Panowie gdzie dokładnie znajduje się silniczek dmuchawy odpowiedzialny za klapkie zimne/ciepłe powietrze v68
Printable View
Panowie gdzie dokładnie znajduje się silniczek dmuchawy odpowiedzialny za klapkie zimne/ciepłe powietrze v68
ręczna klima czy klimatron?
klimatronik
odkręciłem i jest po prawej stronie dość ciężko jest to wykręcić jest na to jakiś sposób
nie chce cie astraszyc ale jak w a4 b5 rozbebeszalismy silniczki to trzeba bylo sciagac cala deske
spokojnie dostałem się do silniczka bez rozbierania deski tylko niepotrzebnie cały panel przedni rozbierałem bo i bez niego też da radę zdjąć silniczek pzdr
Wiec dostałem sie do wiatraka pod schowkiem i takie coś znalazłem na lopatkach luźno latającego wyglada mi to na jakis materiał który wczesniej był przymocowany na klapie od nawiewu.
http://imageshack.us/a/img824/1162/etct.jpg
Witam jestem posiadaczem Audi a3 1.9 tdi z 97r. Autko jest bez klimatyzacji jednak słyszałem że jest możliwość dołożenia. I stąd moje pytanie czy to musi być klimatyzacja manualna czy może być klimatronic? Jakie są róznice między nimi? Mam mozliwość dostać w przystępnej cenie całą klimatyzację manualną pochodzącą z Golfa 4 z takim samym silnikiem tylko nie wiem czy by pasowała do mnie.
Czesc, jest gdzieś na forum jak wymienic chlodnice klimatyzacji bo szukam i nie umiem znaleźć. A jak nie to co musze zdemotowac zeby do niej sie bez problemu dostac?
napewno musisz spuścić czynnik, zdjąć zderzak, odkrecić belke, odkrecić przewody aluminiowe z czynnikiem, odkrecić osuszacz, odkrecić chłodnice wody i troche ją wepchać blizej silnika, mi sie udało tak włozyc chłodnice klimy to i tobie powinno sie udać ja wyjąć ;)
no z demotarzem samej chlodnicy klimy mysle ze nie bd mial problemu..chodzi mi bardziej wlasnie o to co po demotowac zeby sie do niej dostac. dzis zdemotowałem na szybko zderzak i tak zerknalem tylko bo malo czasu bylo. spuszczać czynnika nie musze bo go nie ma inaczej bym nie wymienial chlodnicy :)
kosmo; Dzieki za wskazówki.
Witajcie mam taki problem jak w temacie
Vag zero błędów, na klimatroniku zero błędów, czynnik w układzie jest i nie jest go za mało, układ jest szczelny, czujnik ciśnienia sprawny. Po włączeniu klimatyzacji wentylatory się załanczają a sprężarka już nie, Dodam że sprężarka na krótko działa i chłodzi. Co może być powodem tego że sprężarka się nie włącza??
sprzęgło na spreżarce bym sprawdził
no tak ale jak podłączałem sprężarke na krótko do akumulatora to działa czyli sprzęgło sprawne, klimatyzacja chłodzi
to zostalaje przekaźnik http://www.a3-club.net/forum/showthr...78#post1183478
A gdzie mam szukać tego przekaźnika?? u mnie wygląda to tak jak na tym zdjęciu
http://imageshack.us/photo/my-images/641/dsc01423b.jpg/
Innych przekaźników tam nie widzę
witam serdecznie. instalacja od golfa 3 bedzie pasowała do a3 czy szukać od leona albo od golfa 4?? bo chciałbym manuala żeby później nie było problemów. poradzcie coś
Do A3 pasuja tylko graty z golfa 4.
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
a nie orientuje się ktoś gdzie można dostać dobrą i kompletną klime manualną od golfika?? albo od seata leona??
Cześć, dzisiaj po przejechaniu 12km miałem ledwo 70 stopni na wskaźniku, okazało się że wentylatory sobie idą, miałem ustawione ok. 26 stopni na klimatroniku, ustawiłem na HI, włączyłem na chwilę ECO (wtedy mi wiatrak ten w środku zaczyna prawie na maxa iść, tak samo po wciśnięciu AUTO, też nie wiem czy tak ma być) podczas drogi powrotnej już temperatura była w granicach 80 i po zatrzymaniu utrzymywała 90. Teraz nie wiem co to może być, dodam że mi nie działa czujnik temp. zewnętrznej, próbowałem go zamienić ale dalej było to samo (migające wartości temp. na liczniku), nie wiem czy ma on jakieś znaczenie.
Może coś z termostatem skoro nie nagrzewa Ci się silnik.
no tak, popatrzyłem trochę i raczej to termostat, ale z tymi wentylatorami to swoją drogą dziwna rzecz xD
kabelek sie nie urwał nigdzie po drodze od tego czujnika temp zewnetrznej?
Witam, powiedzcie mi czy normalną rzeczą jest nie uruchamianie się klimy przy temperaturze poniżej 1 stopień Celsjusza?
Po naciśnięciu gwiazdki na klimatronicu nic się nie dzieje, jak temperatura jest większa to klima działa od razu.
normalne..mam tak w a4b5 tez sie na pocztaku zdziwiłem , ale jak bedzie cieplej to normalnie wszystko bedzie działac...
Hej!
Padł mi panel od klimatyzacji (mam nadzieję, że tylko sam panel) procesorek się spalił. Na allegro w tej chwili nie ma dostępnego mojego modelu:
8L0 820 043 B, ale są dostępne z końcówką D. Czy taki będzie pasował? Wyglądowo jest identyczny
Witam. Nie wiem czy dobrze trafiłem.
Swoja a3 mam od 5 lat 1.6 PB + LPG ( od 2 lat)
Auto na LPG po nagrzaniu sie do 70-90st traci moc tzn ze na światłach fiat 125p mógłby mnie "łykać" i potrafi sie wyłączyć w czasie jazdy i później jest problem z odpaleniem miałem nawet sytuacje gdzie po 3 próbie odpalenie zrobiło sie jakieś zwarcie i w samochodzie zgasło światło licznik sie zresetował itp.
na PB podobnie po tylko ze nie gaśnie. ale po osiągnięciu 90 st auto traci moc. ( czasami od czasu do czasu szarpnie podczas jazdy )
W tym roku miałem wymieniany już rozrząd, uszczelke pod głowica, zawieszenie tył przód, przepustnice, czujnik temperatury, przepływie, oleje i filtry. były przypuszczenia ze walnieta jest pompa paliwa ale po rozkreceniu i spr działa.
Po podłączeniu pod VAG pokazuje tylko błąd sondy( domyślam sie ze od gazu)
wywalony jest katalizator( był w strzępach i auto gasło jak sie nagrzało ale przez jakis czas było ok )
Jeżdze od mechanika do mechanika i nie wiedza co mu jest..
Ma ktoś jakiś pomysł????
A do sie to jakoś ominąć? Ku zimie też sie przyjade klima
Panowie czytania w tym temacie jest sporo , możecie mi powiedzieć dlaczego nie włącza mi się klimatyzacja co może być przyczyną (wgl nie obciąża silnika) czy brak czynnika w ukladzie moze powodowac brak wlaczania sie klimatyzacji ??
ponizej +5 stopni (temp brana z czujnika w zderzaku) spreżarka sie nie włącza i jest to prawidłowe działanie, wiec wszystko jest ok
ominąc da sie wszystko, tylko pytanie czy jak oszukasz klimatyzacje to czy sobie przypadkiem jej uszkodzisz jak właczysz przypadkiem podczas duzych mrozów. takze decyzja nalezy do ciebie kolego
Kosmo zapomniałem dodać że sprężarka mi od dłuższego czasu nie działa i stąd pytanie, bo jeśli byłoby to spowodowane brakiem czynnika to pół biedy ale nie wiem własnie czy z racji braku czynnika się sprężarka nie włącza czy po prostu mimo tego braku powinna jednak pracować :(
Ok Thx ;) a orientujesz się może jaki to koszt ? ;>
Nie wiem jaki koszt samego sprawdzenia ciśnień, ale (jeśli tego jeszcze nie robiłeś) wypadało by zrobić obsługę klimatyzacji z wymianą czynnika. Koszt ok 80 -150 zł. Jeżeli nie ma nic czynnika powinni najpierw usunąć nieszczelność.
Tyle że to się robi raczej na wiosnę bo w zimie i tak nikt klimy nie używa ;).
Błąd wywala czy w blokach pomiarowych to się odczytuje?
Ok dobrze wiedzieć. Na przykład jak miałem uszkodzony czujnik temperatury płynu chłodzącego, który rozłącza klimatyzację przy 120 stC to nic nie pokazywało. Dlatego szukałem przyczyny miesiąc :).
Naciskasz jednocześnie obieg wewnętrzny i w strzałkę górę i tam możesz ok 70 różnych parametrów odczytać. Listę co oznaczają znajdziesz w internecie.
Ok panowie dzięki za informacje sprawdzę to jutro i dam znać jak tylko podłącze nowy akumulator ;)
- - - Aktualizacja postu - - -
HELP ME ! Po naciśnięciu przycisku obiegu wewnętrznego i górnej strzałki pojawiły mi się oznaczenia C1 , C2 , C3 i tak do C78 co dalej jak to obsługiwać ??? Wrrr w dodatku przestawiłem temperaturę z Celsiusza na Fahrenheita ;/
Czy jest prawdą, że w VAGach klima poniżej 5stopni nie włącza się??? Da radę to jakoś przeprogramować???