100KM ATD też ma zmienną.
Najpierw sprawdź błędy vagiem, wtedy będzie Ci można doradzić
Bo na razie to chyba każdy się zgodzi iż jest to strzelanie w ciemno ;]
100KM ATD też ma zmienną.
Najpierw sprawdź błędy vagiem, wtedy będzie Ci można doradzić
Bo na razie to chyba każdy się zgodzi iż jest to strzelanie w ciemno ;]
|
Witam szanownych forumowiczów,
Posiadam Audi A3 z 2000r. z silnikiem AHF 110KM.
Mój problem polega na tym że samochód łapie notlaufa na tylko na zimnym silniku. Po rozgrzaniu i ponownym wlaczeniu samochodu odziwo auto nie lapie notlaufa. Czytałem już wszystkie posty nt. notlaufa ale żaden nie dawał jednoznacznej odp. na mój przypadek.
Dodam że czujnik N75 jest sprawny, dla pewnosci wyczyciłem go ale nie rozwiazało to mojego problemu.
Podłaczyłem samochód pod polskiego Vaga 4.9 gdyż VagCom mi nie działa i komputer zarejestrował popularny bład przładowania turbiny 17965.
Analizując bloki silnika, pokazuje mi że na jedym bloku nie ma w ogole ciśnienia doładowania po prostu przy przyspieszniu nie rośnie ciśnienie, stoi cały czas na wartosci 958mbarów. Pozostałe 3 bloki są OK. Gdzie szukac przyczyny w tym przypadku.
Dzięki z góry za pomoc.
Kolego już Ci raz pisałem - co Ty sprawdasz za bloki? W grupie 11 sprawdza się ciśnienie zadane i ciśnienie w dolocie. Najpierw zVAGuj właściwie auto, wklej log i będziemy myśleć. Instrukcję masz tutaj:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752
Nie znam sie na tym na tyle dlatego licze na wyrozumiałość.
Mam pecha bo mi nie dziła VAGCOM a na polskim VAgu nie można zrobić logów dynamicznychPolski VAG pokazuje mi ciśnienie w blokach 10 i 11 ale nie pisze czego dotyczny to ciśnienie, na chłopski rozum przyjałem że jest to ciśnienie doładowania choć teraz wiadomo ze jest to błedne. OK rozumiem że bez tych logów nie da sie tego zdiagnozować, spróbuje porzyczyć kompa od kogos innego i wtedy cos sie da zrobic. Jednak wciaz mnie zastanawia dlaczego na zimnym chwyta notlaufa a na ciepłym wszystko gra??
W grupie 10 masz ciśnienie atmosferyczne (2 okienko od lewej) i aktualne ciśnienie w dolocie (3 okienko od lewej). W grupie 11 tak jak napisałem - ciśnienie wymagane przez komputer (2 okienko od lewej) i ciśnienie rzeczywiste (3 okienko od lewej).
Musisz go strasznie upalać na zimnym... dopóki się silnik nie rozgrzeje nie należy przekraczać 2000obr. a skoro łapiesz notlauf to pewnie dajesz mu w palnik.
To może opisze co zaobserwoałem (wiem że bez logów dynamicznych to nie to samo ale).
Po uruchomieniu silnika w bloku 10 pokazuje mi tak:
1 wskazanie = 958mbarów stale niezmienne
2 wskazanie = 1050mbarów i rośnie z chwila przyspeiszania
Blok 11
1 wskazanie = 1010mbarow i rosnie z chwila przyspieszania
2 wskazanie = 1050mbarów i rośnie z chwila przyspeiszania
W sumie jak teraz mi to napisałes to nawet by to sie zgadzało w polskim Vagu.
Dzięki Ci za info, spróbuje najpierw spokojnie rozgrzac maszyne a potem na trasie go sprawdzic czy lapie notlaufa. Mozliwe że go katuje co mi sie czasem zdarzy![]()
Prawidłowo.
Prawidłowo, pod warunkiem, że wartość nie przekracza 2000mbar.
Chodziło mi o to, żeby nie katować auta na zimnym, bo to zabójstwo dla silnika i turbo. Jak się rozgrzeje to nawet wskazane.
Na biegu jałowym nie przekracza ale przy obciązeniu zaobserwowałem nawet wartości rzędu ponad 2300mbarów.
Właśnie wiem o tym że silnik osiąga pełną sprawność przy ok.90stC bo wtedy jakas przegroda w pełni sie otwiera ale zdarza mi sie o tym zapomniac szczegolnie w pośpiechu.
OK dzięki raz jeszcze, póki co spróbuje go sobie jeszcze potestowac aby sie upewnic ze wszystko gra.![]()
Czyli turbo przeładowuje, stąd tryb awaryjny.
Przyczyny: gruszka podciśnienia albo zapieczone kierownice w turbo.
Rozwiązania: sprawdzenie gruszki podciśnienia i jej ewentualna wymiana, czyszczenie turbo
Nie chodzi o żadną przegrodę ani pełną sprawność tylko o smarowanie. Temperatura 90*C zapewnia elementom silnika najlepsze smarowanie.
a wiecie może gdzie w Wawce zdiagnozować i ewentualnie naprawić turbo?? i inne rzeczy z nim związane??
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)