Mnie dział doping odstrasza... wiesz dlaczego z kadry narodowej wyleciało kilku zawodników?
Printable View
Nie mam pojęcia:/
Aczkolwiek do działu "doping" jeszcze nie zaglądałem - nie bawi mnie to.
Jedyne co w swoim życiu brałem to kreatyna (mono), Thermo Speed Extreme i HMBolon.
Więc same lightowe rzeczy :) Ale z tej podanej przeze mnie stronki kusi mnie 100oktan (na regenerację)..
Siemano, widzę,że jest tu kilku fachowców. W związku z tym że mam lekki brzuszek od piwka i późnych czasem bardzo ciężkich kolacji mam kilka pytań związanych z tym jak sobie z tym poradzić. Nie chce kaloryfera, a jedynie spalić to co niepotrzebne.;)
Ograniczyłem już ilość ciężko strawnych posiłków wieczorem. Kolacja maks. w okolicach 19:00. raz w tyg piłka nożna jakieś 1,5-2h. Chcę zacząć biegać, na razie nie dużo - ok 20-30 minut aby nabrać lepszej kondycji. Oprócz tego codziennie oprócz weekendów brzuszki skrętne i pompki ale na razie spokojnie 2x 15 powtórzeń, a po tym jakiś jogurcik przed snem. aby zapobiec łaknieniu. Zastanawiam się czy lepiej ćwiczyć przed czy po kolacji i czy muszę zastosować konkretną dietę. Za pomoc z góry dzięki.:thumbright:
moim zdaniem oszczedz sobie testowanie jakis innych odrzywek i inwestowanie w cos co wzrokowo przyciaga czy cenowo, jesli juz chcesz sie bawic to zainwestuj w diete, zwieksz ilosc bialka jedzonnego dziennie a odzywki kup sprawdzone do uzupelnienie np. system protein 80 z olimpu do tego kreatyne mono i cos na poruszenie organizmu przed treningiem jak np N.O. Xplode albo white flood a pozniej bo rozpedzeniu sie na mono wskoczyc na mocniejsza kreatyne np.storma po ktorym kopa dostaniesz napewno..mysle ,ze MartiA3 przyzna mi racje:)
Dodano:
treningi sobie ustal o konkretnej godz, moje zdanie jesli masz czas popoludniu to ok godz 16, wieczory zostaw do odpoczynku organizmu,(choc powiem,ze sa kulturysci co cwicza np o 3 nad ranem:)..) jesli masz zamiar dopiero zaczynac to nie rzucaj sie na gleboka wode bo nie bedzie rezultatu a wrecz przeciwnie, wiec co do gry w pilke popieram w 100% bieg jest wskazany a jak dodasz do tego 2-3 razy w tyg jakis joging zaczynajac stopniowo i zwiekszajac odcinek drogi beda efekty i brzuch spadnie napewno...jesli chcesz szybsze efekty proponuje odstawic fastfoody i smażone produkty, lepiej gotowane..brzuszki owszem co 2 dzien aby miesnie sie regenerowaly i mozna zainwestowac w jakas odzywke ktora spala tkanke tluszczowa:)
Brzuszków zdecydowanie za mało min 4 serie po 30 i 20 sek przerwy. Jak złapiesz lepszą formę wrzuć po 50 powtórzeń i 20 sek przerwy. Swoją drogą są lepsze rzeczy na mieśnie brzucha niż tradycyjne brzuszki. Warto dodać , że brzuszkami sadła nie spalisz. Na spalanie tylko bieganie ewentualnie cardio.
Kolejna rzecz jogurt to nie jest dobry pomysł na noc bo to głównie węglowodany a te nie spalone przeobrażają się w tłuszcz. Ja osobiście preferuje na noc twaróg chudy 100g , możesz do tego dorzucić kilka rodzynek i masz dobre źródło białka na noc :)
Dzięki za rady, na pewno wezmę je pod uwagę. Co do dodatków, to na razie chciałbym pojechać na sucho i zobaczyć efekty,a potem ew. jakiś wspomagacz, mieliście styczność z Thermo Speed? Podobno jest zalecany dla sportowców i nie jest odpowiedni dla nastolatków, to prawda?
Spalacze używa się tylko pod koniec redukcji. Na początek jak zaczniesz sie ruszać metabolizm dostanie kopa i samo będzie lecieć przy odpowiedniej diecie. Na początek zamień soki, napoje i inne badziewia gazowane na wodę niegazowaną.
Ogranicz węglowodany - ziemniaki, pierogi, makarony
zero słodyczy - to jest trudne ale po 2 tyg nawet nie będzie robić na tobie wrażenia np ulubione ciastko :)
Spalacz można np przy 3 miesiącu spalania.
Ja osobiście używałem Scorch i tight i szczerze najlepsza jest dietka :)
TSE mam w planie zakupić na wiosnę jak będę pod koniec redukcji ale ogólnie zbiera pozytywne opinie a cena jest atrakcyjna względem hamerykańskich bajerów...
Widzę, że będzie ciężko :D . Cena tego TSE fakt, jest bardzo zachęcająca. Ale podobnie jak Ty chyba zaopatrzę sie w nią na wiosnę. A teraz skupie sie na ćwiczeniach. :bounce:
Nikt nie mówił, że bedzie lekko:D:D motywacja motywacja i jeszce raz motywacja nie zapominając o zaparciu i checiach:D a z jakimi kolwiek wspomagaczami trezba się wstrzymac do któregos miesiaca intensywnego treningu a sucho..więc jak już altima wspomniał musisz ograniczyc weglowodany a efekty będą widoczne jeśli będą chęci..z mojej str życze powodzenia;)
Paco;
-dieta to PODSTAWA, bez niej nic nie osiągniesz !!
-2x15 brzuszków to możesz zrobić na rozgrzewkę. Ja bym Ci proponował po 3 serie na; partię dolną, górną i skośne. Robisz je naprzemian aż do zmęczenia tzn. dół brzucha do zmęczenia, góra do zmęczenia i skośne do zmęczenia (to jest jedna seria), przerwa 30 sekund i druga seria, przerwa 30 sekund i trzecia seria. Najlepiej rano co drugi dzień
-brzuszkami tłuszczu nie spalisz, musisz się ruszać, najlepiej biegać lub rower jak masz problemy z kolanami; zaczynasz od 20 minut 3 razy w tygodniu i co tydzień dodajesz 5 minut. Rano jesz banana albo kromkę chleba z czymś, żeby obudzić metabolizm, potem biegasz i dopiero wtedy wcinasz śniadanie
-jogurty owocowe mają dużo węgli prostych, producenci po prostu je słodzą, lepsza na kolację będzie pasta tuńczyk+twaróg+jogurt naturalny
-olej odżywki i pseudo spalacze, jedyne w co możesz (ale nie musisz) się zaopatrzyć to białko, poszukaj u wujka Google jak białko wspomaga odchudzanie
http://trenerok.pl/images/M_images/p...kulturysty.pdf proszę tu masz podstawy diety
Panowie TSE to jest dość słaby spalacz, na pewno dużo słabszy od Scorcha lub Tighta... Do mnie akurat leci Alri Poison - niby następca legendarnego Venoma (choć w tym była subitramina, dlatego z "legalnych" spalaczy nic mu nie dorówna), lecz słabszy od niego, ale nadal mocniejszy od większości spalaczy (typu Scorch).
Potwierdzam jednak, że podstawą jest dieta a spalacz to jedynie dodatek.
Zadbam o diete i trening. Rano co najwyżej brzuszki, bo niestety rano pobiegać nie dam rady. Biegi późnym popołudniem, a potem lekką kolacja i powinienem dać rady ;)
kolacja przed 18 i będzie git :D
No to dobrze poczytaj, na ten temat artów nie brakuje. Mam na myśli starego venoma który został wycofany. Obecnie jest już słaba i okrojona wersja.
To podaj mi artykuł w ktorym jest napisane, że w Venomie jest efka;) (chodzi o 500/200 - jedyna legenda)
a co powiecie o `n.o xplode ` sporo moich znajomych brało i bierze i bardzo chwali brałem kiedyś Nitrobolon II i musze przyznać ze byłem całkiem zadowolony ale duzo osób mowi ze Nitrobolon przy n.o xplode jest małym pikusiem
xplode bardzo dobry, najlepszy booster jaki brałem, siła naprawdę idzie, a przy typowym treningu na siłę ładnie pompuje
dość drogi w porównaniu do innych, ale wg mnie wart swojej ceny
Na mnie pobudzacze słabo działają - brałem superpump250 i nic
brałem no xplode 3 miarki zamiast jednej i praktycznie nic tylko wytrzymałość lepsza
brałem MESOMORPHA - straszyli , że z butów wyskocze po 1/2 miarki brałem 2 i nic poza mrowieniem :D Chyba najlepsze wrażenie zrobił na mnie bezkreatynowy whiteflood
altima a brałeś cytonox ?
Jakubku zabraniam Ci brac takich wynalazkow!
mama przyszła :x = PRZERĄBANE
bralem whiteflood i owszem targalo organizmem nawet na żołądku:D ale uważam ze xplode ktorego mam ciagle lepiej dziala i 3ma efekt pompeczki, ale trzeba dodac to ze na kazdy organizm te srodki inaczej dzialaja jak sam wspomniales ,ze dawke brales 3razy wieksza i slabo bylo, a moj kolega znowu mial problem ze swedzeniem skory po whiteflood ze wzgledu na jeden ze skladnikow,kazdy organizm inaczej dziala na rozny rodzaj suplementow dlatego tez niektorzy dopasowuja je pod gr krwi, ale pewnie o tym wiesz:)
Nie brałem. Rezygnuje z boosterów bo szkoda kasy. Jest jedno powiedzenie : Ryż kurczak reatynazrobią z ciebei skur....a
Brałem tylko kretkę - raz mono , potem cp i , później matrixy storma i size On. Obecnie testuję Treca cm3 i zobaczymy co z tego wyjdzie.
A co do pompy to najlepiej zrobić superserię albo przerwę miedzy seriami 1 min i jest mega pompa
tudziez cztery tabletki metki to sposób dla Twojej sylwetki :D
No i zrobił się nam off top ....
Co do boosterów to na Imperium Sportu chwali się Dual Blasta i Pimp Blasta, masakrują podobno.. Na dziesiątki zachwytów trafiło się tylko kilka negatywów (ale ci to już pewnie przeżarci;))
co do suplementów diet i odrzywek ostatnio poradzono mi anadrox pump firmy mph moze ktos ma jakieś doswiadczenie z tym specyfikiem bo zastanawiam sie czy nie przetestować :)
Wie ktoś może czy normalne jest to że ćwiczę prawie 8 miesiąc i po każdym treningu mam zakwasy? czytałem i słyszałem dużo na ten temat ale nie jestem pewien do końca czy to normalne, dodam że jestem bardzo zadowolony z moich efektów ćwiczeń
za mało danych ... ile x w tyg trening ile wody schodzi jaka dieta jakie suple , witaminy , ...
p.s. wiem ,że mało budujące to jest ale czasem browarek pomaga bo neutralizuje kwas mlekowy :P
Do tego pamiętaj o rozciąganiu mięśnia w trakcie rozgrzewki o ile jest a także po treningu.
Jak nie dojadasz żadnymi suplami to możesz wrzucić sobie ZMA(wieczorem) + Potas i Wapń (rano)
min 1.5L wody musisz obalić na trenigu
p.s.2 musisz rozróżnić zakwas od bólu mięśnia po treningu bo jeżeli boli to dobrze znaczy ,że rośnie :D
trening 3 x w tyg, 1 partia mięśni raz w tyg, wody na treningu pije nawet do 2L, rozgrzewka trwa od 10 do 15 min przed treningiem, supli raczej nie biorę jestem w fazie brania N.O expolde, a czy to jest ból mięśnia czy zakwas to nie mam pojęcia :)
Stara szkola mowi ze zakwas to objaw dobrego treningu :) Ale nie wtedy gdy utrzymuje sie tydzien :) Jesli nie chcesz miec tak strasznych zakwasow zarzuc sobie Aminokwasy plus L-Glutamine :) Ja akurat jestem na malym cyklu MONO+SHOCK plus to co napisalem i jest ok :)
Dodano:
A zamiast tego browarka wolalbym wlasnie Aminokwasy.
niek nie zapytal co jaki czas zwiekszales ciezar a to jest tez istotna przyczyna bólu/zakwasu no i czy w ciagu tych 8mc cwiczen miales jakas regeneracje wolny tydzien???? a co do browarow to po dluzszym stosowaniu kreatyny warto nerki przeczyscic:D ale browar nie zalaz pale:D
rzeźba, staram się ćwiczyć mniejszymi ciężarami ale każdy ruch robię strasznie powoli i dokładnie i przy każdym pełnym ruchu przytrzymuje ciężar na chwilkę, jak zwiększam ciężar to nie o dużą ilość
zakwas to Cie tak boli że nic nie podniesiesz , a ból mięśnia to jak się spinasz to go czujesz ale nie jest na tyle uciążliwy ,żeby Cie wkur@#$ł :) - tak własnemi słowami :P
piwko dobrze wypłukuje kretkę w fazie przerwy od kretki którą robić trzeba bo inaczej przestaje działać.(mowna o 1-3 piwkach w tygodniu nie 8 w dniu :P)
Nie pijemy piwka w dni treningowe !
Aminy można wrzucić napewno poprawi regenerację mięśnia tyle ,że nie samo BCAA tylko najlepiej jakiś kompleks all in one.
Oczywiście regeneracja wskazana .
Jeżeli chodzi o witaminy i małą ilość aminokwasów to ostatnio jadłem to
http://triceps.pl/Fitness_Authority_...kaps-2033.html
i powiem ,że jak dla mnie kozak w porównaniu to witamin olimpu.
P.S. najlepsze suple to musi być Made in USA lub Canada - przynajmniej na mnie najlepiej działają.
o to trzeba pytac hardcorowego koksa:D:D aby dobrze bajcepsy rosly:D:D
przerwa wskazana:D 3-4tyg krety na 2 tyg przerwy i wtedy mozna sobie dac po razie:D 1-3 piwka jak pisze:D tu sie zgadzam:) ale nigdy w czasie pelnego zakresu cwiczen:D
a co do tego to jak ktos duzo cwiczy to sam wie ,ze bez przerwy tygodnowej co jakis czas nie ma efektu i dluzszej przerwy np. wakacje..miesien musi odpoczac i nic nie zregeneruje go tak jak odpoczynek nawet kosztem jakiegos spadku bo pozniej efekty sa porazajace:D
o zwiekszanie ciezaru chodzilo mi nie miedzy seriami tylko o wyjscie z niego..np.cwiczyles 2 tyg bajcepsa 40-44-48 kg po 10-8-6 powtorzen stwierdziles ze lekko wiec zwiekszyles ciezary i sila tak rosla ze co 2-3 tyg zaczales zwiekszac non stop, wiec wtedy zakwasy sa masakryczne..pisze to zwlasnego doswiadczenia, jak zaczynalem po raz 1silownie sila rosla bardzo szybko az do pewnego ciezaru na ktorym juz byly wieksze postoje..mala litania:D
Stąd też problem z zakwasami. Mimo, że ćwiczysz małymi ciężarami, to każdy ruch jest powolny i mięsień musi to wytrzymać, a co za tym idzie dostaje "w ****". Potem przez tydzień dany mięsień nie pracuje, znowy trening i "czasowe" obciążenie.
u mnie witaminy pomogły po długiej przerwie wróciłem do siłki
To napewno nie jest blad :) Po prostu, robisz dluga przerwe miedzy tymi samymi partiami. Zalezy ile robisz cwiczen i serii, jakie zakladasz ciezary. Bol miesnia to norma, ale nie taki ze reka nie mozesz ruszac :) Wszystko dobiera sie indywidualnie.
a kto powiedział że ja mam takie bóle że nie mogę ruszyć ręką? mam ból mięśnia tylko na następny dzień po treningu a nie wydaję mi się że tydzień to długa przerwa na 1 partie mięśnia ...
No wiec w czym tkwi problem? :) Zalezy czy jestes na masie czy na rzezbie, wtedy dobierasz sobie czas odpoczynku :)
i dobrze Ci sie wydaje, ja tez cwicze 3 razy w tyg laczac cwiczenia biceps-plecy itp. a co do powolnych ruchow to dobrze ,ze tak robisz poniewaz nawet jak wskoczysz na duze ciezary to technika bedzie opanowana a co za tym idzie brak kontuzji..no chyba ze juz sa duze ciezary bo nie chce nic sugerowac nie wiedzac jak wygladasz i jakimi ciezarami cwiczysz:)...ale mniejsze ciezary wolne ruchy,dokladne rzezba bedzie:)
Nie, to akurat jest podstawą poprawnego wykonywania ćwiczeń
Chcę Ci powiedzieć, że przy Twoim rodzaju treningu mięsień ma za dużo czasu na odpoczynek. Ćwiczysz 3x w tygodniu np pon, śr i pt. Spróbuj zrobić tak, że np w pon robisz triceps, to w pt zrób klatkę (automatycznie pracuję przy niej triceps) i dodaj jedno ćwiczenie na triceps. Przy takim ułożeniu treningu przerwa pomiędzy treningami danej partii się zmniejsza.
Nie jest to długa przerwa przy treningu typowo siłowym, ale wybaczcie przy treningu na rzeźbę w zupełności wystarczy 48 h.
Odchodząc trochę od tematu, osobiście uważam, że powinieneś sobie odpuścić obecny trening i zmienić go na trening ogólnorozwojowy (z założeniami treningu na rzeźbę) 3x w tygodniu.
5-10 minut rozgrzewki: rozciąganie+rowerek
12-15 ćwiczeń z małymi ciężarami, obejmujących wszystkie partie mięśniowe. W każdy dzień inny zestaw, żeby nie przyzwyczaić mięśni
3 serie na ćwiczenie, po 15 powtórzeń, szybsze (ale dokładne) ruchy, krótkie przerwy pomiędzy seriami powiedzmy 30s
Po wszystkim 30 minut na rowerku, czy też bieżni
Przy treningu na rzeźbę używasz małych ciężarów. Po takim treningu mięśniom w zupełności wystarczy co drugi dzień na regenerację.
Odpuszczasz sobie słodycze i przepalane tłuszcze, posiłki jesz od największego do najmniejszego, tzn duże śniadanie, mała kolacja. Przyda Ci się białko, aminokwasy i glutamina, żeby nie stracić za dużo "właściwego" mięsa ;)
Takie jest moje zdanie, a wiadomo ilu ludzi, tyle różnych opiniii na dany temat
na tricepsa z klatką (po klatce) fajna jest kombinacja multiserii
na prostej ławce francuz z podchwytem (sztanga prosta) 12-15x + francuz z podchwytem 12-15x + wyciskanie tą samą sztangą z wąskim uchwytem max w góre.
Tricek puchnie i wewnętrzne dolne części klatki.