Piotrek Wciskasz na raz zamknięcie obiegu i strzałkę do góry. Wyświetla Ci się jedynka i klawiszami + i - poruszasz się po menu. Temperatura płynu chłodniczego znajduje się przeważnie pod kanałem 49, więc wyszukujesz odpowiedni kanał, wciskasz przycisk od zamknięcia obiegu i wyświetli Ci temperaturę płynu. Jak fizycznie temperatura jest w przedziale od 80-100 st to na zegarach równo stoi 90st . W twoim przypadku termostat utrzymuje ci temperature chyba trochę za nisko w okolicach 80st i jak spadnie poniżej 80 to wskazówka szybko spada na 80 i ponizej jak tylko przekroczy 80 to wskazówka szybko wędruje na 90st na zegarach i tam stoi równo do momentu jak albo przekroczysz 100st albo spadnie poniżej tych 80st. Silniki bezynowe szybciej grzeją się na postoju więc jak się zatrzymujesz to to temp przekracza ci te 80st a jak jedziesz to podmuch powietrza schładza ci ponizej 80st. Silnik nigdy nie utrzymuje idealnie jednakowej temp tylko ma wahania (nie da sie określić czy to jest 5 czy więcej stopni). Jak wymienisz termostat na taki który bedzie ci utrzymywał temp w okolicach 90st (min80-max100st) to na zegarach bedziesz miał idealnie 90st . Z nowymi termostatami jest różnie ja tez trafiłem taki który dość wczesnie sie otwiera i temp waha mi sie miedzy 78-86 st i efekt jest identyczny jak u ciebie. Co do grzania rano to moja sugestia włącz na klimatroniku auto i wtedy zacznie ci dmuchać dopiero jak silnik osiągnie 50-60st bo dmuchawa tez dziala jak chłodnica czyli zabiera ciepło z silnika i dlatego tez sie wolniej silnik grzeje. Wiadomo jak szyby zaparowane to trzeba włączyć nadmuch.
komander Tak jak walniety jest czujnik temp płynu sterownik silnika wysyła sygnał do sterownika wentylatorów że silnik się przegrzewa i może sterownik wentylatorów może uruchomić wentylatory. W tym temacie podobny przypadek : http://www.a3-club.net/forum/showthr...919-506H/page3