Ktoś wycinał katalizator w 1.6 97' ?? bo widze ze rozmowa toczyla sie miedzy 1.8 a 1.9 :P zastanawiam sie nad jego wycięciem no i wstawieniem tłumika przelotowego,co mi doradzacie?
Printable View
Ktoś wycinał katalizator w 1.6 97' ?? bo widze ze rozmowa toczyla sie miedzy 1.8 a 1.9 :P zastanawiam sie nad jego wycięciem no i wstawieniem tłumika przelotowego,co mi doradzacie?
OooO a co to za roznica czy to bedzie 1.6 czy 1.8?
Ja wycinalem z 1.6, zrobilo sie glosniej i przyjemniej podczas jazdy, wstawilem rurke w obudowie kata i mam mniej problemow niz na rozklepanym katalizatorze.
Dzwik troche metaliczny, ale brzmi lepiej niz brzeczaca ceramika w kacie.
no własnie chyba jest roznica, nie wiem czym jest spowodowana ale ja mam wstawionego kata i jest lipa jak silnik jest zimny, dzwiek metaliczny jak mialem sama puszke tez mnie denerwowal strasznie, dlatego zastanwaim sie nad wspawaniem ori kata uzywanego i moze sie pozbede tego dzwieku.
Dokładnie jest tak jak piszę kolega.
ps. nie spodziewaj się jakiegoś kopa mocy bo go nie będzie. Jeśli miałeś zabitego kata i wstawisz rurke/strumienice to może coś poczujesz. Kata sprzedasz za około 80zł. Jeśli trafisz na ogarniętego gościa to tak jak u mnie wytnie z kata gniazdo na sondę lambde i wspawa je w rurke/strumienice. Wtedy wymiana jakby coś będzie łatwa.
Co do ceny:
Ja za założenie nowego oryginalnego tłumika zamiast "sportowego" komina + powyżej opisany zabieg z strumienicą zapłaciłem 60zł (cena normalne nie żadne znajomości).
Pozdrawiam
Kolego wstawiajac sama puszke bez wnetrznosci czy nawet rurki bedziesz mial zachwiany ciag nieoczyszczonych spalin i to nie ma prawa nie dzwonic, mozna miec rurke w obudowie zeby choc przeglad przejsc.
Jak kat smierdzi jajkami i dzwoni to czas na wymiane bo zapcha ci nastepne tlumiki o ile jeszcze tego nie zrobil.
A jaki jest sens kupowac uzywke i zamieniac ze starego na stary skoro katalizator spelnia swoje zadanie przez max 100 000km a pozniej jest tylko blokerem dla spalin i nie spelnia swojego zadania.
dodam od siebie - w poprzedniej A3 1.8T wyciąłem kata i więcej tego nie zrobię z powodu smrodu spalin jaki się dostaje do auta podczas jazdy z otwartą szybą.
zle mnie chyba zrozumiales, mam wspawanego kata(zamiennik) na ktorym jest zrobione oklo 7tys, od samego poczatku jest głosny, jak sie nagrzeje przestaje wydobywac brzydki dzwiek ale na zimnym silniku masakra, stad chec wspawania oryginału bo tak polecał tłumikarz, chyba ze ktos wie jaki dobry zamiennik wstawic lub wstawial taki u siebie i moze polecic.
A ja dodam od siebie, że mam wykruszonego ładnie kata (pozostała sama obudowa) i nie wystepuje żaden metaliczny dźwiek ani nie śmierdzi spalinami podczas jazdy z otwartymi szybami. Może po prostu ktoś ci zrobił małą dziurke w rurze/puszce i dlatego smierdziało.
Pzdr :)
Czyli z tego co rozumie, jeżeli wstawie strumienice to powinien sie pojawic świst moze nawet i metaliczny, ale bez chociażby samej puchy z kata przeglądu moge nie przejsc? Aha i dla samej ścisłości, kompletnie nie chodzi mi o podwyższanie mocy żeby tylko spalanie nie wzrosło
Helo Audimaniacy.
Mam pytanko, wyciąłem kata i tak jakby od tego momentu wzrosło mi spalanie tak do ok. 8,5-9 litrów ropy w mieście..
Czy ktoś z Was zanotował większe spalanie bo wywaleniu katalizatora? Wypowiedzcie się proszę bo nie wiem gdzie szukać przyczyn.
z moich doświadczeń wycięcie kata nie ma wpływu na spalanie, moj stary poczciwy AHF cz z katem czy bez spalał tyle samo
Mam pytanie odnośnie wyciecia tego całego katalizatora
przewertowałem cały ten wątek gdyz sam sie przy okazji naprawy srodkowej cześci wydechu zastanawiam czy go nie wywalic niby lepiej sie zbiera i nie jest głosniej ale
glacu napisał
czy w dieslu tez faktycznie te spaliny jakos sie przedostaja i smierdzi przeciez to jest tylko wspawanie rury i dalej powinno byc wszystko szczelne ;/;/ skad to ucieka????
i jeszcze od przeciągu tych dwoch lat zmieniło sie cos z przegladami i wspawaną rurą dalej tak tępią na przeglądzie ???
czy lepiiej miec ta rure w obudowie????
Witam wszystkich.
Ja mam pytanie odnośnie całości tego wątku. Każdy tutaj wrzuca coś od siebie, jednak te fakty, niepotwierdzone informacje i dezinformacje niestety tak mi się nakładają po przeczytaniu tematu 3razy, że myślę, że nie byłoby grzechem, poprosić kogoś, kto się czuje w tej tematyce biegły, aby w jednym poście zebrał wszystkie pozytywy i negatywy usunięcia katalizatora, oraz co w tym celu trzeba zrobić i na co go zamienić. Koszty też mile widziane, chociaż sądząc po tych które padły, to całość nie jest droższa niż 100zł ;)
To jak, ktoś się podejmie? :]
Hmmm...przeszukałem wątek i oprócz stwierdzenia : dotyczacego drugiej sondy lambda (która niestety posiadam w swoim modelu;) nie znalazłem zadnego innego rozwiazania a szukuje mi się wycięcie kata który sie juz posypał. Mam zamiar wstawić tam tłumik środkowy przelotowy tylko nie wiem czy sonda nie bedzie świrować?:(
Macie może jakies pomysły w tym temacie?
Doczepię się do pytania, bo mam właśnie problem z drugą sondą. Co kilkaset kilometrów dostaję błąd "wydajność katalizatora poniżej minimum". Wie ktoś co można na to poadzić? Może ktos rozwinąć temat z oszukaniem sondy?
Da się to jakoś rozwiązać, czy poprostu musze wstawić katalizator?
Pozdrawiam.
Drugą sondę lambda można oszukać wspawując przedłużkę i dopiero w nią jest wstawiona sonda lambda - dokładnie chodzi o zmniejszenie przepływu.
Obrazowo pisząc wspawuję się rurkę i w niej dopiero jest sonda, żeby była dalej od strumienia.
SIEMKA TO W SUMIE PO TYCH WYPOWIEDZIACH NIE WIEM CZY WYCINAĆ :/ MAM SILNIK 1.8 125 KM I NIE WIEM CZY BEDZIE RÓZNICA W MOCY I DZWIEKU ?? NIE CHCE ZEBY MIAŁ POGŁOS Calibry :) prosze o pomoc jak ktos miał z tym do czynienia POZDRO
Powiem ci że ja już kupiłem swoją A3 też 1.8 125KM z wyciętym katem. Dźwięk mi się podoba bo warczy ładnie w porównaniu z kolegami z klubu ale... jest taki problem że ja w miejsce kata mam włożoną siatkę elastyczną, fachowo nazywa się to łącznik układu wydechowego i tą otóż siatkę w ciągu roku już 2 raz wymieniałem bo się przepala i wtedy to auto ryczy jak smok. Gdyby ona była troszkę dalej zamontowana to może by tak nie było a tak to ona idzie na pierwszy rzut i ten wszystki syf te spaliny i w ogóle to przepalają bo to taka plecionka lipna. Ale dźwięk jest ok jak jest siatka ok. Nie powiem jak z mocą bo nie miałem okazji jeździć 1.8 z katem. Pozdro
Na wstępie przepraszam za odkop. Po przewertowaniu całego wątku mam pytanie odnośnie wspawania rurki w pustą obudowę kata., czy wtedy też będę miał jakiś problem z sondą? czy porostu dalej będzie ona na swoim miejscu w kacie i nie będzie mi sprawiać problemów?
Z góry dzięki za odpowiedz
Paco w 1.6 masz jedną sondę przed katem, więc nic nie trzeba kombinować
Świetnie, dzięki za odp! :)
tutaj jest wszystko opisane http://forum.a3-club.net/showthread.php?t=5290.html
odgrzeje kotleta zeby nie zakladac nowego watku :)
ktos ma jakies dojscie do kogos kto skupuje katalizatory ?
bede chcial puscic swoj z ahfa za pare dni :)
ja też odgrzeja kotlacika:) Potrzebuje kata do swojej niuni.. Jest za głośno. Może ortiętojecie sie czy kupic na allego uzywany czy jakis nowy zaminnik?? Może jakies propozycje??
Po co Ci kat?? Ja jeżdżę bez i jakoś głośno nie jest :))
wieku nie porównuj jazdy dieslem bez kata z benzyna.
W benzynie jazda bez kata jest bardzo odczuwalna.
a sorry nie zauważyłem :( mój błąd przyznaję się
ależ nic nie szkodzi:D Może jakies propozycje??
Ja mam propozycje, mam zamiennik kata z 1.8 razem z całym DP i jeśli jesteś zainteresowany to daj znać na pewno się dogadamy i będziesz zadowolony.
Panowie,a więc podsumowując jeśli chodzi o Diesla. Możemy wyciąć katalizator,sprzedać go na złomie,w to miejsce wspawać rurkę i mieć ewentualne kłopoty na przeglądzie. Lub wykruszyć środek katalizatora,nie mieć nic ze złomu i mniejszy problem na przeglądzie?
Dokładnie.
A jakby założyć strumienice zamiast kat?? Opłaca się to? Jakaś róznica jest?
Pozdr;)
Ja mam tłumik przelotowy zamiast kata,ale jest to w podobieństwie strumienicy.Badziew jakich mało,na zimny głośno jak holera!nie polecam.W najblizszym czasie wsadze katalizator oryginał
W AGN na przyrost mocy nie licz. :P No chyba, że masz całkiem zapchany katalizator.
Różnica jedynie taka, że na pewno będzie głośniej.
Nie licze na przyrost mocy:P Tylko poprostu nie mam co wsadzić na miejsce kat., a rury na pewno nie dam! A jeśli chodzi o głośność auta to nawet fajnie:P
Czasem sie zastanawiam czy nie lepiej było wsadzić zwykłą rurę zamiast tego tłumika:)głosno nie znaczy fajnie.Ale chyba sam musisz sie przekonać
Znaczy sie nie mówie, ze fajnie jak by mi buuuczał tak że po przejechaniu 1km wysiąde z auta i nie będe nic słyszała, tylko fajnie jak by miał taki lekki basowy dźwięk. I właśnie wacham się teraz między strumienicą, a samą rurą. A i jeszcze jedno czy to prawda że po zdjeciu katalizatora i wstawieniu strumienicy lub rury trzeba będzie go podłączać pod kompa w celu ustawienia tam czegoś??? I czy sonda nie bedzie mi wariować czy coś??
W AGN nic nie będziesz musiał podpinać bo masz sondę przed katem tylko więc żadnego błędu ci nie będzie wywalać. Wiem bo sam mam założoną strumienicę i jest ok.
patrys173 to jak masz założoną strumienice to możesz mi co nie co o niej powiedzieć czy opłaca się ją zakładać czy nie?? I czy przy założeniu jej nie trzeba np wymieniać jeszcze tłumika końcowego czy coś??:) Bo ja się zabardzo nie znam na tym więc pytam o jakieś rady.
Tzn nie wiem jaka jest jazda z katem bo już jak kupiłem auto to miałem strumienice założoną tylko zmieniałem na inna w obudowie kata bo się czepił mi na przeglądzie. Napewno jest głośniej troszkę bez kata. Myślę że nie trzeba końcowego tłumika wymieniać bo po co. Ale niech najlepiej ktoś inny się wypowie kto jest bardziej już ogarnięty w temacie. :P
No właśnie też myślałam na strumienicą w obudowie kata. Słyszałam jeszcze że po zmianie kata na strumienice spada "moc". Czy to jest prawda??? Wypowiedzcie się na ten temat bo ja osobiście zabardzo nie znam się a chciała bym założyć ta strumienice tylko nie wiem jakie są tego plusy i minusy???
Gdzieś na forum czytałem kiedyś jakiś artykuł że w przypadku wycięcia kata w 6% samochodów moc wzrosła, 34% zmalała a w 60% pozostała bez zmian.
No właśnie i boje się żeby mi nie zmalała ta moc:(
Jeśli robić to najlepiej udać się do ogarniętego tłumikarza i robić kompletny wydech.
Co do różnicy w mocy to raczej jej spadek jeśli w ogóle będzie to będzie niewielki, a w zamian autko powinno lepiej się wkręcać na obroty.
ja u siebie wymieniłem kata na strumienice moc i tak mam mało ale różnicy zero miunusy to straszne buczenie przy prędkości 110/120km :( plusy moze troszkie lepiej słychać tłumnik na zewnątrz
Ok jak narazie wszystko wiem. Dziękuje wszystkim za porady:)
ja ma sama rure wstawiona i buczy... i mnie denerwuje i chce to zminic.. Wacham sie pomiedzy strumiennica a katem org. z demontarzu.. Jak zamontuje kata to wiem ze moc spadnie bo to logiczne ale chyba wole mniej mocy ale cichą jazde.. a do strumiennicy nie mam przekonania bo chyba bedzie tak samo..
Jest tu ktoś na forum, kto zamontował powtórnie kata do TDI bo mu za bardzo hałasowało?
wiam w przyszłym tygodniu wybieram sie na wywalenie kata i teraz mam pyt. czy jak go wykruszę to na skupie kupią mi te okruchy czy raczej kat powinien byc w calosci ???