Maciek, oni to biora z jakiegos eurotaxu czy cos takiego gdzie sa wartosci auta podane... Mi tyle samo wyliczyli w Link4... Szkoda gadac :/ Ja bede probowal dobezpieczyc dodatkowe wyposazenie na wlasna reke.
Printable View
Maciek, oni to biora z jakiegos eurotaxu czy cos takiego gdzie sa wartosci auta podane... Mi tyle samo wyliczyli w Link4... Szkoda gadac :/ Ja bede probowal dobezpieczyc dodatkowe wyposazenie na wlasna reke.
ostatnio kupowałem OC i AC, przeniosłem się z Warty do PZU bo zaproponowali mi dużo lepsze stawki.
Przy maksymalnych zniżkach na OC wyszło 360zł +NW 50zł
AC w dwóch ratach suma 720zł 40% zniżki
Moze mi ktos troche rozjaśnic zasady ubezpieczenia.
Moze opisze sytuajce rodzinna :P
Chce ubezpieczyc samochod na wujka ktory ma 40% znizek jednak swoje auto ubezpieczone ma na swoja siostre ktora ma 60 % znizek, znaczy napisana jest jako wspołwłasciciel na OC
Teraz ja chce ubezpieczyć swoje przyszłe auto na wujka
1.czy zeby skorzystać z jego znizek musi widniec jakos własciciel czy współwłaciciel pojazdu ?
2.Przy ewentualniej mojej kolizji jego siostra traci jakieś zniżki ? Niby ona nie jest wogule powiazana z moim samochodem ale wujek jest z nimi powiazany,
3.Czy w razie kolizji woujek traci jakies znizki jesli wybrałbym innego ubezpieczyciela od tego z ktorego aktualnie korzysta
troche zawirowane ale mysle ze sie połapiecie dzieki za odp ;] nichciałbym doprowadzic wenetualnie to pozdabwienia rodziny do straty wszystkich znizek :) dzieki
hyden
1. Na 100% tak, musi być współwłaścicielem pojazdu.
2. Siostra raczej nie starci zniżek.
3. Jeśli ubezpieczysz auto u innego ubezpieczyciela to wujek zniżek nie powinien stracić. W razie kolizji zmniejszą się zniżki w tej ubezpieczalni, która będzie wypłacać odszkodowanie.
Ale niech się ktoś jeszcze wypowie na ten temat.
1. Zeby skorzystac ze znizek wujka musisz miec go jako wspolwlasciciela
2. wszyscy tracicie znizki.
3. wujek traci znizki-w przypadku szkody wymagane sa zaswiadczenia o przebiegu ubezpieczenia, a z tych bedzie wynikalo, ze byla kolizja
czyli, że jak? ubezpieczyciele nie mają chyba wspólnej bazy danych?
Przecież czysto teoretycznie mając ubezpieczenie w firmie A, jeśli powstanie szkoda i zostanie wypłacone odszkodowanie to zniżki straci się w tejże firmie.
Przecież firma B (w której jest ubezpieczony współwłaściciel) nie dowie się o zaistniałej szkodzie, więc w jaki sposób ma mu zredukować posiadane zniżki? I współwłaściciel w razie potrzeby pójdzie po oświadczenie bezszkodowego przebiegu ubezpieczenia do firmy B.
moze sie ktos odnieśc do pytania numer 2 i tego co napisała Dorotek
Mati w momencie gdy masz szkode, a ubezpieczales auto z uwzglednieniem znizek, kazda ubezpieczalnia bedzie od Ciebie wymagala zaswiadczenia o przebiegu ubezpieczenia. Jesli byles ubezpieczony w firmie A, a teraz w firmie B i masz szkode, to firma B bedzie wymagala od Ciebie z firmy A tzw zaswiadczenia o przebiegu ubezpieczenia czyli pisemnie, ze nie miales zadnej szkody przez tyle lat ile bylo potrzebne do uzyskania zadeklarowanej znizki. Jesli miales niestety rowniez dadza Ci to na pismie.
Co sie tyczy punktu 2, to:
A) Ciocia ma auto (i max znizki)-wujek jest wspolwlascicielem (ma dajmy na to, ze 40% znizki)- ubezpieczenie na podstawie znizek cioci.
a) ciocia ma szkode-i ona i wujek traca czesc znizek
b) wujek powoduje szkode - sytuacja analogiczna
B) bratanek/siostrzeniec ma auto we wspolwlasnosci z wujkiem
a) b/s czy wujek powoduja szkode - obaj traca czesc znizek - maja na swoim koncie jedna szkode. przenosi sie to rowniez na auto posiadane przez wujka z ciocia, bo w przypadku szkody na tamtym aucie zaswiadczenie bedzie wymagane od obojga wspolwlascicieli.
Dowiem sie dzis jak to jest w 100%. Wdczoraj Hestia odpowiedziala mi, ze traca wszyscy, lacznie z ciocia :)
U mnie na razie najtaniej wychodzi Hestia (OC+AC+ASS+NNW), niestety koło 2100. Za to roześmiałem się jak podali mi cenę w Uniqa - 8800 :D (A3 2002). Mam poniżej 25 lat, jest też współwłaściciel mający 60% zniżki na OC, a w Hestii teraz jest przechodzenie zniżek z OC na AC. To najniższa stawka w porównaniu z innymi ubezpieczycielami.
Fajnie będzie się dowiedzieć jak to jest dokładnie.
Mi chodzi tylko o to, że jak zawieram ubezpieczenie z firmą B, pokazuje im zniżki z poprzedniej firmy A (w ramach tego, że zniżki przechodzą) to oni je uznają i w tej firmie od nowa toczy się historia ubezpieczenia na dane auto i tyle.
Nie sądzę żeby firma B po roku czasu znowu poprosiła mnie o zaświadczenie o stanie przebiegu ubezpieczenia w firmie A (w której ewentualnie powstało jakieś odszkodowanie).
Nie wiem, nie znam się na przepisach ubezpieczycieli, piszę to tylko na podstawie prostego rozumowania (może i błędnego:))
Sluchajcie dzis mialam za duzo pracy i szczerze powiem, ze zapomnialam. Teraz mam wolne do poniedzialku, ale prosze przypomnijcie mi w niedziele to w poniedzialek ogarne ten temat.
Jesli chodzi o znizki, to w przypadku szkody musisz udowodnic, ze w momencie zawierania ubezpieczenia miales prawo do korzystania z danego poziomu znizek. Jesli masz 8 lat bezszkodowej jazdy(tyle potrzeba na max znizki), a co rok ubezpieczales sie w innej firmie, to musisz uzyskac zaswiadczenie z kazdej jednej ubezpieczalni, ze jak sie u nich ubezpieczales, to nie miales szkody.
A jak jest z sytuacja ciocia-wujek-znizki-bratanek, to w pon zadzwonie do magikow ubezpieczeniowych i powiem wam jak jest w teorii i praktyce ;) . Bo w teorii, to znizki traca wszyscy, a jak w praktyce to sie dowiemy.
na zdrowy rozum, jesli dobrze zrozumialem sytuacje to
samochod a: wujek i cioca
samochod b wujek i chlopak.
wujek 40 %
ciocia 60%
chlopak 0%
samochod B ma szkode chlopak dostaje zwyzke 10% i wujek dostaje -10% znizki, zostaje mu 30%
samochod A po roku: 60 znizek cioci i juz nie 40 a 30 procent wujka. ubezpieczenie pojdzie w gore.
samochod B: chlopak 10 procent ZWYZKI i 30 procent znizki wujka.
Napewno traci 10% a na jak dlugo to zalezy od firmy ubezpieczajacej.
Jak dla mnie to za bardzo kombinujesz.
Ok, juz sie dowiedzialam jak to wyglada w towarzystwach ubezp z ktorymi wspolpracujemy i powiem jedno... jak sie bedziesz ubezpieczal, to dokladnie sie dowiedz od agenta :D . Okazalo sie, ze u nas (ja pracuje na tzw. pakietach dealerskich-tam sa troszke inne warunki), znizki traca wszyscy tylko w PZU. U nas w Hestii, Allianz i Generali kazde auto jest traktowane osobno-czyli zwyzka dla chlopaka i utrata czesci znizek dla wujka(ile i na ile zalezy od tego ile lat sie wujek ubezpieczal i od towarzystwa ubezp), znizki dla cioci zostaja. Jesli chodzi o ubezp nie w pakiecie dealerskim to babka z Hestii powiedziala, ze traca wszyscy, ale nie wiem na ile jej teraz wierzyc ;) . Jedyna opcja, to dowiedziec sie dokladnie u agenta, u ktorego bedziesz sie ubezpieczal, bo ja Ci nie dam gwarancji jak bedzie.
czy ktoś się orientuje jak jest z ubezpieczeniem autka po przekładce? można normalnie wykupić AC? bo zakładam że OC to nie problem :)
jako , że ojcu kończy się OC , pozwoliłem sobie porównać oferty na rynku , wybór padł na towarzystwo AXA , przy okazji zapytałem jak oni weryfikują dane które podajemy czy to na stronie czy przez telefon . Odpowiedź była zaskakująca , ale oni to sprawdzają dopiero w momencie spowodowania przez nas wypadku . Wychodzi na to , że można tam troche pozmyślać z tymi zniżkami , choć jest to oczywiście ryzykowne ;)
Nawiasem mówiąc , za OC + AC wyszło mi na moje A3 99 AHF niecałe 700 zł , z tym że z maks zniżkami , jak tylko skończy mi sie w HDI uderzam do AXA :)
W PZU przy wartosci auta 45tys zl wyszlo ze zniszkami 60%OC, 50%AC 2280zl... To tak dla potomnych. Wg mnie cena dobra!
A pytanie z innej beczki...jak dlugo trzeba miec ubezpieczenie zeby zmienic na inne towarzystwo i miec pelne znizki?
Pytam hipotetycznie bo mialem wczesniej w hdi i mialem 50% znizek, przedluzylem ubezpieczenie w pzu po starym wlascicielu i dostalem tych znizek 10 czy 20% po czym wrocilem do hdi i dostalem pelne znizki 60%
Witajcie koledzy.Podepne się pod temat. Jestem posiadaczem mojej a3 już ponad pół roku i już wyszedłem na prostą z pieniążkami po zakupie auta (Wiadomo tu się pożyczyło, tam się pożyczyło i niestety trzeba było oddać) a że są wakacje to postanowiłem ubezpieczyć moje A3. Sprawa przedstawia się w ten sposób że nie chce pełnego AC bo mnie interesuje tylko kradzież całego auta lub części wyposażenia( ze względu na dużą wartość car audio).
Dzwoniłem do PZU i tam autko ubezpieczone na 18 000 zł - składka 400 zł ale wkład własny 20% trochę lipa.
WARTA auto ubezpieczone na 17 000zł - składka 520 zł ale nie ma żadnego wkładu własnego.
Obie wersje są mini...Czyli zawierają to co mnie interesuje. Tylko ma może ktoś już opłacone takie coś?? Bo w PZU dużo osób ma a w WARCIE?? jest może taki uzytkownik?? Bo czytałem OWU ale chciałbym wiedzieć jak to jest w realu... Opłaca się?? Samochód z 98 roku.
Hestia, pakiet AC+OC+mieszkanie dla A3 2.0 140KM z 2003 roku to koszt ~3500 zl przy 4 latach bezszkodowej jazdy i wieku wlasciciela/kierowcy 30 lat.
W MTU (grupa ergo hestia) to koszt około 2000zł
Likwiadacja szkód - EPU, czyli taka sama jak w hestia.
Pozdrawiam
arielka
Dodano:
Osobiście odradzam Warta - uzyskanie odszkodowania z AC, a do tego w wersji mini to praco- i czasochłonny proces.
PZU, MTU - owszem.
Pozdrawiam
arielka
Dodano:
Liczą się lata bezszkodowe, w zależności od ubezpieczyciela dla max -60% musi to być okres 6-8 lat
Z każdym rokiem otrzymuje się kolejne -10%
Pozdrawiam
arielka
Dodano:
To faktycznie dobra cena, tylko proszę sprawdzić czy:
- został zniesiony udział własny,
- została wykupiona amortyzacja części,
- wariant rozliczenia szkody: serwisowy czy wycena,
- została wykupiona konsumcja sumy ubezpieczenia
- do naprawy mają zostać użyte części oryginalne czy zamienniki.
Pozdrawiam
arielka
miałem to samo ubezpieczenie co Malik, tyle że zapłaciłem jeszcze mniej w PZU (ta sama wartość samochodu!) bo była to 1wsza rejestracja (dodatkowa zniżka) i miałem jeszcze nie 50 a 60% zniżki na AC no i inne województwo. Nie było w opcjach żadnych haczyków, czyli żadnego udziału własnego, serwisówka itd.
Pozdrowienia dla agentki Ergo Hestii ;-) czy jak tam się zwie Pani Arleto
4 strefy regionalne niżej, ew. różnica wieku i długości posiadania uprawnień, co dało max zniżki, zapewniły niską składkę.
TU walczą o klientów, dlatego na rynku ubezpieczeń panuje polityka dumpingowa - dla nas oczywiście korzystna :)
Gdybyśmy się postarali, zapewne znalazłoby się ubezpieczenie o parę przysłowiowych groszy tańsze.
P.S. Dziękuję za pozdrowienia (w pierwszej części adresowane błędnie)
Pozdrawiam
arielka
Coz, szkoda ... 400 zl robi dla mnie niewielka* roznice, ale poniewaz zyjemy w kraju zlodzieji i kombinatorow chcialem miec juz wczoraj oplacone AC i jak to sie mowi 'spac spokojnie' - choc niekoniecznie w samochodzie ;)
EDIT: * - w sensie, ze robi roznice bo to nie kilkadziesiat zl.
A ja mam pytanie co do niepopularnych marek
Np.Taki Lancer Evo 8/9 w ktorego ktos jeszcze wlozyl kilkadziesiat tysiecy
Jak to wycenic na AC? I czy w ogole maja w cennikach takie auto?
Zalezy co rozumiesz przez "kilkadziesiat tysiecy". Jezeli jes to sprzet CA czy jakies felgi to raczej nie powinno byc z tym problemu. Trudno abyc ubezpieczal przerobki mechaniczne. Jest to doubezpieczenie auta. Nie wiem czy wszystkie towarzystwa oferuja taka usluge. Jest tez limit takiego doubeypieczenia.
Najlepiej wówczas przedłożyć faktury takich modyfikacji lub wykonać wycenę pojazdu + wyposażenie nieseryjne. Obojąć wówczas wszystko jedną sumą ubezpieczenia.
Sama opcja ubezpieczenia dodatkowego wyposażenie na pewną kwotę nie jest niestety opłacalna przy wypłacie odszkodowania.
Pozdrawiam
arielka
Dodano:
Doubezpieczenie to zupełnie inna kwestia.
Dodano:
Racja, najważniejszy jest dobry i satysfakcjonujący produkt :)
Zapraszam i służę pomocą :)
Pozdrawiam
arielka
Witam. Chciałbym zapytać czy jakiekolwiek TU respektują zniżki OC/AC jakie posiadało się za granicą? Za niedługo wracam z Norwegii do Polski. Miałem tu tzw. bonus 30% na ubezpieczenie. Czy w jakimkolwiek polskim TU dadzą mi dzięki temu zniżkę? Dodam że mam również zarejestrowany na siebie od dwóch lat samochód w Polsce, ubezpieczony OC/AC w Benefii (wyjeżdżając zostawiłem samochód ojcu, który go użytkuje bez przepisania na siebie).. ale dwa lata w Benefii to chyba mniejsze zniżki niż 30%? Pytam bo chciałem kupić A3 z 2003 roku i jak zobaczyłem koszty ubezpieczenia to się lekko zdziwiłem.. prawie dwa razy wyższe niż na rok starsze auto tej samej klasy które mam obecnie..
Chciałbym wszystkim odradzić firmę PZM. Miałem u nich AC, niedawno stłuczka i odszkodowanie zaniżone o jakieś 50% w stosunku do realnych kosztów naprawy.
Chciałem się odwoływać ale nie wiem czy coś to da...
Dla porównania, upływa mi okres ubezpieczenia polisy OC w PZU.
Dostałem grubą korespondencję z informację, regulaminem i blankiecikami do zapłaty.
Roczna składka za OC w PZU S.A. 807 PLN. :rolleyes:
To samo w AXA DIRECT 397 PLN. :thumbright: (OC, NW + holowanie po wypadku).
Są to stawki przy 60% zniżek.
Wybór jest prosty.
Do tego osoba która poleca AXE dostaje bodajże 50 PLN (osoba która wykupuje polisę podaje numer polisy osoby polecającej).
Można ? Można !
jak kupujecie ubezpieczenie w pakiecie z ubezpieczeniem domu to wychodzi znacznie taniej
przykładowo
mitsubishi l200, 2007rok, 2,5DID przy zniżkach 60% AUTOCASCO za sam samochod wyszło mnie 1500zł
Nie chcę polemizować, ale to generalizowanie !
Zapewnie składka była kusząca :)
Uprzejmie proszę zajrzeć do wniosku/polisy: m.in. jakie części mają zostać użyte do naprawy, czy został wykupiony udział własny, itd.
W razie pytań i ew. pomocy, służę na priv.
arielka
Dodano:
Kampania reklamowa PZU chyba też już nie pomaga :)
Dodano:
Proszę podać konkretną propozyję TU, gdyż nie we wszystkich jest to opłacalne.
Czasami składa ubezpieczenia majątkowego przewyższa oferowaną za to zniżkę na OC lub AC ubezpieczenia komunikacyjnego.
Pozdrawiam
arielka
przeciez to gdzie mam OC nie ma dla mnie absolutnie zadnego znaczenia, bierze sie tam gdzie najtaniej, a najtaniej z reguly jest w HDI - samopomoc itd
co innego jesli mamy rowniez AC, wtedy warto przeanalizowac co nam sie bardziej oplaca i jak wychodzi, z reguly firmy robia dobre rabaty jesli wszystko jest u nich, czasem oplaca sie jeszcze ubezpieczyc dom bo wyjdzie jeszcze taniej itd
a jesli chodzi o wyplaty odszkodowan, chyba sie juz przeknaliscie, niektorzy na wlasnej skorze, ze jak sie ubezpiecza tanio w firmach wynalazkach to potem sa klopoty z dostaniem kasy, zanizanie, straszenie o wyludzenie itd.
moze lepiej czasem dorzucic 100 czy 200zl a pozniej sie nie martwic czy mi wogole wyplaca, albo w umowie sa mega kruczki.
Miro, jesteś w błędzie. Zapraszam do lektury OWU ubezpieczeń OC. To jest dopiero dowolność, także interpretacyjna :)
Ad. AC - zgadzam się.
Pozdrawiam
arielka
prosze jasniej tak na szybko
cale zycie myslalem ze OC jest nie dla mnie a na wypadek jak ja komus cos zrobie, on dostaje ubezpieczenie z mojego OC, ja nie mam z tego nigdy nic.
Np. roszczenie regresowe, czyli w "extrame" przypadkach odszkodowanie wypłacone poszkodowanemu pokrywasz w następstwie ze swojej kieszeni - taki tam szczegół :)
Wziąłem tam bo fakt faktem było dość tanio, ale wziąłem polisę pełną, nie podstawową, wykupiłem udział własny, tyle że nie poinformowano mnie że jest coś takiego jak "amortyzacja części, której juz nie wykupiłem. Pierwszy raz kupowałem AC. Ale to nie zmienia faktu że wszystko zaniżyli. W kosztorysie jest np. roboczogodzina blacharza i mechanika za 45zł a lakiernika za 55zł, a tu przykladowe ceny części:
- zderzak: 105,32zł
- spojler czołowy: 62,05
- reflektor przedni: 133,78
- komplet kierunkowskazów przednich: 9,62
- maska: 372zł
- wzmocnienie poprzeczne przednie, kompletne: 261
- klimatyzacja-kondensator: 234,6
Nie wiem z czego tu się śmiać najbardziej...
nabyłem w MTU: OC NW i mini AC nie ukrywam że było tanio
na poprzednim aucie miałem szkode z MTU i nie było wiekszych problemów z kasą
arielka jak oceniasz to mini AC w w MTU (tzn kradzież i kompletne zniszczenie )
Kosztorys, jak widzę, raczej zaniżony :/
Rbh w zależności od regionu i sytacji lokalnej, ale min 75zł/h pracy blacharza.
A części do wymiany czy naprawy, bo same kwoty niewiele mówią.
Jakie urealnienie, amortyzacja?
Zapraszam na priv.
Pozdrawiam
arielka
Dodano:
Szkody MTU (grupa ergo hestia) likwiduje EPU - zespół likwidatorów hestia - moim zdaniem fachowcy.
Ad. AC mini, to sama takie właśnie wykupuję :) Czy taka rekomendacja wystarczy :)
Pozdrawiam
arielka