szarpie powyżej?
może spadl przewod z intercoolera
szarpie powyżej?
może spadl przewod z intercoolera
|
Problem rozwiązany.. Okazało się że pompa wakum miała nieszczelnosc "wakum firmy LUK" oraz padnięta była grucha od turbiny. Dzięki za waszą pomoc
Witam. Jakiś czas temu sparciały mi się przewody od podcisnienia. Powymieniałem je na nowe ale chyba ****owo coś podłączyłem bo turbo w ogóle przestało działać. Jeździłem tak przez ok. miesiąc bo nie miałem jak tego ogarnąć. Parę dni temu wróciłem do tematu, rozpiąłem wszystkie przewody i podłączyłem na nowo. Jakie było moje zdziwienie, że turbo jednak działa XD Teraz problem jest jednak inny. Wcześniej (przed awaria) turbina załączała się od ok. 2000 obrotów. Teraz załącza się od 3000 tysięcy a czasem ciągnie i się wyłącza. To chyba nazywa się notlauf ale nie jestem pewny. Jaka może być tego przyczyna i jak ogarnąć aby znowu załączała się od 2000?
Autko to Audi a3 8l 2001r 1.9 tdi 110km Turbina chyba jest ze zmienna geometria ale co do tego to ręki nie dam sobie odciąć
Ale wytłumacz mi dlaczego nagle włącza się po 1000 obrotach więcej. Tego nie rozumiem. Kopa ma takiego jak wcześniej jeśli się włączy turbina.
Kolejna sprawa, zna ktoś dobrego mechanika we Wrocławiu który by to ogarnął? Sam nie chce grzebać w turbinie bo później tego nie poskładam więc koszta będą jeszcze większe![]()
Witam
Mam problem z moim 1.9 ASZtem, przy uszkodzonej gruszce wpadał w notlauf, mechanik ją wymienił i teraz już
nie ma zjawiska notlaufu natomiast turbo zwyczajnie się zacina - przy delikatnym przyspieszaniu w zakresie ok 2100-2300 totalnie
odcina turbo na ułamek sekundy przy czym następuje szarpnięcie (nie wpada w tryb awaryjny ani nic tych rzeczy).
Przy mocniejszym przyspieszaniu zjawisko nie występuje aczkolwiek czuć że samochód niepłynnie przyspiesza.
Dodam jeszcze że gruszka po wymianie była ustawiona tak samo jak stara i sztanga od zmiennej geometrii nie zacina się.
Proszę o pomoc![]()
Witam, w moim 1.9 TDI AHF prędkość blokuje się na ok. 100km/h i nie idzie nic zrobić aby poszło wyżej.
Z tego co czytałem już po internecie to przyczyną problemu mogą być od elementy od turbiny, EGR lub przepływomierz (jeśli coś źle, to proszę mnie poprawić)
Chodzi mi konkretnie od czego po kolei zacząć szukać po samochodzie.
Konkretnie to zacznij od podpięcia interfejsu i diagnostyki, bez tego to błądzenie po omacku.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)