Masz niesprawny układ turbodoładowania
Printable View
Masz niesprawny układ turbodoładowania
Proponuje wyjąć turbo i porządnie je wyczyscic bo jezeli nie wydaje ono niepokojacych odgłosów niezbędne bedzie czyszczenie aczkolwiek mozesz jeszcze poobserwowac dzwignie vnt-czy pracuje w pełnym zakresie. Na 3 biegu jak przeciagniesz powyzej 4tys to Ci nie wpada w awaryjny?
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
czy notlauf występuje tylko na danej prędkości? bo ja mam cos takiego ze na każdym biegu powyzej 2000 obrotów jest muł
Z doświadczenia moge powiedzieć, ze najczesciej wystepuje po przekroczeniu pewnych obrotow, niezaleznie od biegu. Najczestszy powod - zapieczone kierownice zmiennej geometrii ale bez podlaczenia vcds nic nie da sie powiedziec na 100%
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
dzis czyscilem lopatki u siebie ;) tez mi lapalo not laufa, teraz jest ok
Tapniete z estrójeczki
Witam koledzy, mam maly problem- od okolo miesiaca a3 wpadala mi w notlauf przy 4 tys ob, po wylaczeniu samochodu i ponownym uruchomieniu byl spokoj asz do nastepnego przygazowania do 4 tys, wjechalem na cpn zeby zatankowac, uruchomilem a3 i brak turbo, po odpieciu akumulatora dalej brak, dojechalem tak do domu, po podpieciu pod waga blad przeladowania, usunolem blad dalej brak turba, odpiolem zaworek zwrotny (ten czarno-bialy) puszczal w obudwie strony, myslalem ze to jego wina, wiec go podmienilem na dobry dalej brak turba, zrobilem log statyczny w bloku 011 bas setting i po obserwowaniu sztanga od turba sie rusza. Koledzy co moze byc przyczyna brak turba?? silnik 1.9 TDi 110 KM 99r AHF.
prosze pomozcie.
Koledzy pomóżcie... Posiadam a3 z 98roku 1.9tdi ALH, jest tam turbina ze zmienna geometria. Problem polega na tym ze turbo przeładowuje... na kanale 11 podczas jazdy jest tak ze jak wkręcam na wyższe obroty to ciśnienie aktualne w kolektorze dochodzi do 2500milibarow, gdzie komp chce wtedy max 1800 i oczywiście przez to łapie notlauf... Jaka możne być tego przyczyna? Wcześniej tez coś takiego miałem ale nie przeładowywało tylko nie doładowywało bo sztanga prawie wo gole nie chodziła i jakoś wtedy wpadłem na pomysł żeby ja ręcznie rozruszać no i teraz niby chodzi w pełnym zakresie ale czy przez takie " rozruszanie" nie moglem czasem uszkodzić tej turbawki?? Robiłem dzisiaj taki mały test i odłączyłem przewód podciśnieniowy co idzie od zaworu n75 do gruchy w turbo ale na kanale 11 ciśnienie dalej było za duże i chyba nawet się nic nie zmieniło w porównaniu do tego jak było podłączone... Co robić? od czego zacząć diagnozę? Wymieniałem już czujnik ciśnienia doładowania ( chyba jest to map sensor) ale wartości są takie jak na starym...
Witam mam takie pytanie ponieważ turbina mi się zacina w taki sam sposób jak to opisane po przekroczeniu pewnych obrotów się włącza tryb awaryjny, ale w czym problem ponieważ była już 3 razy przez mechaniki i problem jest dalej. Za pierwszy razem wyczyścil bez ściagania stwierdzil zapieczone kierownice itd i był spokój może 3 dni, później zawiozłem drugi raz i problem zaś się powtórzył. Mechanik się trochę wkurzył i za 3 razem wyciągnął całą turbine po czym stwierdził że tak zawalonej turbiny w życiu nie widział . Ale ok wyczyścił ją i 2 tygodnie trubina chodziła jak nowa zero problemów . Po 2 tygodniach zaś problem trubina co przekrocze obroty włącza siętryb awaryjny więc wyłaczam i właczam auto i chodzi. Musze niestety 4 raz auto dawać do czysczenia . Wiecie panowie czemu aż tak to jest upierdliwe ?
Po pierwsze to wyczyszczenie turbiny bez ściągania nie jest możliwe.
Po drugie zmień mechanika.
Sprawdź zawór N75. Najlepiej zrobić logi i wstawić na forum w dziale Diagnostyka.
Nie możliwe żeby dobrze wyczyszczona po kilku dniach się znowu zabrudzila.
Mam pytanie do was
Moja a3 łapała mi not lauf po podłączeniu do kompa pokazało 2 błędy
19561 Nie znany kod błędu - błąd sporadyczny
17957 Zawór regulacji ciśnienia doładowania - przerwa/zwarcie do masy
Po wymianie zaworu błąd 17957 zniknął, turbiny puki co nie rozłącza
Ale nie wiem co oznacza ten pierwszy błąd 19561 który cały czas się pojawia
Stąd moje pytanie od czego to jest i czy powinienem się nim przejmować skoro turbina już działa prawidłowo