p&p, inaczej ma się co do bi-xenomów tam musisz zmienić wtyczki lub zastosować adaptery ale z tego co piszesz to zakładzasz zwykłe więc nie będzie problemu,natomiast co do borda to proponuje się zastanowić nad kupnem jakieś bogatszej wersji bo sam kiedyś zmieniłem na C do xenomów i teraz przydało by się coś lepszego np. K lub N
A bord z koncowka N podjedzie bez problemu do "starej czyt. przedliftowej" A3-ojki ?
---------- Post dodany 27-07-12 o 13:32 ----------
Juz widze ze podejdzie, wg. ETKI moj bord wycofana lata swietlne temu a sterwoniki z kolejnymi literkami to nowe rewizje które zastępują stare :)
Wszyscy w tym temacie wymieniaja na nowsze, dlaczego u Ciebie ma nie dzialac?
Wprowadzilem Was w blad, mam D, a nie F dlatego mam to C/L Home.
Mam niestety problem, poniewaz podczas proby adaptacji czujnika zmierchu na zamykanie szyber dachu podczas deszczu wysypalo mi sie kodowanie. Generalnie bord dziala prawidlowo, ale zwraca blad kodowania razem z gatewayem. Dodatkowo do kodowania borda nie mozna sie dobic - zwraca blad komunikacji. Idzie go jeszcze uratowac czy pozostalo polowanie na K/N?
Czy te 30 bitowe nie maja problemow z Coming home tak jak F?
czy masz prawdziwy czujnik deszczy/zmierzczu czy "oczko" w lusterku wstecznym?bo jak masz oczko to mozesz kupic N i tak to nic nie pomoze.wspominali na forum ze mozna wykonac flshowanie borda ale to jest ryzykowne i moze udac sie a nie musi.lepiej zakup sobie lepszego borda bo komunikacje bedziesz mial po rozlaczeniu aku.
Nie no - mam oczko i wiem, że nie zrobię z niego czujnika deszczu. Po prostu na forum funkcjonował temat czujnik deszczu/zmierzchu i wprowadził mnie trochę w błąd podobnie jak Ciebie z reszta. Chcę kupić N bo D, który mam jest też chyba rzadko spotykany - a przy okazji dojdzie opcja do kodowania paru rzeczy.
Tego Twojego ostatniego zdania nie skumałem - komunikacja z uwalonym bordem uwalonym wróci po odłączeniu akumulatora? Czy to tyczyło się nowego zamontowanego?
Czy mogę o wskazówki prosić jak można flashować borda? Nie mogę znaleźć na forum, a w sumie chętnie bym spróbował przed wymianą, bo mógłbym go jeszcze sprzedać.. VCDS/VCP wystarczy do tego?
Ile mniej więcej wychodzi Was zakup kompletów przekaźników do N/K?
BTW. Gdyby miał ktoś możliwość zakupu D to jest to dość bogaty bord tylko, że 17 bitowy.
Miałem na nim C/L, Halogeny, Xenon itd.
Strasznie nie chcesz szukac, w tym temacie sa screeny jak pisalem 2 razy przez PW.
http://img845.imageshack.us/img845/4112/byte23k.th.jpg
W F tego nie ma.
wynika z tego ze F nie ma tylko Fisa rozbudowanego i doswietlania zakretow ?
I obslugi ledow od polifta. I inne mniej wazne.
w F nie da sie jeszcze np wylaczyc kierunkow w blotnikach co jest bardzo przydatne po zalozeniu przodu od polifta i zmianie lusterek z kierunkami
Można wyłączyć. U siebie przypadkowo to zrobiłem i potem dochodziłem 1,5h gdzie to jest. Bardzo mało intuicyjny opis w VCDS i teraz nie pamiętam, ale postaram się to odnaleźć i tu wpisać.
jesli tak to przepraszam i prosze o usuniecie tych postow, ale myslalem, ze to tylko od K w gore bylo.
wpis w vcds bardzo jasny, pisze z glowy
side turn lights not installed
side turn lights not installed - to nie jest ta pozycja - poszukam dopiszę.
Sprawdziłem - Bajt 23 bit 7 - zaznaczone wyłącza boczne kierunki