Strona 36 z 161 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 351 do 360 z 1609

Temat: [8L] Klimatyzacja w 8L - problemy, porady, serwis

Oxido's Avatar
    Data dołączenia
    May 2013
    Miasto
    Tarnów
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AEH
    Podziękował
    50 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Oxido Pokaż post
    hej Wam .. mam problem z klimka niestety dzis sie pojawil , przy jezdzie bez klimy autko zachowuje sie wzorowo lecz gdy wlacze klimatyzacje auto dziwnie traci moc i czasem go szarpnie .. moze to w czyms pomoze ale slizga mi sprzeglo i bede je wymienial , ale to chyba zwiazu niema poniewaz dzieje sie tak tylko wowczas gdy jest wlaczona klimatyzacja , wie ktos moze w czym problem ?
    podbije posta , moze ktos sie orientuje co to moze byc ? pomysłu juz niemam . Pozatym jeszcze zauwazylem ze chcialem sprawdzic czy wejdzie mi na czerwone pole na obrotomierzu na postoju i nie wykrece go .. tak jakby mial jakas blkoade powyzej x tys obrotow , moze to jakas wskazowka...

Data dołączenia
    Feb 2012
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN

Domyślny

U mnie sprężarka włącza się i wyłącza co chwile. Widać to na tarczy sprzęgła jak się zatrzymuje. Nie dzieje się tak zaraz po załączeniu klimy, tyko po dłuższej chwili, czasem przy wyższych obrotach tego nie ma. Najpierw słychać 'buczenie' w kabinie a za chwile widać jak tarcza się zatrzymuje. Widać to na tym filmiku: http://www.youtube.com/watch?feature...&v=iSBDmNHYL4k. Cewka jak i sama tarcza powinna być ok, skoro są momenty kiedy działa prawidłowo.
    Sprawdziłem też, czy nie ma zależności od czujnika temperatury, ale przy najniższym ustawieniu klimy na LO dzieje sie tak samo. Po podłączeniu VAG-a widać tylko bład 00604 potencjometr w v71 (g113). Z tego co sie orientuje to potencjometr w silniczku do sterowania klapka zamkniętego obiegu, więc raczej nie ma związku.

Pomóżcie prosze, bo bez klimy jeździ się bardzo cieżko.

norbi89480's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2010
    Miasto
    Zamość
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Witam. Dzisiaj po wymianie sprężarki na inną używaną klim zaczęła hulać. Ale dochodzą takie oto odgłosy jak włączę klime. I tylko wtedy kiedy jest włączona i tylko przy obr okolo 2 tys. Czy to padniete sprzęgło sprężarki? Filmik:

- - - Aktualizacja postu - - -

Cytuj Oryginalnie napisane przez mateuszste91 Pokaż post
    Hej,
    W sumie w necie coś już jest napisane o przypadku który mnie trapi ale nigdzie nie ma diagnozy na 100%. Może tutaj znajdzie się ktoś to się na tym solidnie zna albo to przerabiał. Mianowicie chodzi mi o sprężarkę/kompresorek klimy. Jak klima jest wyłączona to jest cisza i spokój ale jak włączę 'śniezynkę' to z okolicy sprężarki wydobywa się takie huczenie. I teraz nie wiem czy do wymiany cały kompresor i nabicie klimy od nowa co tanie nie jest ;/ czy wystarczy wymienić elektromagnes koło pasowe i tarcze sprzęgła? Taki zestaw jest tutaj: http://allegro.pl/sprzeglo-kompresor...305184704.html.
    Proszę o wyrozumiałość i pomoc.
    Cytuj Oryginalnie napisane przez M_kasza Pokaż post
    też miałem taką sytuację, że po włączeniu klimy terkotała strasznie. Skończyło się na wymianie sprężarki (200zl używka na allegro)+150 nabicie+100 robocizna. po 2 miesiącach posypało się już samo sprzęgło( odpadła tarcza sprzęgła) i kolejna wizyta u mechanika. ze starej wyciągnął sprzęgło i wałek który starło kompletnie, nabił ją(wcześniej wyciągając z układu to co było) i zapłaciłem 100 zl.
    Więc podejrzenie pada na sprzęgło sprężarki. Mam poprzednią zdemontowaną sprężarkę, może by spróbować przerzucić z niej to sprzęgło na tą co jest w aucie? Bawił się ktoś kiedyś w używane sprzęgło czy nowe montujecie?

drunkmaster's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2012
    Miasto
    Kraków
    Auto
    VW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez norbi89480 Pokaż post
    Czy to padniete sprzęgło sprężarki?
    raczej tak, miałem taki sam odgłos jak sprzęgiełko padało

norbi89480's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2010
    Miasto
    Zamość
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Wymieniałeś tylko sprzęgło czy całą sprężarkę?

Data dołączenia
    May 2009
    Miasto
    Grudziądz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASV

Domyślny

Witam mam następujący problem. Znając życie już był taki tema omawiany ale juz nie mam sił szukać. Mianowicie: po przekręceniu kluczyka w stacyjce oba wentylatory startują i kręcą się jeszcze do około 15 minut po wyjęciu go ze stacyjki. W momencie gdy chcę włączyć klimę sprężarka nie startuje. Na zewnątrz upały a klimy brak. Po odwiedzeniu szeregu elektryków wymieniłem już chyba wszystkie możliwe przekaźniki i czujniki (przekaźnik wentylatorów - 1J0919506k, czujnik temperatury wody w chłodnicy, czujnik temperatury silnika do wskaźników). Po podłączeniu sprężarki na krótko wszytko działa. Nie mam już pomysłów co jeszcze mogę zrobić. Komputer nie wskazuje żadnych błędów!! Czy problemem może być czujnik poziomu oleju bo jeszcze on mi broi. Klima świeżo nabita.
    Ostatnio edytowany przez Vencer - 06-08-13 o 18:01

kosmo's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    siedlce
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T ARY
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Vencer Pokaż post
    Czy problemem może być czujnik poziomu oleju
    he he to juz by była przesada jak by miał coś wspolnego z klima
    a bezpieczniki sprawdzone? jeśli tak to ktore sprawdzales?
    czy śniezynka sie wogole włacza czy nie?

po przekręceniu kluczyka w stacyjce oba wentylatory startują i kręcą się jeszcze do około 15 minut po wyjęciu go ze stacyjki
    podczas uruchamiania silnika czy podczas gaszenia auta? dokładniej opisz sytuacje, przewody do tych wentylatorów sprawdzone ?
    przekaźnik wentylatorów - 1J0919506k
    taki miales wcześniej? poproś aby ktoś sprawdził w etce czy taki napewno powinien byc u ciebie

Data dołączenia
    May 2009
    Miasto
    Grudziądz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASV

Domyślny

Samochód był u elektryk który podobno sprawdził wszytko. Tak jak napisałem na klimatronicku zapala się gwiazdka ale nie załącza się sprężarka. Ale jest sprawna bo po podłączeniu bezpośredni do aku zaczyna chłodzić. W momencie jak przekręcę kluczyk w stacyjce wentylatory już się włączają, przy odpalaniu silnik na chwile zwalniają i nie zależnie ile bym przejechał po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka ze stacyjki one nadal chodzą. Czujnik wymieniłem na taki jaki był.

kosmo's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    siedlce
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T ARY
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

Samochód był u elektryk który podobno sprawdził wszytko
    hmmm skoro sprawdził wszystko ze jest ok, to dlaczego tak nie jest? widać czegoś nie sprawdził,
    i to nie jest normalne ze wentyle uruchamiaja sie zaraz po uruchomieniu silnika,
    jakie masz natęzenie prądu na przewodach przy spreżarce?

- - - Aktualizacja postu - - -

i odpowiedz na pozstale pytania

domel79's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2009
    Miasto
    Gniezno
    Auto
    VW
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0TDI BMM
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

problem moze byc ze sterownikiem jesli jest nieodpowiedni

Strona 36 z 161 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)

Tags for this Thread

Zasady postowania