mialem dokladnie cos takiego jak kolega,wymiana termostatu niepotrzebna a kosztowala 200zł, a pół-fis klęka często
Printable View
Witam! Zamieszczam moje pytanie w tym temacie gdyz jest to zapewne zwiazane z termostatem. Czy waz ktory jest wpiety w gorna czesc chlodnicy powinien nagrzewac sie na malym obiegu.? Waz ktory idzie z termostatu na dół chlodnicy jest zimny do momentu jego otwarcia.
Witam. Mam problem po wymianie termostatu ktora przebiegala troche nie po mojej mysli bo zdolalem spuscic z korka na dole chlodnicy okolo 2 litry a reszta plynu wyciekla po odkreceniu krocca z termostatem. Po calej operacji zalalem do zbiorniczka do pelna poczekalem az zleci i tak weszlo mi okolo 3-4 litry pozniej przejechalem sie zaswiecila sie kontrolka dodalem znowu i co zostawie auto na noc to rano mi sie zaswieca i musze dolewac plynu. Czy to normlane uklad sie sam odpowietrza ? Juz ogolem wlalem z 8 litrow plynu..
Do TDI wchodzi ok 5 litrów. Jeżeli wlałeś 8l to musisz mieć wyciek.
Układ sam się odpowietrza.
wlasnie oto chodzi ze nie ma wycieku. Kolo zaworka sucho kolo krocca tez sucho, jak demontowalem to odkrecilem krociec wraz z rura i termostat ostal w silniku , nastepnie go wyjalem wlozylem nowy zlozylem usczelke( zapomnialem posmarowac ja lekko plynem i nalozylem krociec - skrecilem wszystko i na zewnatrz nie ma zadnych wycieckow. Juz glupieje bo nie wiem co to moze byc za przyczyna. przed zmiana termostatu tak nie bylo.
no to gdzies wycieka, nie ma innej opcji. Jednak plyn dobrze paruje , tzn. nie widac po nim sladow np po kapaniu na kolektor wydechowy czy dalej "wydech".
Moze byc tez peknieta chlodnica i podczas jazdy sie to ujawniac.
http://eksploatacja-auta.wieszjak.pl...hlodzenia.html
A czy wadą mogą byc popekane wąsiki w srodku krućca ktory przykreca sie po założeniu terostatu ??
Jeżeli są ułamane to nic nie przeszkadza. Gorzej jak się ułamią i dostaną do układu. Miałem przypadek, że w A4 podszedł kawałek pod nowy termostat, przez co działał nieprawidłowo.
Ok dzieki termostat wymieniony i teraz tylko musze pojezdzic i zobaczyc jak bedzie z tą temp Moj temat zamkniety Dzieki wszystkim
Witam Panowie i Panie, mam mały problem z moim autem, a więc:
Auto nie dogrzewa mi się do 90st., wiem, że na ogół diesle grzeją się wolniej od benzyny. Rozmawiałem z użytkownikiem forum, który ma taki sam silnik jak ja czyli 1.9TDI ASZ, 131KM. Powiedział mi, abym zobaczył jaką mam temperaturę na climatronicu na kodzie 49 i 51. Sprawdziłem i przy odpaleniu na kodzie 49 miałem 30st., (temperatura powietrza oscylowała w granicy 2st. celsjusza, auto odpalałem po całej nocy). Nie żyłowałem auta na początku i kręciłem go do 2tyś. obr. potem auto troszkę się nagrzało i pokręciłem go troszkę pod 3tyś., po jakiś 10min. jazdy temperatura osiągła 75st. i nie chciała pójść wyżej, również na kodzie 51. Koledze z forum o którym pisałem auto grzeje się do 90st. po jakiś 10min., jazdy i jeździe nie przekraczającej 2tyś. obr., mamy te same silniki więc w kwestii grzania silnika nie powinno być ??RÓŻNICY?? Czytałem troszkę o tym i podejrzewam dwie rzeczy albo termostat albo czujnik temperatury wody.. Co myślicie o tej całej sprawie ??
Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź, pozdrawiam.
Ja miałem podobny przypadek lecz w 110 km. Silnik osiagał temp. 80* i nie więcej jak jechałem tak do setki temperatura spadała do 75*... wymieniłem termostat i problem znikł. Teraz do 90* autko nagrzewa sie od 7-10 km przejechanej jazdy na obrotach do 2 tys.
Witam, nie chce zakładać nowego teamtu więc pisze tutaj. Mam problem z temperaturą na wyświetlaczu, ponieważ kiedyś mi pokazywał 90 stopni ale po 30 sekundach spadała wskazówka a teraz już nawet nie podnosi się wymieniłem czujnik temperatury i nic nie dało nie wiem co dalej sprawdzać jeśli ktoś byłby w stanie podpowiedzieć co dalej sprawdzać lub wymienić byłbym wdzięczny.
Bylo juz o tym dokladnie, w podwieszonym temacie o czujniku temperatury wody chlodzacej.
Generalnie nalezy sprawdzic w tym wypadku czy przewody na wtyczce cczujnika nie maja 'spięcia' z masą auta i + akumulatora również - sprawdzisz oczywiście to mierząc rezystancje - musi być w ohmach nieskonczoność
sprawdziłem piny od czujnika i oba mają potencjał masy tzn. napięcie względem masy 0V a względem + 12v, pomiar wykonywany na włączonym zapłonie
Nie będę zakładał tematu bo podobny.
TDI 110 km i na zegarach pokazuje temperaturę ok 70*
Wymieniłem termostat i nadal to samo. Dodam, że czujnik temperatury wymieniałem ok 2 lata temu.
Podpiąłem Vag i takie cudo wyszło :
Podczas jazdy i nagrzewania się silnika 2 razy wystąpiły skoki temperatury na Vagu z 53* na 34* i z 64* na 43*.
Po przejechaniu ok 15 km na zegarach ok 70* a na Vag-u:
1-Engine grupa 007
33,3*-nic-26,1*-72,9*
17-Instruments grupa 003
70*-nic-155*-nic
Dodam, że na dworze 13 * ciepła
Proszę o pomoc
czujnik, zmierz po nocy, bez odpalania i podaj wynik. Czasem czujniki padają i przekłamują jak się układ zaczyna rozgrzewać. Inną przyczyną może być to, że termostat jednak wymieniłeś na lipny i się zbyt szybko/szeroko otwiera, a przede wszystkim zbyt wcześnie, stąd te spadki nagłe aż o 20 stopni - trochę dużo. Zanim go jednak zmienisz, przebadaj czujniki. Procedura co i jak, jest w temacie.
Czujnik zmieniłem i jest superowo.
Cześć! Prosze o porade. Wiem że napewno w tym wątku jest odpowiedz na moje pytanie ale naprawde nie mam zbyt duzo czasu na przegladanie go, moze ktos bedzie laskawy i szybko mi odpisze. Dzisiaj jak jechalem do pracy (na dworze okolo 15stopni) temperatura utrzymywala sie w granicach 90 stopni poczym nagle skoczyla do 110 - 120 stopni. Zatrzymalem sie i zgasilem auto i powoli temeperatura spadala, lecz gdy juz wracalem do domu po pracy temperatura znowu wskoczyla na 110stopni(odcinek 4km). Czy to termostat ?
może to być albo termostat ( nigdy ci sie nie otwiera i nie daje obiegu na chłodnice i temp caly czas rosnie) a moze to byc czujnik temp chłodnicy ( jest walnięty i nie daje sygnału do uruchomienia wiatraka w chłodnicy). Zrób tak:
1. odpal auto pod domem pogazuj mu troche zeby doszło do temp 70-75 stopni podnies maske i sprawdz grubą rure doprowadzającą ciecz do chłodnicy, powinna byc zimna, nie ciepła
2. jak bedziesz mial ponownie sytuacje zagrzania ok 100 st to otworz mache i zobacz czy wiatrak od chłodnicy pracuje
pisz co i jak moze ci pomozemy
- - - Aktualizacja postu - - -
ja mam ten sam silnik i miałem dokładnie to samo. kilka dni temu wymieniłem termostat na wahlera i jest cacy. prawie na sto procent masz to samo
Ja juz po naprawie, jakiś zaśniedziały bezpiecznik pod maską był od wiatraków.. wie ktoś dokładnie co to?
Mam taki objaw w moim 1.6 AVU: na VAGu temp 105*, na wskaźniku 90* (licznik jaeger - walnięty, tzn. pokazuje w cały świat stan paliwa, wychodzi na to, że temp też). Wiatraki się nie właczają a chłodnica zimna. Kiedy włączę na full grzanie kabiny temp. cieczy na vagu spada do 87*. Myślicie, że mam problem z zaciętym termostatem? Chyba wskazuje wszystko na to, bo dolny wąż chłodnicy nawet po dłuższej trasie zimny:/
Koledzy mam problem z moim tdi asz. Pare dni temu zauważyłem że temp silnika na wskażniku wychyla się jedną kreske za połowę (ok 100st) , póżniej wracało do normy. Kiedy zaczęło się to pojawiać coraz częściej podniosłem maskę i zobaczyłem że górny wąż do chłodnicy jest gorący a dolny zimny. Nawet kiedy temp na zegarach była na 90st. Wentylatory się nie włączały nawet jak było 100st. Dziś auto zaczęło sie mocniej grzać , wentylatory się włączyły. Auto odstawiłem i myślę jakie części kupić do wymiany. Czy to termostat czy coś więcej?
ps temp na 49 kanale klimatronika pokrywa sie z tą na zegarach
Jeśli to termostat to czy ktoś ma instrukcje wymiany?
Przy takiej temperaturze to już dolny wąż powinien być też gorący, bo duży obieg tym skutkuje. Osobiście obstawiam termostat, ale niech się wypowiedzą inni..
troszke dziwnie opisane. dolny i górny waz przy chłodnicy to sprawdzaj po uruchomieniu silnika i dogrzaniu do 80 stopni. wtedy górny i dolny powinny byc zimne. Jezeli gorny jest cieply znaczy ze termostat daje wode na duzy obieg od razu. jezeli auto ci sie bedzie WYRAZNIE grzało, ponad 100stopni, to zatrzymaj sie i sprawdz dolny waz. jezeli nadal bedzie zimny to znaczy ze zacioł się termostat i jest do wymiany( sprawdz od razu czy wichura chodzi wtedy). Co do wichury to roznie sie ona włącza i rózne sa tego przyczyny, najczęściej czujnik. ale skoro sie w końcu włączają to znaczy ze sa ustawione na wysoka temperaturę i to może być problem schładzania cieczy bo jak stoisz w miescie a nie ma pędu powietrza to bebechy mu sie gotują, a wichura sie jeszcze nie włacza a powinna. I jezcze sztuczka o której czesto sie zapomina, podczas tych czynosci (oprócz wtedy kiedy sie przegrzeje bo sie poparzysz) otwórz zbiornik z płynem. Tam sie czesto tworzy cisnienie, mozliwe ze uklad jest zapowietrzony (malo prawdopobne, ale).
Wczoraj się dowiedziałem od mechanika że padł mi wskaźnik temperatury silnika w moim dieselku 90KM 2000r. Na kompie temperature pokazuje dobrze także jeżeli chodzi o czujnik to jest ok tylko na liczniku wskazówka stoi. Niedługo wybieram się na wakacje i w te upały wolałbym nie jechać nie znając temperaturki mojego dieselka na bieżąco. Samochód stoi aktualnie u mechanika, robiony jest pod wyjazd ale on nie zajmuje się elektryką i mnie z tym odesłał do elektryka. Problem w tym że każdy jeden w mojej okolicy próbował mnie przewalić na kasę przy naprawach i poskreślałem ich generalnie z listy. Brak mi zaufanego teraz na szybko a na elektryce się znam średnio na jeża. Chodzi mi o orientacyjną cenę naprawy czegoś takiego i ewentualnie diagnozę na odległość co trzeba wymienić/co padło w takiej sytuacji. Nie chcę znowy pakować się w jakieś burdy pod ich zakładami jak ostatnio byłem u jednego matki cienkolem i mnie frajerzyna próbował wykasować na dwie bańki za wymiane przełącznika nadmuchu i wkręcenie jednej śruby do mechanizmu wycieraczek żeby się nie wykleszczał. I do tego jeszcze połamali niektóre zaczepy w desce rozdzielczej grrrr... banda. ;/ Inny z kolei przy Golfie Mk2 miał powiedziane że radio bierze prąd to się uparł że się nie znam i grzebał we wszystkim prócz radia i też wywalił cenę z kosmosu, a radio prąd dalej brało, do dziś mu kasę niby wiszę.
W swoim 1.6 AVU miałem podobną sytuację. Temp. była robocza a na blacie (wskaźnikach) pokazywało 95-97 stopni. Padł Ci najprawdopodobniej silniczek krokowy, napędu wskazówki temperatury cieczy. Za pierwszym razem pomogło wyczyszczenie tego silniczka. Teraz znowu zaczął wariować i został wymieniony, bo trupa drugi raz nie dało by się reanimować. http://allegro.pl/silniczek-tem-i-pa...332324471.html
Przejeździłem na walniętym silniczku jakieś 2000 tyś km, i się nie grzał. A jeżeli boisz się o temperaturę, to na climatronicu kanał 49 i kontroluj podczas jazdy.
Dzięki, to musi być ten silniczek, prawdopodobnie padł kompletnie bo przez instalacje najprawdopodobnie poszło jakieś zwarcie które usamżyło czujnik temperatury i pewnie właśnie ten silniczek.
Co do klimatronica i kodów to wiem... już sprawdzałem i działa ok, temperatury też w porządku jak jadę a z kasą krucho więc chyba daruje sobie ten silniczek póki nie spłacę długów :]
Pozdrawiam!
Witam!
W chłodne dni (najlepiej to widać zimą) podczas jazdy na trasie wskaźnik na desce pokazuje 90stopni, ale zdarza się, że gdy zwolnię np. w obszarze zabudowanym, to temperatura obniża się tak do 75stopni. Po pewnym czasie powoli wraca do 90 stopni (przy wyższej prędkości dzieje się to szybciej).
Czy to normalne zachowanie czy też raczej problem z termostatem?
Czujnik G62 wymieniałem jakieś 2 lata temu, ale już wtedy był ten sam problem.
Witam Panowie, to moj pierwszy post zatem prosze o wyrozumialosc. Mam na stanie a3 tdi 90km, silnik w trakcie jazdy nawet dluzszej rozgrzewa sie do temp 85 stopni - przynajmniej tyle pokazuje na zegarach. Na postoju po dluzszej jezdzie rozgrzewa sie do 90 ,jednak po przejechaniu kilku kilometrow znow spada do 85 i caly czas utrzymuje ta temperature. Myslicie ze termostat? Zmieniac? Czy za bardzo sie nie przejmowac?
Wysłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2
Witam serdecznie
Mam pewne przypuszczenia że mój termostat ma już dość. Zrobiłem dzisiaj rano małe badanie,
wąż z numerem jeden był dobrze ciepły po 4 km jazdy, natomiast wąż 2 wydaje mi się że powinien być zimny dopóki płyn nie osiągnie 87 stopni czyli temp otwarcia termostatu a on w miejscu narysowanej liczby zaczynał już być ciepły.
http://www.image-share.com/upload/2279/144.jpg
Na kanale 49 climatronica miałem temperaturę 64 stopnie a na kanale 51 było 45 stopni gdy zakończyłem jazdę (nie całe 4 km zrobiłem).
Dojechałem na miejsce, otworzyłem maskę żeby sprawdzić węże, climatronic wiał delikatnie i obydwa wentylatory na chłodnicy pracowały. Wyłączyły się gdy wyłączyłem nawiew.
Woda normalnie dochodzi do ok. 90 stopni na zegarze w czasie jazdy gdzieś po 7 kilometrach, ale w czasie jazdy potrafi opadać do 80-85 stopni, zazwyczaj gdy jadę z góry bez gazu lub na małych obrotach i przy włączonym nawiewie.
Na postoju również wskazówka opada nawet przy minimalnym nawiewie.
Nie sprawdzałem wtedy ile pokazuje na climatronicu gdyż dopiero dzisiaj rano pierwszy raz się tym bawiłem.
Ktoś podpowie czy to na pewno termostatu wina?
Silnik TDI ASZ.
Pozdrawiam serdecznie
Według mnie termostat do wymiany jeżeli są takie wahania temperatury.
Koszt ok 40 zł i 20 minut roboty.
pytanie w którym miejscu jest termostat ? audi a3 silnik 1.8 125KM może mi ktoś na zdjęciu zaznaczyć?
Może wiecie co jest jak włącza mi się co chwile wiatrak i się wyłącza? Tak jakby termostat otwierał się i zamykał. Dzieje się to zazwyczaj na postoju jak trochę dałem po garach. Termostat był zmieniany z 3 miesiące temu.
nic jeszcze nie diagnozowałem ale chyba mam typowe objawy uszkodzonego termostatu, na postoju, w korku, przy bardzo żółwiej jeździe po mieście trzyma 90stopni bez problemu, natomiast w trasie zaczyna schodzić na 75-80stopni. Raczej termostat jak sądzicie? temat już przejrzałem
Mam to samo i wymienilem termostat i czujnik i dalej nie trzyma ciagle 90C.
witam tak jak mówiłem doszło do wymiany termostatu (kupiłem firmy VERNET) i tak jest okej szybko łapie temperaturkę i trzyma 90stopni i może taka bzduura ale wolę zapytać ponieważ na postoju jak jest zagrzany na wskaźniku pokazuje z pół milimetra dalej niż skala 90 stopni czy to normalne? Gdzieś kiedyś słyszałem że na nowym termostacie tak może być ponieważ mają one temperaturę minimalnie wyższą od 90stopni czy jest w tym trochę prawdy? nie mam się czym przejmować?
u mnie też tak jest, w rodzinie też jest a6 2.4 i to samo jest więc chyba tak już jest :) w przedliftowej a3 pokazywało mi 89 stopni
Ja mam Verneta i trzyma tak 89-90 stopni. Sprawdź sobie na klimatroniku albo vagiem jaka jest dokładnie temperatura bo wskaźnik pokazuje tak +- 10 stopni.
To normalne, że na postoju może temperatura minimalnie wzrosnąć.
kolego rosio sprawdz vcds jaka masz temperature plynu chlodzacego jak masz inne wskazania na kompie a inne na blacie to czujnik temperatury plynu chlodzacego wymien i sprawdz ale wsadz ori !
przymierzam się do wymiany termostatu i gość w sklepie polecił mi termostat Gates czy warto go wkładać czy jakiś inny?