te srubki nie przenosza zadnych sil osiowych ani tez promieniowych ,, gdyby mialy jakies inne zadanie niz tylko trzymanie pierscienia kierownic to byly by stanowczo grubsze i tez z innego materialu a nie takiego ze jak wyciagalem to sie krzywily![]()
te srubki nie przenosza zadnych sil osiowych ani tez promieniowych ,, gdyby mialy jakies inne zadanie niz tylko trzymanie pierscienia kierownic to byly by stanowczo grubsze i tez z innego materialu a nie takiego ze jak wyciagalem to sie krzywily![]()
|
jak już dzisiaj pisałem zwaliłem turbinę przy czyszczeniu EGR i turbiny chemicznym, tzn. wleciał mi kawałek plastiku do środka przez otwór w kolektorze wydechowym u góry , ktory łączy się z rurką EGR.
Początkowo kierownice zaczęły lżej chodzić faktycznie po tym środku INNOTEC i wszystko byłoby ok gdyby nie ten plastik.
Nie mogłem go wyciągnąć.
Teraz kierownice znowu utknęły i pod naciskiem ręki sztanga porusza się o pare mm.
1. Nie wiem co robić, czy samemu brać się za demontaż turbiny ? Ile to może mi zająć - nie mam kanału , tylko garaż podziemny ...
2. Ile ewentualnie wezmą za to w warsztacie w Warszawie ?
3. Czy możliwa jest delikatna jazda autem do zaużmy 1.5tys obrotów ? Auto odpalałem dzisiaj jeszcze przed chwilą i chodzi równo.
Turbina od strony zimnej nie jest uszczerbiona i nie ma większych luzów , może 1mm .
Od strony gorącej odkręciłem tylko jedną śrubę łączącą z wydechem 13mm , także w miarę lekko tam schodzi, ale do pozostałych śrub jest ciężkie dojście.
4. Ile mniej więcej zajmie taki demontaź - lamusowi samochodowemu takiemu jak ja ?
5. Czy lepiej zbierać pieniądze na nową turbinę a tą zajechać aż padnie i zatrzyma się auto ?![]()
za czyszczenie turba razem z demontazem i montazem wzieli mi 300zł alee w Zielonej Górze , jak chcesz to mam w bardzo dobrym stanie turbo od asv
Cena ok, w Warszawie drożej będzie.
Czy można jeździć z takim plastikiem w kierowniczkach ? Plastik ma wymiary ok 1cmx1cmx 4cm.
CHyba sie stopic moze i uszkodzi wirnik strony goracej ?
Aha znowu sie zapiekly kierownice bo nie mozna ruszczy prawie sztangą :/
Chińczyk właśnie tak słyszałem od mechanika wczoraj przez telefon tak jak piszesz. Przyznam że obawiam się że wirnik już mógł się rozlecieć - po stronie gorącej(
Od wczoraj już nie jeżdzę i auto czeka .
myślę, żeby to zrobić tylko przyznam się że się ... boje ... że wpadnie teraz coś do kolektora dolotowego. NIe mam kanału.
Wczoraj sprawdziłem kierowniczki po stronie dolotu i byly ok, luzów też nie było większych może 1mm pod mocnym naciskiem ręki. Za to tak lekko się nie obracała jak chciałem zakręcić palcem...
Chcę koniecnie sprawdzić wirnik po stronie gorącej. Jak oddzielić turbinę od tłumika ? Sa 3 śruby 13mm , jedną odkręciłem bez problemu, ale dwie kiepski dostęp - da się bez kanału i bez ściągania kolektora dolotowego ? Gdzieś czytałem że mozna od dołu jakoś pozostałe 2 śruby
- - - Aktualizacja postu - - -
Właśnie tego się obawiam - muszę sprawdzić najlepiej strone gorącą - odkręcić turbinę od tłumika i zrobić zdjęcie wirnikowi ... A nie wiesz co tam wpadło i jakie były objawy że wirnik rozpadł się ?
tak jak ci mowilem wczesniej zanim usunieto posty z innego tematutrzebba rozbierac lipnie skoro mowisz ze juz sie wirnik ciezko obraca
Da się to zrobic bez kanału.Wystarczy zdemontowac rurę,która idzie od puszki z filtrem powietrza i jest więcej miejsca. Kombinuj kolego na pewno się da u mnie tak robiliśmy i właśnie bez kanału.Jedynie musisz sie zapoatrzyć w nową uszczelke miedzy turbo a rura wydechową koszt ok 12zł.
Masz prawo do własnego zdania
Inni mają prawo mieć je w dupie
BYŁO
1.9 TDi AHF 150KM 320Nm
JEST
A4 B6 1.9 AVF 160KM 350Nm
Jeżeli nie masz kanału to będzie Cię to kosztować dużo wysiłku, ale jest do zrobienia. Musisz z góry pozdejmować dosłownie wszystko co się da (kolektor, EGR, wszystkie węże, rury od filtra powietrza) Bez demontażu tego nawet nie zaczynaj nic robić przy turbo bo braknie CI miejsca na ręce i się tylko pokaleczysz. Zdejmujesz później wszystkie węże z samej turbiny (uważaj przy odkręcaniu wężyka do smarowania łożysk w turbinie) Następnie odkręcasz wszystkie śruby od kolektora wydechowego i wszystkie poniżej muszli. Z tego co kojarzę to w AHF jest turbo z odkręcanym kolektorem więc może CI się uda je zdjąć nie zdejmując kolektora wydechowego. Bez kanału dużo trudniej się wszystko robi, ale i tak większość pracy robisz z góry.
Audi A3 1.9 TDI ASV powered by CARSOFT Przemyśl: 140KM <-- modyfikacje sterowników promocje dla forumowiczów!
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)