Co tam producent dedykuje do Twojego silnika dokładnie w ksiażce serwisowej ?
To jest podstawa, API, ACEA i wskaźnik sapsów tzw. popiołów.
Nastepnie pasuje dopasowac lepkosć do warunków i stanu silnika.
Printable View
Co tam producent dedykuje do Twojego silnika dokładnie w ksiażce serwisowej ?
To jest podstawa, API, ACEA i wskaźnik sapsów tzw. popiołów.
Nastepnie pasuje dopasowac lepkosć do warunków i stanu silnika.
WAUZZZ
Jesli chcesz wymieniac olej co 20tys to potrzebny ci jest typu LL o podwyzszonej ilosci TBN, generalnie i tak nie daje ci to gwarancji ze po tych 20tys nie bedzie syfu w silnku ale zawsze jakas wieksza szansa na to jest. Motul 8100 5w30 x clean, Millers XF longlife 5w30 ewentualnie Mobil 1 ESP Formula 5w30. Jesli zdecydowalbys sie jednak zmieniac ten olej maks co 15tys a nawet czesciej, co osobiscie polecam, to Mobil 1 0w40 New Life czy tez Motul 5w40 X-cess beda dobrym wyborem.
TeeVar
Zmien mechanika tak ja Pawel pisze i zostan przy 0w40 badz 5w40.
tyciak]
LM TOP TEC 4100 5W-40 to tak naprawde polsyntetyk czy tez jak to sie ladnie teraz nazywa czesto olej w technologi syntetycznej badz olej typu HC, generalnie krzywda sie silnikowi nie stanie ale przy nastepnej wymianie jesli chcesz zostac przy przy LM ( a warto bo dobre oleje robia ) to wybierz cos SYNTHOIL w w nazwie bo to sa oleje wpelni syntetyczne w gamie LM.
PS. na pytanie PW dlaczego nie polecam marek typu Amsoil, Millers ( a polecam jak widac czasami ) itp. odpowiedz brzmi: staram sie polecic olej dobry i wmaire latwo dostepny dla kazdego, po co komus olej na ktory czesto musi czekac niewiadomo ile albo zrodlo jego pochodzenia nie jest do konca jasne, pomijajac juz fakt ze wieksozsc uzytkownikow jak widzi nieznana mu nazwe plus wyzsza cene za dany produkt to zwyczajnie go olewa ;) , jak pokazuje castrol i jego wyniki finansowe grunt to reklama :D .
Na stronie www.vagtech.otwarte24.pl Motul Specific 505.01 5W-40 jest za 150 złotych,nie jest to jakoś za tanio?
Dla porównania na stronie www.intercars.com.pl ten sam olej kosztuje 207zł.
TeeVar Zmień zmień, bo facet nie ma pojecia o swojej robocie. Z tym 8100 to też nie najszczęsliwszy pomysł. Powinien być raczej Specific 505.01.
pAfCiO87 Intercars to najsroższy dystrybutor czesci jaki może być. W dodatku mam przypuszczenie graniczace z pewnością, że nie zaopatrują się w Motula u producenta, tylko przez pośrednika. Stąd takie ceny. Odezwij się na priv. Będziesz miał Motula w fajnej cenie i z pewnego źródła.
dodam tylko ze moja a3 jest z 2001roku i ma juz przejechane 210 tys wiec myslalem ze ten olej wystarczy w zupelnosci. wedlug zalecen ma specyfikacje 505.01 wiec chyba wszystko powinno byc ok.
Bardzo dobry olej masz nic nie zmieniaj.
ok dzieki wielkie. zobaczymy jak sie bedzie spisywal. po paru tysiaczkach wypowiem sie czy warto go lac:)
Witam, chciałbym sie was poradzić jaki olej mam zalać:) ja sie nie znam wiec najpierw chce sie zapytać ludzi którzy interesują sie i mają a3 dłużej ode mnie. Ja swoją kupiłem niecały miesiąc temu i jak każdy przy zakupie musze powymieniać wszystkie filtry i płyny. Moja a3 to 1.9 TDi 1999 r. 90 km AGR. Tak więc jaki polecacie, czytałem w tym temacie ze najbardziej jesteście za Motulem wiec tego chce też i ja zalać:)
Tylko nie wiem jaki u mnie był olej wlany, niby jest naklejka przyklejona i pisze na niej Castrol Magnatec Diesel 5W30 tylko nie wiem czy mam w to wierzyć czy po prostu ktoś sobie taką wypisaną naklejke przykleił aby przy zakupie pokazać że olej był wymieniany:P
No ale cóż uwierze w to i chce zalać Motulem i dlatego pytanie do was który polecacie, na pewno syntetyk ale jaki? fajnie jakbyście wrzucili mi linki z allegro którego moge zamawiać:)
I jeszcze jedno pytanie, wiem że jest osobny temat do tego ale nie chce pisać 10 postów dlatego napisze tutaj, jaki olej do skrzyni biegów polecacie? Bo ja kompletnie nie mam pojecia co tam zalać, mało tego nie wiem jakim jest teraz zalana skrzyna:( a odczuwam lekkie opory przy włączaniu niskich biegów: 1,2 i wstecznego, 3,4 i 5 wchodzą ładnie i lekko. Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam:)
nie kupuj oleju z allegro ( chyba ze masz pewne zrodlo ) bo mozesz sie przejeachac
a co do oleju do skrzyni to zalez oryginalny VW z ASO
nie jest drogi i wiekszosc ludzi go poleca ( wiadzial bys to gdy bys wykazal troszke chceci i poszukal )
ok paweł dzięki, to z allegro nie kupie choc widze ze lubie biorą je masowo, a powiesz mi bo nadal nie wiem jaki olej do silnika najlepszy w moim przypadku? a co do oleju do skrzyni to u mnie nie ma nawet serwisu VW:( a moze wiesz jak ten olej sie nazywa?
Nawet nie chce ci sie poszukać w swoim miescie, masz serwis VW na ul Torunskiej
jesli masz 5W30 to ten olej bedzie nawet za dobry dla Twojego silnika ;)
skrzynia:
ORYGINALNY SERWISOWY OLEJ PRZEKŁADNIOWY
VW G062726A2 SAE 75W90 API GL-4.
Olej ten zastąpił olej G052726A2
okej dzieki wielkie paweł:)
to silnik zaleje raczej Motulem 8100 X-CESS 5W40 mysle ze bedzie odpowiedni:)
a skrzynie zaleje tym co radzisz, pozdrawiam
IC to oficjalny importer i dystrybutor motula w PL, też kiedyś dałbym sobie za kobietę rękę uciąć :cool: inna sprawa to jego marże
Polecam zakup oleju Motul pochodzącego wlaśnie od dystrybutora, firmy które kupują gdzieś po europie i wprowadzają do obiegu często sprzedają motula podrabianego.
Witam :) Koledzy sorki ze jesli to bylo ale znowu zapytam. Koledzy mam taki maly problem bo nie wiem jaki mam wlany olej do mojej a3 a chcialbym wymienic olej ale na jaki koledzy?? pomozcie??
sam sobie pomoz i poczytaj troszke ten watek skoro go juz znalazles!
no tak kolego wiem ze tu napewno jest ale duzo tego jest a utka mi trzeba od zaraz bo jade dzisiaj do niemic ;/
Ja zaryzykowałem i kupując auto wlałem 5w40 Tobie też taki zabieg polecam. Jeśli się boisz wlej półsyntetyk.
Ja mam swoją ASZ od prawie roku, była sprowadzona z Niemiec. Zalany miała jakiś olej 5w30. Ja zmieniłem na Castrol Edge 5w40 505.01 i nie mam z tym olejem żadnych problemów.
Teraz przychodzi termin zmiany oleju i zastanawiam się, co zalać. Po lekturze tego tematu mam jeszcze więcej wątpliwości niż przed tym.
Możecie mi doradzić, jaki olej do mojego silnika będzie najlepszy? Myślałem nad zalaniem Motul Specific 5w40 505.01, ale teraz to już sam nie wiem. Czy zarówno Castrol który mam teraz zalany, jak i ten motul to w pełni syntetyczne oleje? Może powinienem zalać coś jeszcze innego, o innej specyfikacji niż 5w40?
Nie chodzi mi o oszczędności, chciałbym dokonać najlepszego możliwego wyboru.
zostan przy tym oleju co masz i bedzie dobrze
Castrol rowniez w zupelnosci spelni wymagania Twojego silnika
5W40 Castrola to dobry olej ( dla mnie 10W40 to jakas porazka... )
a Motul polecany jest rowniez dlatego ze w porownaniu do Castrola czy Mobila jest raczej mniej podrabiany
Zostan przy tym oleju co masz, tylko nie kupuj "okazji cenowych" z Allegro
Jezu niech ktos to skasuje bo jeszcze ktos to na powaznie potraktuje, wiekszej BZDURY juz dawno nie czytalem. Nawet niechce mi sie pisac co gdzie i jak ale ten artykul to jakas nie wiadomo czemu majaca sluzyc manipulacja. Same ogolniki i wyssane z palca ( grafit moze i jest niezlym smarem ale suchy!! Nic nie pisze o wodze w oleju, o zalepianiu przez stary olej kanalow smarnych generlanie tyle rzeczy jest swiadomie pomijanych ze rece opadaja) opinie nie poparte zadnymi dowodami. Ktos wysmazyl ta bzdure podpisal jakims holenderskim nazwiskiem i wpuscil do sieci, bo jesli faktycznie ten Pan istnieje i pracowal dla Castrola to albo tam sprzatal, albo jest debilem albo na starosc mu odbilo. Jeszcze raz to napisze TO JEST BZDURA ale jesli ktos chce szybko i efektownie skatowac swoj silnik to dostal wlasnie ladny instruktaz.
hej panowie , a jaki byscie polecili olej do silnika 2.0 fsi ??? ostatnio zalany byl mobil 1 syntetyk 5w 30, czeka mnie wymiana niebawem i chcialem sie zapytac czy macie cos godnego polecenia, pozdrawiam !
koledzy mam pytanie?? czy wymienia się olej w skrzyni biegów (manualnej)?? silnik ASZ 131 KM
goDrut
Zostalbym przy mobilu 1 ale 0w40 New life
Mateusz1900tdi
Z tego co mi wiadomo to o ile nie miales jakiejś awari badz wycieku to nie ma takiej potrzeby.
Witam was. Czeka mnie wymiana oleju. Auto ma przejechane 210 000km. (1,8T 180km seria)
Ostatnie 3 lata jezdze na Valvoline Maxlife Synthetic Blend 10w-40. Doczytalem sie ze ten olej nie jest zatwierdzony przez Audi/VW.
Olej nie cieknie, i bardzo malo ubywa.
Doczytalem sie na roznym forum, ze Audi poleca oleje 502.00 Full Synthetic do 1.8T, z powodu takiego ze te silniki (do 2003) maja tendencje gromadzenia/nagar szlamu. I ze te oleje nie zapiecza sie w goracym turbo.
Druga sprawa, na stronie Valvoline polecaja mi oleje:
SynPower XL-III 5W-30
SynPower MST 5W-30
SynPower MXL 0W-30
Obawiam sie wlac synthetic poniewaz moze zaczac olej wyciekac . Z reszta mysle ze moze ten nagar szlamu rozpuscic i dac w obieg, zatykajac np pompe oleju.
Na vwvortex.com polecaja 0W-30 lub 0W-40 np mobil-1.
W ksiazce serwisowej jest napisane Synthetic.
Co zrobic? Czy poprostu szykac oleju 502.00 ?
Bede bardzo wdzieczny za wyjasnienie lub doradzenie.
Pozdrawiam!
Zdecydowanie przeskocz na pelny syntetyk, to ze jezdziles na polsyntetyku wcale nie oznacze ze masz w silniku juz jakies osady/nagar zawsze jest kwestia tego jak silnik byl uzytkowany i w jakich warunkach. Moja rada przeskocz na mobila 1 0w40 New life , bo to naprawde niezly olej, i obserwuj co sie bedzie dzialo. Jesli nie zezre ci jakis jego strasznych ilosci ( choc na poczatku przez jakies 3-5 tys licz sie z tym ze moze troche ubyc ) to zostan przy nim, jesli jednak ubytki beda dosc znaczne ( 1l na 1000 etc. ) to przeskocz na jakis dobry syntetyk 5w40 np. motula x-cessa ewentualnie 5w50 ale jesli dobrze widze to w Norwegi uzytkujesz samochod i raczej nie ma sensu na 50 sie porywac.
Dodano:
Aaa i jeszcze kwestia rozuszcania :) nagarow, to nie jest tka ze zalewamy olej i rach ciach nagar nagle znika i bloto sobie leci :) . Sam proces czyszczenia wymywania silnika z nagarow troszke zajmuje ( czasem nawet kilka wymian oleju ) wiec spokojnie z tym ropuszczonym szlamem na pompie ;) .
Dobrze, zaleje Mobil1 i za pare tygodni zdam relacje. Dziekuje za pomoc!
Ciężko znaleźć olej 502.00 na bazie syntetycznej ale te 90% to HC i w wielu przypadkach nie są złe.
Zawsze uważam że bazą wyjściową jest to co pisze instrukcja.
10W-40 do nowego auta to hm...może nie najlepszy pomysł.
witam was
obecnie jeżdżę na Mobil S2000 półsyntetyk 10W40, niestety nie wiem na jakim jeździł wcześniej, no i dosyć sporo bierze mi tego oleju, chciałbym zmienić może na jakiś mineralny po którym może by brał mniej
proszę o podpowiedz
Rytel jaki masz ubytek oleju??
Pamiętaj , że zmiana na olej gęstszy nie jest rozwiązaniem.
miałem wcześniej autko u mechanika i wymieniał mi olej, zalał 5l lekko ponad stan, po przejechaniu niecałych 3000km spadło na minimum, jeżdżę bardzo spokojnie
5 litrów Ci wlał???
To chyba dużo ??
tak wlał 5 l, wiedział ze w audi wchodzi tak około 4,5 - 4,6 litra ale powiedział ze weszło trochę więcej i zalał całe 5l...ps. miska olejowa była wymieniana, nie jest orginalna, juz tak kupiłem
co myślisz o tym ubytku i tej zmiane oleju?
Witam,
prawie rok temu sprowadziłem swoją A3 1.9 TDi, nadwozie koniec 1998r, silnik podobno wymieniany w 2005r na niemalże nowy. Wg. znajomego mechanika na silniku zero wycieków, czyściutki. Aktualnie przejeździłem w kraju około 8tyś km. Jedyna jego wada, to dłuższy start przy rozgrzanym silniku (już o tym czytałem na forum i wiem, że chodzi o rozszczelnioną pompę)
Aktualnie według dosyć dokładnie prowadzonej książki serwisowej i od mojego zakupu zalany jest półsyntetyk 10W-40, dolewałem z bańki 1L otrzymany do poprzedniego właściciela ESSO Super premium (czy coś takiego ale na 100% ESSO) SAE 10W-40.
Proszę więc o dobranie oleju do następującej konfiguracji:
aktualny olej: 10W-40
aktualny przebieg: jeśli silnik faktycznie 2005r, to max 90tys km (rozrząd wymieniony zaraz po zakupie 8tys km temu ;))
rocznik: powiedzmy 2005r (przy okazji jak to sprawdzić...?)
bieżące zużycie: trudno powiedzieć dolałem może 0,5l w ciągu tych 8tyś.
główne miejsca użytkowania: miasto, i kilkudziesięciometrowe wypady poza miasto kiedy lubię docisnąć powyżej 120km/h
co ile następuje wymiana: jeszcze nie wymieniałem po zakupie
jakie wymagania dla oleju: odpowiedni do mojego silnika.
ilość pieniędzy: nie będę żałował dopłacić 50zł/5l, jeśli silnik ma pracować w komfortowych warunkach, ale bez szaleństw ;)
P.S. Co myślicie o olejach PLATINUM? Mam kolege, który może mi taniej sprzedać, bo pracuje w Platinum Oleje.
Przy okazji proszę o informację gdzie znaleźć dane i numery silnika po których sprawdzę datę produkcji. Bo w zasadzie nie pamiętam, czy silnik w 2005r był wymieniany na całkowicie nowy, czy może na jakiś nieco przechodzony.
Z tego co pamiętam to w 2005r przy przebiegu 135tys wymieniony był na nowy i gdy rok temu go kupowałem, to miał 75tys km(tak zapewniał sprzedawca bo i dał mi rachunek z wymianą silnika na 5tysięcy euro).
Lawina podpowiesz?
Rytel, ciezko cos doradzic skoro miska nie jest orginalna to nie wiadomo jaka pojemnosc ma uklad z jak wyglada ssanie itp. Pozatym chlanie takiej ilosci oleju daje znak ze prawdopodobnie bedzie potrzebny remont silnika, przy okazji mozna tez wstawic orginalna miske.
Daro_3,
Ameryki nei ma co odkrywac i doradze ci to samo co reszcie kolegow na poprzednich stronach, zdecydowanie pozbadz sie 10w40 na rzecz pelnego syntetyka 0w40 badz 5w40. Co do Platinum to znam z autopsji dosc wnikliwej tylko ich 5w50 i byl to bardzo dobry produkt, nie znam ich pelnej gamy produktow ale sadze ze jesli maja jakis prawdziwy pelny syntetyk 0w40 badz 5w40 to nie ma co sie go obawiac.
witam.mam takie pytanko czy bede mogl zmienic olej Castrol EDGE Turbo Diesel 5W-40 na
motul 8100 X-CESS 5w-40??bo slyszalem lepsze opinie o motule.
bedziesz mogl
i jesli to uspokoi Twoje sumienie to wymien ;)
no bo podbno jest lepszy i wogole same och i ah nad olejem Motul wyczytalem :) i bylem ciekaw opini :p
Z tymi echami achami to bez przesaday, dobry olej ale az na takie podniety jak na forach sie o nim czyta nie zasluguje.
Pojechałem dziś, do mojego mechanika z wiadomością, że przy okazji wymiany wszystkich filtrów chcę wymieniać olej z 10W40 na 5W40 i powiedział mi, że to wielki błąd i że nie poleca zamiany. Na wytłumaczenie powiedział, że:
- w moim silniku mogą być już nagary i że po wymianie na syntetyczny zaczną się problemy
- nie wymienia się oleju z gorszego na lepszy
- niby 10W40 ma lepsze parametry czyszczące od 5W40.
Człowiek wydaje się mieć około 35lat i wydawało mi się, że już wie co nieco o najnowszych osiągach olejów. Ciekawe jak zareaguje na wiadomość, że chociażby Motul na swojej stronie poleca do 1.9TDi olej 8100 X-cess 5W-40.
Kupię chyba Platinum 5W40 i postawie go przed faktem dokonanym ;), a Was proszę o kilka kontrargumentów przeciw jego teorii...
P.S. Czy warto robić płukankę w moim przypadku?
daro_a3 powiem Ci, że co mechanik to opinia, ja też tak kiedyś myślałem.
Ale kiedyś jeździłem A3 8L na półsyntetyku, później zmieniłem na syntetyk i nie było żadnej płukanki ani wycieków. A co najważniejsze przestał mi pobierać olej... Więc osobiście polecam, ale decyzja należy do Ciebie :thumbright:
Ja jeżdziłem na Castrol 10W40 nastepnie Motul 6100 10W40 . Teraz Motul x-cess 8100 5W40 i nic sie nie dzieje negatywnego.
Tak jak włodek , polecam ale wybór należy do Ciebie:thumbright:
@daro_a3
Wyrób sobie sam opinię, bo nikt Cię na siłę przekonywał nie będzie. Nagary w obecnych silnikach nie występują jak w 2 suwach 30 lat temu ;). W Polsce mechanicy nadal się uczą na Polonezach i Syrenkach, więc raczej opiniami bym się nie przejmował. Słuchaj ludzi, którzy mają z tym na co dzień do czynienia. Tu masz jeszcze artykuł na ten temat. Ja ostatnio kolegi auto z minerała na syntetyk przestawiałem i robiłem płukankę - efekt wzrost mocy wyczuwalny, cichsza praca i mniejsze zużycie paliwa. Zasada jest taka, silnik zawsze może Ci się zepsuć ale na pewno nie stanie się to od zmiany oleju na lepsze.
http://www.autoflesz.pl/artykuly/241...xon_Mobil.html
http://www.auto-swiat.pl/1-jaki-olej...ejowe-dylematy