Kumpel ma w s3 8P millteka resonated z katem. Jest cicho jak w serii.
Printable View
Kumpel ma w s3 8P millteka resonated z katem. Jest cicho jak w serii.
Wszystko da sie założyć Michał, nawet w a3 i tak samo jak jest to zrobione w esce bez żadnych przycisków.
Skrzypul, Przemek ogarnie temat tak żebys miał cicho i nie przesadzaj w koncu jak chcesz miec 400ps ponad to takie auto nie moze cicho ryczeć wiec bez przesady.
Wysłane z mojego iPhone'a
Po prostu trzeba dać jak największy środkowy tłumik i tylny. Da radeę to zrobić :)
Dzięki. Każda rada cenna!
To, że na zewnątrz będzie ciut głośniej to normalne, inaczej się nie da. Ważne by był po prostu delikatny ledwo slyszalny pomruk i by w środku była kompletna cisza.
Za klapy podziękuję, same z nimi kłopoty.
Antoś: jakaś logika w tym jest. Im większe tłumiki tym lepiej wyciszą przy zachowaniu optymalnego przepływu spalin.
A ja zapytam może o mniej gornolotne modyfikacje ;D
Jest sens robienia przelotu z seryjnego wydechu? Tak na pół roku dopóki gotówka nie pozwoli na konkretniejsze modyfikacje. Przelot coś da na plus, na minus? Chodzi mi o wywalenie puszek + katalizatora
Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka
Klapę można wykorzystać tą, która jest w S3 (mam taką jakby ktoś chciał:P), do tego zbiorniczek podciśnienia i zaworek N75. Można to podłączyć pod jakiś przycisk w kabinie, na przykład taki jak ma RS3 z napisem "S". Byłoby to całkiem fajne. :)
Pawliko: Chcesz wywalić tłumiki i katalizator w TFSI?
Antoś, nie mówię, że chcę. Ja tylko pytam czy to głupi pomysł ;-)
Ja w S nie mam żadnych klap a wydech ori jeszcze
W S3 nie masz klap w seryjnym wydechu?
Na pewno osoba której zależy na maksymalnej ciszy jak najbardziej jest to do ogarnięcia. Katalizator zostać musi sportowy bo sam w sobie kiedy silnik się rozgrzeje wycisza układ wydechowy. Następnie tłumik środkowy z MG. Można dodatkowo pomiędzy tłumikiem środkowym i końcowym zastosować dodatkowy tłumik lub rezonator. Budowałem dwa takie układy do TFSI gdzie mocy była większa jak 400KM. W jednym aucie zastosowałem właśnie pomiędzy tłumikami tzw, tłumik stop który Michał z MG stosuje do samochodów z silnikiem R32. Reszta standardowo. Uwierzcie mi, że sam byłem w szoku. Było bardzo cicho i wydech był bez klapek :)
Ma na pewno :) tylko jeszcze o tym nie wie:)
Dalej nie wiem czy przelot w tfsi to głupi pomysł ;)
Generalnie na plus, przerabiałem temat ile daje DP+usunięcie srodkowego , końcowy seria (jest cicho)
Efekt jak poniżej.
http://thumbnails112.imagebam.com/36...c366054632.jpg
Krótko mówiąc ja polecam taki zestaw.
Wydech 3" od MG jest dość głośny tylko w przedziale obrotów 2,5-3,5tyś ale za to ma ładne brzmienie.
Na początku mi troszkę przeszkadzał bo był za głośny ale teraz się przyzwyczaiłem i jest w miarę ok.
Jak chcesz robić wydech na 400km to musisz się z tym pogodzić że będzie głośniej niż w serii.
Klapy takiej jak jest w S3 nie obsługuje sterownik CCZA.
Korbowody w CCZA są takie same jak w CDL więc dadzą radę bez problemu do 500Nm.
Układa paliwowy w CCZA jest dużo wydajniejszy niż w starych TFSI. Wystarcza do około 420-440km.
Do tej mocy nie trzeba wymieniać żadnych pomp ani wkładów tak jak niektórzy Ci tu radzą.
Skrzynia DQ250 daje rade spokojnie do 450Nm na seryjnych sprzęgłach ale nie na seryjnym sofcie. Powyżej 400Nm musisz zrobić soft do skrzyni.
Wiele silników TSI ma problemy przy większych mocach ze sprężynkami zaworów wydechowych.
Wszystko zależy z którego roku masz auto. W rocznikach 2008/9 podobno sprężynki były jeszcze ok w nowszych trzeba wymieniać a nie jest to tania zabawa ;)
Jak nie chcesz iść w jakieś mega duże koszty tak jak ja to zakończ podnoszenie mocy na 400-420Km i około 480-500Nm.
Jakie koszty samego dp? Na tym się akurat nie znam ;(
Uczciwa cena za Dp to miedzy 700 a 900zl.
do TFSI jest patent z nowym siedziskiem zrobionym w CNC dla pompy i wtedy rolkowy napinacz z TSI:
http://i145.photobucket.com/albums/r...t/IMG_0451.jpg
http://i145.photobucket.com/albums/r...t/IMG_0443.jpg
Krzywka wałka też do wymiany:
http://i145.photobucket.com/albums/r...t/IMG_0452.jpg
Zyzio ale o co chodzi ?? po co itp. ?? bo nie bardzo kumam po co to robic ??
Dobra, zacznijmy od nowa. Jakie będą wady/zalety usunięcia katalizatora (tego większego) w AXX? I tak świeci mi się check, wyskakuje przez katalizator/sondę, tak więc wysunę ją trochę na podkładce i powinno być ok.
Docelowo będe chciał zrobić całe DP, ale gotówka na to będzie dopiero za kilka miesięcy, a teraz myślę o tym katalizatorze, bo wg mojej głowy silnik doładowany mając bardziej wolny wydech powinien lepiej jeździć - czy nie?
dozbieraj hajs i zrób porzadny 3" DP z katalizatorem sportowym 100cpsi ze zwężką na 2,5" na końcowy tłumik, będzie głośniej i na pewno odetka wydostające się z silnika gazy. Samo wyciecie kata nic nie da, bo seryjny DP ma zwężkę zaraz przy kolektorze wydechowym z turbosprężarki i to ona najbardziej dusi spaliny.
+1 do tego co Zyzio napisał.
Widać że do kolegi Pawliko nie dociera to że wycięcie nic nie da. Na innym forum też wszyscy mu tak piszą a on dalej swoje. Składaj kasę i rób od razu DP :D
dokładnie wycięcie samego kata za wiele nie da bez sensu marnować czas a może i nawet kase na to wycięcie jak już wstawiać Dp 3" i będzie gitt :P
Dotarło :D zbieram sos i zrobie DP
Panowie przy 2.0TFSI warto zostawiać Kata czy od razu wywalić robiąc DP?
Doczytaj poniżej posty było to paręnaście dni temu wyjaśniane.
Pawliko. Dobry DP + UPpipe aby spool turbiny polepszyć . Zostawić środkowy tłumik . Ostatni to wg gustu. MG robi fajne jak również parę innych firm. Plusem w MG jest możliwość zamontowania regulatora dźwięku
DP najwięcej daje . IC sprawdza się lepszy jak jest gorąco bo zawsze im większy tym większy lag
UP pipe sie nie wymienia. Przy seryjnym dolocie zostaje seryjny. Zreszta skad ten pomysl w ogole.
jak jest dobrze dobrany Fmic i dobry sofcik to nie ma żadnego laga
A jak wygląda sprawa,
po wywaleniu kata i nie wstawianiu żadnego innego (sportowego itp) ze spalinami ich ewentualnym pomiarem w strefie ......
Np: wjazd do Berlina..... pytam tak z ciekawości, będą problemy, bo jak wiem częściowo zależy to od auta ......
niech was zatrzyma giermańska policja to szybko wrócicie z autem na lawecie. Nawet jak zatrzymają za głośny wydech >100db to auto na pake i zakaz jazdy. Katalizator musi być. Tam są bardzo duże restrykcje odnośnie spalin.
To ciekawe rzeczy piszesz kolego, ponieważ trochę czasu w Niemczech spędzam i mam akurat znajomą w Ordnungsamt (odpowiednik Polskiej Straży Miejskiej)
Ona twierdzi, że te plakietki to pic na wodę, ponieważ nikt tego nie sprawdza. No chyba, że Twoje auto zostawia smugę dymu za sobą albo śmierdzi z niego jak ze stara i jakiś dobroduszny sąsiad na Ciebie zwyczajnie doniesie. Oczywiście nie wspomnę o braku naklejki - gdzie z miejsca masz 50euro
Nie bój się tak nas tam lubią - niestety, że jak PL zobaczą to nie omieszkają sprawdzić :eek:
Dlatego o to zapytałem, dziś się nie wybieram ale jutro ??? może i w związku z tym nie chciałbym mieć problemów
A też o przelocie myślałem nie raz ;)
Może i pic, może bzdura ....... Ale dla nich :thumbright:
Polaczek poleci i pech go dopadnie, od tak przypadkiem :o
Przepisy są takie, że katalizator musi być. Tak samo w PL jak i w DE i wielu innych krajach. Jak jeździsz bez tzn. że auto nie powinno być dopuszczone do ruchu i musisz się liczyć z problemami wszędzie. Kwestia szczęścia. W PL niestety potrzeba go mniej bo nasza mentalność jest jaka jest - sporo aut z naszych dróg by zniknęło gdyby w końcu zaczęto poważnie podchodzić do badań technicznych...
W DE szczęścia musisz mieć znacznie więcej - kolega dwa lata temu wracał swoim leonem TDI (przelot bez kata) na lawecie z okolic Hanoweru. Kwotę mandatu też pamięta do dziś... Sam jeździłem wcześniej podłubaną ibizą TDI na przelocie bez kata, tylko końcowy tłumik. W Niemczech byłem kilka razy nią. Raz podczas rutynowej kontroli miałem mega farta bo też już o lawecie rozmawialiśmy. Poza tym miałem dość smrodu i więcej wydechu bez kata nie zrobię. Porządne sportowe katy naprawdę nie są żadną przeszkodą w modach. Przeszkodą jest tylko cena a u nas oczywiście zawsze ważniejsze będą wybajerzone zderzaki i lotki niż kwestie techniczne...
są sportowe katy które można zastosować ale cena Dp wtedy rosnie dość sporo a niektórzy mają problem by uzbierać i zapłacić za Dp bez kata... no niestety mody wszem i wobec kosztują i każdy kto ma plany musi się liczyć z wydatkami chyba że ktoś chce po prostu program i na tym koniec.. ale ten koniec jest zazwyczaj na chwile bo apetyt rośnie w miarę jedzenia.
żeby dotrzeć na Worthersee w całości bez zerwania zawieszenia to lepiej jechać przez Niemcy zahaczając o Biedrę w Ingolstadt :thumbright:
Jak na tyleś odważny to jedź bez kata. Morgan dobrze napisał. W polsce też można szybciutko stracić dowód nawet mając tak jak ja kata 100cpsi i 3" wydech o czym ostatnio się prawie przekonałem. Dzięki Bogu policjant był młody i z uśmiechem na twarzy powiedziałem że nie ma potrzeby mierzyć poziomu decybeli, przybiliśmy piątkę i pojechałem bez wyroku a jak sam powiedział słyszał mnie z ponad 300metrów że jest spokojnie powyżej 100db.
A ja mialem kontrole w DE bez kata i zadnych klopotow.
Sprawdzal ktos, czy po sportowym katalizatorze w aucie z programem sa spelnione normy spalin? Moze byc tak, ze nie;)
Sportowy kat nie spełnia normy emisji spalin niestety.
To jedynie taka 'podkładka' na przeglądzie lub gdy ktoś się 'uczepi' , gdy zmierzymy poziom emisji , bo niestety euro 4 nie spełni.
Witam, potrzebuje wymiary i rozstaw otworów flanszy od turbiny od strony wydechu. spawam dp i chciałbym mieć wszystko gotowe, żeby nie stać z robotą jak rozbiore to. wystarczy mi rysunek poglądowy.
pozdrawiam Marek